Varustelekan tilinpäätöstiedote 2020

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kaiken kiireen keskellä on saatu vihdoin rahasäiliön sisältö jiiriin, ja tilintarkastajakin on antanut kaikelle siunauksensa. Tässä olisi pieni kertauskurssi vuodesta 2020 ja tarinaa siitä, miten homma meni lukujen valossa.

Piti olla helppo vuosi, mutta tulikin korona

Jälleen kerran - kuten aina meidän muutosta lähtien - oltiin sitä mieltä, että vuonna 2020 duunaillaan ihan perusjuttuja. Hommat ei kuitenkaan menneet ihan suunnitelmien mukaan, vaan vuodesta tulikin varsin poikkeuksellinen sukupolvikokemus, joka ainakin meille aiheutti kohtalaisen paljon kevätjuhlaliikkeitä. Pandemiavuoden aikana tapahtui esimerkiksi seuraavaa:

Tuossa siis vain jäävuoren huippu. Poikkeavasta tilanteesta huolimatta hoidettiin myös päivittäiset hommat, julkaistiin uusia tuotteita, rekryttiin jengiä, kehitettiin prosesseja ja totuteltiin uuteen normaaliin. Korona laittoi kapuloita rattaisiin niin tavarantoimittajapäässä kuin toimituksissakin, mutta kaikesta selvittiin. Lisäksi saatiin pidettyä meidän jengi ja toivottavasti myös asiakkaat terveinä lisäämällä suojausta, etäisyyksiä ja putsailua.

Liikevaihto kasvoi yli tavoitteen

Kaikista haasteista huolimatta vuosi 2020 oli meille lukujen valossa erinomainen. Liikevaihto kasvoi yli 24 % edellisvuoteen verrattuna, ja kasaan saatiin 18,117 M€. Myymälän myynti jäi aavistuksen pakkaselle, mutta verkkokaupan kasvu kompensoi tämän hienosti. Ulkomaiden osuus liikevaihdosta kipusi jo yli kolmannekseen, ja Yhdysvallat oli meidän suurin yksittäinen ulkomaan markkina yli 2,5 M€ liikevaihdolla. Meidän strategian mukainen “America First” -ajatusmalli tuottaa tulosta.

Varustelekan liikevaihto kanavittain 2020

Toki loistava menestys on omasta mielestä vain ja ainoastaan tulosta meidän erinomaisuudesta, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että poikkeuksellinen vuosi pelasi myös meidän pussiin. Ruton vuoksi porukka ei ole voinut mennä juuri muuanne kuin korpeen ja aavikolle, minkä ansiosta ulkoiluharrastukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tähän päälle vielä se, että tilipussista ei mene leijonanosaa baariin, niin yhtälö on valmis. Me uskotaan, että globaali herääminen ulkoilmaharrastuksiin tulee kantamaan hyvin myös tulevina vuosina.

Ohessa vielä muutama mielenkiintoinen nippelitieto:

  • Tilauksia toimitettiin 93 maahan
  • Paketteja lähti 291 258 kappaletta
  • Yksittäisiä tuotteita myytiin 1 372 196 kappaletta
  • Kaasunaamareita ja suodattimia myytiin 5 945 kpl, joten kasvua tällä segmentillä oli 1 239 %

Omat tuotemerkit jatkaa voittokulkua

Meidän strategian ytimessä on meidän omien merkkien, Särmän, Särmä TST:n, Terävän ja Jämän kasvatttaminen kansainvälisiksi brändeiksi. Tällä tiellä jatkettiin myös vuonna 2020. Meidän omat merkit vastasi lähes puolta liikevaihdosta jo edellisenä vuonna. Vuonna 2020 niiden prosentuaalinen osuus pysyi samana, mutta euromääräistä kasvua oli yli 23 %.

Varustelekan liikevaihto tuotetyypeittäin

Ylijäämän hankintaan pistettiin enempi paukkuja vuonna 2020, ja sitä liikkuikin 29 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kehitys kehittyy

Kuten tuolla aiemmin jo mainittiin, me haettiin vuoden 2020 aikana kehitysrahoitusta Business Finlandilta kansainvälistymiseen ja verkkokaupan kehittämiseen. Tukia saatiin yhteensä 105 000 euroa. Näillä masseilla on sitten polkaistu käyntiin projekteja, joiden lopputuloksena meidän kyky myydä enemmän ja useammin ulkomaille paranee. Kyseistä projektitukea on poltettu pääasiassa seuraavasti:

  • Palkattiin kolme henkilöä projekteihin täyspäiväisesti
  • Satsattiin asiantuntijapalveluihin jutuissa, joita ei itse osata
  • Panostettiin datan hankintaan ja analysointiin

Yhteiskunnalta saatua tukea ei siis ole hassattu nettikasinoilla, vaan se on pistetty poikimaan. Lisäksi me ollaan kaivettu omista taskuista toinen mokoma ja vähän päällekin toiminnan kehittämiseen. Tulokset ovat jo tätä kirjoittaessa lupaavat, ja tukisumma palaa valtion kirstuun moninkertaisena työllistämisen ja verojen kautta.

