Bug Out Bag - Selviytymisreppu

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Artikkeli mukana kannettavasta hätävarasta.

Asuit missä hyvänsä, saattaa eteen tulla tilanne, jossa syystä tai toisesta joudut poistumaan ainakin väliaikaisesti kodistasi. Kyse voi olla luonnonilmiöstä tai jostakin uhkatilanteesta, mahdollisesti osana laajempaa tapahtumaa, ellei jopa erikoisoperaatiota. Joka tapauksessa joudut ottamaan ritolat, eikä naapuriapu nyt toimi, koska kaikki muutkin ovat samassa tilanteessa.

Kriisiin tai sotaan varautuminen kannattaa aloittaa ennen kuin ne ovat jo päällä. Liikkellelähtöä nopeuttaa ja pärjäämistä helpottaa vanha tuttu – valmistautuminen. Yksi tapa valmistautua ääriolosuhteita varten on pitää eteisen kaapissa tai vastaavassa paikassa valmiiksi pakattua bug out bagia, ritolarinkkaa, eli selviytymisreppua, jonka voit vain napata mukaan, ja lähteä liikkeelle. Kun ovi kolahtaa selkäsi takana kiinni, lähtökohta on se, ettet palaa tekemään täydennyksiä ennen kuin vaaratilanne on ohi. Reppuun pakkaamillasi varusteilla sinun tulisi pärjäillä omillasi ainakin kolme vuorokautta säässä kuin säässä. Tällä tavoin saat kolme päivää aikaa tehdä uuden suunnitelman ja etsiä täydennyksiä.

Selviytyminen pähkinänkuoressa: juo vettä, syö ruokaa, pysy lämpimänä ja kuivana, äläkä satuta itseäsi. Nämä kun onnistuvat, mahdollisuutesi selvitytyä ovat varsin mainiot.

Tavaroiden pakkaaminen

Älä syö kuormasta!

Bug out bagin idea on se, että se on jatkuvasti valmiiksi pakattuna. Sieltä ei oteta mitään muualle käyttöön, ja sitten unohdeta täydentää. Fiksumpi henkilö lisäksi tarkistaa ajoittain, että repussa oleva kama on tallella ja kuranttia. Tee siis lista varusteista, hanki ne, ja pakkaa reppuusi. Pidä kopio listasta repussa. Tarkista repun sisältö listaa hyväksi käyttäen.

Asioita on paljon ja ne painaa

Selviytymisreppu pakataan samojen periaatteiden mukaan kuin mikä tahansa reppu tai rinkka luonnossa liikuskelua varten, painavimmat asiat selkääsi vasten. Mutta: selviytymismeiningissä painon jakautumisen lisäksi yhtä oleellinen asia on käytettävyys. Pakkaa varusteesi niin, että saat ne helposti käyttöön – myös pimeässä. Voi olla, että tulee vastaan tilanne, jossa valoa ei ole tai sen käyttö ei ole suositeltavaa. Pimeässä toimimista helpottaa varusteiden pakkaaminen tunnistettaviin yksiköihin, kuten trinket poucheihin tai kuivapusseihin. Kuivapussit ovat muutenkin hyvä idea tavaroidesi suojaamiseen.

Tavaroiden kantaminen

Kunnollisen bug out bagin pohjana on tietenkin oikean kokoinen ja kestävä reppu, hanki sellainen ensin. Ja kyllä – selässä kannettava reppu tai rinkka. Et pysty kanniskelemaan 15 kiloa kampetta käsissäsi tai olalla kovinkaan pitkään. Jos joudut liikkumaan ulkona, ja mitä huonommat kelit on, sitä enemmän varusteita joudut kantamaan mukana. Pidä tämä mielessä, kun valitset kantolaitetta.

