Usein kysytyt kysymykset: Ukraina

Meiltä kysytään paljon, miten kauttamme voisi auttaa Ukrainaa. Tässä kootut vastaukset:

1. KUINKA VOIN AUTTAA?

Paras tapa on lahjoittaa rahaa, sillä avustusorganisaatiot voivat kanavoida sitä joustavasti juuri senhetkisiin tarpeisiin tilanteiden muuttuessa.

1.1. Laita rahaa suoraan Ukrainan pankkitilille

Ukrainan keskuspankki on avannut pari pankkitiliä, jolle voi siirtää varoja suoraan Ukrainan valtion käyttöön. Jos haluat tukea Ukrainan puolustusta, tee se lähettämällä rahaa Ukrainan armeijalle. Raha menee takuuvarmasti oikeaan osoitteeseen ja se käytetään siihen, mitä eniten tarvitaan. Armeija tarvitsee paljon tarvikkeita, joita siviilimarkkinoilta ei voi ostaa. Logistiikkaketjut ovat kunnossa ja armeija pystyy turvaamaan kuljetukset niin, että tavara ei joudu vääriin käsiin. Samalta sivustolta löytyy myös tilinumero lahjoituksille humanitaariseen apuun, jos haluat mieluummin lahjoittaa siviilien auttamiseen.

1.2. Lahjoita avustusjärjestöille

Ukrainassa toimii useita avustusorganisaatioita jo Krimin valtauksen ajoilta, jotka auttavat niin siviilejä kuin vapaaehtoisia pelastajia ja puolustajia. Tässä pari tutustumisen arvoista järjestöä:

Vostok SOS, joka tukee paikan päällä sekä tarvittaessa evakuoi miehitettyjen ja jo vapautettujen alueiden asukkaita. Ukrainassa humanitaarista apua toimittavat myös esim. lääkkeiden hankkimiseen erikoistunut Palianytsia.

Hospitallers on ryhmä ensihoitajia, joka auttaa rintamalla haavoittuneita sotilaita ja siviileitä. Come Back Alive puolestaan tukee rintamalla olevia sotilaita niin materiaalisesti kuin myös tarjoamalla lisäkoulutusta.

Sitten pari sanaa isoista järjestöistä, joita aiemmin suositeltiin: YK:n pakolaisjärjestö sekä Punainen Risti. Perinteisesti nämä järjestöt ovat olleet siitä hyvässä asemassa, että ne tunnistetaan maailmalla ja niitä kunnioitetaan konfliktialueilla. Näillä tahoilla on mahdollisuus auttaa tavalla, johon tavalliset vapaaehtoiset eivät pysty, kuten vaikkapa auttamalla sotavankeja. Kääntöpuolena tulee puolueettomuuden vaatimus, jotta mahdollisuudet pysyvät auki jatkossakin. Niinpä esimerkiksi Punaisen Ristin venäläinen paikallisjärjestö puolestaan tukee venäläisten mobilisoitujen perheitä. Historiassa homma ei aina ole mennyt putkeen, ja myös tässä sodassa Punaisen Ristin toiminta esimerkiksi Mariupolissa on saanut kritiikkiä ukrainalaisilta. Mikäli haluat tukea Punaisen Ristin toimintaa suositamme ohjaamaan lahjoituksen suoraan ukrainalaiselle Punaiselle Ristille.

Isoista järjestöistä sanotaan myös usein, että ne käyttävät varat miten lystää, eivätkä Ukrainaan lahjoitetut varat päätyisi välttämättä juuri ukrainalaisille. Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö voi käyttää keräämiään varoja myös muiden konfliktien pakolaisten auttamiseksi. On tietysti fiksua, että organisaatio kohdentaa varoja juuri sinne missä niillä voidaan sillä hetkellä saada eniten hyötyä, mutta jos haluat tehdä korvamerkityn lahjoituksen, valitse joku toinen reitti. Sama koskee toista hyvää tahoa Lääkärit ilman rajoja.

1.3. Lähetä paketti tarvikkeita autaukrainaa.fi-palvelun kautta

Moni tuote on toki hintaansa arvokkaampi; laadukkaille taisteluensiapuvälineille on kova kysyntä, ja esimerkiksi talvisin kaikki lämmin aina kengistä aluskerrastoihin ja makuupusseihin on tarpeen. Jos haluat ehdottomasti lähettää tavaraa rahallisen avustuksen sijasta, käytä autaukrainaa.fi -sivustoa ja heidän tarjoamaansa logistiikkaverkostoa.

Kaiva ehjät ja käyttökelpoiset kaapistasi tai tilaa tavarat ihan normaalisti itsellesi, tai hanki ne myymälästä. Sen jälkeen noudatat autaukrainaa.fi-sivuston ohjeita, ja apu menee luotettavaa kanavaa pitkin perille. Sivustolta löytyy tarvikelista, joten voit heittää samaan pakettiin myös muuta hyödyllistä. Vastaanotetut tavaralahjoitukset lajitellaan logistiikkakeskuksessa kategorioittain uudelleen isompiin eriin, jotka lähetetään kohti määränpäätä.

Myös autaukrainaa.fi tarvitsee rahallista tukea, vaikka pyöriikin vapaaehtoisvoimin. Kuljetusten järjestäminen autoineen, polttoaineineen sekä varastotilojen ylläpito vievät fyrkkaa. Jos käytät alustaa tavaran lahjoittamiseen, harkitse laittavasi muutama lantti sivustoa ylläpitävän Ukrainian Association ry:n tilille humanitaariseen apuun.

1.4. Kuulut kotirintamaan

Älä hamstraa, älä ruoki trolleja, katko huhuilta siivet. Tarkista lähteet ennenkuin jaat tietoa somessa. Huolehdi normaalista varautumisesta, mutta älä panikoi. Näin markkinoilla on enemmän tavaraa, mistä jakaa sitä tarvitseville. Pää kylmänä ja jalat lämpiminä.

2. MITÄ VARUSTELEKA VOI TEHDÄ?

Meidän käsiä yrityksenä sitoo Suomen Rahankeräyslaki. Vaihtoehtoja on selvitetty ja kiviä käännetty ajan mittaan oikein urakalla. Yrityksenä emme voi kerätä rahaa, emmekä puliveivata välikätenä teidän meiltä ostamia tuotteita.

2.1. Voiko Varustelekan kautta lähettää tavaraa Ukrainaan?

Lyhyesti, ei. Tavaran lähettämiseksi käytä esimerkiksi autaukrainaa.fi -palvelua (katso kohta 1.3).

2.2 Saanko Varustelekasta alennusta tai voiko Varusteleka sponsoroida tarvikkeita, jos lähetän tavaraa Ukrainaan tai lähden sinne?

Jos ostat ihan hitosti kerralla ja haluat neuvotella, soita tai ota sähköpostilla yhteyttä meidän asiakaspalveluun. Yksittäisiin tilauksiin ei ole erillisiä alennuksia.

2.3. Mitä Varusteleka sitten voi tehdä?

Mitä voimme tehdä, on toimia tehokasta ja tärkeää työtä tekevien kansalaisjärjestöjen viestinnällisenä tukena. Tällä infopaketilla autamme levittämään tietoa, jotta useampi osaisi toimia ja toimia oikein.

Varusteleka lahjoittaa tarvikkeita kotimaisten viranomaisten kautta ja tukee kotimaisia järjestötoimijoita tarvikeavulla. Yhteistyötä jatketaan näiden tahojen kanssa tilanteen ja resurssien mukaan.

Slava Ukraini, Heroyam Slava!

Loading...