Lekan vastuuttomuusduuni

Varustelekan tavoitteena on vaatimattomasti maailmanvalloitus eli Total World Domination. Se onnistuu kuitenkin aika huonosti, jos ei ole planeettaa, mitä valloittaa. Vaikka me ollaan hyvien puolella, me ei olla vielä vastuullinen firma, vaan kaikki meidän toiminta kuluttaa uusiutumattomia resursseja ja tuottaa saastetta.

Epäeettisyysohjelma

Vastuuttomuutta vähentääksemme, me pistettiin pystyyn Epäeettisyysohjelma 2019-2021. Jos et jaksa lukea koko juttua, tiedä sentään, että ohjelman ytimessä ovat:

  • materiaalitehokkuus eli vähiten kuormittavien materiaalien fiksuin käyttö tuotteissa ja pakkauksissa
  • vastuulliset hankinnat eli ympäristön huomiointi jo tuotannossa
  • kestävien ja kiertotalouteen soveltuvien tuotteiden tuottaminen
  • logistiikan ympäristövaikutusten selvittäminen, seuraaminen ja minimoiminen

Me ei tehdä tätä duunia miten sattuu, vaan me raportoidaan ympäristötoimenpiteistä Ekokompassille vuosittain. Lisäksi Ekokompassi tarkistaa kolmen vuoden välein meidän ympäristötyöhön liittyvät asiakirjat, haastattelee jengiä ja kiertää katsomassa, että hommat etenee luvatusti.

Koska kaikki muu on turhaa, jos planeetta muuttuu polttavaksi pätsiksi, tärkein mittari meidän edistykselle on hiilijalanjälki. Me ollaan laskettu hiilijalanjäljen koko vuosina 2019 ja 2020 sekä avattu vähän tarkemmin koottuja selityksiä sen muutokselle.

Lisäksi meidän omien tuotemerkkien tuotteille on laskettu myös arviot tuotekohtaisista hiilijalanjäljistä, jotka löytyvät verkkokaupan tuotetiedoista. Olemme myös avanneet tarkemmin käytettyä laskentamenetelmää sekä meidän perusteluita sille, miksi laskenta on tehty ja mihin tuloksia jatkossa hyödynnetään.

Kaikki meidän tiedossa olevat päästöt on myös kompensoitu yhteistyössä Compensaten kanssa.

Tulevat tavoitteet

Ekan Epäeettisyysohjelman teemana oli tiedustelu eli ympäristövaikutusten selvitys, ja tärkeimmät kohteet on nyt identifioitu. Seuraavaksi niitä lähdetään eliminoimaan vuosina 2022-2024. Meidän tavoitteena on niin kutsutut nettonollapäästöt vuonna 2030: vähintään puolitetaan oman toiminnan päästöt 2025 mennessä ja tuotantoketjun päästöt 2030 mennessä. Lisäksi ne päästöt mistä ei päästä eroon kompensoidaan kuten ennenkin.

Vastuuttomuusduuniin pätee samat jutut kuin meidän muuhunkin tekemiseen: tartutaan rohkeasti toimeen, tehdään niin, että ollaan ylpeitä, jaetaan tietoa ja kokemuksia ja ollaan hyvien puolella.

Tuotevalikoima

Varusteleka sai alkunsa armeijaylijäämän myynnistä, ja sitä on edelleen meidän liikevaihdosta n. 14 %. Vaikka joku on joskus tuhonnut palloa näitä kamppeita tuottamalla, me pidennetään elinikää, jolle haitat jakautuu.

Meidän omat tuotemerkit Särmä, Särmä TST ja Terävä tuli kehiin vuonna 2013, ja ylijäämäkankaita hyödyntäviä Jämä vuonna 2015. Omia tuotteita oli 47 prosenttia koko liikevaihdosta vuonna 2020. Vastuuttomuuden vähentämisen näkökulmasta eniten valtaa meillä on tietysti meidän omien tuotemerkkien tuotteisiin ja siihen, millaiselle pohjalle meidän tuotemerkit rakentuu.

Tuotteiden suunnitteluvaiheessa määritellään aika monta juttua, jotka vaikuttaa ympäristöön tuotteen elinkaaren aikana. Meidän tarkoitus on tuottaa tuotteita, jotka kestää aikaa ja käyttöä.

Ajattomuus

Lekan valikoima ei vaihdu viikoittain tai muotivirtausten mukaan. Siksi meidän ei tarvitse hankkiutua “vanhentuneista” rytkyistä eroon jonkun höpö höpö -sesongin päätteeksi. Meidän tuotteet suunnitellaan kestämään samalla kaavalla vuodesta toiseen, toki kehittämistä ja parantamista tehdään, mutta trendejä ei seurata. Koko homma perustuu siihen, että tuotteet toimii mahdollisimman hyvin ja soveltuu moneen juttuun.

