Vinkkejä talviretkeilyyn

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Retkeilyyn talvella liittyy omanlaisiaan haasteita, jotka vaativat valmistautumista ja varustautumista. Näistä ehkä tärkeimpiä ovat kylmyys, kosteus ja lumi. Tää on sen verran tärkeä juttu, etenkin täällä meillä pohjolassa, että koulutimme omaakin porukkaa aiheesta kolmivaiheisen bootcampin muodossa. Bootcamp jakautui aiheisiin majoittuminen, pukeutuminen ja ravinto. Tässä käydään läpi, mitä bootcampilla opittiin, ja mitä jokaisen on hyvä ottaa huomioon talviselle retkelle suunnatessaan.

Talviretken suunnittelu

Onnistunut retki niin kesällä kuin talvella alkaa huolellisella suunnittelulla. Otetaan selvää, millaiset olosuhteet kohteessa vallitsevat, minkälaista maastoa on edessä ja miltä sää näyttää. Lisäksi on huomioitava retkeilijöiden määrä ja lämmön tarve sekä retken pituus. Kannattaa myös pitää mielessä, että talvella lumi ja tuuli tuovat omat haasteensa retkelle, ja olosuhteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Nämä seikat selvitettyään voi alkaa suunnitella sitä missä ja miten majoitutaan, mitä ja kuinka paljon syödään sekä millaista vaatetta mukaan pitää pakata.

Majoittuminen talvella

Talvella majoittua voi monenlaisessa majoitteessa lumikuopasta autiotupaan. Majoitteen valinnan lisäksi huomiota tulee kiinnittää yöpymispaikan valintaan sekä majoitteen sijoitteluun suhteessa olosuhteisiin ja ympäristöön.

Teltta pystytettynä lumeen lumisen metsän reunaan. Kaksi miestä lapioi lunta teltan ympäriltä.

Yöpymismahdollisuudet kannattaa ottaa huomioon jo retkeä suunnitellessa ja valita päivämatkat niin, että yöksi pääsee mahdollisimman hyvään paikkaan. Hyvä majoituspaikka antaa suojaa ja on turvallinen. Esimerkiksi metsän reuna metsän puolella on kunnon hyvä. Metsä suojaa tuulelta ja mahdollistaa majoitteen kiinnittämisen puihin. Älä kuitenkaan sijoita majoitettasi erittäin lumisten puunoksien alle. Myös tunturissa voi majoittua. Tällöin paikaksi kannattaa valita sopiva notkelma, ei kuitenkaan alinta kohtaa, jotta vältät mahdolliset sulamisvedet sekä lumeen hautautumisen. Jäällä majoittumista ei suositella.

Ota huomioon majoituspaikkaa valitessa

  • Lumivyöryvaara
  • Tuulen suunta ja tuiskuava lumi
  • Puiden lumikuorma
  • Mahdolliset sulamisvedet

Teltta on suosittu ja toimiva majoite myös talvella. Teltan oviaukko kannattaa sijoittaa pois päin tuulesta, ja harjateltta tuulen suuntaisesti. Talviaikaan teltta pystytetään usein lumihankeen. Jos lunta on paljon, kannattaa teltalle kaivaa kuoppa, jossa teltta on tuulelta suojassa. Jos taas talvi on vähälumisempi, voi lunta kasata seinämäksi teltan ympärille. Kiilat on parasta lyödä maahan asti kiinni mikäli mahdollista. Narut voi tarvittaessa kiinnittää myös puihin. Liepeiden päälle kasataan lunta.

Jos haluaa pysyä oikein lämpöisenä, telttaan voi pistää kamiinan pystyyn. Silloin kantsii pitää huoli siitä, että teltan palokuorma on mahdollisimman alhainen - eli pidetään teltan sisäpuolella vain sen yön aikana tarvittavat polttopuut. Sammutusvettä tulee aina pitää saatavilla esimerkiksi vesipullossa. Makuupussit ja alustat, samoin kuin muu mahdollisesti palava materiaali, pitää sijoittaa riittävän kauaksi kamiinasta. Turvallisuussyistä tulta ei pitäisi koskaan jättää valvomatta, eli kipinävahti on myös hyvä olla messissä - ota siis kaveri tai pari mukaan retkelle!

