Vastuuttomuus

Etusivu
Päästöt
Materiaalit
Tuotanto
Vähemmän paskaa

Vastuuttomuusduuni

Varustelekan tavoitteena on vaatimattomasti maailmanvalloitus eli Total World Domination. Se onnistuu kuitenkin aika huonosti, jos ei ole planeettaa, mitä valloittaa. Vaikka me ollaan hyvien puolella, meillä on vielä paljon tekemistä ennenkuin päästään tituleeraamaan itseämme vastuulliseksi firmaksi.

Kaikki meidän toiminta kuluttaa uusiutumattomia resursseja ja tuottaa saastetta. Ilmastokriisi olis pitänyt ratkaista jo eilen, ja siksi me ollaan aloitettu vastuuttomuuden vähentäminen ilmastovaikutusten nollaamisesta ja muiden ympäristövaikutusten minimoinnista. Keinovalikoima on seuraava:

  • materiaalitehokkuus eli vähiten kuormittavien materiaalien fiksuin käyttö tuotteissa ja pakkauksissa
  • vastuulliset hankinnat eli ympäristön huomiointi jo tuotannossa
  • kestävien ja kiertotalouteen soveltuvien tuotteiden tuottaminen
  • logistiikan ympäristövaikutusten selvittäminen, seuraaminen ja minimoiminen

Vastuuttomuusduuniin pätee samat jutut kuin meidän muuhunkin tekemiseen: tartutaan rohkeasti toimeen, tehdään niin, että ollaan ylpeitä, jaetaan tietoa ja kokemuksia ja ollaan hyvien puolella.

Epäeettisyysohjelma

Vastuuttomuustyön vähentäminen alkoi Epäeettisyysohjelmasta 2019-2021. Sen teemana oli tiedustelu, ja sen myötä lähdettiin hahmottamaan, että millaisista asioista meidän epäeettinen toiminta koostuu ja tehdä suunnitelmia sen vähentämiselle. Tässä duunissa meitä auttoi Ekokompassi , jolle etenemisestä ja ympäristötoimenpiteistä on raportoitu vuosittain.

Tähtäin on nyt selvillä, ja nyt ois tavoitteena, että tästä vastuuttomuuden vähentämisestä tulee osa jokapäiväistä perustekemistä.

Jatka eteenpäin

Päästöt

Ilmastotavoite

Koska kaikki muu on turhaa jos maapallo muuttuu polttavaksi pätsiksi, tärkein mittari meidän edistymisessä on hiilijalanjälki. Meidän tavoitteena on niin kutsutut nettonollapäästöt vuonna 2030: vähintään puolitetaan oman toiminnan päästöt 2025 mennessä ja tuotantoketjun päästöt 2030 mennessä. Vertailukohtana käytetään vuotta 2021. Lisäksi ne päästöt mistä ei päästä eroon kompensoidaan kuten ennenkin.

Päästölaskennan rajaus

Näihin päästöihin on sisällytetty selkeästi meidän liiketoiminnan seurauksena syntyvät päästöt, eli

  • kiinteistön energiankulutus ja jätteet sekä työ- ja liikematkat
  • meidän omien brändituotteiden tuottaminen sekä niiden kuljettaminen meille
  • kaikkien tuotteiden lähettäminen verkkokaupan kautta eteenpäin

Laskelmasta jää tällä erää pois seuraavat asiat:

  • Logistiikkapäästöihin ei ole laskettu kuljetusliikkeiden itse kompensoimia päästöjä, vaan ainoastaan ne, joista tulee meille “lasku” kompensoinnista
  • Tavarantoimittajatuotteiden tuottamisen päästöt ja niiden toimitukset meidän varastoon
  • Tuotteiden käyttö ja käytöstä poisto
  • Lisäks verkkokaupan servereiden kuluttama sähkö on jätetty tällä erää pois, sillä palveluntarjoaja ostaa joko uusiutuvia tai kompensoi päästöt, jos se ei ole mahdollista

Ajatuksena on se, ettei jäädä hiomaan laskelmia, vaan keskitetään meidän resursseja siihen vähentämiseen.

