TAKAISINVETO! CCCP GP-5 ja PDF-2 kaasunaamareiden suodatinpatruunat sisältävät asbestia!
Tiedote 28.07.2017 Hupsista! Neuvostoliittolaisten GP-5 ja PDF-2 kaasunaamareiden suodattimet sisältävät asbestia, ovat site
Näytä tiedote
Hupsista! Neuvostoliittolaisten GP-5 ja PDF-2 kaasunaamareiden suodattimet sisältävät asbestia, ovat siten vaarallisia ja tulee toimittaa meille turvallista tuhoamista varten.

Työterveyslaitos tutki 12 kpl eri vuosimallien neuvostoliittolaisia pönttömallin suodattimia, joiden kaikkien hiukkassuodatinkankaan todettiin sisältävän krysotiiliasbestia. Asbestikuidut ovat syöpävaarallisia ja elinkohtaisesti myrkyllisiä, joten kyseiset suodattimet ovat terveydelle vaarallisia ja ne olisi hyvä saada kokonaan poistettua Suomen kamaralta.

Keitä asia koskee


Asia koskee kaikkia, jotka ovat ostaneet meiltä Neuvostoliittolaisen kaasunaamarin mallia GP-5 tai PDF-2. Mikäli olet ostanut meiltä jonkun muun neuvostoliittolaisen naamarin, jossa on pönttömallin suodatin, varmuuden vuoksi otamme nekin vastaan.

Ongelma ei koske kaikkia meiltä ostettuja kaasunaamareita, sillä tiettävästi ainoastaan Neuvostoliitossa käytettiin asbestia turvallisuustuotteissa. Länsimaisten naamareiden tai esimerkiksi M10M-naamarin ostajilla ei ole siis syytä huoleen.

Mitä tulee tehdä


Kaasunaamarin suodatinta ei saa missään nimessä käyttää, eikä edes pitää omana. Pyydämme lähettämään meiltä ostetut suodattimet meille, jotta voimme hävityttää ne turvallisesti. Itse kaasunaamaria ei tarvitse lähettää meille, ja jos jostain syystä pitää sen päässä pitämistä hyvänä ideana, niinkin voi edelleen tehdä, kunhan suodatin ei ole kiinni.

Miten palautus toimii


Suodattimet voi palauttaa Varustelekan myymälään osoitteessa Ruosilantie 2, 00390 Helsinki, myymälän aukioloaikojen puitteissa, ma-pe 10:00-20:00 ja la 10:00-18:00.

Suodattimen voi lähettää myös ilmaiseksi verkkokaupan asiakaspalautuksena. Tällöin suodatin tulee jollain tavalla paketoida ja kiikuttaa Postin tai Matkahuollon toimipisteeseen, jossa kertoa, että tässä olisi nyt asiakaspalautus Varustelekalle. Posti tai Matkahuolto pitää huolen vekottimen päätymisestä meille.

Mikäli koet kaasunaamarisi arvon vähentyneet palauttaessasi suodattimen, hyvitämme suodattimesta 5 euroa rahaa tai 7 euron arvoisen alennuskoodin. Jos haluat hyvityksen, toimita suodattimen mukana paperi, josta löytyy nimesi, jonkinlainen yhteystieto - sähköpostiosoite vähintään, kuitin tai tilauksen numero tai arvio ajankohdasta, jolloin ostit kaasunaamarin meiltä, sekä tilinumero rahapalautuksen tapauksessa. Jos et tarvitse hyvitystä, riittää kun palautat pelkän suodattimen, mukana ei tarvitse olla mitään dokumentaatiota.

Muuta huomioitavaaMe emme ole ainoa kauppa Suomessa, joka näitä kaasunaamareita on myynyt. Jos olet ostanut neuvostoliittolaisen kaasunaamarin jostain muualta kuin meiltä, kannattaa ottaa yhteyttä myyjäliikkeeseen ja kertoa Varustelekan takaisinvedosta, sekä vaatia myyjältä jotain samanlaista. Varustelekan takaisinvedon alullepanijana on Tukes, joka testautti suodattimet Työterveyslaitoksella, eli suodattimien vaarallisuus ei ole enää epäilys, vaan ihan selkeä fakta.

Harvoin pyydetään mitään jakamaan, mutta tämän kohdalla tehdään poikkeus. Joten, pistäkäähän tieto kiertämään.

Tässä on sosiaalisen median tiedote asiasta.

TÄYDENTÄVÄ PÄIVITYS 3.8.2017Tiedoitteen päivitetty osuus helposti jaettavassa sosiaalisessa median päivityksenä tästä.

Täydentävä tiedoite asbestia sisältäneiden neuvostoliittolaisten kaasunaamarisuodattimien takaisinvedosta.