Teltan pystytys talvella

  • Kaiva kuoppa lumeen tai kasaa lumesta suojaava seinämä
  • Kiinnitä kiilat maahan tai puuhun
  • Sijoita teltan oviaukko tuulelta suojaan
  • Sijoita harjateltta tuulen suuntaisesti
  • Jos käytät kamiinaa, ota huomioon paloturvallisuus

Talvellakaan ei välttämättä tarvitse telttaa, hyvän majoitteen saa myös laavukankaasta. Kun laavukankaan pingottaa sopivaan kulmaan, sytyttää eteen nuotion tai rakovalkean ja rakentaa toiselle puolelle vähintään liekkien korkuisen lumiseinämän, heijastuu lämpö miellyttävästi takaisin laavuun. Laavu on tietty aina vähän tuulisempi paikka kuin teltta, mutta suuntaamalla laavun avoimen seinämän poispäin tuulesta ja kasaamalla liepeiden päälle lunta tätä voi vähän vähentää. 4x4-kokoisesta tarpista rakennetussa laavussa yöpyy mukavasti kaksi henkeä tavaroineen.

Millainen makuualusta ja makuupussi talviretkelle?

Maaperä hohkaa etenkin talvella ikävästi kylmää, joten maasta eristäminen on yksi tärkeimmistä asioista. Teltan tai laavun pohjalle voi kasata 15–20 cm havuja ja erityisesti laavussa avaruuslakanan. Tämän päälle kasataan hyvin eristävä makuualusta - näissä kantsii tuijotella R-arvoja ja tarvittaessa kasata useampi makuualusta päällekkäin.

Empiiristen havaintojen perusteella bootcamp-jengi totesi Thermarestin sipsipussimakuualustan erittäin hyvin eristäväksi, joskin vähän äänekkääksi. Myös Savotan solumuovialusta ja sen päällä elämää nähnyt ilmatäytteinen alusta toimivat varsin hyvin.

Mies avaa makuupussia armeijaylijäämäisessä kotateltassa

Mukavan majoittumisen kruunaa hyvä makuupussi. Talvella esmes Carinthian untuvamakuupussi ja Defence 6 ovat ylivoimaisia, mutta kevyemmälläkin pussilla saattaa pärjätä, jos pistää päällensä esimerkiksi lämpötakin ja -housut. Makuupussi on tärkeää ravistella auki hyvissä ajoin, jotta lyttääntynyt untuvatäyte “kuohkeutuu” tai kuidut saavat väliinsä ilmaa ja se näin ollen eristää ja säilyttää lämpöä paremmin. Makuupussin tulee olla myös sopivan kokoinen käyttäjälleen. Liian iso pussi lämmittää heikommin.

Nuku lämpimästi

  • Levitä teltan tai laavun pohjalle havuja ja/tai avaruuslakana
  • Käytä riittävän eristävää (R-arvo) makuualustaa ja tarvittaessa useampaa
  • Käytä kunnollista ja sopivan kokoista talvimakuupussia
  • Ravistele makuupussi auki hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa

Riippumatto on myös varsin pätevä majoite talvella, koska siinä ollaan kaukana kylmää hohkaavasta maaperästä. Pelkkään makuupussiin tässäkään ei tosin kantsi luottaa, sillä makuupussi painuu nukkujan alla lyttyyn, eikä silloin eristä selän puolelta juurikaan. Riippumaton alushuopa ripustetaan riipparin ulkopuolelle, jolloin se ei painu kasaan, vaan eristää kivasti. Samanlaisen viritelmän voi tietty tehdä myös toisesta makuupussista. Lisäeristävyyttä saa pistämällä ohuen makuualustan riippumaton sisäpuolelle.

Miten pukeutua talviretkelle?

Talvella on tärkeää huolehtia, että vaatetus on sään ja liikkeen mukainen, ei tule liian kylmä, mutta ei myöskään liian kuuma. Liike luo lämpöä ja lämpö hikoilua, mikä kastelee vaatteet ja palelluttaa sinut. Oikeilla vaatevalinnoilla tätä voi kuitenkin estää. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että vaatetta on sopivasti silloin, kun liikkeellelähdön jälkeen ensimmäiset 15–20 minuuttia hieman palelee.

Mies istuu laavukankaan alla lumihangessa maastokuvioiduissa talvivaatteissa

Lämpötilan ollessa lähellä nollaa, mutta kuitenkin plussan puolella ilma on yleensä kosteaa, ja maa tai lumi märkää. Tällöin vaatteet kastuvat helposti, eivätkä kuivu itsestään. Tällöin kannattaa päälle vetää vähintään vettähylkiviä vaatteita. Tässä lämpötilassa hikoilu on myös runsasta, mutta toisaalta viileyden ja kosteuden vuoksi keho myös viilenee nopeasti.

Lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle ilma on kuiva ja kylmä. Maa on routainen ja luminen. Tällöin vedenpitävistä vaatteista alkaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä ja kannattaa panostaa ennemmin hengittävyyteen. Liikkeessä ollessa keho tuottaa hyvin lämpöä. Pysähtyessä on tärkeää muistaa lisätä eristävä vaatekerros.

Ota lämpötila huomioon pukeutumisessa

  • 0–5 asteessa kosteassa kelissä päälle vedenpitävää tai vettähylkivää vaatetta
  • Alle 0 asteessa päälle riittävän lämmintä mutta hengittävää vaatetta
  • Tauoille lisäksi mukaan lämmin vaatekerros

Parhaiten varaudut retkelle kerrospukeutumalla. Oikeat kerrokset oikeassa paikassa pitävät huolen lämmön ja kosteuden siirrosta, eristyksestä ja tarvittaessa myös suojaavat olosuhteilta, kuten tuulelta ja sateelta. Kerroksia voi lisäillä ja poistaa tarpeen mukaan.

Alimmaksi kannattaa valita jotain kosteutta siirtävää materiaalia - merinovilla on näistä paras ja tekniset kuidut toiseksi parhaita. Puuvilla toimii retkillä huonosti, sillä se on erityisesti kosteana todella kylmä.

Seuraavat kerrokset ovat lämmittäviä kerroksia. Niitä voi olla kelistä riippuen nolla tai jopa viisi. Näissä voi hyödyntää hyvin villaa, fleeceä tahi lämpökerrastoja. Jos on oikein tuulinen sää, niin myös ohutta tuulitakkia voi kerrostaa väliin.

Päällimmäisen kerroksen tehtävä on suojata elementeiltä, eli tuulelta ja sateelta. Mikäli on pakkasta, uloimpana kerroksena toimii hyvin luhkat, blanket shirtit sekä Woolshell-takki ja Woolshell-housut, mutta etenkin sateisella kelillä kannattaa vetää niskaansa kunnolla vedeltä suojaavaa rotsia, kuten kuoritakkia.

Sukat ovat myös yksi tärkeistä pukeutumisen osatekijöistä talviretkellä. Suosittelemme tässäkin kohtaa merinovillaa. Ja tuplasukkaa. Hyvä kombo on esimerkiksi Särmä merinosukka alle ja saapassukka päälle.

Ravinto

Meidän empiiristen havaintojen mukaan ulkoilma saa kaiken ruoan maistumaan paremmalta. Mikä on sinänsä hyvä, koska talvella energiaa tarvitaan paljon jo pelkästään lämpimänä pysymiseen. Lumessa liikkuminen, tapahtuipa se jalan, suksilla tai lumikengillä, kuluttaa myös paljon energiaa. Hiihtovaelluksilla energiankulutus voi olla 600 kcal tunnissa. Tällöin 3000–5000 kcal energian tarve päivässä ei ole ollenkaan liioiteltua. Valmisruuissa energiamäärä on helppo varmistaa suoraan pussin kyljestä.

Nainen syö retkiruokaa muoviselta retkeilylautaselta talvella

Talviretkellä kannattaa syödä vähintään yksi lämmin ateria - mieluummin parikin - päivässä. Lisäksi lämmin aamupala ja pienempiä välipaloja, jotka voi syödä kylmänä. Paras aika proteiinipitoiselle lämpimälle aterialle on illalla ennen lepoa, jotta keho pystyy hyödyntämään ravinnon parhaiten. Aterioiden välissä on hyvä napostella jotain pientä ainakin parin tunnin välein, jotta verensokerit eivät pääse laskemaan ja vältytään turhilta itkupotkuraivareilta.

Jotta ruuan sisältämät ravintoaineet imeytyvät, on tärkeää myös juoda vettä. Talvella janon tunne ei aina tule niin helposti, mutta siitä huolimatta nestettä pitää muistaa kitata riittävästi. Hyvä nyrkkisääntö on pari kulausta kymmenen minuutin välein. Neste nautitaan mieluiten ruumiinlämpöisenä. Vesipullo kannattaakin pitää mahdollisimman lähellä kehoa. Liian kylmä vesi saa pahimmillaan vatsan kramppaamaan ja juuri syödyt eväkset lentämään kaaressa lähimaastoon. Erityisesti jos hikoilee paljon, kannattaa veteen sekoittaa sokeria ja suolaa. Tämän voi hoitaa myös käyttämällä urheilujuomajauheita.