Päästöjen kehitys

Epäeettisyysohjelman raporteista 2019, 2020, 2021 ja 2022 voi lukea kootut selitykset päästöjen kehityksen takana.

Tuotekohtaiset hiilijalanjäljet

Ollaan laskettu myös valtaosalle meidän tuotteista, eli lähes kaikille tekstiilituotteille tuotekohtainen arvio hiilijalanjäljistä. Jalanjälki löytyy verkkokaupan tuotetiedoista. Olemme myös avanneet tarkemmin tuotannon päästöjen arvioinnissa käytettyä laskentamenetelmää, joka huomioi tuotteessa käytetyt materiaalit sekä kankaan ja lopullisen tuotteen valmistusmaiden energiantuotannon päästöt. Laskennassa meitä on auttanut Compensate. Tuotteiden tuottaminen kokonaisuudessaan on laskettu takautuvasti mukaan yrityksen hiilijalanjäljen vertailuvuoteen 2021.

Päästöjen vähentäminen: energiahankinnat

Vuonna 2022 siirryttiin ostamaan täysin kotimaista tuulivoimaa meidän oman kiinteistön sähköntarpeisiin. Tätä ennen meillä oli käytössä ydinvoima, mikä on elinkaaripäästöiltään suht samaa luokkaa ja muuten oikein passeli vaihtoehto. Meillä oli kuitenkin ongelma sen kanssa, että samaan aikaan kyseinen energiantuottaja investoi fossiilituotantoon, joten katsottiin paremmaksi kantaa ropomme muualle. Lisäksi kiinteistön katolta löytyy aurinkopaneelit, jotka tuottaa vuosittain n. 1-2% kiinteistön kuluttamasta sähköstä.

Vuodesta 2022 alkaen hankitaan myös meidän kaukolämmön kulutusta vastaava osuus energiaa hukkalämpönä. Vaikka hukkalämpö ei konkreettisesti lämmitäkään meidän pytinkiä, ostamalla markkinoilta pois meidän kulutusta vastaavat hukkalämmöt, pitäisi markkinalogiikalla syntyä kannustimia tuottaa lisää päästötöntä kaukolämpöä. Alkuperätakuu vahvistaa sen, että päästötöntä kaukolämpöä ei myydä enempää kun sitä tuotetaan.

Sitten vielä sananen energiasta ja päästölaskennasta. Me lasketaan aina kaikissa päästöissä elinkaaripäästöt piipun päästä mitattujen päästöjen sijaan. Eli vaikka aurinkopaneeleilla sähkön tuottaminen ei pukkaakkaan hiilidioksidia ilmakehään, on niiden aurinkopaneeleiden tuottamisesta syntynyt päästöjä. Nämä päästöt on huomioitu, ja siksi meidän energiapäästöt ei koskaan tule olemaan pyöreä nolla.

Päästöjen vähentäminen: Logistiikka

Me tiedetään, että meidän päästöt koostuu käytännössä kahdesta asiasta: tuotteiden tuottamisesta ja tilausten lähettämisestä asiakkaille ympäri maailmaa. Jälkimmäiseen syynä on lentorahti, josta pitäisikin päästä lähes kokonaan eroon. Tällä hetkellä tutkitaan vaihtoehtoja järjestää logistiikka Atlantin taa muilla keinoin.

Päästöjen vähentäminen: Tuotanto

Toinen iso syntisäkki on tosiaan tuotteiden valmistuksesta syntyvät päästöt. Koska me teetetään itse tuotteita, jotka vastaa noin puolta meidän myynnistä, meillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa ja tehdä asiat paremmin. Nää tavarat pitäis saada siis valmistettua päästöttömällä energialla ja vähemmän ympäristöä kuormittavista materiaaleista. Lisäks tarkoituksena on siirtää tuotantoa entisestään Eurooppaan, vaikka tuotteiden rahtaus tehtaalta meidän varastoon onkin vain pieni osa kaikista päästöistä.