Myyntipään lisäksi huhkittiin meidän varastoa uusiksi. Pystyyn pistettiin uusi rivistö varastoautomaatteja, uusittiin softaa ja oiottiin prosesseja. Näillä tempuilla työteho nousi merkittävästi ja viime vuonna vaivanneet toimitusviiveet on saatu nitistettyä.

Varustelekan varastoautomaatteja

Luodaan vaurautta Suomeen

Meidän visio määrittää, että meidän pitää luoda vaurautta Suomeen. Tätä ollaan mitattu meidän omalla “vaihtotaseella”. Vuoden 2020 aikana me myytiin enemmän ulkomaille kuin mitä sieltä ostettiin, ja arvonlisä jäi Suomeen.

Varustelekan ostot ja liikevaihto ulkomailta sekä ostojen jakauma alueittain 2020

Ostot Suomesta oli noin 5,2 M€ ja ulkomailta tuotiin roinaa 3,9 M€ edestä. Ulkomaille myytiin kampetta 5,9 M€ edestä. Näin ollen meidän vaihtotase oli 2 M€ positiivinen. Ostojen kotimaisuusaste on 57 %. Tässä voi olla pientä epätarkkuutta, sillä meidän tilastointi perustuu toimittavan yrityksen kotipaikkaan: aika moni kotimainen yritys valmistaa tuotteita tuossa etelänaapurissa, mutta tarkoitus on jatkossa saada hankintaketjuja entistäkin läpinäkyvämmiksi.

Verojen maksu on ihan hyvä juttu, sillä se luo pohjaa meidänkin menestykselle esimerkiksi erittäin toimivan ja ilmaisen koulutuslaitoksen ja Puolustusvoimien muodossa. Varustelekalla ei verosuunnittelua harrasteta, vaan me maksetaan pörröiselle verokarhulle se, jonka mesikämmen vaatii. Vuonna 2020 suoria ja välillisiä veroja tilitettiin yhteiseen hyvään noin 4,1 M€ edestä.

Varustelekan suorat ja epäsuorat verot 2020

Liikevoitto kasvoi merkittävästi

Vaikka vuosi 2020 oli varsin poikkeuksellinen, pystyttiin silti kehittämään meidän toimintaa tuloksellisempaan suuntaan. Vuoden aikana tehdyt prosessien parannukset, vahva omien tuotemerkkien ja ylijäämän osuus yhdistettynä hyvään liikevaihdon kasvuun johti merkittävään kannattavuuden nousuun. Liikevoitto nousi 1,39 miljoonaan euroon, ja kasvua tuli eeppiset 63 %.

Varustelekan kustannusrakenne ja liikevoitto 2020

Erinomaisen tuloksen johdosta päästiin maksamaan jengille bonareita. Vuoden 2020 osalta bonusmalli oli sellainen, että tulosparannuksesta meni 20 % bonuspottiin, joka sitten jaettiin koko henkilöstön kesken. Näillä luvuilla bonuspotin suuruus oli 107 000 €, ja henkilökohtainen maksimibonus 1 515 € koko vuoden työskenneelle.

Minnes seuraavaksi?

Entäpä jatkossa? Edelleen jatketaan matkaa kohti Totaalista Maailmanvalloitusta ja levitetään hyvienpuolulaisuutta. Päällä on yhä ns. poikkeukselliset olot, mutta ainakin seuraavien asioiden kanssa painetaan eteenpäin kuin mummo lumessa:

  • America First! Jatketaan tykittämistä meidän toimialan suurimmalle markkinalle esimerkiksi erilaisten sisältöyhteistöiden merkeissä
  • Jatketaan meidän omien merkkien, Särmän, Särmä TST:n, Terävän ja Jämän puskemista maailmanmaineeseen
  • Koitetaan tehdä meidän perushommat ihan pikkaisen paremmin joka päivä

Vuoden päästä varmaan taas kaduttaa tää lause, mutta josko nyt vuosi 2021 olisi semmoinen vuosi, ettei tarvitsis ihan mahdottomasti taistella tuulimyllyjä vastaan, vaan voitaisiin keskittyä iloiseen kaupantekemiseen.

Erittäin iso kiitos ja kumarrus koko Varustelekan jengille vuoden 2020 saavutuksista ja eeppisestä tuloksesta. Jokaisen kädenjälki näkyy siinä, mitä on saatu aikaan. Kiitos myös meidän asiakkaille, niin uusille kuin vanhoillekin. Teitä on ollut ilo palvella. Kiitos tuesta ja yhteistyöstä myös tavarantoimittajille, yhteistyötahoille ja muille rikoskumppaneille.

Lue myös

Loading...