Retkiruuat ja niiden valmistus

Retkiruuaksi voi valita valmiita pusseja, kuivata itse aterioita, tai sitten kokkailla pitkän kaavan kautta ja haudutella vaikkapa pataa nuotiolla. Muonituksen taso riippuu aika pitkälti siitä, kuinka paljon välineitä haluat kantaa messissä, ja kuinka paljon aikaa olet valmis käyttämään ruoanlaittoon.

Blå Band -retkiruokapussi ylijäämärepun vieressä lumihangessa

Retkiruuat jaetaan karkeasti kahteen kategoriaan: kuivaruokiin ja märkäruokiin. Kuten nimikin jo vihjaa, märkäruuissa on valmiina nestettä, kun taas kuivaruokiin neste pitää lisätä. Erityisesti kuivaruuat ovat kevyitä kantaa mukana. Retkiruuat ovat nopeita valmistaa, mutta maku ei toki monesti ole ihan mummon lihapullien tasoa. Löytyy näistäkin kuitenkin varsin päteviä vaihtoehtoja, meidän testaamista Tactical Foodpack -aterioista ainakin Buckwheat & Turkey sekä Mexican Lentil Stew -versiot menivät varsin nätisti alas. Naposteltavaksi ja välipaloiksi kannattaa varata esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja erilaisia patukoita.

Itse valmistettu jauhelihakeitto

  • Paista jauheliha ja pilko muut ainekset
  • Kuivata kaikki keiton ainekset kuivurilla tai uunissa
  • Laita ainekset annoksittain vakuumiin
  • Laita mausteet minigrip pusseihin
  • Retkellä laita ainekset ruokatermariin
  • Lisää lämmin vesi
  • Anna hautua noin tunnin verran ja nauti

Ruokaa voi valmistaa ihan nuotiolla, mutta useimmiten valmistuksessa käytetään apuna kaasukeitintä tai vähintään risukeitintä. Vähän ruuasta riippuen ruoka kaadetaan pakkiin ja lämmitellään siinä tai sitten valmistetaan kaatamalla vettä suoraan valmisruokapussiin tai vaikkapa ruokatermariin. Keittimen käytössä tulee huolehtia turvallisuudesta ja varmistaa, että keittimen alla on tasainen ja varma alusta. Lumeen keitintä ei kannata sijoittaa, sillä siinä se kaatuu varmasti. Kaasuksi tulee hankkia 4 vuodenajan kaasu, joka toimii pakkasessakin. Risukeitintä käyttäessä pakkaa mukaan myös sytytyspaloja.

Nonni, nytpä ois meidän vinkit vinkkailtu. Eli pysykää lämpimänä, mutta ei liian lämpimänä sekä nukkukaa ja syökää hyvin. Näillä eväillä pääsee jo pitkälle. Jos kaipailet vaatetusta tai tarviketta reissullesi, niin käy vilkaseen jos sopivaa löytyis meidän Talviretkeily ryhmästä. Eipä sitten muuta kuin painukaa metsään siitä!

