Onnistunut tiedusteluoperaatio Kiinan tehtaille

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Koska Varusteleka on hyvien puolella, niin me halutaan, että myös meidän kumppanit toimii niin. Siksi me linjattiin, että kaikilla meidän omia tuotteita valmistavilla tehtailla on käytävä säännöllisesti varmistamassa, että tuotanto pyörii meidän vastuullisuusvaatimusten mukaisesti.

Kiinalainen tuotanto herättää monissa huolta ja usein ihan aiheesta. Niin isoon maahan mahtuu monensorttista yrittäjää. Me haluttiin ottaa kunnolla selvää, löytyykö Kiinasta myös vastuullisia toimijoita. Niinpä iskuryhmämme päätyi pitkän ja jännittävän matkan jälkeen joulukuussa 2019 Xiameniin tavarantoimittajalla, jonka kolmella tehtaalla meidän Kiinasta tulevat tuotteet valmistetaan. Indiana Jones -elokuvista tuttu punainen viiva piteni kartalla pitenemistään, kun me lennettiin Shanghain kautta Xiameniin, jossa tavarantoimittajamme, herra Daoyang oli meitä kentällä vastassa.

Matkalla toimistolleen herra Daoyang kertoi olevansa kristitty. Hänen mukaansa kristittyjä on seudulla vähän, mutta määrä kasvaa tasaisesti, ja Xiamenissa on myös useampi kirkko. Xiamen on kolmen miljoonan asukkaan “pieni” kaupunki, jonne ollaan rakentamassa metroa. Toistaiseksi valmiina on vain yksi linja, mutta tavoitteena on kytkeä metroverkoston avulla kolme kaupunkia toimivaksi kokonaisuudeksi.

Meidän kumppani ei satsaa halpatuotantoon

Herra Daoyang kertoi, että hänen yrityksensä Zhenpu on perustettu vuonna 2005, ja tätä vuotta lukuun ottamatta kasvua on tullut joka vuosi. Vuonna 2018 firman liikevaihto oli seitsemän miljoonaa dollaria, mutta tänä vuonna erityisesti eurooppalaisten asiakkaiden tilaukset ovat pienentyneet, ja liikevaihto laskee 5,6 miljoonaan dollariin.

Herra Daoyangin toimistolla me käytiin yhdessä näytteiden avulla läpi tuotteita, joita hänen yrityksensä valmistuttaa. Tuotannosta 80 % menee Eurooppaan ja loput Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Nykyisten tullien vuoksi USAN vienti pitää kuitenkin hoitaa Kanadan kautta. Firma tekee kalliimman hintaluokan tuotteita, koska lafkan kulurakenne, eli suomeksi sanottuna parempi palkkataso, ei mahdollista halpatuotantoa.

Keskeinen viesti oli, että Zhenpu on tehnyt kovasti töitä sekä laadun parantamiseksi että vakauttamiseksi. Meidän hankintatiimillä on Suomen päässä myös omaa tiukkaa laadunvalvontaa, joten meidän kumppaneiden on vähän pakkokin kiinnittää siihen huomiota. Tuotantoa on roolitettu ja jaettu kolmeen tehtaaseen.

Ensikokemukset kentältä lupaavia

Ensiksi me käytiin tehtaalla, joka valmistaa meidän Särmä windproof -tuotteita. Tehtaan omistaja on ollut Daoyangin kumppani noin kymmenen vuotta, ja suurin osa tehtaan tuotannosta menee Zhenpun asiakkaille. Me saatiin napsittua paljon kuvia ja videoita tuotannon ollessa käynnissä. Tiedusteluraporttiin kirjautui, että tuotanto oli tehokkaasti järjestetty, tuotantotilat olivat siistit ja työturvallisuus (mm. toiminta tulipalojen varalta) oli asianmukaisessa kunnossa. Työntekijät olivat kokeneita ammattilaisia, eikä lapsityövoimaa käytetty. Enemmänkin näytti siltä, että osa työntekijöistä oli vireässä eläkeiässä. Meille ei missään vaiheessa syntynyt kuvaa siitä, että ympäristö kuormittuisi epäasiallisesti.

Myös kehitettävää löytyi

Seuraavaksi me tehtiin täsmäisku tehtaalle, josta Daoyang omistaa puolet. Siellä valmistuu meidän muut vaatteet. Kun me saavuttiin paikalle, oli menossa Särmä-shortsien valmistus ja pakkaaminen. Tähänkin tehtaaseen pätivät samat positiiviset kommentit kuin edelliseen tuotannon, työntekijöiden ja siisteyden osalta.

Ikävän poikkeuksen muodosti untuvatuotteiden “puhallushuoneen” paloturvallisuus. Siellä oli paljon helposti syttyvää kamaa, mutta sammutusvehkeet oli jostain syystä toisessa huoneessa, ja pääsy ulosmenopaikoille pitkän matkan takana. Me ei teetetä untuvatuotteita, joten niitä valmistettiin siellä muille brändeille. Siitä huolimatta me kehoitettiin heitä järjestämään untuvahuoneen paloturvallisuuden paremmin. Eikä se jää siihen, vaan me mennään myös tsekkaamaan, että kehitysehdotukset on toteutettu.

Vastuullisuuteen liittyen me käytiin läpi vettähylkivän materiaalin korvaamista ekologisemmalla vaihtoehdolla sekä kartoitettiin kierrätyspolyesterin mahdollisuuksia meidän tuotteissa.