Kokotaulukot, säädettävyys ja ompelupalvelut

Koska verkkokauppa on meillä keskiössä, kokotaulukot on tehty huolella. Me halutaan, että oikea koko löytyy myös ilman sovittamista. Meidän tuotteiden palautusprosentit onkin vain parin prosentin luokkaa, kun Suomessa keskimäärin kolmasosa kaikista kamppeista palautetaan.

Lisäksi esmes housujen vyötäröissä on usein säätömahdollisuus, joka helpottaa oman koon löytymistä ja sallii saman vaatteen käyttämisen, vaikka vyötärön mitta vähän eläisikin. Meidän ompelupalvelut esmes lyhentää pitkät lahkeet shortseiksi, millä saa taas lisää käyttöikää vaatteelle. Vaatteita voi myös paikata meidän omilla vaatelaastareilla.

Kestävyys ja pitkäikäisyys

Sinäkin voit vaikuttaa tuotteiden kestoon ja käyttöikään. Me pyritään ohjeistamaan tuotteiden pesussa ja huollossa ja ollaan kirjoitettu oppaita erilaisten tekstiilien ja kenkien hoidosta.

Takuut

Kestävyydestä kertoo myös se, että kaikilla meidän omilla tuotteilla on 12 kk takuu. Lisäksi Kiertomerkityillä tuotteilla on käytännössä ikuinen Kiertotakuu, jolla kannustetaan siirtämään tuotteet käyttäjältä toiselle.

MATERIAALIT

Suurimmat tuotannon ympäristövaikutukset syntyvät raaka-aineiden tuottamisesta ja vettä läträävien prosessien kuten värjäyksen yhteydessä. Usein nää raaka-aineet tuotetaan maailman äärissä, eikä meillä oo kauheesti kontrollia siihen, mitä siinä prosessissa tapahtuu. Siksi koitetaan jatkuvasti nostaa ympäristölle vähemmän veemäisten materiaalien määrää meidän tuotevalikoimassa, toiminnallisuuksista tinkimättä.

Materiaalikysymys on todella monimutkainen ja mitään Oikeaa Totuutta ei meilläkään ole tarjolla. Kaikkien materiaalien tuottaminen suurissa määrissä ja hävittäminen ilman uusiokäyttöä on joka tapauksessa tuhoisaa. Toisaalta on myös aika tyhmää tuottaa tuote materiaaleista, jotka ei sovellu käyttötarkoitukseen ollenkaan. Lähestymistapoja on monia, ja me ollaan nyt keskitytty tekstiilimateriaalien tuotannossa syntyviin päästöihin sekä ympäristön kulumiseen esim. veden ja kemikaalien käytön takia.

Valistuneiden neuvojen myötä me ollaan määritelty vähemmän ikäviksi materiaaleiksi luomupuuvilla, lyocell ja pellava sekä kierrätetyt versiot materiaaleista polyesteri, polyamidi, puuvilla ja villa, joita löytyy meidän tuotteista. Kokonaisuudessaan nämä materiaalit muodostaa n. 16 prosenttia kaikesta materiaalimenekistä.

Tämä tarkoittaa, että loput materiaalit, eli perinteinen puuvilla, villa, viskoosi ja kaikki neitseelliset poly-jutut, kuten polyesterit, polyamidit, polyuretaanit ja polypropyleenit - mitä näitä nyt on - on tuomittu vähemmän kivoiksi materiaaleiksi käyttää.

Mulesointivapaa merinovilla

Luontokappaleiden hyvinvoinnin takia me hyväksytään villaa vain merinolampaista, joiden persnahasta ei revitä voittoja. Lisäksi meillä käytetään alpakanvillaa sekä kierrätettyä villaa.

Eurooppalainen nahka

Parhaimmillaan nahka on erinomainen, kestävä materiaali, joka vaan paranee ajan kanssa. Sen tuotantoon liittyy kuitenkin ongelmia, kuten kemikaalien kanssa puljaamista, ja siksi meidän tuotteissa käytetäänkin vain eurooppalaista nahkaa. Särmä-kengistä löytyy kasviparkittua nahkaa Virosta, Latviasta ja Liettuasta sekä kromiparkittua nahkaa Sloveniasta ja Slovakiasta. Särmä TST-kenkien nahka on myös Euroopasta, muun muassa Saksasta ja Italiasta. Helsingin Olkain Oy:n meille tekemät vyöt puolestaan tehdään hollantilaisesta nahasta. Terävä-puukkojen tuppien nahat tulee Suomesta, ja ne ovat hyötyeläinten sivutuotteita.

