Kuka teki sun vaatteet, osa 1, Agtuvi

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tämä Varustelekan artikkelisarja on osa kansainvälistä Fashion Revolution Week -kampanjaa, jonka ideana on tehdä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää ja läpinäkyvämpää. Tää sopii meille hyvien puolulaisille vähän hemmetin hyvin, ja siksi me lähdettiin innolla mukaan.

Tän kampanjaviikon seitsemän artikkelin sarjassa me esitellään meidän yhteistyökumppaneita, eli sitä mahtavaa jengiä, joka tekee teidän vaatteita. Ekana vuorossa on tamperelainen Agtuvi.

Agtuvi tekee sun Särmä-tuotteita

Tampereella vuodesta 1975 toiminut Agtuvi on tehnyt Särmä-tuotteita vuodesta 2015 lähtien. Hyvin sujuneiden yhteistyövuosien saatossa on kehitetty monia tuotteita kynsikkäistä villahaalariin, ja tänä päivänä erilaisia tuotteita on jo 22 kappaletta. Variaatioita on paljon, sillä erilaisia värejä ja kuoseja on yhteensä 12 kappaletta. Lähes kaikki on merinovillaa.

Kaikki merinovilla on mulesointivapaata. Laadukkaan merinovillan tunnistaa siitä, että se tuntuu käteen pehmeämmältä ja sileämmältä kuin tavallinen villa. Merinovilla keritään merinolampaasta, joka on oma, eteläisellä pallonpuoliskolla viihtyvä lammasrotunsa. Merinovillan alkuperämaita ovat Uusi-Seelanti, Argentiina ja Etelä-Afrikka. Kaikki ostetaan italialaisilta lankatehtailta, joissa raakamateriaali kehrätään langaksi. Pitkät asiakassuhteet lankavalmistajiin ja vierailut heidän luonaan auttavat pitämään kiinni kovista laatuvaatimuksista.

Raakamateriaalin kuljetus Agtuvin tehtaalle Tampereelle tapahtuu rekkarahdilla. Sitä tilataan isoissa erissä, jotta kuljetusta ei tarvisi järjestää turhan usein.

Särmä-tuotteiden kaavoitus, materiaalin neulonta, leikkuu, viimeistely ja pakkaus tehdään kokonaisuudessaan Agtuvin tehtailla Tampereella. Tuotteet saumataan osittain Tampereella sekä osittain yhteistyökumppaneilla Pirkanmaalla.

Agtuville vastuullisuus tarkoittaa avointa tuotantoketjua ja hyvää työelämää. Yritys haluaa toimia laadukkaan ja luotettavan tekstiiliteollisuuden ja tuotannon sanansaattajina, avaten kuluttajille ja sidosryhmille sitä, miten laadukas ja pitkäikäinen tuote Suomessa syntyy.

Anna

Anna ja Lassi ja eläköitynyt Markku neulomossa

Kuvassa vasemmalta Anna ja Lassi sekä eläköitynyt Markku.

Kauan olet ollut töissä Agtuvissa?

Kohta kaksi vuotta.

Mitä teet työksesi?

Pyöritän lankoja ja neulekoneita.

Miten olet päätynyt alalle?

Olen tehnyt kaikenlaista tekstiiliin liittyvää mm. värjännyt lankoja ja kutonut mattoja. Sattumalta nyt sitten täällä.

Mitä pidät työstäsi?

Tykkään kovasti.

Kristin

Kristin ompelimo

Kauan olet ollut töissä Agtuvissa?

Noin 2 vuotta tulee täyteen elokuussa.

Mitä teet työksesi?

Pääasiassa ompelen ja saumaan.

Miten olet päätynyt alalle?

Pidän vaatteista, nuorempana muokkailin omia vaatteita.

Mitä pidät työstäsi?

Viihdyn työssäni hyvin. Pidän siitä, kun tuote alkaa muotoutua ja näen lopputuloksen.

Satu

Satu leikkuu 1

Kauan olet ollut töissä Agtuvissa?

Tammikuussa tuli 20 vuotta täyteen töissä Agtuvissa.

Mitä teet työksesi?

Pääsääntöisesti työskentelen leikkuun eri tehtävissä. Työtehtäviin kuuluu mm leikkuusuunnitelman tekoa, laakaamista yksin tai parin kanssa ja vannesahalla leikkaamista. Joskus olen tilapäishommissa ompelimossa.

Miten olet päätynyt alalle?

Tämä ala ei varsinaisesti ollut haaveissa, mutta se oli helppo vaihtoehto.

Pidän työstäni, koska se on vaihtelevaa, kun materiaalit vaihtuvat ja on eri työtehtäviä päivän aikana. Kaikki työkaverit ovat mukavia ja on yleisesti hyvä ilmapiiri.

Lassi

Anna ja Lassi ja eläköitynyt Markku neulomossa

Kuvassa vasemmalta Anna ja Lassi sekä eläköitynyt Markku.

Kauan olet ollut töissä Agtuvissa?

Kaippa tässä noin seittemän vuotta on pian viihdytty.

Mitä teet työksesi?

