Tarppi kenttämajoitteena

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tarppi, tuo retkeilijän monikäyttöinen majoite ja suoja.

Kun puhutaan painon vähentämisestä retkeilytarvikkeiden saralla ilman, että kustannukset hyppäävät moninkertaisesti ylöspäin, laavukankaan eli tarpin voittanutta on vaikea löytää. Onnistuneeseen tarpin pystytykseen tarvitset vain tarppikankaan, kiiloja, narua sekä rakennelman muodosta riippuen puita tai vaellussauvat.

Tarppejahan on monen muotoisia, mutta yleisimmät ovat ehkä nelikulmaiset mallit joko neliönä tai vähän pidempänä nelikulmiona. Mutta näistä muodoltaan poikkeava perinteinen louekin on kokenut arvoisensa yleistymisen retkeilijöiden keskuudessa tällä vuosituhannella. Tässä artikkelissa paneudutaan kuitenkin tarkemmin nelikulmaisiin tarppeihin.

Pehmeä monitoimityökalu

Tarppi on paljon muutakin kuin pala kangasta: se taipuu mitä moninaisimpiin muotoihin yksinkertaisesta tuulensuojasta aina huvilatelttamaisiin rakennelmiin asti. Se on hyvin ilmastoitu, pakkautuu pieneen tilaan ja lisäksi painaa yleensä murto-osan tavan teltan painosta.

Laadukkaat tarppikankaat ovat nykyään vesipilariarvoiltaan aivan telttojen ulkokankaiden veroisia ja hyvin pystytettynä ne kestävät kohtuullisen huonojakin säitä. Toki perinteisemmätkin kankaat suojaavat suht hyvin sateelta, jos ne on vain pystytetty oikein.

Narun kiinnitys maastokuvioidun laavukankaan lenkissä olevan kepin avulla

Laavukankaissa on usein lenkkejä muuallakin kuin reunoissa muotoilun ja pingottamisen helpottamiseksi.

Yksinkertaisimman tuulensuojan tarpista saa ihan vain puiden väliin pystysuuntaisesti virittämällä, ja näin voidaan hyvin saada vaikka ruuanlaittohetkestä tai muuten pidemmästä tauosta miellyttävämpi.

Tarpista tehty yksisivuinen katos riippumatolle

Tuulensuojan voi toteuttaa myös niin, että osa tarpista muodostaa katon.

Tarpin pystytys

Ennen tarpin pystytystä on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

  1. Onko lähistöllä puita, vai onko tarpeen käyttää vaellussauvoja
  2. Millaista säätä on luvattu
  3. Tarjovatko maastonmuodot suojaa ja mistä suunnasta tuuli käy
  4. Onko maa kostea ts. Onko tarpeen käyttää maavaatetta - jollaisen voi taitella tarpista itsestäänkin.

Kun olosuhteet ovat selvillä, on aika rakennella!

Niin sanottu A-muoto sopii Suomen vaihteleviin säihin ja hyvin viritettynä valuttaa vedet selästään äärimmäisen tehokkaasti. Se on myös ehkä helpoin malli aloittelijalle. Koska tällainen majoite on molemmista päistä avoin, kulkee ilma mukavan sujuvasti ja vähän kosteatkin tavarat kuivuvat lepäillessä, siis mikäli tuuli ei ole kova ja puhalla vettä tarpin päistä sisään.

DD 3x3 tarppi viritettynä puiden väliin tavanomaiseksi A-malliksi

DD 3x3 tarppi tavanomaisena A-mallina.

A-mallisen tarppimajoitteen harja toteutetaan erillisellä harjanarulla, jotta sadevesi ei valu narua pitkin sisään, ja kankaan kireyttä voi säätää monipuolisemmin. Harjanaru olisi hyvä saada kireälle, mikä asettaa narulle vaatimuksia: Dyneema on kestävää eikä veny, mutta solmut lipsuvat herkästi ja heikentävät sitä huomattavasti. Paracord on helpompaa käsitellä, mutta venyy. Valinta osuu yleensä jälkimmäiseen, venymät saa kuitenkin kiristeltyä jälkikäteen. Dyneeman kanssa kannattaa tutustua pleissaamiseen, mutta se on oma juttunsa.