Kemikaalit

Pinnoitteiden ja muiden kemikaalien suhteen meillä riittää vielä työsarkaa, ja me on otettu ekaksi tappolistalle perfluoratut yhdisteet (PFC). Vaatteiden tuotannossa ne on jo korvattu ns. Bionic Finish® -käsittelyllä. Niitä on vielä repuissa ja sadevarusteissa, mutta ns. lyhytketjuisena C6-yhdisteenä, joka hajoaa reippaammin eikä ole yhtä myrkyllinen. Lisäksi esim. meidän Windproof-tuotteissa ei ole lähtökohtaisesti vedenkestävää pinnoitetta, mutta sen voi itse saada aikaisiksi vaatevahalla.

TUOTANTO

Pyrimme saamaan tuotannon mahdollisimman lähelle - maihin, joissa työntekijöiden oikeudet toteutuvat varmemmin ja ympäristölainsäädäntö on tiukempaa. Kumppaneiksi valitaan tuottajia, jotka on myös hyvien puolella.

PITKÄT SUHTEET

Uskomme pitkiin kumppanuuksiin, emmekä halvimman perässä juoksemiseen. Esimerkiksi vaatetehtaista 40 % on ollut mukana yli 5 vuotta, mikä on ihan hyvä saavutus näin tuoreelle tuotannolle.

TUOTANTOMAAT

Meidän tuotanto on keskittynyt pitkälti Eurooppaan. Kaikkien tuotemerkkiemme tuotteiden tuotantomaat suhteellisen ostovolyymin mukaan vuonna 2020 olivat seuraavat:

MaaSuhteellinen osuus, %
Viro33,7
Suomi26,2
Liettua17,5
Kiina16,6
Slovakia2,7
Slovenia1,9
Turkki0,8
Latvia0,5
Italia0,1
Saksa0,1

Tekstiilituotteiden tuotanto

Näistä maista riskimaita ovat Kiina ja Turkki. Kiinassa olemme päässeet itse vierailemaan viimeksi 2019 ennen ruttoa, ja kirjoitimme tehdasvierailusta reportaasin.Turkki edustaa alle prosenttia kaikista ostoistamme ja yhteistyö alkoi vuonna 2019. Tehtaalla emme ole päässeet vielä vierailemaan.

Tehtaat

Meillä ei ole omia tehtaita. Olemme esitelleet käyttämiämme tehtaita Vaatevallankumous-kampanjan yhteydessä:

Kengät

Särmä TST -kengät kootaan Slovakiassa, Italiassa, Saksassa ja Sloveniassa. Särmä-kengät tehdään Virossa. Kengissä käytetty nahka tulee Euroopasta.

Puukot

Terävä-puukot tehdään Suomessa.

Kankaiden alkuperä

Pesulappuun merkitty valmistusmaa kertoo vain viimeisen etapin tuotteen valmistuksessa.

Tiedämme vaatteisiin ja asusteisiin käytetyn kankaan alkuperän noin 86 prosentissa tuotteissa. Työsarkaa riittää, sillä haluamme selvittää tuotantoketjun mahdollisimman pitkälle.

Kiertotalous ja paskan vähentäminen

Käyttökelpoisen tavaran nakkaaminen roskiin on meistä tyhmää. Siksi me lähdettiin alun perin myymään armeijaylijäämää, mutta meillä on myös muutama muukin salakavala juoni pitää kamppeet kierrossa.

Tunkio

Välillä myyntiin menossa oleva tai asiakkaalta palautunut tuote on jollain tavalla viallinen, muttei sysipaska. Siitä ei kehtaa pyytää täyttä hintaa, muttei sitä roskiinkaan halua työntää. Tämmöiset laitetaan myymälän Tunkiolle myyntiin, reippaasti halvemmalla. Jos tavaraa kertyy enemmälti, järjestetään Megatunkio-tapahtuma.

Jämä

Jämä on meidän oma ylijäämäkankaista syntynyt mallisto. Hyödynnämme siis myös muiden hävikkiä kuin hyeenat konsanaan. Jämä-tuotteet ommellaan kaiken lisäksi täällä Suomessa.

Kierto

Kierto on meidän tapa estää käyttökelpoisten tuotteiden jumittuminen nurkkiin tai niiden murhapoltto. Sen kautta asiakkaat pääsevät hommaamaan tarvitsemansa tuotteet käytettyinä. Jopa useaan kertaan käytettyinä, sillä osa ylijäämästäkin on kiertokelpoista.

Loading...