Miksi näitä myytiin?Neuvostoliittolaisia kaasunaamareita eri muodoissaan on myyty isoja määriä siellä sun täällä heti rautaesiripun romahtamisen jälkeen. Naamarit olivat laajassa kierrossa jo kun Varusteleka perustettiin, ja käytännössä jokainen ylijäämäbisneksessä mukana ollut firma on näitä myynyt.

Ennen Tukesin alulle panemaa tutkintaa me ei ainakaan oltu löydetty mitään kauhean varmaa tietoa siitä, että suodattimissa olisi asbestia. Huhu oli kyllä kuultu, ja siitä kirjoitettu tuotekuvaukseen. Meillä oli ehkä vähän itse haasteita uskoa asbestipitoisuuteen.

Jälkeenpäin on pakko myöntää, että oli tyhmää myydä tavaraa, jossa ylipäätään tiedostettiin mahdollisuutta asbestiin. Näiden kanssa oli kuitenkin aika helppo mennä virran mukana - jos tavara olisi ostettu jostain entisestä tai nykyisestä itäblokin maasta, hommaan olisi ehkä suhtauduttu varovaisemmin, mutta kun siististi euroopan sisältä saksalaisilta ostetaan kamaa, jota kaikki muutkin myyvät, varoitusvalot ei näköjään tarpeeksi vilkkuneet.
Miten vaan, kaikeksi onneksi Tukes puuttui asiaan, testautti suodattimet ja ohjeisti meitä sekä lopettamaan myynnin, että etsimään myydyt yksilöt.

Tiedoituksesta:Jotkut ovat hermoilleet, että meidän tiedoittaminen asiasta ei ole riittävää. Kyllä me tehdään kaikkemme, että tieto leviää.

  • Kaikkiin naamarin ostaneisiin asiakkaisiin otettiin yhteyttä, jos yhteystiedot löytyivät

  • Facebook-postaus on tätä kirjoittaessa tavoittanut 289 000 ihmistä. Pyydämme edelleen jakamaan sitä, jotta kaikki
  • tavoitetaan ja myyntiin saatetut suodattimet saadaan kerättyä pois

  • Myös Facebookin mainospuolella levitetään tietoa

  • Takaisinveto julkaistaan lehti-ilmoituksina

  • Mukavasti mittava osa suomalaisista lehdistä ovat tehneet asiasta hyvin tavoittaneen uutisen jo nyt


Me ollaan myös oltu yhteydessä muihin suomalaisiin firmoihin, joiden tiedetään myyneen tätä tavaraa, sekä niihin tavarantoimittajiin, jolta rojua ollaan saatu.

Onko näistä tullut ihmisille terveydellistä haittaa?Tästä ei tällä hetkellä ole juurikaan tietoa. Me koitetaan löytää asiantuntijoita, jotka asiasta voisivat sanoa jotain muutakin, kuin että asbesti on haitallista ja suodattimen rakenteet sitä sisältävät. Liitteenä tässä lisätiedoitteessa on jo tehdyn tutkimuksen viralliset tulokset ja se, kuinka testi on suoritettu. Teetetään vielä lisätutkimus, jossa tutkitaan läpivirtauksen mukana kulkeutuvia asbestikuituja ja sitä, sisältääkö suodattimen naamariin kiinnittyvä puoli asbestia. Epävirallisen tutkimuksen mukaan tulos oli puhdas, mutta hommataan tästä vielä mustaa valkoisella.

Suodattimen rakenne on seuraava: Uloimpana kerroksena vekattua suodatinkangasta, joka on sekoite synteettisiä kuituja, sekä asbestia. Tämän jälkeen tulee alumiininen verkko, synteettinen verkko, 3 senttimetrin kerros aktiivihiilirouhetta, toinen metallinen verkko / suodatin, jossa on kiinni jonkin sortin synteettisestä materiaalista valmistettu suodatinkangas.
Asbestia suodattimen uloimmassa vekkisuodattimessa on käytetty sen erittäin hyvän hiukkassuodatuskykynsä vuoksi, eikä suinkaan minkään palosuojan takia, kuten monet luulevat.

Epävirallisen kokeen mukaan suodattimessa olevan aktiivihiilen läpi ei ole päässyt lainkaan hiukkasia lävitse suodattimen sisimpään osaan tehdyn huuhtelukokeen tuloksissa ja on hyvin epätodennäköistä, että näin pääsisi käymään ilman, että suodatin on todella pahasti vaurioitunut. Eli jos nyt olet mennyt naamarin suodattimineen vetämään päähäsi, todennäköisyys asbestialtistumalle on häviävän pieni, mutta mahdollisuus sille on kuitenkin olemassa. Kuten aiemmin mainittu, teetetään tästä vielä kunnon tutkimus virallisine raportteineen. Uskomme tämän olevan hyödyllistä tietoa ihan koko maailmalle, etenkin keräilijöiden keskuudessa, missä näitä asbestia sisältäviä suodattimia pyörii eikä kukaan oikein tiedä varmaksi, että mitä ne todellisuudessa pitävät sisällään ja kuinka vaarallisia ne ovatkaan. Tämä koko tapaus sulkee pois ainakin yhden arvailujen kohteen.

