Artikkelit

Kertomukset ja kenttätestaukset Ohjeet Epäeettisyydet Kumppaniesittelyt Muut artikkelit

Hylsytarinoita: Vasempaan vai oikealle?

2021 kesä, yksi marssi tiedustelijana. On aamuyö. Lukemattomat jalkaparit liikkuvat pimeyden turvin kohti järveä. Useampi ryhmä saapuu samaan aikaan risteykseen, joka vaikuttaa silloin merkityksettömältä, sillä molemmat tiet vievät järven ympäri rantaa pitkin samaan paikkaan, kohti seuraavaa rastia.

Varustelekan vaatteiden mittapäivitys 2024

Me on saatu paljon palautetta siitä, että meidän vaatekokojen välit on liian suuret, ja moni asiakas jää sen vuoksi ikävästi kokojen väliin. Niinpä me päätettiin korjata tämä.

Vastuuttomuusraportti 2023

Breaking news - Varusteleka pienensi viime vuonna CO2e-päästöjään yli 1 200 tonnilla! Katso kuvat!

Varustelekan tilinpäätöstiedote 2023: Victor Mike

Kultakolikot on laskettu kirstusta, ja kuten otsikosta voi päätellä, niin Vituiks Män. Tässä pieni synkistely viime vuoden meiningeistä pienillä hopeareunuksilla.

Tekstiilejä tarvitaan kaikkialla kriisitilanteissa

Huoltovarmuus puhuttaa kulkutautien ja naapurimaan nyrjähtäneen diktaattorin vuoksi aika paljon, ja valtioneuvostokin päivittää parhaillaan huoltovarmuuden tavoitteita ja painopisteitä. Mutta varautumisessa helposti unohdetaan tekstiilit, vaikka ilman niitä ei kriisitilanteessa kovin pitkälle pötkitä. Siksi me haluttiin kiinnittää huomio niihin ja erityisesti kotimaiseen tekstiiliteollisuuteen.

Modernin Taistelijan Jalkineet – lyhyt opas kenkien maailmaan

Sotilaan varustus on kriittinen tekijä taistelukentällä, ja erityisesti jalkineiden merkitys on suuri – jos jalkasi eivät ole kuten hobitilla, joutunet käyttämään eri vuodenaikoihin ja maastoihin soveltuvia jalkineita pystyäksesi toimimaan kenttäolosuhteissa. Tässä artikkelissa tutustumme modernin sotilaan jalkineisiin ja niiden ominaisuuksiin sekä soveltuvuuteen eri tilanteisiin.

Toimintaa ja ilmaisia pateja: yksi varustelekalaisen inttimatka

Aloitin inttimatkani 2010-luvun lopulla Kaartissa, omasta toiveesta sotilaspoliisikomppaniassa. Sairastumisen takia jouduin kuitenkin keskeyttämään palveluksen pian aloituksen jälkeen. Vuotta myöhemmin aloitin uudestaan elämäni kunnossa, tällä kertaa "Kaartin rosvokomppaniassa" eli 1. Jääkärikomppaniassa. Mieli veti vielä ensimmäiseen aloituspaikkaan, mutta erinäisten kiemuroiden jälkeen totesin, että minusta leipoutuu ehta kaupunkijääkäri.

Vuoden 2023 kohokohdat

Jälleen on yksi vuosi taputeltu ja katseet käännetty jo vahvasti kohti uutta alkavaa. Mutta kuten tapana on ollut, niin otetaanpa tässä kohtaa pieni vilaus vielä menneeseen ja kerrataan mitä vuonna 2023 puuhattiin ja myytiin.

Projekti MEGA - Kiinasta irtaantuminen jatkuu

MEGA-projekti etenee sellaista tahtia, että kohta meillä on käsillä varsinaiset keräilyerät Särmä-tuotteita! Osasta tuotteista on nimittäin tulossa viimeiset Kiinan toimitukset, ennen kuin sammutetaan kaukotuotannolta valot.

MOLLE ja PALS – kiinnitysjärjestelmien ABC

Sotilas- ja ulkoiluvarusteiden maailmassa kahdella lyhenteellä, MOLLE ja PALS, on vissi rooli varusteiden monikäyttöisyyden ja toimivuuden varmistamisessa. Tässä artikkelissa katsotaan hieman tarkemmin läpi näitä kiinnityssysteemeitä, niiden historiaa ja käyttöä.

Testissä Salomon Toundra Forces -talvimaiharit

Me testailtiin viime talvena taktisia Salomon Toundra Forces -talvimaihareita. Näitä voi lämpimästi suositella kaikille jääkalikkavarpaista kärsiville ja pirun kylmissä oloissa operoiville, oli sitten kyseessä sotahommat, eräily tai yleiskäyttö.

Puskapissan mittainen inttitarina – ja neljä vinkkiä naisten vapaaehtoista palvelusta harkitseville

Kirjoittaja on suorittanut naisten vapaaehtoisen asepalveluksen.

Project MEGA - hus pois Kiinasta

Me ollaan sivuttu mystistä MEGA-projektia viestinnässä useamminkin, mutta viimeinkin on aika kertoa, mistä ihmeestä on oikein kyse.

Tuotteen takana: Varustelekan suunnitteluprosessi

Jo useampana vuonna me on osallistuttu Vaatevallankumousviikkoon esittelemällä meidän tuotteiden valmistajia. Just nyt meidän toimitusketjut on keskellä melkoista murrosta MEGA-projektin vuoksi, josta kerrotaan lisää myöhemmin tällä viikolla. Niinpä me ajateltiin, että tällä kertaa vois olla kiva keskittyä meidän omaan tuotesuunnitteluun.

Brändit elää, Leka pysyy

Jo useampana vuonna me on osallistuttu Vaatevallankumousviikkoon esittelemällä meidän tuotteiden valmistajia. Just nyt meidän toimitusketjut on keskellä melkoista murrosta MEGA-projektin vuoksi, josta kerrotaan lisää myöhemmin tällä viikolla. Niinpä tänä vuonna me keskitytään meidän brändeihin ja niiden muutoksiin sekä kerrotaan tarkemmin meidän suunnitteluprosessista.

Varustelekan tilinpäätöstiedote 2022

Viime tilikauden kultadublonit ja oravannahat on saatu laskettua ja tilintarkastaja on messunsa saarnannut, joten tässä olisi pieni aikamatka viime vuoteen lukujen valossa. Nauttikaa.

Rinkan valinta

Rinkan valinta edessä? Oletko matkalla takapihalle, Karhunkierrokselle vai Jimmy Blenkinsopien opastuksella molemmille Kilimanjaroille? Lue tämä artikkeli ja pääset alkuun!

Bushcraft eli vanhat hyvät erätaidot

Mitä on Bushcraft? No sehän on niin paljon kaikkea kivaa metsässä puuhailua, että aiheesta saisi kirjasarjan. Ja on varmaan tehtykin. Tässä lyhyt pintaraapaisu puskatemppuilun maailmaan. Rouhitaan syvemmältä sitten myöhemmin lisää.

Rinkan pakkaaminen – Oikea järjestys tavaroille

Rinkan pakkaaminen on helppoa, kun sen osaa. Opetteleminen on myös helppoa, ja tässä on sinulle artikkeli, jolla homma käy käden käänteessä. Tämä artikkeli on yksinkertainen ohje, jota voit soveltaa omien käyttötarkoitusten ja kannettavien varusteiden mukaan.

Vastuuttomuusraportti 2022

Vuoden 2022 ympäristösynnit on taas laskettu yhteen, ja tässä sitten tulokset, ollos hyvä.

Makuualustan valinta

Makuualusta eristää nukkujaa maasta hohkaavalta kylmältä ja tarjoaa riittävän mukavan pedin, että nukkuminen onnistuu kelillä millä hyvänsä. Oikean makuualustan valinta on käytännössä yhtä tärkeää kuin makuupussinkin. Jos makuualustat ei ole sulle vielä hirveän tuttuja, tää artikkeli auttaa.

Kokemuksia Pimeätoiminnan Kurssilta (NVG ITCQB)

Sain mahdollisuuden osallistua Tactical Academy Finlandin (TAF) isännöimälle Project Geckon pimeätoimintakurssille (NVG ITCQB). Kyseessä on ITCQB 01- ja ITCQB 02 -kurssien jatkokurssi, jossa keskitytään toimintaan pimeänäkölaitteilla (Night Vision Goggles). Osa oppilaista oli käynyt ITCQB 01 -moduulin, ja muutamilla oli takanaan myös ITCQB 02 -kurssi.

Pakkauslista talvivaellukselle

Kun suunnittelet talvivaellusta, eka looginen askel on vaelluksen pakkauslista. Se on myös hyvä tapa pitää huoli, ettet unohda mitään oleellista. Pakkauslista vaellukselle vaihtelee kohteen, retken keston, pakkasen ja lumen määrän sekä aktiviteettien ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Siksi yhtä kaiken kattavaa listaa on mahdoton laatia. Pakkauslista Lappiin talvella on aika erilainen kuin pakkauslista ulkomaille, etelän aurinkoon. Keskityttiin tässä jutussa pelkästään talveen, ettei tästä tule mitään ylipitkää romaania, ja koska talvella oikeiden vehkeiden valinta korostuu. Tää artikkeli on suunnattu enempi talvivaelluksen alkutaipaleella oleville. Pitempään hommaa harrastaneilla on varmaan jo omat listansa.

Battle Belt Setup – Tarkka-ampujan varusteet

Battle belt setup on mahdollista tehdä monella tapaa. Kaikkea varustautumista ohjaa vain ja ainoastaan käyttötarkoitus – tässä artikkelissa käyttötarkoituksena on menestyminen tarkka-ammuntakilpailussa. Tarkka-ammunta on virallinen Reserviläisurheiluliiton alainen sotilaistaitoon ja pitkän matkan ammuntaan keskittyvä urheilulaji, jonka isoimpia kotimaisia, vuosittain järjestettäviä kilpailuja ovat FinnSniper ja suomenmestaruuskilpailu Häyhä SM.

Suosituimmat tuotteet 2022

Myös vuonna 2023 tarkastellaan vuoden 2022 myydyimpiä tuotteita. Vaikuttaa siltä, että jokainen vuosi 2020-luvulla tuo mukanaan entistä kummallisempia tai järkyttävämpiä tapahtumia, joiden vaikutus näkyy ja tuntuu likipitäen kaikkien ihmisten elämässä ja näkyy meidänkin toiminnassamme vahvasti.

