Varustelekan alku
Perustin Varustelekan 2003, kun olin just lukenut itteni sisään Helsingin yliopistoon suomen kielen linjalle – musta piti tulla äidinkielenopettaja. Olin tuskastunut silloisiin suomalaisiin armeijakauppoihin, nekun eivät oikein tajunneet tavaransa päälle, eivätkä varsinkaan osanneet pitää kunnollisia nettikauppoja. Jos muut ei osaa, on pakko tehdä itse, joten lainasin kaverilta tonnin, koodasin simppelin nettikaupan ja ostin lavallisen tavaraa Saksasta. Avasin nettikaupan syyskuussa, samaan aikaan kun kiipesin ekan kerran yliopiston portaita, ja jo joulukuussa kauppa söi multa kaiken ajan, enkä enää ikinä käynyt yliopistossa.
Ihan heti alussa kelasin, että tää homma tehdään sitten kanssa kunnolla - maailmassa on ihan tarpeeks myyntimiehiä, jotka kehuu tuotteita niillä tutuilla fraaseilla, joita kukaan ei usko, ja ihan tarpeeks nettikauppoja, joiden tuotteet sun pitää googlata kolmeen kertaan läpi, ennen kuin tiedät mitä ostat. Jo heti ne parikymmentä tuotetta, joilla Varustelekan nettikauppa aloitti, oli sen verran huolellisesti ja rehellisesti kuvailtuja, ettei kenellekään jäänyt mitään epäselvää. Alkuaikoina mulla ei ollut paljoa aikaa ottaa kuvia, mutta tekstit olivat ilmeisesti sen verran kattavia, että tavara meni kaupaksi ilmankin, niin nopeasti, että ehti loppua ennen kuin uutta tuli tilalle. Samaa me tehdään edelleen, aidosti tutkitaan mitä myydään, ja kerrotaan siitä sen verran kattavasti, että tottumaton ei yksin tuotteeseen tutustuessa välttämättä yhtä paljon saiskaan selville. Armeijatavara on lähtökohtaisesti karua ja vähän rumalla tavalla tyylikästä, mutta samalla kestävämpää ja käytännönläheisempää kuin mikään siviilipuolen juttu, eikä maksa paljoa. Kun myy hyvää, pääsee kehumaan paljon, puhumatta paskaa.
Se tonnin laina tuli maksettua takaisin nopeasti, ja muulla lainarahalla tätä firmaa ei ole koskaan kasvatettu - Varusteleka on kasvanut ihan itsekseen, omilla voitoilla. Se vanha ruosteinen paku ja kerrostalon kellarivarasto, johon tavaraa alkutaipaleella varastoin ja josta niitä möin, kävivät aika nopeasti ahtaaksi, ja sen jälkeen Varusteleka onkin muuttanut yhdeksän vuoden aikana 11 kertaa. Työntekijöiden palkkaamista panttasin vuotteen 2006 asti, tosin sitä ennen sain tosi paljon talkoohenkistä apua, ja ajoin tietysti itteni piippuun siinä sivussa. Palkkaaminen kannatti, koska useammalla käsiparilla saatiin vielä paljon enemmän aikaan, ja tietysti tehtyä asiat vielä paljon paremmin. Jännä juttu Varustelekassa on se, ettei kukaan meistä ole näihin hommiin juuri kouluja käynyt, vaan kaikki ovat oppineet hommat tekemällä, oli se homma sitten millainen tahansa. Ja mehän tehdään ihan kaikki itse, mitään mainostoimistoja tai muuta höpönlöpöä ei olla ikinä käytetty, ja kun kattoo mitä ollaan saatu aikaan, parempi näin! Varustelekan jonkinlaisena mottona on "Hyvien puolella", mikä ei ole mikään vitsi - mitä tahansa me tehdäänkin, me tehdään niin kuin hyvien puolulaiset tekee.
Varusteleka on melkoinen menestystarina - alun vaatimattomista ajoista ollaan tultu nykytilanteeseen, jossa me ollaan Euroopan suurin tai toisiksi suurin alan kauppa ja yksi Suomen suurimmista nettibrändeistä. En ole missään vaiheessa myynyt osuuksia firmasta pois ja mitään sijoitusmiehiä tähän ei tulla mukaan päästämään. Varustelekan tarkoitus ei ole tehdä kvartaalivoittoja vaan olla esimerkkinä sille, että myös kaupan alalla voi olla kangistumatta kaavoihin ja tehdä hommat omalla tavallaan, sillai että itsestään saa olla aidosti ylpeä.
Mä olen edelleen mukana Varustelekan toiminnassa, enkä aio siitä ikinä luopua. Hauskasti mua tituliteerataan tosi usein toimitusjohtajaksi, mikä on väärin – meillä on myös toimitusjohtaja, se on toi Jari L. naamagalleriassa. Taustalla tässä on se, että mä olen sen verran luova taiteilija, etten mä jaksa paperitöitä tehdä ikinä ajoissa, joten Jari hoitaa käytännön johtamisen, mä taas päätän, että mitä me myydään, miten me myydään ja mitä me sanotaan. Koska mulla on täällä silti rajaton valta, ja koska mun pitää yleensä aina sanoa kanssa joku titteli, olen nimennyt itseni valtiaaksi.
- Valtteri Lindholm, Valtias