A-mallin tarppi matalammalle viritettynä.

DD 3x3 tarppi matalammalle viritettynä.

Tarpin kiinnittämiseksi harjanaruun sopivat erinomaisesti Prusik-lenkit ja karabiinihaat. Niiden avulla kankaan saa pingotettua harjanaruun ilman "lehmänselkää" ja sivut on sen jälkeen helpompi vetää särmään.Jos karbiinihakaa ei ole, voit solmia pätkän narua paalusolmulla tarpin kiinnityslenkkiin ja sitoa toisen pään harjanaruun telttasolmua hyödyntäen.

Yksinkertainen lenkki, Prusik-solmu sekä karabiinihaka.

Yksinkertainen lenkki, Prusik-solmu sekä karabiinihaka.

Tarpin kiristys harjanaruun

Tarpin lenkkiin kiinnitetyn narun voi sitoa myös suoraan harjanaruun.

Maisemaversio

Mikäli halajat katsella tähtitaivasta pehmeissä vällyissä makoillessasi, on niin kutsuttu tacon muotoinen tarppi oiva seuralainen. Tässä tavassa toinen puoli tarpista kiilataan maahan maavaatteeksi ja toinen puoli toimii tuulensuojakatoksena. Tehokasta sadesuojaa tästä viritelmästä on turha toivoa. Maavaatteena toimiva puoli kuitenkin eristää makoiluvarusteet mukavasti multaisesta kosteudesta ja hieman avoinaisemman katoksen alla on hienoa tarkkailla tähtiä tai kesäistä yötöntä yötä.

Parempi suoja

Jos ilma on erityisen huono ja taivaalta vihmoo krokotiileja ja hirmuliskoja, saattaa tehdä mieli käpertyä hieman suojaisamman majoitteen varjoon. Tällaisena hetkenä tarpista voi taikoa jos jonkinlaisen tötterön, joko lattialla tai ilman. Vaihtoehtoja on kuin origamikirjassa, näistä yksinkertaisimpiin kuuluu hieman pahaenteisen kuuloinen "ruumispussi". Se on kuin matalalle viritetty A-malli, jossa tarppiin tulee yhden sijasta kaksi taitosta: kolmasosa on maavaatteena, keskimmäinen kolmannes yhtenä seinänä ja viimeinen kolmannes toisena seinänä.

Tarppi louteena

Kun useamman sivun kiilaa maahan, on tuulensuoja aina parempi.

Mitään monimutkaisia rakennelmia ei kannata mennä huonolla säällä opettelemaan.

Kunhan kankaan vain muistaa pingottaa huolella, voi yleensä nauttia palauttavista lepohetkistä sateen tai tuiskun sen kummemmin koettelematta. Umpinaisissa rakenteissa saa tuulensuojaa myös tehokkaasti, kunhan avonaisen pään ymmärtää suunnata samanmyötäisesti tuulen suunnan kanssa.

Eräs kevyt ja kullanarvoinen niksi on ottaa aina retkelle mukaan jätesäkki: se ei paina juuri mitään, on täysin vedenpitävä, ja tarppimajoitetta käytettäessä sen voi vetää makuupussin jalkopään suojaksi.

Tarpin kiinnityksessä käytettävät solmut

Solmut ovat hitaita tehdä, vaikeita muistaa ja vaivalloisia purkaa, eikö? Kuka hyvänsä saa tehtyä pari umpisolmua ja avata ne puukolla. Solmuohjeiden ääressä saattaa iskeä runsaudenpula, joten kuten tarppimajoitteen mallin kohdalla, kannattaa aloittaa perusteista ja opetella niiden tekeminen sujuvaksi. Koska kyseessä ei ole solmuartikkeli, ei nyt mennä syvemmälle niiden hienouksiin, mutta tässä on kolme ehkä tärkeintä solmua.

