Plate Carrierin kokoaminen - taskutetristä PALS-ruudukossa

Levynkantoliivi, eli melkeinpä suomeksikin jo vakiintunut plate carrier on yksi monista vaihtoehdoista modulaarisen taisteluvarustuksen pohjaksi. Tässä jutussa käymme läpi tiiviisti, millä perusteilla saatat päätyä plate carrieriin, mitä taskuja siihen kannattaa valita ja mitä niiden sijoittelussa tulee huomioida, ja myöskin taskutyyppeihin liittyviä huomioita.

Miks just plate carrier
Plate carrier on nimensä mukaisesti tarkoitettu kantamaan suojalevyjä ja siinä sivussa mahdollistamaan varusteiden kantaminen kantolaitteeseen kiinnitettävissä taskuissa. Jos sinulla ei ole tarvetta tai mahdollisuutta käyttää levyjä niin on järkevämpää kantaa sitten varusteita siihen tarkoitukseen dedikoidussa kantolaitteessa kuten esim Chest rigissä. Plate carrier ilman levyjä ei ole Plate carrier vaan Air Carrier.

Taskujen valinta
Plate carrieriin kuten muihin kantolaitteisiin kiinni laitettavien taskujen laatu, määrä ja koko määräytyy tarpeen mukaan. Eli määritä ensin mitä tarvitset kantoon ja valitse kiinnitettävät taskut sitten sen perusteella. Älä mene klassiseen ansaan ja kiinnitä kantolaitteeseen taskuja X ja Y ihan vaan siksi koska tilaa sattuu olemaan / se näyttää coolilta / joku muu käyttää ko taskua.
Ounces equal pounds, and pounds equal pain. Pidä PC-setuppisi mahdollisimman kevyenä ja virtaviivaisena. Ylimääräinen / turha bulkki tuo painoa ja pullotusta eri puolille joka hidastaa käyttäjän liikettä sekä vaikeuttaa ahtaissa tiloissa toimimista.

Järjestys alustan ja muiden varusteiden ehdoilla
Taskujen järjestys PC:ssä on aina kompromissi. Täydellistä setuppia ei ole olemassakaan. Muutamia nyrkkisääntöjä taskujen järjestykseen ja sijoitteluun kuitenkin on:
Henkeä pelastaviin välineisiin on yllettävä molemmilla käsillä (tällaisia ovat muun muassa itseapuun tarkoitut trauma-romut kuten kiristysside, hätälippaanvaihto-lippaat ja veitsi).
Älä laita isoja taskuja pistoolin vedon linjalle. Muutenkin jos kannossa on elintärkeitä välineitä joiden esiin saamisen nopeus on tärkeää niin mitään taskuja niiden vetolinjalle ei pitäisi laittaa.
Älä laita veistä tai muita lähikamppailuvälineitä sellaiselle paikalle kantolaitteeseen josta se on vastapuolen helppo riistää lähikamppailutilanteessa. Toki veitsi nurinperin olkapäällä näyttää päheältä mutta se on myös helppo vastapuolen Napata itselleen ja siirtää terä 5cm päähän käyttäjän omalle kaulalle. Bad JuJu.

Nopea saatavuus vai parempi suojaus?
Taskujen tyyli PC:ssä on sekä makuasia että ikuinen kompromissi. Pelkät avotaskut ovat toki nopeita mutta ne eivät suojaa varusteita yhtä hyvin kuin umpitaskut ja lisäksi kamat tippuvat helpommin ja jäävät myös kiinni esteitä ylittäessä.
Kannattaa miettiä, laittaako ainoastaan “hätäkamat” kuten hätälippaanvaihtoon tarkoitetut lippaat avotaskuihin ja muut umpitaskuihin. Esim Särmä TST Kiväärin lipastasku on erinomainen vaihtoehto lippaille koska se mahdollistaa saman taskun käyttämisen sekä avoinaisena että läpällä. Sama juttu Särmä TST Pistoolin lipastaskun kanssa.

Jatkuva koeajo
Kun kaikki tuntuisi olevan makuuhuoneen peilin edessä katottuna kohdillaan, ei kannata tuudittautua oman nokkeluutensa erehtymättömyyteen. Järkeviä ratkaisuja on onneksi olemassa useita, mutta mahdollisuudet tehdä pieniä virheitä ovat lukemattomat. Ainoa tapa havaita kompastuskiviä varusteissaan on käyttää niitä, mieluiten kellon käydessä ja muiden katsoessa.
Ota siis taisteluvarusteesi ja kokeile niitä käytännön toimissa esim. SRA-kisoissa tai Finnish Brutalityssä. Tai jos olet oikein ovela, voit käydä radalla muutamia kertoja ennen kisojakin - salaa tietysti.
Artikkelin tuotteita





