Bug Out Bag - Selviytymisreppu

Artikkeli mukana kannettavasta hätävarasta. Asuit missä hyvänsä, saattaa eteen tulla tilanne, jossa syystä tai toisesta joudut poistumaan ainakin väliaikaisesti kodistasi. Kyse voi olla luonnonilmiöstä tai jostakin uhkatilanteesta, mahdollisesti osana laajempaa tapahtumaa, ellei jopa erikoisoperaatiota. Joka tapauksessa joudut ottamaan ritolat, eikä naapuriapu nyt toimi, koska kaikki muutkin ovat samassa tilanteessa.

Dekkarikirjailija Saaristomeren armoilla

Kirjoittanut Christian Rönnbacka.

Operaatio Epäeettisyysohjelma: Hiilijalanjälki 2021

Siinä se nyt sit taas ois, yksi vuosi lisää päästöjä. Meillähän on ollut tässä jo pari vuotta työn alla selvittää ja pitää vuosittain kirjaa aiheuttamamme ympäristötuhon määrästä sekä suunnitella toimenpiteitä sen vähentämiseksi, kuten meidän vastuuttomuusduunista kertovalta sivulta voit lukea.

Tee-Se-Itse öljykangastakki (tai öljykangas-mitävaan)

Kauhistuttavatko kumivaatteet? Kahiseeko Gore-Tex? Suututtaako softshell? Ei hätää, ihmiskunta on keksinyt näihin ongelmiin ratkaisun jo ajat sitten. Tarvitset vain puuvilla-/pellavavaatteen, pellavaöljyä, tärpättiä ja helvetisti kärsivällisyyttä.

Varustelekan omien tuotteiden hiilijalanjälki

Hei jengi! Vihdoin ja viimein me ollaan arvioitu valtaosalle meidän omista tekstiilituotteista hiilijalanjäljet. Eli se juttu, paljonko kasvihuonekaasuja niiden valmistamisen myötä syntyy. Jalanjäljet näkyvät verkkokaupan tuotesivuilla, ja laskennassa käytettyyn metodiin voi tutustua tarkemmin täällä. Tässä operaatiossa meitä on ystävällisesti jeesannut Compensate.

Tuotteen hiilijalanjäljen laskentamenetelmä

Me ollaan vihdoin laskettu valtaosalle meidän omien tuotemerkkien tuotteista hiilijalanjäljet, eli paljonko kasvihuonekaasuja tuotteen valmistamisen myötä syntyy. Jäljet näkyy nyt verkkokaupan tuotesivuilla.

Kuka teki sun vaatteet, osa 14, DD Hammocks

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me osallistuttiin tähän ekan kerran vuonna 2020 ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2022.

Kuka teki sun vaatteet, osa 13, Ozra Textiles Company

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me osallistuttiin tähän ekan kerran vuonna 2020 ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2022.

Kuka teki sun vaatteet, osa 12, Savotta

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me osallistuttiin tähän ekan kerran vuonna 2020 ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2022.

Kriisiin varautuminen - lyhyt opas selviytymiseen

Kriisiin varautuminen on syytä aloittaa ennen kuin kriisi on päällä. Hätävaran pitämisen ja muut varautumiseen liittyvät asiat pystyy yhdistämään arkielämään siten, etteivät ne aiheuta ylimääräistä ahdistusta, vaan päinvastoin lievittävät sitä. Asia on hyvin pitkälle tottumiskysymys – samalla tavoin kodeista löytyy palovaroittimet, sammutuspeitteet ja jopa sammuttimet, vaikka tulipalon vaara ei jatkuvasti painakaan mieltä. Onnettomuuden sattuessa ne kuitenkin antavat mahdollisuuden estää suuremman vahingon syntymisen. Hätävaran pitäminen vaatii enemmän aktiivisuutta, mutta lopulta sulautuu arkeesi paloturvallisuudesta huolehtimisen lailla.

Operaatio Epäeettisyysohjelma: Hiilijalanjälki 2020

Tämä on kurkistus siihen, mitä kaikkea vastuutonta ja tuhoisaa me tehtiin vuoden 2020 aikana. Meidän bisnes toimii niin, että me ostetaan tavaraa ja lähetetään sitä ympäri maailman, joten tuho on taattua. Siksi meidän eka prioriteetti on ollut lähteä taklaamaan meidän hiilijalkaa eli vähentää kaiken tekemisen ilmastovaikutuksia.

Vinkkejä talviretkeilyyn

Retkeilyyn talvella liittyy omanlaisiaan haasteita, jotka vaativat valmistautumista ja varustautumista. Näistä ehkä tärkeimpiä ovat kylmyys, kosteus ja lumi. Tää on sen verran tärkeä juttu, etenkin täällä meillä pohjolassa, että koulutimme omaakin porukkaa aiheesta kolmivaiheisen bootcampin muodossa. Bootcamp jakautui aiheisiin majoittuminen, pukeutuminen ja ravinto. Tässä käydään läpi, mitä bootcampilla opittiin, ja mitä jokaisen on hyvä ottaa huomioon talviselle retkelle suunnatessaan.

Suosituimmat tuotteet 2021

Näin vanhan vuoden päätyttyä ja uuden alkaessa meillä on ollut tapana vähän katsella taaksepäin ja tarkastella vuoden myydyimpiä tuotteita. Kaikenlaisista saatavuusongelmista ja toimitusvaikeuksista huolimatta viime vuonnakin hyllyjä saatiin täytettyä, joskin tasaisen epätasaisesti. Mutta mistä te olette erityisesti innostuneet, noin niinkuin kaupallisessa mielessä?

Sukkien valinta ja käyttö eri olosuhteissa

Ollaanko nykyään uusavuttomia eikä osata sukkiakaan käyttää oikein? Tai ehkä onkin niin, ettei näitä asioita entisinäkään aikoina kovin hyvin tiedetty, mutta rakoista jaloissa ei vaan valitettu. Oli miten oli, jalkojen hyvinvointi on tosi iso osa jalkaisin taitettavien siirtymien onnistuneessa suorittamisessa, eikä kenenkään tarvitse tuntea itseään tyhmäksi, vaikka lukisi pelkästään sukkiin keskittyvän artikkelin aiheesta. Saattaa täältä löytyä kokeneemmallekin niksejä tai sydänveret kiehauttavia erimielisyyden paikkoja.

Pomokairan hirvenvonkuu

Valtion maille Pohjois-Suomeen tehtävät hirvijahdit tarjoavat eräelämyksiä vuosittain kymmenille tuhansille metsästäjille. Myös me lähdettiin kaveriporukalla Lappiin, haaveena saada kuitattua kaksi meille Pomo-Vuotson alueelle myönnettyä hirvilupaa.

Sadeviitta kenttämajoitteena

Vaikka nykyajan retkeilijälle on laaja tarjonta erilaisia majoitusratkaisuja makuupussin sadesuojasta useamman hengen kupolitelttoihin, harva niistä on yhtä sielukas, tunnelmallinen, monikäyttöinen ja kevyt kuin sadeviitta.

Tarppi kenttämajoitteena

Tarppi, tuo retkeilijän monikäyttöinen majoite ja suoja.

Lekan ampujat

Jotenkin näiden artikkelien nimet vaan pääsee yllättämään. Tällä kertaa olisi vuorossa “Lekan Ampujat”, joka vilkkaissa mielissä taas taipuu vaikka mihin. Valitettavasti pysytään asiassa, ainakin noin suurin piirtein, ja taustoitetaan meidän henkilökunnan ampumaharrastuksia.

Asevalojen lyhyt oppimäärä

Tässä artikkelissa käydään läpi pyssyvalojen valintaa, asennusta ja käyttöä. Mikäli olet miettinyt asevalon hankkimista, aloita ensin tästä.

Värkkää vetoketjuihin fiksut vetimet

Vituttaako vetoketjuissa äänekkäät vetimet? Tietynlaisessa käytössä niin meitäkin. Tehtiin tämmöinen tiivis artikkeli siitä, miten niihin saa toimivat, kivat ja hiljaiset vetimet ihan omin pikku kätösin.

Konttiseikkailut koronakurimuksen keskellä

Tässä artikkelissa avataan hiukan konttivuotta 2020, joka meni ruttoepidemian vuoksi aika erilailla kuin suunniteltiin. Ja lopussa on myös hiukan tämän vuoden suunnitelmia.

Roadtrippailu

Tässä jutussa esitellään automatkailun ihanuutta kolmen aika erilaisen roadtrippailijan silmin. Hyppää kyytiin!

Rinkan säätäminen

Tässä artikkelissa käydään tiiviisti läpi oleellisimmat pointit rinkan säätämisestä. Mitään rakettitiedettähän se ei ole, muutaman perusjutun kautta pääsee pitkälle.

Plate Carrier Setup - laita palapelin palaset kohdalleen

Levynkantoliivi, eli melkeinpä suomeksikin jo vakiintunut plate carrier, on yksi monista vaihtoehdoista modulaarisen taisteluvarustuksen pohjaksi. Tässä jutussa käymme läpi tiiviisti, millä perusteilla saatat päätyä plate carrieriin, mitä taskuja siihen kannattaa valita ja mitä niiden sijoittelussa tulee huomioida, ja kerromme myöskin taskutyyppeihin liittyviä huomioita.

Logistiikan kehitystä ruton varjossa

Me ollaan viilailtu meidän logistiikkaa rutosti viime vuoden aikana. Kaikki ei aluksi mennyt aivan kitkattomasti, kun tuli koronaa tuulettimeen, mutta nyt homma pyörii paremmin kuin koskaan aiemmin. Tässä artikkelissa meidän toimitusketjujohtaja Elina kertoo siitä, mitä kaikkea meillä on tehty sen eteen, että teidän tilaukset liikkuisi entistä paremmin.

Kuinka suojautua punkin perkeleeltä?

Kun etsitään Suomen vaarallisinta eläintä, niin punkin perkelehän se on. Älä kuitenkaan anna tuon pikku paskiaisen hallita elämääsi. Luontoon voi hyvillä mielin mennä retkeilemään, kalaan tai metsälle punkkikaudellakin, kunhan toimii fiksusti. Tästä artikkelista löydät muutamia vinkkejä punkkiuhan neutralointiin.

Me ei todellakaan olla mikään ystävä ympäristölle

Hei kiitti palkinnosta Paytrail ja kaikki, jotka äänesti meitä! Me siis voitettiin Verkkokaupan Ympäristöystävä -äänestys, ja jo etukäteen sanottiin, että jos meidät valitaan, dumataan koko äänestys.

