Metsästys ja retkeily Valitut palat metsästäjille, retkeilijöille, eräilijöille ja vaeltajille.
Näytä lisää ▶

TAKAISINVETO! CCCP GP-5 ja PDF-2 kaasunaamareiden suodatinpatruunat sisältävät asbestia!
Tiedote 12.09.2017 Hupsista! Neuvostoliittolaisten GP-5 ja PDF-2 kaasunaamareiden suodattimet sisältävät asbestia, ovat site
Näytä tiedote
Hupsista! Neuvostoliittolaisten GP-5 ja PDF-2 kaasunaamareiden suodattimet sisältävät asbestia, ovat siten vaarallisia ja tulee toimittaa meille turvallista tuhoamista varten.

Työterveyslaitos tutki 12 kpl eri vuosimallien neuvostoliittolaisia pönttömallin suodattimia, joiden kaikkien hiukkassuodatinkankaan todettiin sisältävän krysotiiliasbestia. Asbestikuidut ovat syöpävaarallisia ja elinkohtaisesti myrkyllisiä, joten kyseiset suodattimet ovat terveydelle vaarallisia ja ne olisi hyvä saada kokonaan poistettua Suomen kamaralta.

Keitä asia koskee


Asia koskee kaikkia, jotka ovat ostaneet meiltä Neuvostoliittolaisen kaasunaamarin mallia GP-5 tai PDF-2. Mikäli olet ostanut meiltä jonkun muun neuvostoliittolaisen naamarin, jossa on pönttömallin suodatin, varmuuden vuoksi otamme nekin vastaan.

Ongelma ei koske kaikkia meiltä ostettuja kaasunaamareita, sillä tiettävästi ainoastaan Neuvostoliitossa käytettiin asbestia turvallisuustuotteissa. Länsimaisten naamareiden tai esimerkiksi M10M-naamarin ostajilla ei ole siis syytä huoleen.

Mitä tulee tehdä


Kaasunaamarin suodatinta ei saa missään nimessä käyttää, eikä edes pitää omana. Pyydämme lähettämään meiltä ostetut suodattimet meille, jotta voimme hävityttää ne turvallisesti. Itse kaasunaamaria ei tarvitse lähettää meille, ja jos jostain syystä pitää sen päässä pitämistä hyvänä ideana, niinkin voi edelleen tehdä, kunhan suodatin ei ole kiinni.

Miten palautus toimii


Suodattimet voi palauttaa Varustelekan myymälään osoitteessa Ruosilantie 2, 00390 Helsinki, myymälän aukioloaikojen puitteissa, ma-pe 10:00-20:00 ja la 10:00-18:00.

Suodattimen voi lähettää myös ilmaiseksi verkkokaupan asiakaspalautuksena. Tällöin suodatin tulee jollain tavalla paketoida ja kiikuttaa Postin tai Matkahuollon toimipisteeseen, jossa kertoa, että tässä olisi nyt asiakaspalautus Varustelekalle. Posti tai Matkahuolto pitää huolen vekottimen päätymisestä meille.

Mikäli koet kaasunaamarisi arvon vähentyneet palauttaessasi suodattimen, hyvitämme suodattimesta 5 euroa rahaa tai 7 euron arvoisen alennuskoodin. Jos haluat hyvityksen, toimita suodattimen mukana paperi, josta löytyy nimesi, jonkinlainen yhteystieto - sähköpostiosoite vähintään, kuitin tai tilauksen numero tai arvio ajankohdasta, jolloin ostit kaasunaamarin meiltä, sekä tilinumero rahapalautuksen tapauksessa. Jos et tarvitse hyvitystä, riittää kun palautat pelkän suodattimen, mukana ei tarvitse olla mitään dokumentaatiota.