Asbestista kannattaa huomioda, että sitä on käytännössä kaikissa 1920-1990 -lukujen välillä rakennetuissa tai remontoiduissa taloissa. Meistä suurin osa viettää ison osan päivästään asbestin ympäröimänä, ongelmaksi se tulee rakennuksissa kun rakenteita aletaan purkaa.

Nämä tutkimukset eivät kuitenkaan poista sitä, että asbesti on ollut jo pitkään kieltolistalla, vaarallista, eikä sitä ole saanut myydä tai käyttää missään muodossa vuosikymmeniin.

TTL:n jo suorittaman tutkimuksen tulokset pääset näkemään tästä.
Viimeisimmät muutokset Näytä aina ensin
  • Uutuuksia
  • Varastontäydennyksiä
  • Poistomyynti
  • Uusittua sisältöä
Näytä kaikki uutuudet
Hollantilainen Gerber kenttälapio taskulla, ylijäämä

Hollantilainen Gerber kenttälapio taskulla, ylijäämä JULKAISTU TÄNÄÄN

39.99 EUR

Puolustusvoimistakin tuttu Fiskarsin superlapio, mutta hollantilaisena NATO-ylijäämänä, eli merkki on Gerber. Tällainen pitäisi mielestämme olla jokaisen auton takakontissa kaverinaan ammuslaatikollinen hiekoitussepeliä talven varalle.

SA lomakaulaliina M/71, aselajivärit, ylijäämä

SA lomakaulaliina M/71, aselajivärit, ylijäämä  JULKAISTU TÄNÄÄN

4.99 EUR

Valmistettu Suomessa. Suomen armeijan vanhan tyylin mukaisia lomakaulaliinoja pirteissä SA-INT muotiväreissä! Satunnainen erä varaston nurkista! Lisää ei tule ikinä!

MP-Kenttäasun huppu, MP/10 maastokuvio

MP-Kenttäasun huppu, MP/10 maastokuvio JULKAISTU TÄNÄÄN

3.99 EUR

Inttistoren MP-kenttäasun takin huppu. Kiinnittyy vetoketjulla ja käy vain ja ainoastaan kyseiseen takkiin. Tai, voihan tämän ommella melkein mihin tahansa.

USMC paraatisapeli -kirjeenavaaja

USMC paraatisapeli -kirjeenavaaja JULKAISTU TÄNÄÄN

37.99 EUR 49.99 EUR

Solingenin valmistama tosi hyvälaatuinen kirjeenavaaja jenkkien merijalkaväen paraatimiekan muodossa. Onhan tämmöinen summa kirjeenavaajasta ehkä tavallaan vähän iso, mutta näiden normaali myyntihinta olisi varmaan 50 euron tuntumassa. Inttistoren kuolinpesän ylijäämää, lisää ei tule.

Blackhawk Performance Fleece Watch Cap pipo

Blackhawk Performance Fleece Watch Cap pipo JULKAISTU TÄNÄÄN

14.99 EUR

Taktinen fleece-pipo, jonka erikoisuutena niskan puolella pieni vetskaroitu taskunkäppänä iPodille (thihihi) tai epä-älykkäälle puhelimelle, mitä nyt näitä nykyään käytetään. Yksittäiserää Inttistoren haudasta.

Tsekkiläiset naisten nahkahanskat, ylijäämä

Tsekkiläiset naisten nahkahanskat, ylijäämä JULKAISTU TÄNÄÄN

9.99 EUR

Hei nainen! Jos tykkäät, että hanskat voisivat ihan hyvin olla vaikka laadukkaat ja no-bullshit -tyyliset, osta tästä Tsekkoslovakian asevoimien daamien palveluskäsineet! Totaalisen vuorittomat, oikein kivat välivuodenajoille.

Tsekkiläiset naisten nahkahanskat, vuoritetut, ylijäämä

Tsekkiläiset naisten nahkahanskat, vuoritetut, ylijäämä JULKAISTU TÄNÄÄN

9.99 EUR

Hei nainen! Jos tykkäät, että hanskat voisivat ihan hyvin olla vaikka laadukkaat ja no-bullshit -tyyliset, osta tästä Tsekkoslovakian asevoimien daamien palveluskäsineet! Pörrövuori löytyy, mmm.