Kuka teki sun vaatteet, osa 11, Top-Knit

Tämä Lekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me osallistuttiin tähän ekan kerran viime vuonna, ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2021.

Kuka teki sun vaatteet, osa 10, MD-Textil

Tämä Lekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka idiksenä on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me tykätään tämmöisestä hyvisten hommista, joten me oltiin mukana jo viime vuonna. Ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2021.

Kuka teki sun vaatteet, osa 9, Kolmituote

Tämä Lekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me osallistuttiin tähän ekan kerran viime vuonna, ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2021.

Kuka teki sun vaatteet, osa 8, Omniteksas

Tämä Lekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Me osallistuttiin tähän ekan kerran viime vuonna, ja koska tää on yhä edelleen siisti juttu, me lähdettiin innolla messiin myös vuonna 2021.

Kuka teki sun vaatteet ja miksi se on tärkeää

Varustelekan arvoihin kuuluu olla hyvien puolella. Joten kun me kuultiin vuonna 2020 Fashion Revolution Weekistä, eli tosi siististä kampanjasta, jossa halutaan tehdä vaateteollisuudesta reilumpaa ja turvallisempaa, niin totta kai me hypättiin heti mukaan. Ja ollaan mukana myös nyt vuonna 2023.

Varustelekan tilinpäätöstiedote 2020

Kaiken kiireen keskellä on saatu vihdoin rahasäiliön sisältö jiiriin, ja tilintarkastajakin on antanut kaikelle siunauksensa. Tässä olisi pieni kertauskurssi vuodesta 2020 ja tarinaa siitä, miten homma meni lukujen valossa.

Ensiapuvälineiden sijoittelu taisteluvarustuksessa

Ilman ensiaputarvikkeita tulee kuolo, joten niitä on syytä kantaa taisteluvarusteissa - sotakentillä kun on aika monenlaista vaaratekijää. Mutta mitä ottaa mukaan, ja mihin ne kannattaa sijoittaa? Let’s find out!

Tee-Se-Itse: taisteluvyön valjaat

Tässä vähän luettavaa niille, joilla ei ole varaa ostaa valmiita tuotteita, eikä mielikuvitusta ratkaista ongelmiaan itse. Eiku... No kai tästä jollekin jotain iloa on.

Varusteet toiminnalliseen ammuntaan talvella

Lunta ja kylmää riittää tätä juttua kirjoittaessa, ja se on hyvä juttu myös toiminnallista ammuntaa harrastavan näkövinkkelistä. Vaikka ampumakausi painottuu vahvasti kesään, kannattaa talvitreenistä ottaa kaikki ilo irti ja testata suorituskykyään myös vaativammissa olosuhteissa. Tällaista harjoittelua voi sitten myöhemmin hyödyntää esimerkiksi meidän Brutalityssä.

Luminaamioinnin perusteet

Pohjoisella pallonpuoliskolla elellään artikkelin kirjoitushetkellä parasta talvikautta, ja onneksi ilmastonmuutos ei ole vielä niin pitkällä, että oltaisiin ilman lunta. Tässä tiivis peruspaketti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon maastouttamisessa ja naamioinnissa, kun lumi peittää maan ja miten suomalaisesta huippudesignista, M05-maastokuvioista saa kaiken hyödyn irti.

Kate, eli mitä kaikki maksaa

Jutun kirjoittaja Valtteri Lindholm on Varustelekan perustaja, omistaja ja Varusteleka Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Toimintakyvyn säilyttäminen eri olosuhteissa

Miten välttyä hikoilemasta talvivaatteitaan läpimäriksi? Miten helpottaa oloaan kesäkuumalla? Onko sormien ja varpaiden palelu pakkasella henkilökohtainen ominaisuus, jolle ei voi mitään? Mitä tehdä, jos putoat talviretkellä veteen ja ainoastaan taukovaatteesi säilyivät kuivana? Voiko kehoaan lämmittää tai viilentää syömällä tai juomalla?

Särmä TST L4 kenttäpuvun mallipäivitys

Kehitystä voi tehdä etsimällä ja korjaamalla vikoja, mutta jossain kohtaa täytyy tutkia mikä on hyvää, ja tehdä siitä vielä parempi. Toimivaa ei pidä rikkoa, joten tarkkana saa olla kuin persereikää keppihevoselle poratessa. Tässä mielentilassa otettiin tarkasteluun Särmä TST L4 kenttätakki ja -housut. Ja hyvä muuten tuli.

Varustuksen kehäajattelu - oikeat tavarat oikeassa paikassa

Kerrospukeutumisessa jokaisella kerroksella on roolinsa. Samaa sipulimaista ajattelua voi soveltaa myös muuhun varustukseen. Tässä artikkelissa käydään läpi varusteiden kehäajattelun perusperiaatteet ja annetaan esimerkkejä sen toteuttamisesta sotatouhuissa ja siviilipuolella.

Opas toiminnallisen ampumaharrastuksen pariin

Varustelekan ja InRangeTV:n järjestämien Brutality-kilpailujen vuoksi monella kiinnostuneella on herännyt kysymys, miten aloittaa toiminnallinen ampumaharrastus. Tässä on yleiskatsaus mahdollisesta polusta harrastuksen pariin: mistä aloittaa ja mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon. Artikkelissa niputetaan surutta kaikki toiminnalliset lajit yhdeksi köntiksi, eikä aleta käymään jokaisen disipliinin lajikohtaisia koukeroita tarkasti läpi.

Operaatio Epäeettisyysohjelma 2019 - 2021: Hiilijalanjäljestä

Hei jengi, kompensoitiin meidän hiilijalanjälki, sikäli kun se tiedetään.

Lekan Metsästäjät

Lekan Metsästäjät kuulostaa kenties 80-luvun pornoelokuvalta, mutta tällä kertaa me ei esitellä paljasta pintaa, vaan meidän työntekijöiden metsästysharrastusta. Meille on ymmärrettävistä syistä hakeutunut töihin paljon ammunnan harrastajia sekä monenlaisia puskatemppuilijoita ja luonnossa liikkujia, joten on luonnollista, että osa porukasta käy myös metsällä. Osa on käynyt pitkään ja osa on vasta jahtipolun alkutaipaleella. Metsästys on hieno harrastus, kunhan se tapahtuu kestävältä pohjalta.

Taistelureput arkikäytössä

Sopiiko taistelureppu myös rauhanomaiseen päivittäiskäyttöön esimerkiksi retkeilyyn, kauppakassiksi tai duunikamojen kuskaamiseen?

Jokamiehenoikeudet Suomessa

Suomessa meillä on nämä jokamiehenoikeudet, eli pähkinänkuoressa pääsy luontoon ja siellä liikkuminen kuuluu kaikille. Vaikka näitä ei missään laissa täsmällisesti lue, tietyt asiat kuuluvat vanhojen tapojen nojalla jokamiehenoikeuksien piiriin. Vaikka nimestä voisi muuta nykyään luulla, nämä oikeudet koskevat kaikkia, ei ainoastaan miehiä.

SERE-A Urbaanin selviytymisen kurssi

Kuinka maalle erakoitunut ja metsittynyt työntekijämme selviäisi urbaanissa ympäristössä yhteiskunnan romahdettua? Let's find out! Kun töissä kysyttiin, että haluaisinko tehdä jutun urbaanin selviytymisen kurssista, niin vastasin, että “totta helvetissä”. Mutta pian alkoi mietityttää, että mihin sitä tuli lupauduttua? Asun haja-asutusalueella ja vietän kaikki lomat erämaassa, joten pusikossa selviäminen on huomattavasti tutumpaa. Mitä tehdä kaupungissa, kun pitsaa ei saa kännykällä, sähköä ei tule pistorasiasta ja raivohullut ryökäleet valtaavat kadut? Ja kestäisikö pehmoiseen sammalvuoteeseen tottunut perämetsien prinsessa nukkumista raunioissa? Ja miten kaikkeen tähän ylipäätään valmistaudutaan?

Kaldoaivin vaellus 2019

Tässä ois taas Teron ja Essin turinoita tunturien rinteiltä. Tämänkertainen reissukertomus on vaellukselta Kaldoaivin erämaassa elokuussa 2019.

Marssi tai kuole! Perusopas armeijatyyliseen siirtymiseen jalan

Marssiminen on sotilaskunnon yksi peruspilari. Varmasti jokaisella palveluksessa olleella on muistoja marssimisesta, jotka aika on kivasti kullannut. Silloin vitutti ja hajotutti, mutta jälkeenpäin pitkiä kilometrejä muistellaan lämmöllä.

Rantalan päiväkäsky: Täydellinen pakkauslista Suomi-matkailuun

Suomi on matkailun kuumin trendi! Asian tietävät jo kansainväliset Instagram-julkkikset, Bollywood-tähdet ja huippu-urheilijat (tai tiesivät ennen pandemiaa), ja pian myös härmäläiset itse tulevat ymmärtämään kotomaansa koko kauneuden…

Kuka teki sun vaatteet, osa 7, Utenos

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Koska vaatebisneksessä on helvetin paljon monenlaista puliveivausta ja muuta mulkkausta, niin me lähdettiin innolla mukaan tähän vaatevallankumoukseen.

Kuka teki sun vaatteet, osa 6, Sukkamestarit

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Tää sopii meille hyvien puolulaisille vähän hemmetin hyvin, ja siksi me hypättiin heti kelkkaan.

Kuka teki sun vaatteet, osa 5, Jämä

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Tää sopii meille hyvien puolulaisille vähän hemmetin hyvin, ja siksi me iskettiin tähän juttuun täysillä mukaan.

Kuka teki sun vaatteet, osa 4, Laurin Metalli

Tää Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaateteollisuudesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Tämmöinen vaatebisneksen pimeitä kuvioita pöyhivä kähinä sopii meille hyvien puolulaisille kuin puukko tuppeen, ja siksi me hypättiin heti etulinjaan.

Kuka teki sun vaatteet, osa 3, Zhenpu

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Siis parempaa niin työntekijöille kuin tälle planeetallekin eli meille kaikille. Tällaista meininkiä tarvitaan lisää, joten totta kai me lähdettiin mukaan tähän vaatevallankumoukseen.

Kuka teki sun vaatteet, osa 2, M.A.S.I Company

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Tää sopii meille hyvien puolulaisille vähän hemmetin hyvin, ja siksi me lähdettiin innolla messiin.