Lähtökohtaisesti yksi henkilö kantaa yhden henkilön selviytymiseen tarvittavat varusteet. Jos kannat tavaroita toisen edestä, suunnittele repun sisältö mahdollisimman monikäyttöisesti. Esimerkiksi: yksi keitin luultavasti riittää, ja niin edelleen. Yleisesti ottaen teltta on liian painava ja kookas yhden henkilön kannettavana (kaiken muun lisäksi). Jos kuitenkin liikut ryhmässä, varusteita voi jakaa useamman kannettavaksi, jolloin teltta saattaakin olla hyvä idea. Käytä järkeäsi – ja ota huomioon sen mahdollisuus, että ryhmä hajaantuu syystä tai toisesta.

Toinen esimerkki: joissakin tapauksissa saattaa olla paikallaan mennä keveys edellä; tarpin ja sadevaatteiden sijasta pidät mukana pelkkää sadeviittaa, jota voi tarvittaessa käyttää tilapäismajoitteen tekemiseen.

Ettei vaan mitään sattuis

Ennen kuin tulee se hetki, jolloin joudut käyttämään reppuasi ihan oikeasti, käytä sitä leikisti. Onko se liian painava? Kävele maastossa tunti se selässä. Löytääkö sieltä kamppeet? Tee retki luontoon testausmielessä. Pystytä ja pura leirisi pimeässä. Asiat selviää kokeilemalla.

Bug Out Bag kertaa kolme

Kun on aika vaihtaa maisemaa, on kaksi vaihtoehtoa: joko suuntaat pois asutusalueelta tai painut syvemmälle sisään. Se mitä pakkaat reppuusi, riippuu osaksi siitä, mitä olet suunnitellut tekeväsi kotoa lähtemisen jälkeen. Oli suunnitelmasi mikä hyvänsä, tietyt perustavaravat kuuluvat joka reppuun, kuten kunnollinen teräase. Joidenkin kriittisten varusteiden kohdalla on syytä noudattaa “two is one, one is none” -periaatetta, kuten tulentekovälineiden. Pakkaa siis tulitikkujen ja/tai sytkärin lisäksi myös tulukset eli kipinärauta.

Olemme koonneet perustason bug out bagit kolmea erityyppistä skenaariota varten. Repun sisältöä voi ja tulee säätää ja skaalata omien tarpeiden ja tilanteen sekä mahdollisesti sääolojen mukaan. Muista kuitenkin, että kyse on selviytymisestä. Älä kanna mukana mitään tarpeetonta. Et pysty liikkumaan maastossa tai huomaamattomasti kaupungilla raahaten perässäsi kolmea feikki-Vuittonia.

METSÄREPPU

Märät mustikanvarvut kahisevat jaloissasi. Kuljettavaa matkaa on vielä reippaasti, mutta pimeys alkaa laskeutua, ja on syytä pystyttää leiri. Syksyinen yö on säkkipimeä, ja yöllisen sateen ennusmerkit ovat ilmassa. Jostakin kaukaa kuuluu koiran haukuntaa.

Jos suuntaat kohti horisonttia, sehän on kiva. Tässä yhteydessä horisontilla tarkoitetaan metsää, omaa tai jonkun muun kesämökkiä, tai parhaassa tapauksessa kunnolla valmisteltua jemma-nimistä paikkaa eli bug out locationia. Etukäteisvalmisteluja, varastoa tai kätköjä on joko tehty tai sitten ei. Joka tapauksessa joudut varustamaan itsesi (ja mahdollisesti muitakin) matkaa varten. Käytössäsi ei välttämättä ole ajoneuvoa.

KAUPUNKIREPPU

Seuraako joku? Olet hetken aikaa varma, että joku vilahti hylätyn metroaseman kulman taakse. Päätät pistää vauhtia, vaikka kovempi liike altistaakin epätoivotulle huomiolle. Harpot kerrostalojen välisen leikkipaikan läpi. Äkkiä huomaat, kuinka vastapäisen talon toisen kerroksen ikkunassa heilahtaa taskulampun valokeila.