Muuta huomioitavaaMe emme ole ainoa kauppa Suomessa, joka näitä kaasunaamareita on myynyt. Jos olet ostanut neuvostoliittolaisen kaasunaamarin jostain muualta kuin meiltä, kannattaa ottaa yhteyttä myyjäliikkeeseen ja kertoa Varustelekan takaisinvedosta, sekä vaatia myyjältä jotain samanlaista. Varustelekan takaisinvedon alullepanijana on Tukes, joka testautti suodattimet Työterveyslaitoksella, eli suodattimien vaarallisuus ei ole enää epäilys, vaan ihan selkeä fakta.

Harvoin pyydetään mitään jakamaan, mutta tämän kohdalla tehdään poikkeus. Joten, pistäkäähän tieto kiertämään.

Tässä on sosiaalisen median tiedote asiasta.

TÄYDENTÄVÄ PÄIVITYS 3.8.2017Tiedoitteen päivitetty osuus helposti jaettavassa sosiaalisessa median päivityksenä tästä.

Täydentävä tiedoite asbestia sisältäneiden neuvostoliittolaisten kaasunaamarisuodattimien takaisinvedosta.

Miksi näitä myytiin?Neuvostoliittolaisia kaasunaamareita eri muodoissaan on myyty isoja määriä siellä sun täällä heti rautaesiripun romahtamisen jälkeen. Naamarit olivat laajassa kierrossa jo kun Varusteleka perustettiin, ja käytännössä jokainen ylijäämäbisneksessä mukana ollut firma on näitä myynyt.

Ennen Tukesin alulle panemaa tutkintaa me ei ainakaan oltu löydetty mitään kauhean varmaa tietoa siitä, että suodattimissa olisi asbestia. Huhu oli kyllä kuultu, ja siitä kirjoitettu tuotekuvaukseen. Meillä oli ehkä vähän itse haasteita uskoa asbestipitoisuuteen.

Jälkeenpäin on pakko myöntää, että oli tyhmää myydä tavaraa, jossa ylipäätään tiedostettiin mahdollisuutta asbestiin. Näiden kanssa oli kuitenkin aika helppo mennä virran mukana - jos tavara olisi ostettu jostain entisestä tai nykyisestä itäblokin maasta, hommaan olisi ehkä suhtauduttu varovaisemmin, mutta kun siististi euroopan sisältä saksalaisilta ostetaan kamaa, jota kaikki muutkin myyvät, varoitusvalot ei näköjään tarpeeksi vilkkuneet.
Miten vaan, kaikeksi onneksi Tukes puuttui asiaan, testautti suodattimet ja ohjeisti meitä sekä lopettamaan myynnin, että etsimään myydyt yksilöt.

Tiedoituksesta:Jotkut ovat hermoilleet, että meidän tiedoittaminen asiasta ei ole riittävää. Kyllä me tehdään kaikkemme, että tieto leviää.

  • Kaikkiin naamarin ostaneisiin asiakkaisiin otettiin yhteyttä, jos yhteystiedot löytyivät

  • Facebook-postaus on tätä kirjoittaessa tavoittanut 289 000 ihmistä. Pyydämme edelleen jakamaan sitä, jotta kaikki
  • tavoitetaan ja myyntiin saatetut suodattimet saadaan kerättyä pois

  • Myös Facebookin mainospuolella levitetään tietoa

  • Takaisinveto julkaistaan lehti-ilmoituksina

  • Mukavasti mittava osa suomalaisista lehdistä ovat tehneet asiasta hyvin tavoittaneen uutisen jo nyt


Me ollaan myös oltu yhteydessä muihin suomalaisiin firmoihin, joiden tiedetään myyneen tätä tavaraa, sekä niihin tavarantoimittajiin, jolta rojua ollaan saatu.

Onko näistä tullut ihmisille terveydellistä haittaa?Tästä ei tällä hetkellä ole juurikaan tietoa. Me koitetaan löytää asiantuntijoita, jotka asiasta voisivat sanoa jotain muutakin, kuin että asbesti on haitallista ja suodattimen rakenteet sitä sisältävät. Liitteenä tässä lisätiedoitteessa on jo tehdyn tutkimuksen viralliset tulokset ja se, kuinka testi on suoritettu. Teetetään vielä lisätutkimus, jossa tutkitaan läpivirtauksen mukana kulkeutuvia asbestikuituja ja sitä, sisältääkö suodattimen naamariin kiinnittyvä puoli asbestia. Epävirallisen tutkimuksen mukaan tulos oli puhdas, mutta hommataan tästä vielä mustaa valkoisella.