Kuka teki sun vaatteet, osa 1, Agtuvi

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Tää sopii meille hyvien puolulaisille vähän hemmetin hyvin, ja siksi me lähdettiin innolla mukaan.

Miten koronarutto muuttaa vaatebisnestä

Kirjoittanut: Anna Rinta-JylliläTuoteryhmäpäällikkö, vaatteet

Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 3/3

Tämä on kolmas ja viimeinen osa meidän vuoden 2019 retkeilyhaasteesta kertovasta artikkelisarjasta. Ekassa osassa me kerrottiin valmistautumisesta ja varusteista ja tokassa osassa vuoden reissuista. Tällä kertaa käydään hiukan läpi sitä, mitä me vuoden aikana opittiin ja mitä sitten jatkossa. Mukana myös hyvää ruokaa.

Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 2/3

Tämä on toka osa meidän vuoden 2019 ulkoiluhaasteesta kertovasta artikkelisarjasta. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi valmistautumista vuoden koitoksiin. Tässä osassa katsotaan, mitä kaikkea vuoden aikana sitten tapahtuikaan.

Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 1/3

Moi, me ollaan Essi ja Tero! Asutaan ja työskennellään pääkaupunkiseudulla sekä seikkaillaan paljon luonnossa. Me huomattiin, että töiden jälkeen sitä helposti unohtuu sohvan pohjalle Netflixiä tuijottamaan. Tästä johtuen vuoden 2019 alussa haluttiin haastaa itsemme tekemään 100 retkeä vuoden aikana ja pitämään siitä “päiväkirjaa” Instagramissa. Meillä oli tarkoituksena viettää enemmän aikaa luonnossa ja kehittää meidän erätaitoja telkkarin tuijottamisen sijaan.

Total World Domination Tour 2020!

Me polkaistiin vuosi käyntiin perinteisellä kaukopartiomatkalla Yhdysvaltojen länsirannikolle, ja tässä olisi pieni katsaus siihen, mitä tällä kertaa rapakon takana touhuttiin. Peruskuvio oli tuttu jo aiemmilta keikoilta - eli etappeina Army, Navy, Military Expo, SHOT Show sekä tietenkin Desert Brutality. Otsikkotasolla siis täysin tuttua huttua, mutta tälläkin kerralla matkan varrelle osui paljon uutta ja ihmeellistä Amerikan meininkiä. Viva Las Vegas, baby!

Propagandakyselyn vastaukset

Maaliskuussa me kyseltiin meidän Kantasioilta, että mitä mieltä te ootte meidän uutiskirjeistä ja mitä muutoksia toivotte. Yleisesti ottaen meidän kirje sai positiivista palautetta ja kiitosta - tää on mahtava kuulla! Me pyritään pitämään meidän kirjeet semmoisina, että jengi oikeesti haluaa niitä lukea.

Varustelekan tilinpäätöstiedote 2019

On tulospäivityksen aika, tulospäivityslaulu raikaa… Nyt on debitit ja kreditit löytäneet oikeat paikat ja tilintirkistelijäkin on loitsunnut tilinpäätöksen, joten tässä pieni katsaus vuoteen 2019.

Onnistunut tiedusteluoperaatio Kiinan tehtaille

Koska Varusteleka on hyvien puolella, niin me halutaan, että myös meidän kumppanit toimii niin. Siksi me linjattiin, että kaikilla meidän omia tuotteita valmistavilla tehtailla on käytävä säännöllisesti varmistamassa, että tuotanto pyörii meidän vastuullisuusvaatimusten mukaisesti. Kiinalainen tuotanto herättää monissa huolta ja usein ihan aiheesta. Niin isoon maahan mahtuu monensorttista yrittäjää. Me haluttiin ottaa kunnolla selvää, löytyykö Kiinasta myös vastuullisia toimijoita. Niinpä iskuryhmämme päätyi pitkän ja jännittävän matkan jälkeen joulukuussa 2019 Xiameniin tavarantoimittajalla, jonka kolmella tehtaalla meidän Kiinasta tulevat tuotteet valmistetaan. Indiana Jones -elokuvista tuttu punainen viiva piteni kartalla pitenemistään, kun me lennettiin Shanghain kautta Xiameniin, jossa tavarantoimittajamme, herra Daoyang oli meitä kentällä vastassa. Matkalla toimistolleen herra Daoyang kertoi olevansa kristitty. Hänen mukaansa kristittyjä on seudulla vähän, mutta määrä kasvaa tasaisesti, ja Xiamenissa on myös useampi kirkko. Xiamen on kolmen miljoonan asukkaan “pieni” kaupunki, jonne ollaan rakentamassa metroa. Toistaiseksi valmiina on vain yksi linja, mutta tavoitteena on kytkeä metroverkoston avulla kolme kaupunkia toimivaksi kokonaisuudeksi. Meidän kumppani ei satsaa halpatuotantoon Herra Daoyang kertoi, että hänen yrityksensä Zhenpu on perustettu vuonna 2005, ja tätä vuotta lukuun ottamatta kasvua on tullut joka vuosi. Vuonna 2018 firman liikevaihto oli seitsemän miljoonaa dollaria, mutta tänä vuonna erityisesti eurooppalaisten asiakkaiden tilaukset ovat pienentyneet, ja liikevaihto laskee 5,6 miljoonaan dollariin. Herra Daoyangin toimistolla me käytiin yhdessä näytteiden avulla läpi tuotteita, joita hänen yrityksensä valmistuttaa. Tuotannosta 80 % menee Eurooppaan ja loput Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Nykyisten tullien vuoksi USAN vienti pitää kuitenkin hoitaa Kanadan kautta. Firma tekee kalliimman hintaluokan tuotteita, koska lafkan kulurakenne, eli suomeksi sanottuna parempi palkkataso, ei mahdollista halpatuotantoa. Keskeinen viesti oli, että Zhenpu on tehnyt kovasti töitä sekä laadun parantamiseksi että vakauttamiseksi. Meidän hankintatiimillä on Suomen päässä myös omaa tiukkaa laadunvalvontaa, joten meidän kumppaneiden on vähän pakkokin kiinnittää siihen huomiota. Tuotantoa on roolitettu ja jaettu kolmeen tehtaaseen. Ensikokemukset kentältä lupaavia Ensiksi me käytiin tehtaalla, joka valmistaa meidän Särmä windproof -tuotteita. Tehtaan omistaja on ollut Daoyangin kumppani noin kymmenen vuotta, ja suurin osa tehtaan tuotannosta menee Zhenpun asiakkaille. Me saatiin napsittua paljon kuvia ja videoita tuotannon ollessa käynnissä. Tiedusteluraporttiin kirjautui, että tuotanto oli tehokkaasti järjestetty, tuotantotilat olivat siistit ja työturvallisuus (mm. toiminta tulipalojen varalta) oli asianmukaisessa kunnossa. Työntekijät olivat kokeneita ammattilaisia, eikä lapsityövoimaa käytetty. Enemmänkin näytti siltä, että osa työntekijöistä oli vireässä eläkeiässä. Meille ei missään vaiheessa syntynyt kuvaa siitä, että ympäristö kuormittuisi epäasiallisesti.

Toreja, Tuskaa ja Terveisiä tien päältä: Road Show 2019

Maaliskuussa alkanut vuoden 2019 Road Show on saatu päätökseen. Viime vuonna oltiinkin hieman aktiivisempia Road Shown kanssa ja tehtiin huimat 23 keikkaa 16 eri kaupungissa. Keväällä hommaa palkattiin pyörittämään Road Captain ja matkaa taitettiin arviolta 6969 km. Vuonna 2019 kontti pyöri mailla ja mannuilla noin 30 lekalaisen voimin ja meininki oli kauttaaltaan kunnon hyvä!

MPK RMC Taistelukuntotesti 2019

On useita tapoja viettää loistava viikonloppu. Yksi ainakin on osallistua Royal Marine Commando -kuntotestiin. MPK:n meripuolustuspiiri on järjestänyt Royal Marine Commandon kuntotestiin perustuvaa testiviikonloppua Dragsvikissä jo hyvän aikaa ja tänä vuonna aikataulut osuivat kohdalle, että pääsin osallistumaan. Oli mielenkiintoista nähdä, miten miehen kävisi.

Sotilasvarusteiden NIR-ominaisuudet ja huolto

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa perustavanlaatuinen käsitys lähi-infrapunasäteilyn vaikutuksesta sotilasvaatteiden ja -varusteiden valmistuksessa, käytössä ja huollossa. Emme ole sähkömagneettisen säteilyn tieteenalojen ammattilaisia, mutta ymmärrämme miten nämä asiat vaikuttavat työhömme ja loppukäyttäjän tarpeisiin.

Villavaatteiden pesu ja hoito

Villa on oikein hoidettuna hyvin pitkäikäinen materiaali, mutta kaltoinkohtelu voi heikentää sen ominaisuuksia tai lyhentää sen käyttöikää. Hankaus ja paine eivät tee villalle hyvää - villapaitoihin ei pelkästään koristeiksi tehdä kyynärvahvikkeita. Etenkin pöydänreunat ovat pahoja vihollisia villapaidoille.

Hesco Zombie Invitational 3G-kilpailu 2019

Jännää, kuinka satunnaiset kohtaamiset voivat johtaa eeppisiin meininkeihin. Muutama vuosi sitten törmättiin Shot Showssa Hesco Armorin tyyppeihin ja tutustuttiin heihin. Viime Shot Showssa kaverit heitti haasteen ilmoille, että tulkaa tsekkaamaan heidän Hesco Zombie Invitational -skabansa. Tehtiin vaihtokauppa, että he lähettävät uljaan soturin Finnish Brutalityyn ja meiltä tulee sitten vastaavasti meidän taistelija heidän kisaansa. Haaste otettiin vastaan ja viime Finnish Brutalityssä oli Hesco edustettuna, nyt oli meidän vuoromme täyttää haasteen velvoite.

Hiiden Hirvi 2019

Kuksakahvien ja suksitervan hajuinen kertomus Suomen suurimman riistaeläimen jäljittämisestä hiihtämällä Lapin sydäntalvessa.

Hylsytarinoita: Rannikkolinnakkeen majohajo

Varuskunnat ovat varsinkin asevelvollisuusarmeijan omaavissa maissa monella tapaa aivan omaa luokkaansa olevia läpileikkauksia yhteiskunnista. Niissä näkee aivan jokaisen tyyppisiä ihmisiä erilaisilta asuinalueilta, kaupungeista, kulttuureista sekä perhetaustoista.

