Vinkkejä vakavan kriisin varalle

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Sota on iskenyt niin lähelle, että ihmisillä on herännyt huoli ja tarve tehdä jotain. Oman hyvinvoinnin kannalta lienee fiksuinta, ettei koeta liikaa miettiä naapurin seuraavaa siirtoa, vaan keskittyy siihen mitä itse voi tehdä nyt kun rauhassa saa. On muutama varautumistoimenpide, joita voi soveltaa kriisiin kuin kriisiin, oli se sitten luonnonkatastrofi, laaja poikkeustila tai sota.

Tässä ei käsitellä mitään selviytymistaitoja tai sellaisia perusasioita, joiden pitäisi muutenkin olla kunnossa, kuten ensiapu- ja sammutusvälineet. Kyse on nimenomaan poikkeuksellisen tilanteen varalta tehdyistä peliliikkeistä, joita muut tekevät viime metreillä paniikissa. Listan kokosi Hemmo Päiveröinen ja selitykset runoiltiin itse.

Pidä käteistä sukanvarressa

Maksukorttiliikenne vaatii toimiakseen toimivat sähköt ja nettiyhteyden. Jokainen on varmaan ollut tilanteessa, missä korttipäätteet syystä tai toisesta eivät ole toimineet: vakavassa kriisissä se on enemmän sääntö kuin poikkeus, eikä automaattienkaan varaan voi silloin laskea. Jos joku niistä toimiikin eikä ole nostettu tyhjäksi, sen luona on jonottajia ja mahdollisesti mörköjä vaanimassa.

Varastoi vettä ja ruokaa

Koeta järjestellä ruokavarastosi niin, että käytät varmuusvarastostasi vanhenevia ruokia pois ja täydennät niitä osana arkista elämääsi, jotta sen eteen ei tarvitse nähdä erikseen isoa vaivaa. Ruokaa ja juomavettä kannattaa varata vähintään viikoksi, mutta kuukausikaan ei ole liioittelua.

Huolehdi myös siitä, että voit laittaa ruokaa esim. kaasukeittimellä.

Pidä tankki täynnä

Kriisitilanteessa saattaa tulla tarve liikkua paikasta toiseen, ja polttoaineen hinta - jos sitä saatavilla yleensäkään on - nousee todella korkeaksi. Kun pidät autosi tankin aina vähintään 2/3 tasolla, voit tilanteen vaatiessa liikkua jopa satojen kilometrien päähän sillä mitä löytyy.

Mikäli tilanne ei ehdottomasti vaadi nopeaa poistumista, voi polttoainetta säästää ihan huomattavasti ajamalla tavanomaisia moottoritienopeuksia hitaammin.

Osta patterikäyttöinen radiovastaanotin

Informaatiosodankäynnissä on jo odotettavissa, että esim. tekstareiden kautta yritetään välittää valheellista tietoa ja internetissä toimivat mediat ovat herkkiä kaikenlaisille häiriöille muutenkin. Jos nyt ei ihan hevosella liikkuvaan lähettiin mennä, niin vanhanaikainen radio on hyväksi havaittu ja toimii edelleen virallisena tiedotuskanavana kriisitilanteessa.

Litiumparistojen käyttöikä on pitkä ja ne ei hyydy helposti pakkasessakaan.

Aloita ampumaharrastus

Metsästys ja ampumaurheilu ovat muutenkin erinomaista ajanvietettä, mutta kriisien aikana niiden merkitys muuttuu, vaikka näin ei varmaan joidenkin mielestä saisi edes ajatella. Aseistettu maa on lähes mahdoton vallata ja vähän hullumpikin hyökkääjä saattaa osata laskea haitat isommiksi kuin hyödyn. Tietenkään lintukiväärillä ei pysäytä panssarivaunua, mutta syrjäkylien siviilien kimppuun lähetetyn partisaaniryhmän sellaisella kyllä hoitelee.

Aseiden kohdalla pääasian pitää lainkin puolesta olla siinä rauhanajan käyttötarkoituksessa. Ei autoakaan kukaan hanki post-apokalyptiset selviytymiskoettelemukset mielessään, mutta poikkeustilassa sekin voi jälkikäteen katsoen osoittautua aika hyväksi valinnaksi. Ja jos kävisi niin onnekkaasti ettei vakavaa kriisiä omana elinaikana tapahdu, onpahan ollut rauhallinen elämä hyvän harrastuksen parissa.

Lue myös

Loading...