Kompensointi

Me ollaan alusta asti päästöjen laskennan lisäksi myös kompensoitu niitä Compensaten kautta. Tätä vois pitää anekauppana, mutta meidän mielestä oli tärkeää tehdä jotain samantien, ennenkuin saadaan meidän päästöt pienenemään. Näin meillä on myös joku hintalappu niille ikäville ympäristövaikutuksille, joita meidän toiminnasta syntyy, siinä missä ilman pilaaminen on nykyisessä systeemissä vielä ilmaista. Jokavuotinen lasku myös jännästi motivoi kutistamaan hiilijalanjälkeä. Compensate tarjoaa kattavan raportin siitä, mihin ja missä meidän rahat on käytetty.

Palaa takaisin
Jatka eteenpäin

MATERIAALIT

Suurimmat tuotannon ympäristövaikutukset syntyvät raaka-aineiden tuottamisesta ja vettä läträävien prosessien kuten värjäyksen yhteydessä. Usein nämä raaka-aineet tuotetaan maailman äärissä, eikä meillä oo kauheesti kontrollia siihen, mitä siinä prosessissa tapahtuu. Siksi koitetaan jatkuvasti nostaa ympäristölle vähemmän veemäisten materiaalien määrää meidän tuotevalikoimassa, toiminnallisuuksista tinkimättä.

Materiaalikysymys on todella monimutkainen, ja niin luonnon- kuin tekokuiduilla on ympäristön kannalta hyvät ja huonot puolensa. Mitään Oikeaa Totuutta ei meilläkään ole tarjolla. Kaikkien materiaalien tuottaminen suurissa määrissä ja hävittäminen ilman uusiokäyttöä on joka tapauksessa tuhoisaa. Toisaalta on myös aika tyhmää tuottaa tuote materiaaleista, jotka ei sovellu käyttötarkoitukseen ollenkaan. Lähestymistapoja materiaalien vastuullisuuden arviointiin on monia, ja me ollaan nyt keskitytty tekstiilimateriaalien tuotannossa syntyviin päästöihin sekä ympäristön kulumiseen esim. veden ja kemikaalien käytön takia.

Valistuneiden neuvojen myötä me ollaan määritelty vähemmän ikäviksi materiaaleiksi luomupuuvilla, lyocell ja pellava sekä kierrätetyt versiot materiaaleista polyesteri, polyamidi, puuvilla ja villa, joita löytyy meidän tuotteista. Tämä tarkoittaa, että loput materiaalit, eli perinteinen puuvilla, villa, viskoosi ja kaikki neitseelliset poly-jutut, kuten polyesterit, polyamidit, polyuretaanit ja polypropyleenit - mitä näitä nyt on - on tuomittu vähemmän kivoiksi materiaaleiksi käyttää.

Mulesointivapaa merinovilla

Luontokappaleiden hyvinvoinnin takia me hyväksytään villaa vain merinolampaista, joiden persnahasta ei revitä voittoja. Lisäksi meillä käytetään alpakanvillaa sekä kierrätettyä villaa.

Eurooppalainen nahka

Parhaimmillaan nahka on erinomainen, kestävä materiaali, joka vaan paranee ajan kanssa. Sen tuotantoon liittyy kuitenkin ongelmia, kuten kemikaalien kanssa puljaamista, ja siksi meidän tuotteissa käytetäänkin vain eurooppalaista nahkaa. Särmä-kengistä löytyy kasviparkittua nahkaa Virosta, Latviasta ja Liettuasta sekä kromiparkittua nahkaa Sloveniasta ja Slovakiasta. Särmä TST-kenkien nahka on myös Euroopasta, muun muassa Saksasta ja Italiasta. Helsingin Olkain Oy:n meille tekemät vyöt puolestaan tehdään hollantilaisesta nahasta. Terävä-puukkojen tuppien nahat tulee Suomesta, ja ne ovat hyötyeläinten sivutuotteita. Särmä-farkkujen nahkalappu on Turkista, ja tehdään kierrätetystä tai ylijäämänahasta.