Hylsytarinoita: Pienvahinkoilmoitus "kilohäväri"

Intti ei ollut mulle mitenkään tärkeä ennen inttiä. Vaihtoehtona oli mulla pitkään mennä totaalikieltäytyjäksi ja päästä vankilaan, mutta sitten ihan loppumetreillä päätin, että menenkin inttiin enkä linnaan, koska inttiin voi mennä vain kerran, linnaan pääsee myöhemminkin. Myöhästyin toki omista kutsunnoista, ja menin hattu kourassa viimeisenä kutsuntapäivänä ilmoittautumaan.

Hylsytarinoita: Pasikuskin posliiniunelma

Harva pystyy vastustamaan tiettyjä KSE-hyötyjä (Koulutuksen/Kokemuksen Suoma Etu), ja puolustusvoimien kontekstissa erilaisten ajoneuvojen kuskit, jos ketkä, tietävät tämän. Elettiin talven kylmimpiä aikoja alkuvuonna 2004, eli edellisvuoden heinäkuussa alkanutta palvelusta oli jäljellä vähemmän kuin takana, mutta mitään aamukampoja ei kuviteltukaan - räppärit (Rapid Deployment Force) kun palvelevat vuoden tehtävästä riippumatta.

Hylsytarinoita: Täysikuu Kiikalassa

Oli vuosi 2008 ja aliupseerikurssin harjoitusleiri Kiikalassa. Taisi olla lopputalvea sillä oli helkutin pimeää, lumetonta ja Kiikalan juurakkoiseen hiekkaan sai poterot kaivettua kohtuullisen tuskan avulla. Toisaalta Kiikalassa on aina vähän omanlaisensa sääolosuhteet, välillä sai nauttia räntäsateesta.

Operaatio Epäeettisyysohjelma 2019 - 2021: Tiedustelu

Varusteleka on hyvien puolella ja pyrkii vähentämään haitan aiheuttamista ympäristölle. Kuljemme seuraavia päätavoitteita kohti:

Psst, haluatko ostaa käytetyn makuupussin?

Uudet HYVÄT makuupussit maksavat paljon. Käytetyt armeijan makuupussit maksavat puolestaan tosi vähän ja ovat kyllä hyvä diili, mutta niissä kannattaa tiedostaa pari juttua. Käydäänpä näitä vähän läpi, mutta ensin selitetään pelikenttä, eli mitä voit odottaa meiltä ostetulta pussilta.

Etelä-Karjalan Sotilasmarssi 2019, Team Korpimiehet

Kisakertomus 2019 Etelä-Karjalan Sotilasmarssista Team Korpimiesten näkökulmasta.

Kokataan Skramalla

Skrama on melkoisen terävä pala metallia ja Terävä brändimme lippulaiva. Osa meistä ehkä ajattelee, että Skrama ei ole se kaikkein paras väline ruoanlaittoon, ja saattavat olla oikeassakin, me päätimme kokeilla tätä. Jos olet yhtä rohkea ja päätät tehdä samoin jaathan kokemuksesi muille käyttämällä hashtagia #cookingwithskrama

Etelä-Karjalan Sotilasmarssi 2019

Varustelekalaisten kokemukset EKS:n maantie- ja maastosarjoista. Hyviä marsseja ei koskaan ole liikaa, ja jo kymmenettä kertaa järjestetty Etelä-Karjalan Sotilasmarssi kuuluu ehdottomasti Suomessa järjestettävien marssien parhaimmistoon. Tarjolla on joko maastomarssia, joka on luonteeltaan partiokilpailu pienine tehtävineen, tai sitten perinteisempää maantiemarssia. Meininki on suoraviivaista, haastavaa ja hauskaa. Tänä vuonna oltiin mukana molemmissa pääsarjoissa ja tässä pieni yhteenveto, mitä reissu meille tarjosi.

Korpimiehet marssilla, Lost in Kainuu

Korpimiehet osallistuivat 14.-15.9.2018 Lost in Kainuu -seikkailukilpailuun kahdella kaksihenkisellä joukkueella: Team Korpimiehet ja Korpimiehet-RAJU (Rajan Urheilijat). Tämä on Team Korpimiesten kilpailukertomus.

Varustelekan tilinpäätöstiedote 2018

Viime vuoden luvut on keitelty kasaan ja tilintirkistelijäkin on antanut niille siunauksensa, joten tässä katsaus viime vuoteen.

Shot Show 2019

Armeija- ja ulkoilutavaran toimialalla tuntuu olevan oma ajanlaskunsa. Vuosi ei suinkaan ala ensimmäinen päivä tammikuuta, vaan varsinainen aloituspotku uudelle vuodelle on Shot Show. Koska meidänkin biorytmi noudattaa toimialan standardia, oli taas aika pakata laukut ja suunnata Total World Dominationin hengessä kohti Las Vegasia.

Internettiä kuristavat mörkövoimat

Joskus sitä muistellaan kuinka ennen oli paremmin. Valemuistohan se on, koska maailma on nykyään parempi paikka kuin ikinä, mutta joissakin asioissa voitaisiin vähän kunnioittaa perinteisesti hyväksi havaittuja luonnonlakeja, eli antaa periksi aikaa sitten kuolleiden pierujen ryhmäpaineelle.

Road trip Uudessa-Seelannissa

Kesälomat peruttu! Varustelekan muuttourakka osui keskelle parhainta kesälomakautta, eikä sen aikana ollut varaa lähteä lomailemaan. Näinpä päädyimme tyttöystävän kanssa sijoittamaan lomat keskelle talvea ja toteuttaa haaveissa olleen Uuden-Seelannin reissun. Eteläisellä pallonpuoliskolla kun sattui olemaan kesä!

Joululoma Thaimaassa kevytpakkauksen kanssa

Oho, no nyt lähtee! Tyrkyllä oli ekat pidemmät joululomat useampaan vuoteen, joten tartuin niistä kiinni kaksin käsin. Päätettiin demokraattisesti puolison ja ystäväpariskunnan kanssa lähteä kaukomaihin pakoon joulua sen ollessa töissä usein hyvin hektistä aikaa. Pienen arpomisen jälkeen matkakohteeksi valikoitui aurinkoinen Thaimaa.

Kolme yötä talvisessa Prahassa kevytpakkauksen kanssa

Pidennetty viikonloppu jossain Keski-Euroopan kaupunkikohteessa on varmasti niitä tyypillisimpiä ulkomaanmatkoja, joita suomalaiset ja eurooppalaiset harrastavat. Tällä kertaa kohteekseni valikoitui tammikuinen Praha, jossa olosuhteet olivat ennusteen mukaan tyypilliset: lämpötila siinä nollan tuntumassa ilman merkittävää riskiä sateesta, myrskystä tai myräkästä.

Missä on Thofern?

Ookkonä Thofernia nähny? Me pitelemme käsissämme tämän herran (?) makuualustaa, johon kirjoitettujen tekstien perusteella kaipuu on kova. Ymmärrämme kyllä - kylmässä maassa on paha nukkua!

Ylijäämän matka maailmalta Varustelekalle

Pähkinänkuoressa armeijaylijäämä on liian hyvää ollakseen totta, mutta on silti totta: kestäviä, huolella testattuja ratkaisuja käyttötarkoituksista vaativimpaan, eli sotilastouhuihin - ja halvalla. Kerromme, mitä tämä tavara on, ja miten se päätyy kauppaamme myyntiin.

Yksinkertainen vaateomistusopas ulkoilmaan

Tämä artikkeli yrittää tarjota metässäliikkujalle vaatekattauksen, jolla hän pärjää yleisimmissä sääolosuhteissa. Nämä kaikki saa Varustelekasta, tottakai, mutta saatat jo ennestään omistaa jotain täysin sopivaa tai tietää paikkoja, joista luulet saavasi parempia diilejä. Artikkelissa on paljon suoria linkkejä eri puolille nettisivujamme, niitä ei ole pakko avata kaikkia heti, mutta niistä pääsee kätevästi eri kategorioihin.

Flecktarnia, ämpäreitä ja Tuskaa: Varusteleka Road Show 2018

Road Show 2018 on päättynyt. Tänä vuonna tehtiin yhteensä 16 keikkaa 13 eri paikkakunnalla. Torikeikkoja oli 12, joita tehtiin kahdessa erässä kuuden viikon ajan; toinen keväällä ja toinen syksyllä. Lisäksi osallistuttiin Tuska-festareille, Riihimäen erämessuille, GoExpoon ja Hartolan markkinoille. Meni noin niinku omasta mielestä aika pirun hyvin!

Kevon kanjoni Kebnekaisen laastarina

Lähdimme kaverini kanssa matkaan 23.9. kello 17.00 aikoihin, lähtöpaikkana Hyvinkää. Alkuperäinen määränpää Pohjois-Ruotsi ja Kebnekaise vaihtui automatkan aikana Utsjoella sijaitsevaan Kevon kanjoniin, johtuen vuoristoon saapuneesta varhaisesta talvesta ja bussiyhteyksien puuttumisesta: Nikkaluokta-Abisko -akselilla turistisesonki loppui kyseisenä päivänä.

Apua makuupussin koon valintaan

Etkö tiedä millaiseen säkkiin ruumiisi sulloisit? Lukaise tää meidän artikkeli ja valaistu.

Haltin huiputus Kalottireittiä pitkin syksyllä 2018, osa 2/2

Viimeksi päästiin puoleenväliin Haltin rinnettä, kun olimme päättäneet pyrkiä huipulle vielä saman illan aikana. Kivikkoisessa ylämäessä moraali oli vaarassa hiipua.

Haltin huiputus Kalottireittiä pitkin syksyllä 2018, osa 1/2

Myö ollaa kaks Varustelekan työntekijää, pariskunta, jotka liikkuu luonnossa paljon. Lähiympäristössä me seikkaillaan viikoittain, yön yli reissuja tehdään useita vuodessa. Niiden lisäksi pyritään tekemään pari pidempää vaellusta tai muuta seikkailua vuodessa. Tänä vuonna käytiin toukokuussa Kolilla ja nyt elo-syyskuun vaihteessa Haltilla. Viime vuonna seikkailtiin muun muassa Kaldoaivin erämaassa.

Etelä-Karjalan Sotilasmarssi 2018 - Team Korpimiehet

Kisakertomus 2018 Etelä-Karjalan Sotilasmarssista Team Korpimiesten näkökulmasta.

