Varustelekan omatuotannon Roadmap, syyskuu 2018

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Varustelekan omat merkit Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä tekevät osansa maailman valloituksessa. Täältä löydät vanhaa tietoa uutuusprojektien etenemisestä, jatkossa nämä Roadmap-artikkelit julkaistaan uusina artikkeleina. Viimeinen päivitys tehtiin 13.9.2018.

Kaikki Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä -tuotteet löydät kätevästi yhden katon alta: Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä. Tutustu myös rakenteilla olevaan Särmä TST Vaatetusjärjestelmään, tähän liittyvät vaatteet ja asusteet ovat olleet yksi vuoden 2018 prioriteetti.

Terveisiä Särmä TST & Terävä -rintamalta

Monet Varustelekan tiedotusta seuranneet ovat varmasti huomanneet lukuisten työn alla olleen Särmä TST ja Terävä -projektin myöhästyneen alkuperäisistä aikatauluistaan. Vuosi 2018 on ollut tällä rintamalla ns. "jokseenkin haastava". Viivästymiset eivät ole niin meidän kuin teidänkään mieleen, kerrotaan näistä sen verran mitä voidaan:

Uusien Terävä -veitsimallien lanseeraukset ovat viivästyneet monenmoisista syistä - tärkeimpänä näistä tavoitteemme saada olemassaolevien mallien saatavuus ja toimitusvarmuus kuntoon. Panostus tähän yhdessä yhteistyökumppanimme Laurin Metallin kanssa sekä monet muut mutkat matkassa ovat hidastaneet uusien mallien tuotannon valmistelua. Mutta kyllä tämä tästä ja loppuvuodesta nautitaan jo vihdoin Mini-Skraman ja -Puukon lanseerauksesta!

Särmä TST varustetuotantopuolella Puolustusvoimien M17 luotiliivihankinta onnistui tukkimaan tärkeimmän yhteistyökumppanimme Finn-Savotta Oy:n tuotantolinjastot. Tämä on johtanut monen Särmä TST varusteen täydennysten ja lanseerausten viivästymiseen. Tilanne on onneksi paranemaan päin ja vuoden 2019 aikana vastaavaa tilannetta ei, toivottavasti, pitäisi syntyä.

Musta hansikas kädessä, jonka peukalo on ylhäällä ja etusormi ojennettuna eteen osoittaen oikealle. Muut sormet ovat nyrkissä.

Q3 2018

Särmä

 • Uusia värejä saadaan ainakin Särmä Windproof Smockiin (keltainen) ja Särmä Merinopipoon (keltainen) sekä metsänvihreä väritys Retkeilytakkiin ja -housuihin!
 • Särmä Merinohuppariin saadaan myös uusi vihreä väri! Joko omistat koko värisuoran?
 • Särmä Retkeilysukat, jotka olivat viime Eeppisessä kuumaa kamaa; syksyllä niitä saa taas! Uusi harmaa väritys, paksu villainen froteepohja, pituus puoleen pohkeeseen. Nimensä mukaan kaikenlaiseen ulkoiluun, retkeilyyn ja jokaiseen päivään muutenkin.
 • Särmä Merinobokserit Koska Särmä Viskoosibokserit on niin hyvä tuote, tehtiin sen kaavalla merinovillaiset vastaavat. Vyötäröllä litteä, pehmeä kuminauha; sepalus löytyy myös.
 • Särmä naisten merinopaita 100% merinovillainen, pitkähihainen paita toimii sekä aluspaitana että sellaisenaan. Pääntie on normaalia hieman suurempi niin, ettei se näy päällipaidan alta, hihansuissa on peukaloille rei'ät. Jos yhdistät nää Särmä merinoleggingsien kanssa, saat lämpöisen aluskerraston kylmille keleille.
 • Särmä T-paita, merinovillaa saa uuden, pitkään toivotun luonnonvalkoisen värin. Nyt vaaleidenkaan paitojen alta ei kuulla tumma aluspaita. Jos kaipaat hihatonta versiota, tsekkaa sama uutuusväri myös Särmä merinovillapaita, hihaton -mallista.
 • Särmä naisten merinobokserit Jo Särmä merinohipstereitä tehdessä mietittiin kumpaa mallia lähdetään tekemään, päädyttiin aloittamaan hipstereistä. Nyt tuotannosta on tulossa hieman pidemmällä lahkeella bokserimalliset alushousut, joissa on litteä kuminauhavyötärö. Materiaali on todella pehmeää, nämä jalassa on hyvä olla!

