Tiedotteet

Google tappaa pikkulapsia Afrikassa

Julkaistu 09.04.2010
Piilotimme pyssyvehkeet-tuoteryhmän. Miksi? Koska Google lopetti meidän mainostemme näyttämisen sen takia. Google ei anna mainostaa, jos mainostajan sivuilla näkyy "asetarvikkeita".
Mitä siellä sitten näkyi? Pari asehihnaa, pari aselaukkua, muutama pistoolikotelo ja sekalainen läjä lupavapaita aseenosia - lähinnä lippaita, ehkä joku ilmatorjuntatähtäin. Sellaisia asioita, jotka ovat lupavapaita about missä tahansa päin maailmaa - paitsi Googlen luomassa virtuaalimaailmassa, näköjään.
Miten me sitten tollai taivutaan Googlen uhitteluun? Syynä on ihan kylmä raha. Googlen mainokset toimivat liian hyvin, ei niitä ilman voi kukaan järkevästi nettikauppaa pyörittävä olla.
Onko tässä mitään järkeä? No ei helvetissä. Varustelekan myymät asetarvikkeet ovat hyvin viattomia, ja ne eivät ainakaan pahuutta maailmassa lisää, päin vastoin. Me tosiaan emme myyneet mitään luvanvaraista, saatika sitten käytännössä mitään kunnon asetarvikkeita, kuten vaikka tähtäimiä. Melkein kaikki pyssyvehkeet meillä ovat sellaisia, että niitä voi yhtä hyvin käyttää airsoft-pyssysä, mikä on tavallaan aika hauskaa, koska jos airsoft-kauppa myy asehihnaa airsoft-aseelle, saa sitä kyllä Googlessa mainostaa ilman mitään ongelmaa, vaikka hihnassa ei sinänsä ole mitään eroa meidän hihnoihimme. Google ei perustele, mikä meidän asetarvikkeissa oli niin pahaa. Itseasiassa vaikka erikseen koitettiin mankua ja vinkua, Google ei suostunut millään tapaa yksilöimään, että mikä tuote nyt oli niin paha, että Googlen pitää koko Varusteleka mustalle listalle laittaa.
Ko. tuotteet löytyvät edelleen nettisivuilta, jos osaa keksiä sopivia hakusanoja - vaikkapa "hihna". Niitä saa tottakai myös meidän myymälästämme.

Noin vakavasti ottaen tämä ei ole edes mikään pikkujuttu. Kyse on siitä, että rahan valta kävelee kansallisten lakien yli. Monikansallinen Google sanelee, mitä suomalaisessa verkkokaupassa saa myydä. Pyssyrajoitus on oletettavasti Googlen kannanotto yhdysvaltalaiseen asepolitiikkaan, jossa aseita ei voida kieltää, joten niiden hankkimista vaikeuttamaan tehdään kaikennäköisiä typeriä rajoituksia. Jos isolla markkina-alueella on ongelma, tehdään siihen ratkaisu, jota kylmästi sovelletaan myös siellä, missä ongelmaa ei ole, sen kummemmin kyselemättä. Google osaa kyllä kohdentaa mainoksia ja rahastaa niistä hyvinkin tarkkaan eri maiden olot huomioon ottaen, mutta sensuuriasioissa ei tule sitten mitään joustoa. Google päättää, ettei suomalaisten internetissä saa näyttää edes kaikken yksinkertaisimpia ja harmittomimpia asetarvikkeitakaan kaupallisesti. Vaikka kyseessä on ihan selkeä ylilyönti ja säännösten aivan liian tiukka tulkinta, ei päätöstä ei perustella eikä siitä voi millään tapaa valittaa. Kun raha-asioista lähdetään puhumaan, ei oikeusturvaa ole. Vanhassa maailmassa, jossa yrityksillä ei ollut näin kattavaa valtaa, tämä oli ihan OK, mutta Google on liian tehokas, liian suuri ja liian kaikkivaltias käyttäytymään tämmöisillä tyrannin elkeillä.

:(((((((

8.4.2010
Valtteri Lindholm
Varustelekan kauppias

Ai miten se Google niitä pikkulapsia tappaa? No näin: Länsimaisilta armeijoilta tulee hirvittävä määrä hylkytavaraa myyntiin kokoajan. Iso osa näistä on asetarvikkeita. Kun tarpeeksi halvalla myydään, nämäkin saadaan kiertoon ihan näillä leveysasteilla ja hyvin harmittomaan siviilikäyttöön. Jos taas me emme saa valoisasti nettisivuilla myydä tätä tavaraa, laskee meidän myyntimme, emmekä me osta kamaa enää tukkureilta. Kun Googlen ansiosta tukkurit eivät saa pyssytarvikkeita enää järkimarkkinoille, jää aina yksi paikka, johon tavaraa voi dumpata konttikaupalla - maailman kriisialueet. Käytetyllä asehihnalla ei Suomessa satuteta yhtään ketään, mutta jos Afrikan sissi saa sillä roikotettua pyssyä hiukan paremmin ampumavalmiina, ehtii semmoinen ehkä pari ihmistä enemmän uransa aikana tappaakin. Suomen valtio säätelee jo ihan riittävän tarkasti, mitä Suomessa saa markkinoida ja mitä ei. Googlen resursseilla ei olisi mitään ongelmaa soveltaa näitä sääntöjä. Jos pysyteltäisiin järjen rajoissa, eivät asiat kääntyisi nurinkurisiksi.


Loading...