Kolmen lammen kierros - helppo päiväretki luontoon

Luonnossa patikoiminen on huomattavan rentouttavaa ja tehokasta stressinhoitoa. Tästä huolimatta sitä liian usein erehtyy kuvittelemaan, että retkelle lähtö vaatisi suuria ennakkovalmisteluita ja ponnisteluita. Täytyy tehdä varustelista, pakata liian iso reppu täyteen tarpeettomuuksia, hankkia retkiruokaa, tehdä varasuunnitelmia, varata aikaa jne.. Ovathan nämä toki tärkeitä asioita pidemmälle reissulle lähtiessä, mutta luonnossa voi liikkua pienemmälläkin vaivalla.

Särmä turistireissu Skotlantiin

Käytin viikon verran vuosilomaani elokuun lopussa ja haikailin viileämpään säähän pakoon Suomea koettelenutta helleaaltoa. Euroopan sääennustekartta tarjosi käytännössä kaksi vaihtoehtoa: Islanti tai Iso-Britannia. Kaikkialla muualla: Scorchio!

Herajärven kierros - amatöörivaeltaja lentää soolona

Kesän muuttohässäkän ja Mega Grand Openingin valmistelun aikana heräsi kova halu päästä luontoon nollaamaan ajatuksia. Reissun suunnittelu alkoi matkaseuran kartoituksella. Se oli hyvin nopeasti suoritettu. Elokuun lopulla olisivat potentiaaliset matkakumppanit jo lomansa pitäneet.

Retkeilyä tornifirman mukana

Rento retkeily ja luonnossa liikkuminen on ihan OK, mutta vaihtoehtoisesti näreeseen voi suunnata myös tarkoitushakuisemmin kertausharjoitusten tai muiden reserviläisille suunnattujen tapahtumien puitteissa. Tällöin reissunaisen tai -miehen vapauden tunne vähän kaventuu, mutta toisaalta pääsee touhuamaan mielenkiintoisia juttuja vaihtelevassa maastossa, erikoisiin kellonaikoihin ja säästä riippumatta. Tässä muutamat vinkit, miten elämysviikonlopusta saa eniten irti.

EKS/SCMM 2018, Osa 6, Team Lekan ampumatreenit

Turvallisen aseenkäsittelyn neljä perussääntöä.

EKS/SCMM 2018, Osa 5, Team Lekan kenraaliharjoitukset

Kenraaliharjoitukset ja maastotiedustelu 6-8.4. 2018. Koitos lähenee ja harjoitusten vaativuus kasvaa. Nyt oli vuorossa kenraaliharjoitus ja tulevien kilpailumaastojen tiedustelu.

Varustelekan tuotemerkkien 12 kk materiaali- ja valmistusvirhetakuu

Varustelekan tavallisen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeuden lisäksi myönnämme kaikille Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä tuotemerkkien tuotteille 12 kuukauden materiaali- ja valmistusvirhetakuun. Takuuaika alkaa päivänä jolloin tuote luovutetaan asiakkaalle, joko myymälässämme tai postin/matkahuollon toimipisteessä.

Särmä TST reppujen käyttö rinkan päiväreppuläppänä

Särmä TST taistelu/päiväreput ovat suunniteltu mahdollistamaan kiinnityksen RP80rinkkaan "päiväreppuläpäksi". Tässä ohjeessa esittelemme kaksi eri tapaa rinkkakiinnityksen vaatimien adapteriremmien valmistukseen, ompelemalla ja ilman, sekä niiden käytön. Esimerkkeinä käytetty Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppua ja Särmä TST RP80 rinkkaa. Tämä sama perusajatus ja adapterit toimivat myös monen muun repun ja rinkan kanssa, rohkaisemme lukijoita kokeilemaan näitä temppuja omien lempparireppujensa ja -rinkkojensa kanssa!

Varustelekan tilinpäätöstiedote 2017

Saatiin vuoden 2017 luvut keiteltyä kasaan, joten tässä pieni retrospektiivi viime vuoden touhuihin.

EKS/SCMM 2018, Osa 4, Team Lekan lihaskuntotreenit

Marssiosaston treenit jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa oli fysiikkatreenit ja meitä ohjastamaan saapui Petteri Kantola. Petteri on upseeri (evp.), tiettävästi myös herrasmies, kamppailija ja hiton hyvä personal trainer. Koska miehellä on ensikäden kokemusta sotilaiden valmentamisesta, niin voitiin olla varmoja, että treeni palvelee hyvin meidän marssiin valmistautumista.

EKS/SCMM 2018, Osa 3, Team Lekan TSTEA-treenit

EKSM:ään valmistautuminen jatkuu. Aateltiin, että kertaillaan kaikki keskeisimmät sotilastaidot ja tällä kertaa agendalla oli taisteluensiapua. Kouluttajaksi oltiin saatu kunnon tekijämies, joka on kouluttanut näitä taitoja mm. erikoisrajajääkäreille ja jolla on myös sotilaskoulutuksen lisäksi sairaanhoidon tutkinto ja työkokemusta. Eli kunnon hyvä.

Kerrospukeutumisen perusteet

Tässä artikkelissa käydään läpi lyhyesti kerrospukeutumisen perusteet Suomen olosuhteissa ja annetaan tuotesuosituksia eri kerroksille. Jos et halua lukea koko artikkelia, voit siirtyä alempana olevasta sisällysluettelosta suoraan haluamaasi kohtaan.

EKS/SCMM 2018, Osa 2, Team Lekan ensimmäinen marssiharjoitus

Partiomme eka yhteinen marssitreeni vedettiin 12.12.2017. Treenin tarkoituksena oli vähän totutella kimpassa operoimiseen ja testata partion lähtötasoa ja varusteita. Tehtävänä oli vetäistä kevyt 15 km iltareippailu kierrellen ja kaarrellen reitillä Varusteleka - Malminkartanon huippu - Paloheinä - Paloheinän huippu - Varusteleka.

EKS/SCMM 2018 Team Lekan esittely, osa 1

Miten viettää laatuaikaa kollegoiden kanssa? No, osallistumalla vaativaan sotilastaitokilpailuun sen sijaan, että joisi kaljaa kotoisassa Sotimassa. Mutta semmosta se elämä Varustelekalla on…

Särmä TST RP80 rinkan kokoaminen ja pituussäätö

Valokuvissa näkyvä RP80 rinkka on ensimmäisestä tuotantoerästä, jotkin yksityiskohdat kuten solkien väri yms. ovat sittemin muuttuneet mutta kokoaminen tehdään yhä kuten ennenkin.

Särmä TST Vaatetusjärjestelmä

Kattava neljän vuodenajan vaatetusjärjestelmä erityisesti suomalaisen sotilaan kerrospukeutumiseen. Puolustusvoimien M05-vaatetukseen verrattuna järjestelmämme tarjoaa parannuksia mm. painonsäästössä, käyttömukavuudessa ja funktionaalisuudessa. Mitä paremmin vaatteesi ja varusteesi toimivat, sen paremmin pystyt keskittymään tehtävääsi.

Palveluksessa I/17, osa 1

Suurimmalle osalle suomalaisista miehistä tulee eteen aika, jolloin valtio kutsuu suorittamaan velvollisuutta, ja voihan sinne naisiakin vapaaehtoisesti hakeutua: intissä on jo kauan sanottu sukupuolineutraalisti ihan vaan "taistelija", niin edistyksellinen laitos PV on. Tässä juttusarjassa seuraamme päiväkirjan kaltaisesti palvelustaan suorittavan varusveijarin elämää ja edesottamuksia. Laitettiin tietenkin mukaan pieni "peliliike-pakkaus", kuten hyväksi tavaksi on jo kauan sitten havaittu.Mutta päästetäänpä kaveri ääneen!

HAVU 2016 harjoitus

Kainuun MPK järjesti jälleen Havu -harjoituksen. Olin kuullut paljon hyvää kyseisestä harjoituksesta ja tänä vuonna kävi niin hyvin, että kalenteri antoi myöden osallistua. Tämän tyyppiset harjoitukset ovat aina loistavia mahdollisuuksia testata, miten tuotteet toimivat elementissään. Ei muuta kuin Ruosilantien varusvaraston kautta ja nokka kohti Kajaania.

Tekstiilien pesusta

Vaatteiden ja muiden tekstiilien pesu herättää joskus kysymyksiä. Vaikka pyrimme tuotesivuilla kertomaan kunkin tuotteen hoidosta parhaamme mukaan, on tällaiselle omalle tietopaketilleen mielestämme tilausta yleissivistävänä palveluna.

Tavoitteena Raatteentie

Keski-Suomalaisen reserviosaston hiihtomarssi Talvisodan osasto Fagernäsin suksenjäljissä Honkajärven kautta Raatteentien päähän.

Etelä-Karjalan sotilasmarssi 2015: Partion Korpimiehet marssikertomus

Lauritsalan reserviläiset järjestivät 24.-25.4.2015 nyt jo kuudetta kertaa Etelä-Karjalan sotilasmarssitapahtuman Lappeenrannan alueella. Tapahtuma koostuu yksipäiväisestä 43 km pitkästä, 10 kg kantamuksella suoritettavasta maantiemarssisarjasta sekä haastavammasta kaksipäiväisestä maastomarssisarjasta. Maastomarssi-kilpailu suoritetaan kahden – neljän hengen joukkueissa. Partiot etenevät suunnistaen kartalla linnuntietä 43 km olevan matkan.

Tarkka-ammunnan SM-kilpailu, Häyhä 2015, Porin Prikaati

Simo Häyhän nimeä kantava kilpailu järjestettiin tänä vuonna Porin Prikaatin harjoitusalueilla, melkein talvisissa olosuhteissa. Kilpailurastien väliset matkat olivat suunniteltu hiihdettäviksi, mutta aikainen kevät muutti siirtymiset jalkamarssiksi. Tunnuksenomaista Häyhä-kilpailuille on se, että kilpailijoilla on kaikki kilpailussa tarvittava materiaali kannossa koko kilpailun ajan, poislukien tuomarin luvalla suoritetut kevennykset rastisuorituksen aikana.

Talvieräilyä Evolla 6.-8.2.2015

Teksti ja kuvat: Juuso ja Vesa Talvella suomalaisessa korvessa on yleensä kylmää, pimeää ja märkää. Toisaalta ihan samanlaista se on kesälläkin. Talvella voi sentään hiihtää – tosin, jos niitä vanhojen jermujen juttuja jaksaa kuunnella, niin kuulemma “silloin kun minä olin armeijassa” hiihdettiin kesälläkin kanervikossa. Käy järkeen.