Suodattimen rakenne on seuraava: Uloimpana kerroksena vekattua suodatinkangasta, joka on sekoite synteettisiä kuituja, sekä asbestia. Tämän jälkeen tulee alumiininen verkko, synteettinen verkko, 3 senttimetrin kerros aktiivihiilirouhetta, toinen metallinen verkko / suodatin, jossa on kiinni jonkin sortin synteettisestä materiaalista valmistettu suodatinkangas.
Asbestia suodattimen uloimmassa vekkisuodattimessa on käytetty sen erittäin hyvän hiukkassuodatuskykynsä vuoksi, eikä suinkaan minkään palosuojan takia, kuten monet luulevat.

Epävirallisen kokeen mukaan suodattimessa olevan aktiivihiilen läpi ei ole päässyt lainkaan hiukkasia lävitse suodattimen sisimpään osaan tehdyn huuhtelukokeen tuloksissa ja on hyvin epätodennäköistä, että näin pääsisi käymään ilman, että suodatin on todella pahasti vaurioitunut. Eli jos nyt olet mennyt naamarin suodattimineen vetämään päähäsi, todennäköisyys asbestialtistumalle on häviävän pieni, mutta mahdollisuus sille on kuitenkin olemassa. Kuten aiemmin mainittu, teetetään tästä vielä kunnon tutkimus virallisine raportteineen. Uskomme tämän olevan hyödyllistä tietoa ihan koko maailmalle, etenkin keräilijöiden keskuudessa, missä näitä asbestia sisältäviä suodattimia pyörii eikä kukaan oikein tiedä varmaksi, että mitä ne todellisuudessa pitävät sisällään ja kuinka vaarallisia ne ovatkaan. Tämä koko tapaus sulkee pois ainakin yhden arvailujen kohteen.

Asbestista kannattaa huomioda, että sitä on käytännössä kaikissa 1920-1990 -lukujen välillä rakennetuissa tai remontoiduissa taloissa. Meistä suurin osa viettää ison osan päivästään asbestin ympäröimänä, ongelmaksi se tulee rakennuksissa kun rakenteita aletaan purkaa.

Nämä tutkimukset eivät kuitenkaan poista sitä, että asbesti on ollut jo pitkään kieltolistalla, vaarallista, eikä sitä ole saanut myydä tai käyttää missään muodossa vuosikymmeniin.

TTL:n jo suorittaman tutkimuksen tulokset pääset näkemään tästä.
Viimeisimmät muutokset Näytä aina ensin
  • Uutuuksia
  • Varastontäydennyksiä
  • Poistomyynti
  • Uusittua sisältöä
Näytä kaikki uutuudet
ESS Tear-Offs 6-pack, Land Ops

ESS Tear-Offs 6-pack, Land Ops JULKAISTU TÄNÄÄN

9.95 EUR 11.99 EUR

Tästä varalle 6 kpl Tear-Offeja. Kun laitat tällaisen ennakolta kakkuloihisi, saat linssin likaannuttua näkökentän puhtaaksi nykäisemällä liuskan pois. Huippukätevää taisteluhommien lisäksi esim. moottoriurheilussa ja alamäkipyöräilyssä. Kertaerää Inttistoren kuolinpesästä, osta pois!

UGBA-henkinen Coolmax T-paita

UGBA-henkinen Coolmax T-paita JULKAISTU TÄNÄÄN

12.95 EUR 19.00 EUR

Asteikolla yhdestä viiteen, tämä on semmosta vitostasoa kuinka paljon paita muistuttaakaan brittiläistä Undergarment Body Armouria, eli tuttavallisemmin "ugbaa". Esikuvansa tavoin koot ovat väljiä, mutta erikoisuutena näiden helmat ovat kunnon pitkät, eivät pakene housun sisältä siis.