Menestyksekäs rynnäkkö repputehtaalle

Matka Yu Dussa olevalle kolmannelle tehtaalle sujahti junalla ja autolla kolmessa ja puolessa tunnissa. Yu Du on 150 000 asukkaan pikkukaupunki noin 400 kilometrin päässä Xiamenista sisämaahan. Alueen palkkataso on 1 000 RMB edullisempi kuin Xiamenissa, ja teollisuusalue on varsin tuore ja tilojen vuokrat alhaiset. Tekstiiliteollisuuden työvoimaa tulee paikallisesta oppilaitoksesta, mikä näkyi duuniporukan ikärakenteessa. He olivat selkeästi nuorempia aikuisia, kuin kahdella edellisellä tehtaalla.

Särmä-reppuja syntyy Yu Dun tehtaalla

Tehdas on tehnyt yhteistyötä Daoyangin kanssa kuusi vuotta. Me saatiin iloksemme huomata, että tehdas oli pirun hyvin organisoitu, ja toimintaa oli viidessä kerroksessa (huh huh!). Mesta on Amfori BSCI:n auditoima, mikä on hemmetin tärkeä juttu meidän vastuullisuustavoitteiden kannalta. Tehtaassa työskentelee noin 150 henkilöä, ja meidän reppujen lisäksi tuotannossa oli sillä hetkellä tavaraa myös amerikkalaisille asiakkaille.

Kierroksen aikana saatiin todeta, ettei raporttiin tarvinnut kirjata mitään merkittävää huomauttamista tuotannon osalta. Työntekijöiden olot, ikärakenne ja kaikki muukin vaikutti kaikin puolin asialliselta, kuten BSCI-auditoidulla tehtaalla kuuluukin.

Tehtävä suoritettu: epäeettistä paskaa ei havaittu

Yhteenvetona Kiinan tuotannosta voidaan todeta, että "halpa kiinapaska" on ainakin näillä tehtailla myytti. Vastuullisesti tuotettua laadukasta tavaraa saa Kiinasta siinä missä muualtakin, kun osaa valita oikeat yhteistyökumppanit. Me tullaan käymään myös vuosittain tarkastamassa tilanne, ettei homma kurvaa huonoon suuntaan. Toki jos paikan päällä ei ole 365 päivää vuodessa, ei täysin 100 % varmuutta työntekijöiden olosuhteista voi ikinä saada.

Me tavattiin operaation aikana myös useita hankintatiimin verkostojen kautta syntyneitä tavarantoimittajakontakteja, mutta niistä lisää myöhemmin, mikäli uusia sopimuksia syntyy.

Artikkelin tuotteita

Särmä iso rynnäkköreppu, Vihreä Särmä iso rynnäkköreppu, Harmaa Särmä iso rynnäkköreppu, Musta
Särmä iso rynnäkköreppu
Särmä iso rynnäkköreppu
59.99 EUR
Ovatko muut reput arkeesi vähän liian pieniä, mutta et halua rinkkaa? Tässä olisi päivittäiseen käyttöön sopiva reppu hieman isompana.
Särmä rynnäkköreppu, Musta Särmä rynnäkköreppu, Vihreä Särmä rynnäkköreppu, harmaa
Särmä rynnäkköreppu
Särmä rynnäkköreppu
49.99 EUR
Revisioitu, omasuunnitteinen rynnäkköreppumme on tosi fiksu, käytännöllinen päiväreppu oikeastaan mihin vain siviilikäyttöön - nyssäkkää on helppo litistää tai paisuttaa, se on vikkelä käyttää ja se pysyy aina yhtä särmänä pakkauksena tiukasti mukana. Nyt on hyvää reppua tarjolla!
Särmä Windproof Anorak, musta Särmä Windproof Anorak, vihreä
Särmä Windproof Anorak
Särmä Windproof Anorak
71.95 EUR 89.99 EUR
Oletko anorakki-immeisiä? Kiinnostaako tuulenpitävyys? Särmä Windproof Anorak vastaa justiinsa näihin tarpeisiin. Takki sopii kaikenlaiseen ulkoiluun ja me ollaankin tarkasti funtsittu yksityiskohdat kuntoon, eikä vaan lähdetty tekemään juttuja ulkonäkö edellä - vaikka meidän silmään tämä aika kivalta näyttääkin.
Särmä Windproof Parka, musta Särmä Windproof Parka, oxblood Särmä Windproof Parka, keltainen
Särmä Windproof Parka
Särmä Windproof Parka
71.95 EUR 89.99 EUR
Kerralla hyvä yleistakki naisille! Windproof Parkasta saat toivottavasti sen takin, jonka ensimmäisenä ajattelet heittäväsi niskaan kun lähdet ovesta ulos. Monikäyttöinen ja mukava ulkoilu- ja arkitakki, joka ei hiosta mutta suojaa sadekuuroilta. Pue alle villapaita, niin tämä on talvitakki.
Särmä Windproof Smock, musta Särmä Windproof Smock, vihreä Särmä Windproof Smock, laivastonsininen
Särmä Windproof Smock
Särmä Windproof Smock
99.99 EUR
Oma näkemyksemme vanhasta kunnon Windproof Smockista muutamin parannuksin. Jos kalvovaatteissa hikoilu kyllästyttää, mutta kaipaat suojaa yllättäviltä sadekuuroilta, tämä saattaa olla paras vaihtoehto takiksi.
Särmä Windproof Fishtail Parka, Musta Särmä Windproof Fishtail Parka, vihreä
Särmä Windproof Fishtail Parka
Särmä Windproof Fishtail Parka
119.99 EUR
Tämmöisiä aktivistien ja modien suosimia kalanpyrstötakkeja on monenlaisia, tässä oma näkemyksemme. Yleisön pyynnöstä kyseessä on kivasti istuva, lämpimällä vuorilla varustettu ja muutenkin paranneltu kunnianosoitus takkivanhukselle. Tämän sisällä olet suojassa viimalta ja kylmältä!
Loading...