Operaatio Muonion koukkaus – Lapissa JR 50:n jalanjäljillä

Kuvat: Perttu H. ja Luoteislappi-lehti, Jonna Niinikangas 70-vuotta sitten käytiin Lapin sotaa. Saksalaiset vetäytyivät hävittäen Lapin kylät ja tiet. Suomalaiset seurasivat kintereillä ja aina tilaisuuden tullen käyttivät hyväksi havaittua koukkaustaktiikkaa.

Private Military Contractor – OPERAATIO PUOLA

Kävin viime vuonna tutustumassa parin kaverini kanssa Puolalaisen Eusecan (European Security Academy) kurssitarjontaan, suorittamalla Close Protection Basic ja Close Protection Advance- kurssit. Pidin Eusecan tyylistä hoitaa hommat ja en todellakaan saanut Puolasta tarpeekseni.

Hyvä rinkka Lapin vaellukselle – Berghaus Atlas

Kirjoittanut Mikko Laitinen Atlas on yksi parhaita kokeilemiani rinkkoja. Pehmustetut viillekkeet, tukeva alumiiniranka ja runsas tilavuus (noin 100 litraa) takasivat helpon ja mukavan käytön. Se on sotilaskäyttöön suunniteltuna myös tarpeeksi yksinkertainen. Useimmissa kaupallisissa rinkoissa on niin paljon erilaisia säätövaihtoehtoja erikokoisille käyttäjille, että suurella todennäköisyydellä jokin remmi on aina liian kireä tai löysä. Atlaksessa käyttäjien kokohaarukka on huomioitu valmistamalla rinkkoja neljässä eri koossa. Kantojärjestelmän säädöt rajoittuvat lantiovyön, viillekkeiden ja rintaremmin pituuden muuttamiseen.

Matka muinaisten pääkallonmetsästäjien Borneoon

Teksti: Vesa ja Eetu Nyt ollaan melko kaukana kotoa, ajattelin katsellessani kaukana alapuolella levittäytyviä sademetsän peittämiä vuoria ja laaksoja. Taattua Indiana Jones -henkeä uhkuva potkurikone kaartoi kohti Barion lentokenttää, silmänkantamattomiin jatkuvan viidakon ympäröimää ylänköä Malesian Borneolla, lähellä Indonesian Kalimantanin rajaa. Tuo sama fiilis toistui monta kertaa matkan aikana – ensimmäisen kerran se iski jo matkan lähtöpisteessä Singaporessa, kun kilistelimme Eetun kanssa reissun ensimmäisiä oluita torilla intialaisten raksamiesten keskellä vain 12 tuntia siitä kun olin astunut ulos kotiovestani Helsingissä, ja entistä väkevämmin loikoillessani riippumatossa viidakon tähtitaivaan alla.

Melontaa ja jalkamarssia

Teksti: Valtteri P. ja Juuso Viimeisestä kenttätestistä on jo hetki vierähtänyt ja Varustelekan varasto on kerääntynyt pullolleen uusia myyntiartikkeleita. Tästä syystä päätimme suunnata kohti Pälkäneen maakuntaa Kukkia-järvelle ja Laipanmaan erämaa-alueen maastoon testaamaan, mitkä varusteet ovat parhaat melomisessa ja yleisessä eräilyssä.

Sotilastaitokilpailu Single Fighting Exercise

Teksti: Kristian, Lassi ja Markus Single fighting exercise on Tanskassa järjestettävä kansainvälinen sotilastaitokilpailu. Osallistujia kilpailu kerää Ruotsista, Norjasta, Suomesta ja totta kai Tanskasta. Järjestävänä organisaationa toimii paikallinen kodinturvajoukot, Hjemmeværnet ja tässä kyseisessä tapauksessa heidän sotilaspoliisikomppania. Organisaatio perustuu erittäin aktiiviseen vapaaehtoistyöhön ja toimintaan kuuluva henkilökunta on mukana tärkeässä työssä täysin omasta halusta harrastuspohjalta, vaikka meno suomalaisin silmin vaikutti melko ammattimaiselta. Kodinturvajoukot suorittavat monipuolisia virka-apu tehtäviä ja tukevat pääsääntöisesti paikallista poliisia. Kilpailualueena toimi Frederikssundin ympäristö ja ajankohta sijoittui touko- ja kesäkuun vaihteeseen (31.5-2.6.2013).

Airsoft-sisäpeliä The Back Alley CQC:llä

Kirjoittanut: Jarmo Huom! Tämä kertomus on kirjoitettu vuonna 2013 kun areena sijaitsi Jätkäsaaressa. Tällä päivällä 20.6.2017 areena sijaitsee Töölössä ja tilatkin ovat tuon myötä muuttuneet siitä mitä alla olevassa tekstissä lukee ja näkyy. Katso viimeisimmät tiedot The Back Alley CQC sivuilta. Airsoft, tuo sotapelien Rolls Royce koki uuden herätyksen Suomessa, kun Phillip ja Pekka pistivät käyttöön The Back Alley CQC -sisäpeliareenan. Olen itse airsoftannut aika paljon nuoruudessani, mutta nyt kyseinen touhu on jäänyt pahasti taka-alalle. Kaikenlaiset vähänkään vakavasti otettavat airsoft-pelipaikat on koluttu läpi moneen otteeseen ja kunnollista sisäpelipaikkaa ei ainakaan pääkaupunkiseudulla ole näkynyt. Tähän mennessä.

Häämatkalle sotavarusteissa

Teksti ja kuvat: Milla Vahtila (Millasta otetut kuvat on napannut aviomies Markku) ”Are you from the army?” ”No, we´re on our honeymoon.” Tämän lyhyen sananvaihdon saimme mieheni kanssa käydä tansanialaisten kanssa päivittäin. Myös ”hey, soldier” -huudahdukset tulivat meille tutuiksi kahden viikon mittaisella häämatkasafarillamme.

Shemagh-huivin sitominen kasvojen suojaksi

Ohjeet Shemagh-huivin sitomiseksi kasvojen suojaksi Shemagh-huivi ei ole pelkästään kaulahuivi, sillä siitä saa myös koko pään kommandopipon tapaan suojaavan laitoksen. Tämä suojaa päätä tuulelta, hiekalta, kylmältä ja äärimmäiseltä lämmöltä. Kätevä kikka, jos pipo unohtuu talvella kotiin, mutta huivi löytyy kaulalta.

Operaatio Sodoman 120 Suolakurkkua

Kenttätestaamista on monenlaista. Tällä kertaa paneudutaan enemmän semmoiseen, öh, ihmisläheisempään meininkiin. Operaatio ei mennyt aivan nappiin, mutta vastoin ennakko-odotuksia, kukaan ei edes kuollut!

Operation MacGuffin 6.-12.5.2012

Kirjoittanut Arne Eriksen Tuotearviot Turo H. ja Juuso T. Kuten jotkut lukijat saattavat muistaa, minä ja Turo löysimme viime kesän kenttätestissä lyhyen mutta erikoisen tapahtumasarjan seurauksena itsemme kahdesta räikeänsinisestä kajakista Hangon saaristossa. Pienen alkuepäröinnin jälkeen tulimme pian siihen tulokseen, että tämähän vasta hauskaa hommaa onkin, joten välittömästi Operation Red Herringiltä palattuamme rupesimme suunnittelemaan uutta melaretkeä. Kumpikaan meistä ei olla kuuluisa tasaisesta luonteesta tai kärsivällisyydestä, joten tänä vuonna kärkyimme hieman ja lähdimme jo toukokuussa jäiden sulettua matkaan. Samalla teimme kuten tunnetun lastenlaulun elefantit ja otimme mukaan yhden kaverin, joten tällä kierroksella meillä oli mukana Juuso, yksi testaustiimimme uusista naamoista. Tälläkin kierroksella viime vuodelta tuttu Cthulhu-maskotti oli mukana, sillä Syväläisten armoille on paha joutua.

Mosambik, kevät 2012

Helmikuussa kolmentoista hengen opiskelijaporukka lähti Afrikkaan pelastamaan maailmaa ja jakamaan Varustelekan sanomaa. Myöhästyneen lennon takia lorvittiin Lontossa päivä vaihtoa odotellen, mutta sitten matka veikin Johannesburgin lentokentälle ja sieltä minibussissa Swasimaahan. Etenkin pitkillä lennoilla kannattaa huomata, että juomatarjonta on laaja (kunhan osaa kysyä) ja maksimimäärä viinille tai oluelle ei tullut vastaan, yrityksistä huolimatta.

Suurteltan kasausohje

Pakattuna teltta on kahdessa helposti kannettavassa osassa – salkosetti yhdessä nipussa, telttakangas muine kamoineen kahvoilla varustetussa kantokassissa. Maastossa kulkien viimeksi mainittua kassia voi kantaa helposti kahden ihmisen voimin, kun pujottaa kahvoista läpi karahkan, jota pitää olan päällä.

Jotunheimen 26.-30.9.2011

Kirjoittanut: Arne Eriksen Tuotearviot: Arne Eriksen ja Janne Kuivalainen Kenttätestaustiimin Pohjois-Norjassa vietetyn kesäloman seurauksena hilpeä joukkomme pääsi kunnolla vuorten makuun, ja kuten olen aiemmin kirjoittanut, siitä kaipuusta ei pääse helposti eroon kun se kerran kyntensä iskee kiinni. Tässä syyskuussa meidän edellisestä reissusta oli tullut kolme kuukautta täyteen, joten päätimme jälleen Jarnon ja Jannen kanssa pakata reppumme ja suunnata takaisin kohti Norjaa; tarkemmin ottaen Jotunheimenin vuoristoylänköä, jossa tarinat kertovat jättiläisten ja peikkojen asuvan.

Pulsujen yö

Olimme jo pitkään suunnitelleet kenttätestausta vähän urbaanimmassa ympäristössä ja monesti leikitelleet ajatuksella kodittomuudesta. Nämä yhdistettynä Night Visions -elokuvafestariin ja meidän omaan elokuvanäytökseemme siellä, alkoi homma olla aika pitkälti kasassa. Kyseessähän on Rutger Hauerin tähdittämä kodittomuudesta ja väkivallasta kertova elokuva “HOBO WITH A SHOTGUN”.