Narun kiinnittäminen puun ympäri harjanarun aluksi tai tarpin purjerenkaaseen / narulenkkiin: Käytä paalusolmua (Bowline Knot). Tämä on purjehduksessa suosittu solmu, nopea solmia ja helppo myös purkaa myöhemmin.

paalusolmu

Paalusolmu.

Narun toisen pään kiinnitys: Käytä ajomiehen kytkyä (Trucker's Hitch). Solmu ei ole lainkaan niin vaikea kuin norjalaiset popparit antavat ymmärtää. Tällä harjanarun saa pinkeäksi ja lisäksi solmu on helppo purkaa.

Narua pitkin säädettävä solmu esim. telttakiilojen ympäri kulkeville naruille ja tarpin kiinnittäminen harjanaruun: Käytä telttasolmua (Taut Line Hitch). Nopea tehdä, ei lipsu herkästi, ja nopea myös purkaa.

kalastajansolmu

Narun sitominen lenkiksi sujuu keneltä vaan, mutta hienostelun nimissä tämän voi tehdä vaikka kalastajansolmulla.

Prusik-solmu harjanarussa

Lenkiksi sidotun narun saa harjanaruun Prusik-solmulla. Ilmankin pärjää, mutta tämä on kiva lisä.

Solmujen opettelussa tyypillinen virhe on katsoa videolta mallia ja tehdä solmu 2-3 kertaa, kunnes se onnistuu. Sitten viikon päästä metsäreissulla manaillaan ja tehdään taas "joku vaan", mikä ehkä kestää yön, mutta viimeistään aamulla solmua purkaessa keksii ihan uudenlaisia kirosanoja.

Jos solmut haluaa todella oppia, harjoittelua pitää jatkaa niin pitkään kunnes solmu ei voi olla onnistumatta. Kodin suojassa ei ehkä tule ajatelleeksi, että sateen piiskatessa pimeässä metsässä nälkäistä rakentelijaa, kognitiiviset kyvyt eivät ole ihan täydessä terässä.

Pidä siis arkenakin mukana aina metrin verran narua, jotta voit harjoitella solmuja vaikka bussissa istuessasi tai muina hetkinä, jolloin yleensä katsotaan älypuhelimella jotain älytöntä.

Oikeanlaisen tarpin valinta

Kuten alussa mainittiin, tarppeja löytyy jos jonkinlaisia. Yhden hengen tarpiksi riittää 2,5 x 2,5 m neliö juuri ja juuri, mutta 3 x 3 m tarpin alle mahdut mukavammin myös tavaroinesi. Kaveruksille ja pariskunnille kannattaa miettiä jo suoraan 4 x 4 m tarppia. Vaikka se on pinta-alaltaan pienen yksiön kokoinen, kannattaa mitoissa huomioida vähintään jonkinlainen seinä, ehkä myös pienen lipareen voi säästää maavaatteeksi.

Sadeviitta vaihtoehtona

Reissuissa on usein hyvä olla jonkinlaiset sadevaatteet mukana. Sadeviitta ei ole tällaiseksi huono, ja sillä voi täydentää laavuleiriä tai pärjäillä jopa pelkällä sadeviitalla! Tosin, vaikkapa OR WallCreeper on jo niin kehittynyt varuste, että sellaisen käyttö on melkein huijausta. Oli miten oli, meillä on sadeviitoista kenttämajoitteena oma juttunsa, lue!

