Merinovillan ylivertaisuuden hyödyntäminen Varustelekassa

Villa on tosi hyvää, merinovilla on vielä enemmän hyvempää. Mikä siinä merinovillassa oikein on, että se pistää mielihalut hyrräämään ja vatsanpohjan - mutta ei mitäänmuuta - kutiamaan? Onko merinovillan alkuperällä ja laadulla väliä? Käytetäänkö sitä vain erikoisiin tarkoituksiin?
Tässä pläjäyksessä on varmasti tuttuakin tietoa, mutta todennäköisesti jatkat lukemista, koska kuitenkin kiinnostaa tai haluat vältellä jotain tylsää tekemistä.
Varustelekan Top-12 merinotuotteet
Te tykkäätte listoista ja me tykätään teistä, joten tässä kaikkien mieliksi läpileikkaus menestyksekkäimpiä merinovaatteita ja -asusteita, joita ollaan saatu aikaiseksi. Tästä on hyvä aloittaa siksikin, koska nämä esimerkit kertovat paljon merinovillan tarjoamista mahdollisuuksista ja käyttötarkoituksista.
Särmä Merinohuppari

Pian rynnäkkörepun ja merinosukkien jälkeen - siihen aikaan ilman omaa tuotemerkkiään - tehtiin merinohuppari, joka oli yksi ensimmäisiä omia vaatteitamme. Vaikutteita haettiin semmoisista pyöräilyvaatteista, joissa yhdistyi toimivuus ja mukavuus ilman sponsoroidun spandexin ulkonäköä. Merinohuppari oli välitön hitti vähän kaikenlaisten käyttäjien keskuudessa (myöhemmin siitä tehtiinkin naisten versio) ja on edelleen mainio osoitus merinovillan upeudesta.
Särmä TST L1 Kypärähuppu

Kommandopipot eivät ole enää pelkästään militanttien yksinoikeus, - jos nyt ei katumuotiakaan ihan vielä, kun eräväki ja metsästäjät ovat löytäneet sen. Tämä pieni, ohut asuste kulkee kaulalla tai päässä, kasvojen edessä tai leuan alle laskettuna. Olosuhteiden ei tarvitse olla äärimmäiset, kun kypärähupusta on jo iloa.
Särmä Merinopipo

Vanha kunnon villapipo, tuttu ainakin Kauriinmetsästäjästä ja Cousteaun päästä. Meidän versiomme on uskollinen päähineen perinteelle, mitä nyt huippumateriaalista tehtynä. Yksinkertaisimpiakin asioita kannattaa parannella.
Särmä TST L1 Pitkät Alushousut
Pitkät kalsarit ovat häpeällisen vähän käytössä, kun miettii miten monet ihmiset palelevat talvisin. Jostain syystä ylävartalon suojaksi vedetään aika pian ilman kylmetessä paksumpaa paitaa, kevyttä takkia, villapaitaa ja niin edelleen, mutta alavartalon suojana on vain ne samat housut kuin kesälläkin. Nämä L1-tykit ovat nimensä mukaisesti ohuimmat mitä meiltä saa, joten ne jalassakaan ei ala heti hikoilla sisätiloihin siirtyessään.
Särmä Merinobokserit
Puuvillan mukavuutta on hankala voittaa, harmi vain ettei se ole muuten kovin hyvä materiaali alusvaatteille. Nämä merinobokserit ovat parhaimmillaan ihan vaan hyggeilyyn tai maltillisessa liikunnassa ilman verenmakua suussa ja kisaliekkiä perseen alla. Materiaali on tosi venyvää, joten vähän napakamman paketin saat valkkaamalla pienemmän koon. Tyypillisesti valitsemassasi koossa on vähän liikkumatilaa.
Särmä Retkeilysukat

Kun liikut jalkaisin, yksi... eikun siis kaksi tärkeimpiin kuuluvaa osaasi on kauimpana päästäsi. Jalat on helppo unohtaa kunnes ne voivat pahoin, sitten niitä ei voikaan enää olla huomaamatta. Kunnon kengät ovat vain yksi osa kokonaisuutta, joka ulottuu pintaa syvemmälle.
Särmä TST L2 Poolopaita

Ei tarvitse olla mikään vallankumouksellinen taiteilija käyttääkseen poolopaitaa. Tämä vaate kehitettiin aikanaan käytännön tarpeisiin ja on edelleenkin toimiva kampe. Ei ole sattumaa, että L2 Poolopaita on osa Särmä TST kerrospukeutumisjärjestelmää, missä sen rooli on toimia kevyehkönä vaihtoehtona keveimpien aluskerrosten päällä tai tilalla.
Särmä T-paita

T-paita on T-paita on T-paita. Mutta niissäkin on eroja ja saa ollakin, paitsi että jätä ne avokaulaiset hirvitykset kauppaan, yyhh! Meidän mallissamme on tavanomaiset saumat ja hihat, jotta se ei näyttäisi aluspaidalta, mutta leikkaus ja hihat ovat vähän kapeammat lepattelun vähentämiseksi.
Särmä Neliöhuivi

Neliöhuivit eivät ole vain shemageja, vaikka se lieneekin tunnetuin esimerkki neliöhuivista Varusteleka-jengin maailmassa. Yksivärinen ja kuvioton huivi ei pistä minkäänlaisena signaalina silmään, se on oikeasti pelkkä rätti ja siltikin just niin monikäyttöinen kuten neliöhuivin kuuluukin.
Särmä Merinosormikkaat
Nämä sormikkaat ovat sellaisenaankin hyvät ja elohopean laskiessa toimivat myös alushanskoina rukkasille tai isommille sormikkaille. Kerrospukeutumista kannattaa soveltaa hansikkaisiinkin, koska siten saa säädeltyä lämpötilaa ja kastuneet hanskat kuivuvat erillisinä osina nopeammin.
Särmä Vaarinpaita