Voimavalolyhdyn käyttö

Voimavalolyhdyt ovat hieno tuulahdus menneisyydestä. Ne ovat pitkäikäisiä, monimutkaisia laitteita, joilla saa hirveästi valoa hauskalla oheistoiminnalla. Koska voimavalolyhty on oikeasti aika hankala ja väärin käytettynä tosi vaarallinen, ei näitä nykyeuroopassa, jossa sähkönsaanti on varmaa, enää paljoa käytetä. Niinpä vekottimien valmistuskin on melkein kokonaan siirretty Kiinaan. Tämä artikkeli käsittelee ensisijaisesti Petromax-tyyppisiä valaisimia, ensinnäkin siksi, että suurin osa nykyään uutena myytävistä voimavalolyhdyistä tulevat samalta tehtaalta kuin Petromaxitkin, ja toisekseen siksi, että suurin osa Euroopassakin aikanaan valmistetuista valaisimista olivat toiminnallisesti hyvin samanlaisia.

Kilpisjärvi - Tromso 12.-17.6.2011

Kirjoittanut: Arne Eriksen Tämä retki ei varsinaisesti ollut kenttätesti, vaan kesäloma, minkä lisäksi se oli minulle henkilökohtaisesti eräänlainen pyhinvaellus. Kilpisjärvi on nimittäin ollut hyvin keskeinen paikka minulle lapsuudessani, ja Tromsø on synnyinkaupunkini. Olen matkustanut näiden väliä lukemattomia kertoja lapsena, kun ajoimme Suomen puolelle hakemaan ruisleipää (…), mutten ikinä jalan. Nyt oli aika toteuttaa tämä monen vuoden unelma ja samalla haudata menneiden vuosien haamut, jotka juontavat juurensa siihen, että olen aina joutunut retkiseurani takia jättämään Pohjois-Norjan retket lyhyemmiksi ja ”turvallisimmiksi”, kun mitä olen itse halunnut. Tällä kertaa tein tästä oman projektini, joka oli myös avoin haaste kaikille halukkaille: ”If you have the stamina, the willpower and the guts, we’ll welcome you with open arms and make you one of us. And if you haven’t, then it’s been very nice knowing you.”. Mikäli joku ei pysyisi mukana, hänen täytyi itse selvitä siitä pisteestä eteenpäin. Tällä kertaa en suostunut ottamaan vastuuta kanssavaeltajistani. Juuri tästä syystä olinkin iloinen, kun yli kymmenestä alustavasti ilmoittautuneesta, kanssani yöjunaan Helsingissa sunnuntai-iltana 12.06.2011 astuivat vain vanhat marssitoverini, kenttätesteistä tutut Jarno Alho ja Janne Kuivalainen.

Operation Red Herring 11.-14.7.2011

Varustelekan kenttätestit ovat tähän mennessä olleet hyvinkin marssimispainotteisia. Merestä siinneenä yksilönä ajattelin asian kaipaavan monimuotoisuutta. Siispä pieni aivomyrskyily Arnen kanssa synnytti ajatuksen melomispainotteisesta retkestä saaristoon. Suunnitteluvaiheessa retki tunnettiin nimellä ”Operation Red Herring”. Matkan kaksi päätavoitetta olivat alusta lähtien:

Aku laitinen: Tukholman maraton 2011 juoksukenkinä Haix Airpower P3

Monet harrastavat curlingia, pokerinpeluuta ja jopa salibandyä kutsuen sitä sopivaksi urheiluksi itseään kunnioittavalle heteromiehelle. Minulla on vielä kassit tallella, joten juoksen huvikseni maratoneja.

Varustelekan kenttätestaus IV: 29.4.-2.5.2011

Tänä vappuna tuli vuosi täyteen Varustelekan ensimmäisestä kenttätestista, eikä vaatinut hirveästi lobbaamista, jotta saatiin johtoporras näyttämään vihreää valoa uusintamarssille tänä vuonna. Näin aloitin hyvissä ajoin retken suunnittelun, tapani mukaan hieman kunnianhimoisesti, ja rekrytoin ennenäkemättömän suuren kenttätestiryhmän mukaani. Tällä kertaa matkaan lähti nimittäin neljä Miestä: minä itse, jokapaikanhöylä Janne Rongo, myymäläguru Jarno Alho ja johtoportaasta henkilöstöpäällikkömme Eric Andersson (joka on myös kuuluisa salkkaritähti).

Pukeutumisen taito

Kirjoittanut Arne Eriksen HUOMIO! Teksti sisältää reilusti kirjoittajan omia mielipiteitä ja näkemyksiä. Kylmille keleille pukeutuminen on taitolaji, jonka voi oppia ainoastaan kokemuksen kautta. Aiheeseen liittyy kuitenkin yllättävän paljon teoriaa, jonka hyödyntäminen helpottaa käytännön oppimista huomattavasti. Koska Suomessa on tunnetusti olemassa vain kylmiä ja helvetin kylmiä olosuhteita, ajattelimme kirjoittaa asiasta lyhyen selvityksen kansakunnan iloksi.

Riippumattoilu talvella

Kirjoittanut: Sampsa Kuronen Riippumattoilun anatomia Riippumatto on kesällä todella näppärä ja kevyt majoitusvaihtoehto. Se menee sinne, mihin jääkäri ei uskalla, ja on todella helppo ripustaa. Talvellakin se on sitä – asiaan tosin tulee muutama lisämutta. Riippumatossa, kuten oikeastaan missä tahansa majoitteessa, on hankalaa eristää selkä kylmältä. Makuupussissa riippumatossa nukuttaessa selän puolella eriste painuu kasaan ja täten selästä tulee suurin lämpöhukan aiheuttaja. Tämän takia on tärkeää huomioida jo varusteita valitessa riittävä eriste selälle. 20 pakkasasteen lämpötilassa meillä riitti eristeeksi huopa sekä taukotakki. Solumuovipatja pitää riippumattoa näppärästi muodossaan.

Varustelekan kenttätestaus III: Marssi 9.-12.12.2010

Vuoden kolmas ja tältä erää viimeinen kenttätesti sijoittui joulukuun alkuun, ja kenttätestausasioista vastaavana minun on henkilökohtaisesti pahoiteltava pitkää viivettä viime reissusta. Puolustuksekseni sanon kuitenkin, että tämä on ollut loukkaantumisten ja firman jyrkän kasvun seurausta. Tällekin matkalle lähtiessä olin palautumassa rasitusvammasta (palaan tähän myöhemmin), mutta en yksinkertaisesti jaksanut enää tehdä töitä sisätiloissa, saati tallustaa työvuoroista vastaavan massamonsterin puheille lakki kourassa pyytämään, että jospa taas muutettaisiin vuorojani. Tämän lisäksi olemme palkanneet jälleen liudan reipasta tuoretta lihaa myllyyn, joten muutamaksi päiväksi töistä irtoaminen oli jälleen mahdollista.

Kengät ja niiden hoito kansalle ymmärrettäväksi

Nykypäivän kulutuskulttuurissa on valitettavaa, että kenkien - kuin myös monien muidenkin asioiden - huolto on yhä useammalle immeiselle vierasta hommaa. Tästä syystä me täällä Varustelekassa ajattelimme täyttää kansalaisvelvollisuutemme ja levittää hieman tietoa ja valaistusta asiaan liittyen, jotta jälkipolvilla olisi mahdollisuus nauttia hyvin huolletuista ja särmän näköisistä kengistä.

US BDU aavikkomaastopuvun käyttötesti

Ensimmäinen testijakso sijoittui Namibian ylänköalueiden savanneille, noin 200km pääkaupunki Winhoekista itään. Martti Ahtisaaren työn ja Frankie Fredericksin juoksujen innoittamana nelihenkinen retkikuntamme suuntasi koskemattomaan Afrikan luontoon. Kyseessä oli paikallisväestön kanssa toteutettu viikon mittainen metsästysretki, jossa US BDU aavikkomaastopuku pääsi näyttämään todelliset ominaisuutensa. Testissä pukua oli täydennetty vastaavan väriskaalan mukaisella, olosuhteisiin soveltuvalla BDU –lierihatulla.

Varustelekan kuvakilpailu 2010

Arvovaltainen raati on kovan uurastuksen jälkeen käynyt kaikki kuvakilpailun kuvat läpi ja tehnyt valintansa! Hyviä kuvia tuli kuitenkin sen verran, että päätökset eivät olleet helppoja. Jos kuvaasi ei näy alla niin ei kannata harmistua, karsinta oli pakko suorittaa aika rajulla kädellä. Kiitokset kaikille osallistujille! Alla voittajakuvat sekä muutamat semifinaaleihin päässeet, kunniamaininnan arvoiset kuvat.

Varustelekan kenttätestaus II: Marssi 2.-4.7.2010

Tällä kertaa kenttätestissä oli myös kauniimpi sukupuoli edustettuna, sillä Akseli päätti palata rintamalle mielummin, kuin lähteä enää toistamisiin minun kanssa retkelle. Saana, firmamme toiseksi miehekkäin työntekijä, vastasi kutsuun ja astui täyttämään Akselin gore-kalvotetut saappaat.

Kuvitetut ohjeet ALICE-rinkan hihnojen rankaan kiinnittämiseen

Tämä ohje auttaa sinua asentamaan rangan ALICE-rinkkaan ja kiinnittämään hihnat ALICE-rinkan rankaan. Tässä esimerkissä olemme käyttäneet Large ALICE-rinkkaa, mutta samat ohjeet soveltuvat myös Medium-kokoisen rinkan rangan asentamiseen.

Kuvitetut ohjeet paracord-rannekkeen tekemiseen

Oletko koskaan huomannut olevasi tilanteessa jossa olisit tarvinnut jotain, millä sitoa esimerkiksi teltan pääty kiinni puuhun tai korvata repeytyneet kengännauhat? Vastaus tähän ongelmaan on paracord-ranneke – tästä erittäin kestävästä narusta valmistetusta rannekkeesta on sama hyöty narujen kanssa toimiessa kuin ilmastointiteipillä on teipatessa. Alla tarvikelista sekä kuvitetut ohjeet, joiden avulla saat tehtyä oman selviytymisrannekkeesi paracordista.

Varustelekan kenttätestaus I: Marssi, 30.4-3.5.2010

Varustelekan kaksi urheaa työntekijää aloitti vapun viettämisen kevyellä 140 km marssilla! Tarkoituksena on kenttätestata erilaisia varusteita ja kirjoitella niistä sitten hieman muillekin luettavaksi.

Loading...