Särmä TST

 • Särmä TST L2 väliasun housut Särmä TST L2 poolopaidalle kaveriksi samoista materiaaleista vähän paksummat pitkät alushousut. Lahkeensuussa litteä resori.
 • Särmä TST Kiväärilaukut, jykevää suomalaista MILSPEC-tekoa oleva aselaukkusarja. Aluksi tehdään "pitkä" ja "keskipitkä", jatkossa ehkä myös lyhyempiä pistoolimalleja.
 • Särmä TST PC18 Plate Carrier, yksinkertainen ja erittäin modulaarinen ja muokattava suojaliivi, suunniteltu suomalaisen sotilaskäyttäjän tarpeisiin.
 • Särmä TST Modulaarinen Majavanhäntä, monikäyttöinen kompressoitava ja laajennettava lisäkiinnityssysteemi mille tahansa repulle tai muulle varusteelle josta löytyy sopiva PALS-nauhakujasto kiinnitystä varten.
 • Särmä TST Woolshell sarkatakki ja -housut , vanhojen Särmä ja Särmä TST sarkatakki- ja sarkahousumallien päivitetyt mallit. Modernimmat, kevyemmät rakenteet parannetulla käytettävyydellä.

Q4 2018

Särmä

 • Särmä villaflanellipaita Kaikille näille viime aikoina tuotetuille uusille housuille, kuten Särmä Raw Denim -farkut, pitää olla myös paita. Haasteiden ja monenlaisten käänteiden jälkeen meillä on nyt kaksi omaa ruutukuosia tuotannossa Italiassa, ja kun ne saadaan Viroon, alkaa ompelu. Luvassa klassista punaruutua ja vähän erilaisempaa vihreää ruutupaitaa. Jos paitaprojekti onnistuu, niin luvassa on lisää Särmä-paitoja muutenkin muutaman sesongin sisään.
 • Särmä villafleecetakki Perinteisen polyesterifleecen tilalle nousee villainen versio! Tutun hupullisen ja huputtoman fleecen hyvät ominaisuudet, kuten isot taskut ja vahvikkeet, on siirretty uuteen villasekoitemateriaalista tehtyyn takkiin. Materiaali on lämmin, saatat selvitä tällä sellaisenaan pitkälle pikkupakkasiin asti. Villafleecetakkiin saa myös ostettua erillisen hupun, jos sellaista kaipaat.
 • Särmä hamekansan farkut, siniset vaihtavat materiaalia! Jonkin aikaa lopussa olleet naisten farkut lähtevät jälleen täydentymään lokakuun alusta, kun niihin päivitetään Särmä Kansan farkuista tuttu materiaali. Poistuva materiaali sisälsi puuvillan lisäksi 2 % elastaania, Kansan farkkujen denim vain 1,3 %, joten kangas on jämäkämpi ja vastaa enemmän tumman sisarensa eli mustien Hamekansan farkkujen materiaalia.

Särmä TST

Kypärään, aurinkolaseihin, suojaliiviin, taisteluvyöhön, farkkuihin ja t-paitaan sonnustautunut mies aavikkomaisemassa kääntymässä juoksuaskelin oikealle. Taistelija seisoo aavikolla pensaiden ja suurten kaktusten ympäröimänä kädessään rynnäkkökivääri.
 • Särmä TST Recon Smock, mm. Arktiksen, Leo Köhlerin ja muiden erikoisvaatevalmistajien smock-malleja mukaileva "raskas kenttätakki".
 • Särmä TST Taktiset farkut Tavalliselta näyttävät harmaat farkut, joissa onkin lukematon määrä piilotaskuja ja muita yksityiskohtia, joiden avulla saat kannettua tavaraa muuallakin kuin etu- ja takataskuissa. Vahvistetut taskunsuut, syvät piilotaskut takakaarrokkeessa ja kaiken kruunaa kulutusta kestävä puuvilla-polyesterifarkkukangas, jossa on mekaaninen jousto myös pituussuunnassa. Myynnissä lokakuussa!
 • Särmä TST L1 aluskäsineet, kevyestä 80/20 merino/polyestersekoitteesta tehdyt ohuet alussormikkaat, suunniteltu mukavaksi ja toimivaksi lisäeristeeksi esim. taisteluhanskojen alle. Kevyt rakenne ei haittaa sormien liikkuvuutta.
 • Särmä TST L1 Kypärähuppu saa uuden värivaihtoehdon - valkoinen! Suunniteltu naamioväriä lämpimämmäksi ja paksuja, hiostavia kommandopipoja mukavammaksi kasvojen naamionniksi ja lämmikkeeksi kylmiin ja lumisiin olosouhteisiin.
 • Särmä TST L5 pakkasanorakki, erittäin nopeasti ja helposti kaiken muun vaatetuksen ja jopa taisteluvarustuksen ylle puettavaksi suunniteltu lämmin anorakki. Eristekuituna Climashield Apex 67 g/m2.
 • Särmä TST L5 pakkastakki, L4 kenttätakin perusmallin pohjalta kehitetty lämmin pakkastakki, suunniteltu käytettäväksi joko varsinaisen maastotakin/taistelupaidan tilalla tai kerrostettavaksi muun vaatetuksen päälle välaikaisesti esim. taukovaatteena. Eristekuituna Climashield Apex 100 g/m2.
 • Särmä TST L5 pakkashousut, nopeasti ja helposti puettavat ja kevyet sekä hyvin pakkautuvat pakkashousut. Erinomaiset väliaikaiseen matalan aktiviteettitason käyttöön esim. taukoilussa ja vartiossa. Eristekuituna Climashield Apex 100 g/m2.