Kemikaalit

Pinnoitteiden ja muiden kemikaalien suhteen meillä riittää vielä työsarkaa, ja me on otettu ekaksi tappolistalle perfluoratut yhdisteet (PFC). Vaatteiden tuotannossa ne on jo korvattu ns. Bionic Finish® -käsittelyllä. Niitä on vielä repuissa ja sadevarusteissa, mutta ns. lyhytketjuisena C6-yhdisteenä, joka hajoaa reippaammin eikä ole yhtä myrkyllinen. Lisäksi esim. meidän Windproof-tuotteissa ei ole lähtökohtaisesti vedenkestävää pinnoitetta, mutta sen voi itse saada aikaisiksi vaatevahalla.

Palaa takaisin
Jatka eteenpäin

TUOTANTO

Meidän omat tuotemerkit Särmä, Särmä TST ja Terävä sai alkunsa vuonna 2013..

Pyrimme saamaan tuotannon mahdollisimman lähelle - maihin, joissa työntekijöiden oikeudet toteutuvat varmemmin ja ympäristölainsäädäntö on tiukempaa.

PITKÄT SUHTEET

Uskomme pitkiin kumppanuuksiin, emmekä halvimman perässä juoksemiseen. Esimerkiksi vaatetehtaista 40 % on ollut mukana yli 5 vuotta, mikä on ihan hyvä saavutus näin tuoreelle tuotannolle.

TUOTANTOMAAT

Meidän tuotanto on keskittynyt pitkälti Eurooppaan. Kaikkien tuotemerkkiemme tuotteiden tuotantomaat suhteellisen ostovolyymin mukaan vuonna 2022 olivat seuraavat:


MaaSuhteellinen osuus, %
Viro28
Suomi21
Liettua22
Kiina21
Slovakia1
Slovenia1
Turkki1
Latvia4
Bulgaria0,1
Saksa1

Tekstiilituotteiden tuotanto

Näistä maista riskimaita ovat Kiina ja Turkki. Kiinassa olemme päässeet itse vierailemaan viimeksi 2019 ennen ruttoa, ja kirjoitimme tehdasvierailusta reportaasin. Turkki edustaa alle prosenttia kaikista ostoistamme ja yhteistyö alkoi vuonna 2019. Tehtaalla emme ole päässeet vielä vierailemaan.

Tehtaat

Meillä ei ole omia tehtaita. Olemme esitelleet käyttämiämme tehtaita Vaatevallankumous-kampanjan yhteydessä:

Kengät

Särmä TST -kengät kootaan Slovakiassa, Italiassa, Saksassa ja Sloveniassa. Särmä-kengät tehdään Virossa. Kengissä käytetty nahka tulee Euroopasta.

Puukot

Terävä-puukot tehdään Suomessa.

Kankaiden alkuperä

Pesulappuun merkitty valmistusmaa kertoo vain viimeisen etapin tuotteen valmistuksessa.

Tiedämme vaatteisiin ja asusteisiin käytetyn kankaan alkuperän noin 86 prosentissa tuotteissa. Työsarkaa riittää, sillä haluamme selvittää tuotantoketjun mahdollisimman pitkälle.