BW kenttälapiotasku, vihreä, ylijäämä

BW kenttälapiotasku, vihreä, ylijäämä JULKAISTU TÄNÄÄN

3.99 EUR

Ostitko saksalaisen kenttälapion, mutta unohdit hommata taskun tai hukkasit sen? Nyt näitä olisi pieni erä, osta kun vielä ehdit!

Pöytästandaari, Karjala

Pöytästandaari, Karjala  JULKAISTU TÄNÄÄN

29.99 EUR

Valmistettu Suomessa. Karjalan vaakunalla koristeltu pöytälippu muuttamaan rupuisinkin perunakellari valtionpäämiesmäisen arvokkaaksi isänmaallishenkiseksi tilaksi! Hyvä, laadukas ja tosissaan tehty, ei mikään vitsi.

Pöytästandaari, Suomen lippu

Pöytästandaari, Suomen lippu  JULKAISTU TÄNÄÄN

29.99 EUR

Valmistettu Suomessa. Suomen lipulla koristeltu pöytälippu muuttamaan rupuisinkin perunakellari valtionpäämiesmäisen arvokkaaksi isänmaallishenkiseksi tilaksi! Hyvä, laadukas ja tosissaan tehty, ei mikään vitsi.

Haix Black Eagle Tactical 2.0 T High, Side Zipper

Haix Black Eagle Tactical 2.0 T High, Side Zipper JULKAISTU TÄNÄÄN

219.99 EUR

Otetaan lenkkarit, maiharit ja vähän saksalaista insinöörinäkemystä, sekoitetaan, ja tulos näyttää tältä: korkeavartiset kengät, joissa näkyy sotilaallinen perinne, mutta toiminnallisuus vastaa nykypäivän haasteita. Tässä mallissa on pelkästään synteettisiä materiaaleja ja sivussa vetoketju nopeuttamaan pukemista ja riisumista.

Näytä kaikki täydennykset
Näytä kaikki poistotuotteet
Sosiaalinen media Näytä aina ensin
Varustelekan julkaisuja Facebookissa Näytä lisää
#VARUSTELEKA-postauksia Instagramissa Näytä lisää

ronniebeardy INSTAGRAM Best farewell card ever! #lekacrew #varusteleka #lekalooks #tuuehjänätakas #maallamerelläilmassa #nytlähtee #läksiäiset

mcirishfett INSTAGRAM Restarting my oldest hobby, collecting military surplus stuff. #finnish #m05 #camouflage #varusteleka

tode_t INSTAGRAM @ray_wires kanssa telttaretkelle Minillä - jaa ei mahdu vai: #puolijoukkueteltta #pujo #naamioverkot #kamiina #kenttäsängyt #makkupussit #omatkamat #bisset #vinkut #normandiansiiderit #vichyt #safkat #jesari #tykötarpeet Se on #organisointikysymys #jäivielätilaa #minisuomi #varusteleka #retkeiltkannattaaaina

varusteleka INSTAGRAM Hey #Blockfest we're here and open for business! Come buy stuff, and say hello to our staff as well. They're mostly friendly. #varusteleka #tampere #backtobusiness #roadshow #lekaroadshow #roadshow2017 #containershop #popupshop
#LEKALOOKS-postauksia Instagramissa Näytä lisää

kaukasus_airsoft INSTAGRAM Recon ready to go at TSTOS parola 2017!🌲🌿🌳 #kaukasusairsoft #tstosparola #tstos17 #lahtisoft #airsoft #airsofter #airsociety #airsoftgun #airsofters #airsoftphotography #airsofterphoto #sportsphotography #actionsports #vckers #blackwolf_inc #canon #barrett #hecklerandkoch #armalite #ar15 #aklove #russianguns #chinacamo #varusteleka #lekalooks #recon #snipers

valkyyriat INSTAGRAM Ready to rumble. #tstosparola #valkyries #valkyyriat #airsoftfinland #M05 #airsoftsuomi #lekalooks #geardo #uniformity #geardos

iikkapetteri INSTAGRAM A little throwback to a few weeks ago and the always amazing Repovesi National Park. #ulkonaperillä #partioaitta #365klubi #lekalooks #varusteleka #outdoors #repovesi #luonto #hiking #nature #visitfinland #finland

hevotler INSTAGRAM River crossings! We went through small streams and rivers in Kaldoaivi wilderness area. The water was so high in the bigger rivers week before our trip that people had to turn around since they couldn't cross it. It was still ice cold and at half thigh when we crossed it. #river #rivercrossing #stream #icecold #kaldoaivi #kaldoaivinerämaa #lapland #wilderness #lappi #freezing #water #trekking #hiking #wandering #särmä #särmätst #finland #trip #vaellus #suomi #lekacrew #varusteleka #lekalooks #nopants
Loading...