Jos asut kaupungissa, eikä sinulla ole poistumissuunnitelmaa tai se on syystä tai toisesta mennyt mönkään – tai kaupungista poistuminen ei ylipäätään ole sinulle vaihtoehto – voi olla, että joudut rakentamaan piilopaikan johonkin hylättyyn asuntoon, varastoon tai muuhun paikkaan. Asumus voi olla pitkä- tai lyhytaikainen; sinulle saattaa tulla tarve ajoittain vaihtaa paikkaa. Kun aurinko laskee, kaikki eivät ole ystäviäsi.

Repun sisältö on samankaltainen kuin metsäversiossa, mutta hieman kevennetty. Jos on mahdollista, että siirrytkin jossain vaiheessa kaupungin ulkopuolelle, tiedät mitä tehdä (pidät metsäkamat mukana).

VÄESTÖNSUOJAREPPU

Mitä sä teet siellä? värisevä miesääni kysyy käymälän verhon takaa. Laitat laskemasi setelit takaisin paitasi alla olevaan rahavyöhön, ja heität repun olalle. Avaat verhon ja astut ulos. Tönäisten samalla sinua, mies kiirehtii saaville, ja räpeltää vaikeroiden housunsa nilkkoihin. Suolen sisältö räjähtää välittömästi saavin pohjalle vessapaperiliejun sekaan. Leyhytät kädelläsi pistävää, sikalamaista katkua, ja palaat omalle makuupaikallesi. Levität makuualustan kylmälle betonille. Vielä yksi yö tässä suojassa, ennen kuin voit lähteä etsimään muita.

Jos vaihtoehtona on mennä väestönsuojaan, sinne pitää ensin päästä, ja sitten siellä pitää pärjäillä aika pitkälle omillaan – väestönsuojissa ei ole ruokaa eikä tyypillisesti vettäkään. Pesutiloja ei ole. Väestönsuoja tarjoaa sinulle makuupaikan, kenttäkäymälän eli säkillä vuoratun saavin, ja mahdollisuuden selviytyä.

Mitä mukaan väestösuojaan? Tässä ideoita. Repun sisältö on riisuttu ja tarkoitettu sisätiloissa oleiluun. Jos on mahdollista, että siirrytkin jossain vaiheessa oleskelemaan suojan tai kaupungin ulkopuolelle, tiedät mitä tehdä (pidät myös ne kamat mukana). Huomaa, että väestösuojiin on kiellettyä viedä lämpöä tuottavia laitteita, kuten kaasukeitintä. Ruokasi joudut siis luultavasti syömään kylmänä.

Valoa tunnelin päässä

Toisto on kertauksen äiti: juo vettä, syö ruokaa, pysy lämpimänä ja kuivana, äläkä satuta itseäsi. Nämä kun onnistuvat, mahdollisuutesi selvitytyä ovat varsin mainiot.

Asiat ovat laajoja, artikkelit suppeita. Mitä tästä eteenpäin? Kriisiin varautuminen lähtee likkeelle siitä, että istut alas ja alat miettiä ja suunnitella asiaa. Kunnollisten varusteiden hankkimisen lisäksi pysyttele kärryillä maailman ja kotimaan menosta, tämä helpottaa varautumisen suunnittelua ja toteutusta. Lue kirjoja ja artikkeleita (kuten tämä, tämä ja tämä) siitä, miten eri olosuhteissa pärjää ilman, että joku pitää kädestä. Harjoittele asioita. Ilmoittaudu kursseille (MPK.fi), jotka käsittelevät relevantteja aiheita. Pysy kondiksessa. Jos et ole kondiksessa, hankkiudu kondikseen ensin. Kun kaikki tämä on hoidettu, elele elämää normaalisti äläkä stressaile turhia – jos kaikki menee vituiksi, tiedät mitä tehdä.

Lue myös

Loading...