Tiedotteet

Fleece, mikromuovi ja muut

Julkaistu 21.12.2017
Mikromuovi on vittumainen asia. Ongelma on vakava ja me halutaan tehdä asialle jotain.

Kuluttajan kannalta selkeitä tapoja vaikuttaa mikromuovin tuottoon on autoilu ja keinokuituisten vaatteiden pesu. (Lähde) Mitä vähemmän autoilet ja peset keinokuituvaatteita, sen pienempi on henkilökohtainen mikromuovijälkesi. Autoilu on näistä kahdesta merkittävästi isompi tekijä. Vaatteista erityisesti fleece, tekninen polyesteri ja softshell tuottaa mikromuovia, mutta sitä irtoaa ihan kaikista vaatteista, joista edes osa on polyesteria.

Ensinnäkin, mehän ollaan jo pitkään luukutettu merinovillaa, ja se on edelleen ihan täydellinen ja parempi vaihtoehto keinokuiduille. Merinokerrasto + merinohuppari on kombo, jonka kanssa et tarvii fleeceä tai teknistä polyesteriä ikinä. Se on satsauksen arvoinen.

Fleece on sinänsä loistava materiaali - se on yleensä kierrätysmateriaalia, joten sen hiilijalanjälki on merkittävästi luonnonmateriaaleja pienempi, se on mukava päällä ja sen kosteusominaisuudet ovat erinomaiset. Huonompina puolina se leimahtaa helposti, sulaa palaessaan ihoon kiinni ja tuottaa pesun yhteydessä mikromuovipäästöjä vesistöön. Jälkimmäisten syiden takia me ollaan lopetettu fleecen tuottaminen jo kesällä. Jäljellä oleva tavara lähtee alennusmyyntiin tänään.

Me ei omalta osaltamme enää tuoda lisää fleeceä maailmaan, mutta kiertotalouden hengessä me edelleen myydään armeijaylijäämäfleeceä. Fleeceä ja muuta keinokuitua on myös ihan joka kodissa, ja tässä helppo kikka mikromuovipäästöjen vähentämiseen: Älä pese sitä. Vaatteita pestään muutenkin liikaa, mutta päällivaatteita ei välttämättä tarvitse pestä ikinä. Lika lähtee yleensä kuivuttuaan harjaamalla ja hajut irtoavat etikassa liuottamalla. Takit ja housut ei muutenkaan yleensä lähde haisemaan, ellei niitä käytä hikiliikunnassa.

Jos pesua on pakko harrastaa, mikromuovin pääsyä vesistöön voi välttää käyttämällä suodattavaa pesupussia tai laittamalla pesukoneen poistoletkuun kiinteän suodattimen. Me ollaan aggressiivisesti koitettu saada noita pesupusseja myyntiin, ja kerrotaan isommin kun tässä onnistutaan.

Särmä Fleecetakki ei tavallaan ihan kokonaan häviä meidän valikoimasta - me ollaan tässä vuoden mittaan koitettu kehitellä samanlaista, samoilla ominaisuuksilla olevaa takkia, josta ei irtoais niin paljoa keinokuituja. Tällä hetkellä me venataan prototyyppiä Särmä Fleecetakin muotoisesta takista, jossa kankaana on 548g/m2 interlock-neulos, jossa materiaalina 28,3% villaa, 35% puuvillaa ja 36,7% polyesteriä. Tässäkin on edelleen merkittävä määrä polyesteriä tuomassa kestävyyttä, mutta kyse ei ole Fleecestä eikä polyesteripitoisuus ole 100%. Villaa ei ole enempää kustannussyistä - tarkoitus olis saada takki jossain määrin samaan hintaluokkaan kuin Särmä Fleece. Ihan sinne ei päästä, huputon malli olis tällä hetkellä arvioitu 80 euroon ja hupullinen 90 euroon.

Loading...