Artikkelin tuotteita

Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Oliivinvihreä Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Musta Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Kojootinruskea Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Neonoranssi Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Multicam
Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m
Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m
14.99 EUR
Paracord on planeetan - ja avaruudenkin - monikäyttöisintä narua. Se on toistuvasti osoittanut hyödyllisyytensä aina toisesta maailmansodasta lähtien, ja vaikka mainetta joskus liioitellaankin, sen asema on ansaittu. Myydään 30,48 metrin vyyhteinä.
DD Hammocks Amsteel Dyneemanaru, metritavara
DD Hammocks Amsteel Dyneemanaru, metritavara
1.99 EUR
Amsteel on Dyneemakuidusta (samaa tavaraa mitä käytetään mm. luotisuojaliiveissä) punottua narua joka on yksinkertaisesti törkeän kestävää. Näin tosi ohuella ja kevyellä narulla saadaan aikaiseksi hirmu kova vetolujuus, tämä tietenkin on omiaan retkeilyhommissa kun painoa halutaan säästää - me myymmekin tätä ensisijaisesti erinomaisena vaihtoehtona riippumattonarujen tekoon! Tämä on samaa tavaraa jota DD Hammocks käyttää omissa riippumattonaruissaan, luotettavaksi todettua tavaraa.
DD Hammocks 3x3 Tarp laavukangas, oliivinvihreä
DD Hammocks 3x3 Tarp laavukangas, oliivinvihreä
51.99 EUR
Tosi pirun hyvä laavukangas! Vähän kuin brittiarmeijan legendaarinen Basha, mutta astetta parempi. Suomalaiselle jermulle "Erätoveri" tai "Kommandovaate" voivat olla tuttuja nimiä, tämä on juurikin tämäntyyppinen erittäin monikäyttöinen tilapäismajoite. Mukana pakkauspussi, narut ja jopa kiilat!
Särmä Erakko laavukangas, 2.5 x 2.5 m
Särmä Erakko laavukangas, 2.5 x 2.5 m
49.99 EUR
Tehtiin yhteistyössä DD Hammocksin kanssa uusi, ikioma laavukangasmallimme, nimensä mukaisesti suunniteltu yksinäiselle nukkujalle. Malli pohjautuu DD:n 3x3 malliin, mutta on pienempi ja kevyempi. Puoli metriä sivupituutta pois ei ehkä kuulosta merkittävältä erolta mutta se säästää kankaan painoa ja pakkauskokoa kolmanneksen! Pirullisen toimiva rätti yhden hengen majoitteen rakentamiseen.
Särmä TST laavukangas, M05 metsäkuvio
Särmä TST laavukangas, M05 metsäkuvio
159.99 - 189.99 EUR
Laavukangas on kevytmajoitteiden aatelia, helppo käyttää, helppo kuljettaa ja taittuu tosi moneen tarpeeseen. Särmä TST laavukankaat eivät ole mitään pyörän uudelleenkeksimistä, malli seuraa tuttua tarppikaavaa mutta materiaalit ja tarvikkeet täyttävät suomalaisen sotilaskäytön vaatimukset. Saatavilla kahta eri kokoa, isompi kahden-kolmen hengen majoitteeksi ja pienempi yhden-kahden nukkujan suojaksi.
DD Hammocks SuperLight Tarp laavukangas S, 2.8 x 1.5 m DD Hammocks SuperLight Tarp Original laavukangas, 3 x 2.9 m DD Hammocks SuperLight Tarp laavukangas XL, 4.5 x 2.9 m
DD Hammocks SuperLight Tarp laavukangas
DD Hammocks SuperLight Tarp laavukangas
68.99 - 111.99 EUR
Kun keveys ja tiukka pakkauskoko on valttia, niin SuperLight Tarp on laavujen kuningas! Lukuisine kiinnityspisteineen tämmöinen "erätoveri" on erittäin monikäyttöinen tilapäismajoite. Näin kevyen ja pienen esineen jättämiselle pois reissusta ei paljoa tekosyitä ole. Mukana pakkauspussi, narut ja kiilat.
DD Hammocks 4x4 Tarp laavukangas
DD Hammocks 4x4 Tarp laavukangas
67.99 EUR
Oikeasti tosi iso laavukangas, tämän alle mahtuu ryhmällinenkin väkeä yöpymään! Vähän kuin brittiarmeijan legendaarinen Basha, mutta astetta parempi.
Loading...