Palaa takaisin
Jatka eteenpäin

Vähemmän paskaa ja enemmän kiertotaloutta

Käyttökelpoisen tavaran nakkaaminen roskiin on meistä tyhmää ja siksi me lähdettiin alun perin myymään armeijaylijäämää. Sitä on edelleen meidän liikevaihdosta n. 15-20%, ja volyymin puolesta enemmän kuin koskaan. Vaikka joku on joskus tuhonnut palloa näitä kamppeita tuottamalla, me pidennetään elinikää, jolle haitat jakautuu. Ylijäämän lisäksi meillä on muutama muukin salakavala juoni pitää kamppeet kierrossa ja vähentää turhaa paskaa.

Meidän omia tuotemerkkejä oli 47 prosenttia koko liikevaihdosta vuonna 2020. Vastuuttomuuden vähentämisen näkökulmasta meillä on tietysti eniten valtaa näihin tuotteisiin ja siihen, millaiselle pohjalle meidän tuotemerkit rakentuu. Tuotteiden suunnitteluvaiheessa määritellään aika monta juttua, jotka vaikuttaa ympäristöön tuotteen elinkaaren aikana. Meidän tarkoitus on tuottaa tuotteita, jotka kestää aikaa ja käyttöä.

Ajattomuus

Lekan valikoima ei vaihdu viikoittain tai muotivirtausten mukaan. Siksi meidän ei tarvitse hankkiutua “vanhentuneista” rytkyistä eroon jonkun höpö höpö -sesongin päätteeksi. Meidän tuotteet suunnitellaan kestämään samalla kaavalla vuodesta toiseen, toki kehittämistä ja parantamista tehdään, mutta trendejä ei seurata. Koko homma perustuu siihen, että tuotteet toimii mahdollisimman hyvin ja soveltuu moneen juttuun.

Kokotaulukot, säädettävyys ja ompelupalvelut

Koska verkkokauppa on meillä keskiössä, kokotaulukot on tehty huolella. Me halutaan, että oikea koko löytyy myös ilman sovittamista. Meidän tuotteiden palautusprosentit onkin vain parin prosentin luokkaa, kun Suomessa keskimäärin kolmasosa kaikista kamppeista palautetaan.

Lisäksi esmes housujen vyötäröissä on usein säätömahdollisuus, joka helpottaa oman koon löytymistä ja sallii saman vaatteen käyttämisen, vaikka vyötärön mitta vähän eläisikin. Meidän ompelupalvelut esmes lyhentää pitkät lahkeet shortseiksi, millä saa taas lisää käyttöikää vaatteelle. Vaatteita voi myös paikata meidän omilla vaatelaastareilla.

Kestävyys ja pitkäikäisyys

Sinäkin voit vaikuttaa tuotteiden kestoon ja käyttöikään. Me pyritään ohjeistamaan tuotteiden pesussa ja huollossa ja ollaan kirjoitettu oppaita erilaisten tekstiilien ja kenkien hoidosta.

Takuut

Kestävyydestä kertoo myös se, että kaikilla meidän omilla tuotteilla on 12 kk takuu. Lisäksi Kiertomerkityillä tuotteilla on käytännössä ikuinen Kiertotakuu, jolla kannustetaan siirtämään tuotteet käyttäjältä toiselle.

Kierto

Kierto on meidän tapa estää käyttökelpoisten tuotteiden jumittuminen nurkkiin tai niiden murhapoltto. Sen kautta asiakkaat pääsevät hommaamaan tarvitsemansa tuotteet käytettyinä. Jopa useaan kertaan käytettyinä, sillä osa ylijäämästäkin on kiertokelpoista.

Tunkio

Välillä myyntiin menossa oleva tai asiakkaalta palautunut tuote on jollain tavalla viallinen, muttei sysipaska. Siitä ei kehtaa pyytää täyttä hintaa, muttei sitä roskiinkaan halua työntää. Tämmöiset laitetaan myymälän Tunkiolle myyntiin, reippaasti halvemmalla. Jos tavaraa kertyy enemmälti, järjestetään Megatunkio-tapahtuma.

Palaa takaisin
Loading...