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä TST L2 saapassukat, merinovillaa
Särmä TST L2 saapassukat, merinovillaa
19.99 EUR
Yhtään liioittelematta saapassukkien kerman aatelia. Intin paksut ja korkeavartiset saapassukat ovat hieno asia jo sellaisenaan, mutta voi jukra kun ne tehdään merinovillasta! Kuin vanha tuttu, mutta kaikin puolin parempi, sopiva paksuus ja merinovillan ihmeominaisuudet tekevät näistä yleiskäytännöllisen sukkavalinnan ympärivuotiseen käyttöön.
Tactical Foodpack retkiruoka
Tactical Foodpack retkiruoka
8.99 EUR
Viron erikoisjoukoille suunniteltuja kylmäkuivattuja kenttäruokia, mutta erinomaista retkiruokaa myös vaeltajille, metsästäjille ja muille luonnossa liikkujille. Pussissa on yksi annos yhdelle hengelle. 100 % luonnolliset raaka-aineet - ei säilöntä- tai lisäaineita, mutta ravintoarvot ja maku kohdallaan. Voidaan lämmittää pussissa ja syödä sieltä suoraan, niin säästyy aikaa ja tilaa.
Savotta SA makuualusta
Savotta SA makuualusta
69.99 EUR
Jos Suomen armeija jotain osaa hyvin teettää, ovat ne nukkumiseen liittyvät varusesineet, kuten makuualusta. Kukapa muu olis hoksannut lisätä alustaan sivuille taittuvat liepeet ja kitkapinnan! Savotta valmistaa nämä Puolustusvoimille ja samaa tavaraa saa meiltäkin. Laatu on tosi hyvä - niin vois hinnastakin olettaa.
Särmä Hardshell-kuoritakki, harmaa
Särmä Hardshell-kuoritakki
Särmä Hardshell-kuoritakki
129.99 EUR
Vedenpitävä kalvotakki tekee päätöksistäsi helpompia: voit vetää sen yllesi suunnilleen aina kun pelkkä T-paita ei riitä. Särmä Hardshell-kuoritakki on joka jannulle tarkoitettu pröystäilemätön kurjan kelin takki, joka toimii Suomessa lähes ympäri vuoden ja hyvin monessa eri olosuhteessa, kiitos hieman hengittävän ja erittäin tuulenpitävän kalvokankaan ja fiksujen käytännön ominaisuuksien.
Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa, Vihreä Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa, Musta
Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa
Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa
27.99 EUR
Todennäköisesti parhaat kylmän ilman sukat, joilla voit itseäsi helliä. Jos jalkasi jäätyvät kenttäolosuhteissa, taistelusi loppuu siihen – huolehdi siis jaloistasi oikealla sukka- ja kenkävalinnalla! Näissä sukissa on sopivan napakka rakenne, ei hiertäviä saumoja ja sisällä pehmeä merinovillafrotee pitämässä jalkasi lämpimänä. Varsi jätettiin just niin pitkäksi, että sopii erinomaisesti meidän korkeampienkin maihareiden kaveriksi.
Särmä Blanket Shirt huopatakki, Vihreä Särmä Blanket Shirt huopatakki, Tummanharmaa
Särmä Blanket Shirt huopatakki
Särmä Blanket Shirt huopatakki
169.99 EUR
Särmä Blanket Shirt on primitiivinen low-tech-supervaate, jossa villan luontaiset ihmeominaisuudet ja pelkistetty mutta varsin funktionaalinen rakenne pääsevät loistamaan. Erinomainen vaate melkein ympärivuotisiin metsätouhuihin, toimii myös varmana katseidenkääntäjänä kylilläkin!
Särmä Luhka, Vihreä Särmä Luhka, tummanharmaa
Särmä Luhka
Särmä Luhka
169.99 EUR
Luhka, tai oikeellisemmin "Luhkka", eli vanha kunnon lapinviitta on perinteinen, tarpeesta syntynyt ulkoilmapukine.
Särmä TST Woolshell-takki, Vihreä Särmä TST Woolshell-takki, harmaa
Särmä TST Woolshell-takki
Särmä TST Woolshell-takki
239.99 EUR
Vuosien saatossa ollaan tehty ja nähty monenlaisia sarka- ja sotavaatteita, Woolshell on näiden vuosien aikana kertyneiden kokemuksien pohjalta uudelleen ajateltu sarkapuku. Modernin softshell-takin tyylinen toiminnallisuus ja yksityiskohdat yhdistettynä villasarkakankaan luonnostaan loistaviin ominaisuuksiin tekevät tästä varsin ainutlaatuisen takkimallin!
Särmä risukeitin, Regular Särmä risukeitin, Large
Särmä risukeitin
Särmä risukeitin
34.99 - 44.99 EUR