Terävä

 • Terävä Mini-Skrama, ihana näppärä ja äärimmäisen vahvarakenteinen askarteluveitsi Skramasta tutulla teräprofiililla. Tämä on siis sama terä jota olemme jo pitkään myynneet "paljasruotoisena luurankomallina", mutta nyt näitä vihdoin saadaan varsinaisessa muodossaan - valetulla kumikahvalla.
 • Terävä Mini-Puukko, suhteellisen tavanomaista teräprofiilia noudattava askartelupuukko äärimmäisen vahvalla rakenteella. Tämä on siis sama terä jota olemme jo pitkään myynneet "paljasruotoisena luurankomallina", mutta nyt näitä vihdoin saadaan varsinaisessa muodossaan - valetulla kumikahvalla.

Q1 2019

Särmä

 • Särmän merinovillaiset T-paidat ja hihattomat saavat rinnalleen lyocellista (tuttavallisesti Tencel) tehdyt aluspaidat. Kaikki tietää, ettei puuvillainen T-paita ole märkänä mukava, eikä me vieläkään haluta tehdä sellaisia, joten viskoosin tyyppinen, mutta vielä parempi selluloosakuiduista valmistettava lyocell toimii niin aluspaitana kuin sellaisenaan.
 • Särmä Windproof Anorakki Anorakkimallista takkia kysellään meiltä aina aika ajoin, ja retkeilymaailmaan sopiva malli syntyi vähän kuin itsestään Särmä Windproof Smockin materiaalista. Suuri, säädettävä huppu, avautuva ja laaja kaulus sekä pitkät vetoketjut kainaloissa tekevät pukemisesta helppoa. Tarkkasilmäiset ovat bonganeet tämän jo satunnaisissa somekuvissa!
 • Särmä Softshell-takki Softshell -tuotteet on olleet omatuotannon työlistalla jo jonkin aikaa, mutta niille on tullut tässä mikromuovimaailmassa hieman takapakkia aikataulullisesti. Särmä softshell-takki pitää hyvin tuulta, ja vettä jopa 5000 mm saakka (vesipilari) TPU-kalvon ansiosta. Kuoren sisältä löytyy sileää neulosta - ei siis perinteistä fleeceä! On taskuja, irroitettavaa huppua ja ventilaatioita!

Särmä TST

 • Särmä TST Hanger-yleistasku, plate carriereiden ja muiden suojaliivien alareunaan tarralla kiinnittyvä isohko vetoketjusulkuinen yleistasku. Malli suunniteltu yhteensopivaksi erilaisten tarrakiinnitteisten inserttien ja tilanjakajien kanssa, voit siis rakentaa tästä esim. lääkintätaskun tai (vähän hidaskäyttöisen) pistoolikotelon.
 • Särmä TST 2P-RK kiväärihihna, luotettavuudesta tinkimättä toiminnalliseksi suunniteltu pikasäädettävä kaksipistehihna rynnäkkökivääreille ja vastaavan kokoisille asemalleille.