Tanskalaiset säärystimet, ylijäämä

Tanskalaiset säärystimet, ylijäämä JULKAISTU TÄNÄÄN

7.99 EUR

Tanskalainen tai ehkä norjalainen kopio brittisäärystimistä. Vaikka britit lopettivat tämmöisten käytön pitkälti jo 2. maailmansodan jälkeen ja siirtyivät karumpiin mutta parempiin rätteihin, pidettiin kankaisia säärystinperinteitä vielä yllä Commonwealth-jengin ja pohjoisen asukkien toimesta. Nämä ovatkin "huippuunsa hiotut" omassa luokassaan ja sopivat herrasmieseräilijöille!

SA miehistökokardi, kudottu

SA miehistökokardi, kudottu  JULKAISTU TÄNÄÄN

0.99 EUR

Valmistettu Suomessa. Simppeli sinivalkoinen miehistön kangasmerkki, joka ommellaan lakin otsapuolelle. Tällä teet myös mistä tahansa tötteröstä, lippalakista tai turkkilaisfetsistä vakavasti otettavan maanpuolustushenkisen päähineen.

Brittiläinen putkikauluri, ylijäämä

Brittiläinen putkikauluri, ylijäämä JULKAISTU TÄNÄÄN

4.99 EUR

Putkikauluri on vanha, yksinkertainen ja monikäyttöinen keksintö. Moni on sen unohtanutkin ja toiset pitävät itsestäänselvyytenä, mutta jokaisen vaatekaapissa pitäisi olla ainakin yksi tai kaksi tällaista. Varustelekan valikoimassa tämmösiä on monenlaisia, tässä brittiläinen näkemys. Tämä on yksi harvoista putkikaulureista jotka saa vedettyä oikeasti koko pään yli ja se jää vielä suojaamaan kaulaa!

Civilian Labs nahkalompakko umpikelalla, II-laatu

Civilian Labs nahkalompakko umpikelalla, II-laatu JULKAISTU TÄNÄÄN

24.99 EUR 34.99 EUR

Tyylikäs ja yksinkertainen nahkalompakko seteleille ja korteille. Kiinnitetään vaijerikelalla vyölenksuun 'Kakkoslaatu' tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että metalliosissa voi olla ihan vähän pintaruostetta. Käytännössä ihan ensimmäisen maailman ongelma. Tästä halvalla turvallinen lompsa! Yksittäiserä!

Mil-Tec muovipilli

Mil-Tec muovipilli JULKAISTU TÄNÄÄN

1.95 EUR

PRIIIII! Jos haluat tulla kuulluksi, puhku tällaiseen pilliin keuhkojesi pohjasta asti. Saat heti paljon kaipaamaasi huomiota ja kaikki myös havaitsevat millainen ihminen olet: hiton ärsyttävä.

10 mm nappinauha, 10 m

10 mm nappinauha, 10 m JULKAISTU TÄNÄÄN

5.99 EUR

Sentin leveää nauhaa nauhanappien kiinnitystä varten. Tämä on samaa nauhaa jota käytetään mm. meidän Särmä TST maastovaatteissa. Myydään kymmenen metrin pätkissä, eli yhdestä tämmöisestä riittää nauhaa vaikka kokonaisen maastopuvun uudelleennapitukseen.

Vetoketjun vedin, 10 kpl

Vetoketjun vedin, 10 kpl JULKAISTU TÄNÄÄN

7.99 EUR

Kiva pieni varaosa tai päivitystarvike vaatteille ja varusteille, simppeli nyörilenkki jossa rouheasti teksturoitu kumipampula päässä. Helpottaa vetimen käsittelyä erityisesti hanskat kädessä ja vähentää metallisten vetimien kilinää. Sopii käytännössä mihin tahansa vetoketjulukkoon, eikä vaadi muuta kuin silmänräpäyksen verran pujottelutyötä.