Enemmän kuin T-paita monessakin mielessä, mutta ei mitenkään hienosteleva. Tämä brittiläisillä soutukerhoilla syntynyt paita käy välillä muodissakin, mutta yleensä on vain ajaton valinta, jonka voi vetää ylleen riippumatta siitä, mitä kukakin ajattelee. Lekalaisilla on aika usein yllään vaarinpaita joko aluspaitana tai sellaisenaan.
Särmä Merinoleggingsit
Useimmat pitävät housuja ihmisten ilmoilla, mutta niitä ei juuri merinoisina löydy. Jos olet sitoutunut pelkän merinovillan käyttöön, tässä on mahdollisuutesi! Ai leggingsit eivät ole housut? No ehkä ei, mutta entä sitten. Merinoleggingsit eivät ole säihkyvät ja liukkaat kuten tekokuituiset, ja näitä voi käyttää pidempiäkin aikoja ihan vaan tuulettamalla välillä.
Vastuullinen, kestävä, jäljitettävä
Nämä ovat liian usein mainospuhetta, joita ei avata tarkemmin. Mitä nämä tarkoittavat meille? Oikeastaan aika yksinkertaisia asioita, mihin on helppo yhtyä: me tykätään eläimistä, ympäristöstä ja muista ihmisistä. Joten ei olla pahojen puolella, vaan hyvien puolella.

Kestävyys tarkoittaa ensinnäkin, että tuotteet valmistetaan kestämään. Vaatimustasomme on sellainen, että hinta on vähän korkeampi ja pikamuotia ei meille ole olemassakaan. Tuotteeksi asti voi päätyä joku hiljattainenkin idea tai vanha ja koeteltu klassikko. Kestävyys tarkoittaa myös, että raaka-aineiden tuotannossa ja käsittelyprosesseissa pyritään vähentämään haitallisten kemikaalien käyttöä ja materiaalin hävikkiä.
Tuotteen elinkaaren jäljitettävyys arvoketjussa ylöspäin tarkoittaa, että meillä ylipäätään on mahdollisuus tietää sen alkuperän olevan kestävä ja eettinen. Tämä ei kirjoitushetkellä koske kaikkia merinotuotteitamme, mutta osassa on esimerkiksi Nativa-sertifikaatti. Kullakin sertifioidulla sukkaparilla on tarrassa QR-koodi, jonka kautta kyseisen tuotteen historiaa voi pällistellä itsekin. Tuskin nyt sentään lampaan nimeä myöten, mutta ajatus lienee selvä.
Osa tätä kokonaisuutta on myös ihmiset, jotka tekevät töitä toimittajapuolella. Menneisyydestä (ja valitettavasti nykyisyydestäkin) löytyy tosi rumia esimerkkejä siitä, miten ihmisiä voi riistää ja piiskata inhoittavasti. Me ei haluta osallistua sellaiseen. Aktiiviseen torjuntaan olisi käytännössä mahdoton ryhtyä, mutta me voidaan näyttää parempaa esimerkkiä ja vallata markkinatilaa paskiaisilta.
Pari sanaa mulesoinnista
Mulesointi on tulenarka aihe ja sen huonosta maineesta huolimatta toimenpiteellä on hyvätkin puolensa, eihän sitä pelkästään pahuuttaan kukaan tekisi. Joidenkin mielestä se on pienempi paha ja kaikenlaisiin kärpäsinfektioihin verrattuna väite pitää paikkansa. Meidän mielestämme kuitenkin muut vaihtoehdot ovat parempia niin, että lampaiden hyvinvoinnista huolehditaan ilman kirurgisia rutiineja.
Joten lyhyesti sanottuna, kaikki Varustelekan merinovillatuotteet ovat mulesoimatonta merinovillaa.
Merinovillan hoito
Villa on oikein hoidettuna hyvin pitkäikäinen materiaali, mutta kaltoinkohtelu voi heikentää sen ominaisuuksia tai lyhentää sen käyttöikää.
Hankaus ja paine eivät tee villalle hyvää, villapaitoihin ei pelkästään koristeiksi tehdä kyynärvahvikkeita. Etenkin pöydänreunat ovat pahoja vihollisia villapaidoille.

Pesun osalta kannattaa huomioida, ettei villaa pese turhaan. Usein pelkkä tuuletus riittää ja mittarina pesuntarpeelle kannattaa käyttää nenäänsä. Rohkeissa kokeiluissa jopa sukkia ja alusvaatteita ollaan saatu käytettyä aika pitkiä aikoja ilman hajuhaittoja.
Kun pesun aika tulee, merinovilla ei ole niin herkkää just oikeanlaiselle käsittelylle kuin tavallinen. Pesuaineena ei kuitenkaan kannata käyttää tavallisia aineita, koska ne poistavat rasvatahrojen lisäksi villasta sen kuituihin kuuluvia rasvoja. Näitä on hyvä joka tapauksessa palautella pesun jälkeen villavaatteeseen villanhoitoainetta käyttäen.
Meiltä löytyy myös syvällisempi juttu, missä on hoito-ohjeita villalle ja muillekin materiaaleille.
Artikkelin tuotteita












