Q2-Q4 2019

Särmä

 • Särmä keikkalaukku. Tulossa, kunhan varastoon taas mahtuu uutta, tilaa vievää tavaraa: pienempi noin 35-litrainen ja suurempi yli 60-litrainen keikkalaukku, jotka sopivat ulkonäöltään Särmä Rynnäkköreppujen maailmaan. Pienempi menee matkatavarasta lentoliikenteessä, suurempaan saat mukaan enemmänkin kuin pelkän viikonlopun kamat. Molemmissa päälokeron läppä avautuu päältä sivulle asti, ja läpän päällä voi vaihtaa vaatteet sukkien likaantumatta.
 • Särmä reisitaskuhousut ja Särmä shortsit maastokuvioisena! Testattiin meidän ripstop-kankaalle painamista, ja sehän tomii, tulossa siis keväällä 2019 ensimmäisenä kuosillisena vaihtoehtoina molempiin Särmä-malleihin Woodlandia!
 • Särmä villakangastakki Siisti, pidempi villakankainen takki särmillä yksityiskohdilla. Takin aikataulua on viilattu kesän 2018 aikana, ja päätimme siirtää takkia vielä eteenpäin - teemme mieluummin hyvän takin kuin kiireisesti jotainsinnepäin.
 • >Särmä Ventile-takki Loppuvuodesta 2016 aloitettiin tämäkin piiitkä projekti kyselemällä teiltä Facebookissa, millainen takki teitä kiinnostaisi saada tästä brittien kangaslahjasta maailmalle. Toivottiin pidempää, siistimpää takkia, ja koska ennen vanhaan on osattu tehdä hyviä asioita, ajateltiin ottaa mallia vuoristojääkäritakista. Ventilehän toimii kuten paloletkut: erittäin hieno puuvilla turpoaa kosteana vedenpitäväksi. Tähän ei tarvita viimeistelyjä tai kalvoja; tämä takki hengittää ja sietää sadetta ihan sellaisenaan. Ja toimii niin maalla, kaupungissa kuin metsässäkin. Koko tuotanto tapahtuu Eurooppan sisällä, ja vaikka projekti rullaa hitaasti, niin horisontissa siintä jo The Takki! EDIT: Haluamme viilata takista toiminnallisesti niin hyvän kuin mahdollista, minkä myötä menetämme tuotantovarauksen tältä syksyltä. Olemme pitäneet tuotteesta tuolta vuodesta 2016 asti päiväkirjaa, jonka kautta pääsemme avamaan kaikille tämän projektin saloja: mikä tässä oikein kestää ja ennen kaikkea mikä maksaa. Koitamme päästä julkaisemaan kirjoituksiamme syksyn aikana.
 • Särmä heijastinliivi, mutta ei mikä tahansa raksaliivi, vaan ovelasti huomaamattoman musta malli jossa heijastimetkin ovat mustaa erikoistavaraa. Tämä tuote siirtyy suunnittelussa kiireellisempien edestä edelleen eteenpäin.

Särmä TST

 • Täysin palosuojatut versiot erinäisistä maastovaatteistamme, alkaen L4 Taistelupaidasta. Hintoja emme pysty vielä tässä vaiheessa kertomaan, mutta arviolta noin kaksinkertaiset "tavallisiin" malleihin verrattuna. Materiaaleina tulemme todennäköisesti käyttämään samoja kankaita ja neuloksia kuin Puolustusvoimat M11 taistelupaidassaan, mm. Tencate Defender-M:ää jne.
 • Särmä TST L4 Taisteluhousut, kuperkeikkahousut suomalaiseen makuun, Cryen ja muiden isojen poikien malleja mukailevat ketterät ja nopeat sotahousut.
 • Särmä TST Sissitakki, PV:n iänikuisesta mallista päivitetty versio M05-maastokuviossa.
 • Särmä TST Partiohaalari, kuin PV:n vanha kunnon, mutta vähän eri.
 • Särmä TST Pehmusteinsertti, erikokoisiin lipas- ja yleistaskuihin sopivia taitettavia jäykiste/pehmusteinserttejä. Tämmöisen avulla voit muuntaa esim. tavallisen lipastaskun turvalliseksi monokulaaritaskuksi!

Terävä

 • Terävä "Yhdenkäden Skrama", noin kolmanneksen lyhyempi ja kevyempi, melkeinpä leukumainen versio täysimittaisesta Skramasta. Suhteellisen näppärä kantaa mukana ja antaa vielä varsin kovaa iskuvoimaa vähän rankempaan puuhasteluun.
Mies farkuissa kickboxing asennossa jalka kohotettuna kohti katsojaa.
Loading...