Suomessa valmistettu risukeitin! Uljas esine, joka on edullinen, kestävä, toimiva ja pakkautuu pieneen tilaan. Saatavilla kaksi kokoa: normaaleihin ja isompiin tulistelutarpeisiin. Mukana jämäkkä M05-kuvioitu kuljetuspussi.
Särmä TST Woolshell-housut, harmaa Särmä TST Woolshell-housut, Vihreät Särmä TST Woolshell-housut, M05 metsäkuvio
Särmä TST Woolshell-housut
Särmä TST Woolshell-housut
209.99 EUR
Vuosien saatossa ollaan tehty ja nähty monenlaisia sarka- ja sotavaatteita, Woolshell on näiden vuosien aikana kertyneiden kokemuksien pohjalta uudelleenajateltu sarkapuku. Nykyaikaisten sotilashousujen leikkaus ja yksityiskohdat yhdistettynä villasarkakankaan luonnostaan loistaviin ominaisuuksiin tekevät näistä varsin ainutlaatuisen housumallin!
Tactical Foodpack Weekpack Alpha kenttämuonapakkaus
Tactical Foodpack Weekpack Alpha kenttämuonapakkaus
149.99 EUR
Tässäpä kätevä hätäruokasetti yhdelle hengelle viikoksi esimerkiksi jonkinlaisen kriisin ajaksi tai zombimaailmanloppua varten. Kaikki on pakattu suomalaisten suuresti rakastamaan muoviämpäriin. Säilytä kotona tai autossa tai hautaa näitä sopiviin strategisiin paikkoihin. Et koskaan tiedä, mitä pelikaanin kakkaa huominen heittää turbiiniin. Tai joku myöhempi huominen, sillä kylmäkuivattu ruoka säilyy bunkkerissa pitkään. Voit myös pakata nämä uudelleen reppuun ja käyttää retkiruokana.
DD Hammocks 4x4 Tarp laavukangas
DD Hammocks 4x4 Tarp laavukangas
67.99 EUR
Oikeasti tosi iso laavukangas, tämän alle mahtuu ryhmällinenkin väkeä yöpymään! Vähän kuin brittiarmeijan legendaarinen Basha, mutta astetta parempi.
Särmä TST L5 Pakkastakki, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkastakki
Särmä TST L5 Pakkastakki
299.99 EUR
Suoraviivaisesti käytännöllisyys edellä suunniteltu pakkastakki, erityisesti Puolustusvoimain M05 pakkastakkiin verrattuna kevyempi, mukavampi ja yksityiskohdiltaan kenttäkäyttöön toimivampi. Taskuja löytyy juuri sieltä ja sellaisina kuin niistä taisteluvarusteiden kanssa on iloa, tuuletusvetoketjut helpottavat oloa sykkeen noustessa.
Carinthia Defence 6 makuupussi
Carinthia Defence 6 makuupussi
289.99 EUR
Tässä ois arktisten olosuhteiden kuolonpakkasiin suunniteltu järeä talvimakuupussi, satavarma valinta Suomen kylmimpäänkin talveen. Carinthian laatutuotteisiin voit luottaa, tämä on huippuluokan makuupussi vaativaan käyttöön!
Särmä TST L5 Pakkashousut, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkashousut
Särmä TST L5 Pakkashousut
229.99 EUR
Nopeasti muun vaatetuksen päälle kerrostettavaksi suunnitellut pakkashousut, voidaan pukea tavallisen kenttävaatetuksen päälle helposti kenkiä tai muita vaatteita/varusteita riisumatta. Kevyt ja pakkautuva rakenne ja vahvikkeet siellä missä niitä eniten kaivataan.
Jetboil MicroMo retkikeitin, Carbon
Jetboil MicroMo retkikeitin, Carbon
159.99 EUR
Jetboilit eivät ole enää pelkkiä vedenkeittimiä. Jos haluat oikeasti laittaa ruokaakin, on koittanut onnenpäiväsi! MicroMo:ssa on liekinsäätö ja se toimii tavallisten kattiloiden ja pannujen kanssa, mutta edelleenkään se ei pahemmin paina tai vie tilaa repussa.
Savotta Telttakamiina ja kiviritilä
Savotta Telttakamiina ja kiviritilä
349.99 EUR
Tässä olisi telttakamiina Savotan Hiisi 2 saunateltalle - lisää vain kivet ja vesi! Toimii myös tavallisena telttakamiinana keittotasoineen.
Särmä merinovillafroteesukat, mustat Särmä merinovillafroteesukat, vihreät
Särmä merinovillafroteesukat
Särmä merinovillafroteesukat
21.95 EUR 27.99 EUR
Todennäköisesti parhaat kylmän ilman sukat, joilla voit itseäsi helliä. Sopivan napakka rakenne, ei hiertäviä saumoja ja sisällä ihanan pehmeä merinovillafrotee pitämässä jalkasi lämpimänä. Varsi jätettiin just niin pitkäksi, että sopii erinomaisesti meidän korkeampienkin maihareiden kaveriksi.
Loading...