Tiedotteet

Hallintoalamaisen nurinaa alkoholin etämyynnistä.

Julkaistu 22.01.2019
Pitkä teksti, mutta lopussa TL;DR seisoo.

Jotkut varmaan muistaa, kun me yritettiin vuonna 2016 saada lupa myydä kaljaa verkkokaupan kautta. Heti perään vuonna 2019 saatiin asiaan lopullinen päätös: "Joo ei."

Viimeisin kieltävä vastaus tuli Korkeimmalta Hallinto-oikeudelta, joten tämä taistelu oli tässä, vaikka kamppailu kyykytystä vastaan jatkuukin.

Olutvalikoima on suomalaiselle kuluttajalle nykyäänkin hyvä, jos käy pääkaupunkiseudun isoissa marketeissa, mutta heikkenee, mitä pienempään kauppaan mennään. Kaupoille ei ole kustannustehokasta pitää laajaa valikoimaa hyllyssä, ellei lähistöllä asu isoa määrää viiksekkäitä tai viiksettömiä olutharrastajia.

Loistava ideaVarustelekan tarkoitus oli saada laajempi valikoima kotimaisia pienpanimo-oluita useamman kuluttajan saataville. Ratkaisu olisi ollut hankkia keskitetysti helkkarin paljon hyvää kaljaa Varustelekaan, josta sitä sitten lähetettäisiin ympäri Suomenmaata pienempiin kauppoihin noudettaviksi.

Me rakennettiin Matkahuollon kanssa semmoinen järjestelmä, että jakelu tapahtuisi vain ennestään alkoholia myyvissä toimipisteissä, paketin voisi noutaa vain alkoholin myyntiaikojen sisällä, eikä pakettia luovutettaisi alle 18-vuotiaalle. Tämän lisäksi jo tilausvaiheessa pitäisi vahvalla tunnistautumisella osoittaa, että on oikeutettu ostamaan olutta.

Oluen ostaminen Varustelekan nettikaupasta olisi siis ollut jopa tarkkaillumpaa kuin muualla, koska ikä tarkastetaan kahteen kertaan ja henkkarit näytetään pakettia noutaessa kuitenkin. Kaikki systeemit oli vihreän napin painallusta vaille valmiina.

Huomionarvoista oli myös, ettei meidän ehdottama toimintamalli - jossa yhdellä myyntiluvalla myydään ja toisella myyntiluvalla luovutetaan - ollut erikseen laissa kielletty.

Kahdessa erässä turpiinAluehallintoviraston ratkaisu lupahakemukseemme oli, että he eivät tiedä miksi tämä pitää kieltää, mutta se kielletään. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu valitukseemme oli, että olemme vähän erimielisiä, koska emme tiedä miksi tämä pitää kieltää, mutta kielletään se nyt kuitenkin.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa päätös tapahtui äänin 3-2, ja meitä puolustavat äänet ottivat esille tärkeän seikan: meidän hakema toimintamalli ei ole laissa kielletty, ja tämän vuoksi sen kieltäminen olisi Suomen perustuslain vastaista.

Missään vaiheessa viranomaisten virallisissa papereissa ei ole huomioitu sitä, ettei meidän ehdottama toiminta millään tapaa helpottaisi tai lisäisi alkoholin ongelmakulutusta Suomessa. Oluen ostaminen Varustelekan verkkokaupasta olisi hankalampaa ja kalliimpaa kuin siitä samasta ruokakaupasta, josta se paketti pitää kuitenkin hakea. Kysymys on ainoastaan valikoiman koosta.

Kiitämme Autio Associates Oy:tä paperisotamme hoitamisesta. Me kun ei ite olla juristeja, vaikka Matlockit on katsottu ja salkut aina valmiina, joten katsottiin parhaaksi antaa asiamme pitkään alalla toimineiden tekijöiden vastuulle.

TL;DR2016: Varusteleka haluaa myydä alkoholia netissä. Toimitus tapahtuisi Matkahuollon kautta niin, että paketti noudetaan alkoholin myymiseen kelvollisesta toimipisteestä, henkilöllisyys tarkistetaan kahteen kertaan ja pakettia ei luovuteta kellonaikaan, jolloin alkoholia ei saa myydä.

2017: "Emme tiedä miksi tämä pitäisi kieltää, mutta kielletään kuitenkin." -Aluehallintovirasto

2019: "Saattaahan tämä olla perustuslain vastaista, emmekä mekään tiedä miksi tämä pitää kieltää, mutta 3-2 äänestystuloksella kielletään kuitenkin." -Korkein hallinto-oikeus

P.S. Olutharrastajien onneksi kaikista muista EU-maista saa kaupata alkoholijuomia Suomeen netin välityksellä, kunhan kuluttaja "järjestää kuljetuksen" itse, mikä on itse asiassa aika helppoa. Lisäksi Varusteleka voi periaatteessa myydä näitä erikoisoluita kaikkiin muihin EU-maihin.

Toistaiseksi palvelemme hyvien oluiden ja siiderien ystäviä paikan päällä Konalassa, missä meillä on myymälässä laaja valikoima oluita ja siidereitä myynnissä ja Sotiman puolella anniskeluoikeudetkin.Loading...