2M Nauhanappi, 10 kpl

2M Nauhanappi, 10 kpl JULKAISTU TÄNÄÄN

5.99 EUR

Nauhanappi, eli kansankielessä "Kanadanappi" on hiton hieno keksintö, tavallista reikänappia varmempi ja jämerämpi. Nämä 2M:n napit ovat vieläpä siitä erityisen loistavia, että kivikovan muovin sijaan materiaali on pikkusen pehmeää, tämä parantaa kestävyyttä entisestään ja minimoi kilinää!

SA joukko-osastotunnus, metallia, Viestikoelaitos

SA joukko-osastotunnus, metallia, Viestikoelaitos  JULKAISTU TÄNÄÄN

1.49 EUR

Valmistettu Suomessa. Messinkinen killutin, joka osoittaa kantajansa kuuluvan Viestikoelaitoksen alaisuuteen. Myydään yksitellen, jos vaikka haluat kiinnittää tämän kommandobarettiisi.

Näytä kaikki täydennykset
Näytä kaikki poistotuotteet
Sosiaalinen media Näytä aina ensin
Varustelekan julkaisuja Facebookissa Näytä lisää
#VARUSTELEKA-postauksia Instagramissa Näytä lisää

tifuuuu INSTAGRAM Brother in arms. ❤️ -photo: @ljheinonen -#finnishmarines #varusteleka #mechanixwear #finnishdefenceforces #pewpew #brotherinarms #militarylife #military #army #operator #royalmarinescommando #specialforces #operatorasfuck #tactical #marinecorps #magpul #m05 #lowaboots #greenberet

omgmyyrmanni INSTAGRAM OMG what a super fun prerelease we had! Ixalan is pure gold! Thank you for all attendees and see you soon, if not on release day this Friday, then on 2.10 when Ixalan League starts. Yarr! 😉 #ixalan #mtg2hg #wotc #omgmtg #myyrmanni #ixalanprerelease #finnishmagic #finland #vantaa #magicthegathering #pirate #dinosaur #merfolk #vampire #custommats #deepcutstudio #varusteleka #yarr #goodtimes

ruttonalle INSTAGRAM Boom it away #puolustusvoimat #FDF #Military #militarylife #oaf #verseidag #varusteleka #reservist #pioneeri #Finland #Viranomaiskeskus #FinnProtec #Marines #FinnishNavy #combatengineer #Shakidöör #Mpk #suomi100 #nukurauhassa

penogear INSTAGRAM Crusader Style Zipper Pulls available ⚔️ #varusteleka #cdhtacfinland #punsader
#LEKALOOKS-postauksia Instagramissa Näytä lisää

zenitsatellite INSTAGRAM Real deal outdoors. Boyz night out...border patrol and our birch hilton. #outdoors #military #camping #forrerst #hiking #patrol #army #tent #woodland #finland #intti #suomi #lekalooks #природа #лес #армия #оружие #healthy #evening

sankarijylhankuusiston INSTAGRAM #sunday #evening #nature #bushcraft #trekking #vaellus #luonto #thewayoflife #finnishnature #särmä #risukeitin #fjällräven #varusteleka #lekalooks

edc_survival_tools INSTAGRAM I had interesting 6 hours friday briefing evening with @varusteleka dudes (+ #Penogear, @kuivalihakundi & #LaatuaseOy) in Sotima Bar 🍺 Let's continuing conquering of the world 🌍 Thanks for awesome gear set too: Särmä TST L3 Loft Jacket, Särmä TST CP10 Mini Combat pack, Särmä TST Equipment Belt, Särmä TST General purpose pouch, Sotima reflective patch #särmä #sotima #finnishdefenceforces #m05camo #m62camo #combatpack #tacticalpack #lekalooks

zatanus INSTAGRAM #skutsissa #luonto #lekalooks
Loading...