Käyttelen neulomon koneita, joilla ajetaan langat neulokseksi. Samalla hoidetaan vähän lankavarastoa, koneiden huollot, asennukset, neulottavien mallien ohjelmoinnit ja on tässä pari osaakin tullut koneisiin vaihdettua.

Miten olet päätynyt alalle?

Onnekkaan sattuman kautta. Muutin Tampereelle ja hain uutta työtä alueelta. Varmaan hurmasin haastattelussa kehumalla, että omaksun nopsaan uudet härvelit ja ohjelmistot, koska mitään tekstiilitaustaa tai tietoa ei ollut. Suoraan töihin vanhan mestarin Markun oppiin. Ja oppia tuli niin hyvin, että tässä oppipoika jatkaa, kun Markku lähti viettämään ansaittuja eläkepäiviä.

Mitä pidät työstäsi?

Sopii meikäläiselle, kun pää on sellainen, että haluaa tietää miten kaikki toimii. On monenmoisia pulmia ratkottavaksi ja tehtävät monipuolisia. Tässä duunissa on vapaus hoitaa hommat oman harkinnan mukaan ja vastuu tehdä ne parhaan kykynsä mukaan. Eikä oo paskempi porukka täällä!

Krista

Krista Särmä-varasto

Kauan olet ollut töissä Agtuvissa?

Olen yksi meistä yrittäjistä Agtuvissa ja mukaan kuvioihin hyppäsin vuonna 2010.

Mitä teet työksesi?

Perheyrityksessä yleensä kaikki tekevät vähän kaikkea, mutta pääosin omalle tontilleni kuuluvat taloushallinto, valokuvaaminen, markkinointi/some sekä osa vientiasioista.

Miten olet päätynyt alalle?

Ajauduin mukaan toimintaan ulkomailla vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen ja tässä vielä ollaan.

Mitä pidät työstäsi?

Jokainen päivä on erilainen ja onnistumiset kannustavat eteenpäin. Meillä on onneksi aivan huippuporukka ja tiimi, jota ilman ei yksikään myssy syntyisi.

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä merinopipo, laivastonsininen Särmä merinopipo, musta Särmä merinopipo, keltainen Särmä merinopipo, oliivinvihreä Särmä merinopipo, punainen Särmä merinopipo, tummanharmaa Särmä merinopipo, oranssi Särmä merinopipo, ruskea
Särmä merinopipo
Särmä merinopipo
26.99 EUR
Niin huippuunsa hiottu villapipo kuin vain voi olla - ostat kerralla tämmöisen ni et enää ikinä tartte muita, ellet hukkaa tätä. Just oikean kokoinen ja paksuinen peruspipoksi, ja tietysti tosta maailman parhaasta materiaalista eli merinovillasta.
Särmä merinosormikkaat, Tummanharmaa Särmä merinosormikkaat, Musta Särmä merinosormikkaat, Oliivinvihreä Särmä merinosormikkaat, Maastokuvio Särmä merinosormikkaat, Oranssi Särmä merinosormikkaat, Keltainen
Särmä merinosormikkaat
Särmä merinosormikkaat
14.99 EUR
Ohuet, näppärät kotimaiset neulesormikkaat maailman parhaasta materiaalista. Hyvät semikylmille keleille sellaisenaan, toimivat myös paksumpien kuorihanskojen vuorina. Kuin voi tehdä näin edulliset merinovillasormikkaat Suomessa?
Särmä merinokynsikkäät, mustat Särmä merinokynsikkäät, tummanharmaa
Särmä merinokynsikkäät
Särmä merinokynsikkäät
14.99 EUR
Kynsikkäät ovat se katu-uskottavin vaihtoehto käsineiksi, vaikket olisikaan puliukko. Meidän kynsikkäät ovat muita paremmat, valmistettu Tampereella merinovillasta kunnon hyvin.
Särmä Sissipipo, merinovillaa, musta Särmä Sissipipo, merinovillaa, tummanharmaa Särmä Sissipipo, merinovillaa, oliivinvihreä Särmä Sissipipo, merinovillaa, keltainen Särmä Sissipipo, merinovillaa, oranssi Särmä Sissipipo, merinovillaa, punainen
Särmä Sissipipo, merinovillaa
Särmä Sissipipo, merinovillaa
24.99 EUR
Vanha kunnon armeijan "sissipipo", mutta huippuhienosta merinovillasta ja pikkasen viilatulla mitoituksella. Tavallista sivilistimyssyä särmikkäämpi malli, nokkela kaksikerrosrakenne eristää erinomaisesti vaikka neulos ei hirmu paksua olekaan. Jos et saannut intissä tarpeeksesi valtion tarjoamasta "myssy, villaa" ihanuudesta, niin tässä olisi oiva tilaisuus uusintakierrokselle! Tällainen Cousteau-pipo sopii toki myös sivareille.
Särmä alpakkapipo, ruskea Särmä alpakkapipo, harmaa
Särmä alpakkapipo
Särmä alpakkapipo
29.99 EUR
Tuhtia kamaa talveen! Alpakka-merinovillasekoitteesta tehty pipo on lämpimämpi kuin pelkästä merinovillasta valmistettu. Väreinä eläimen luonnolliset sävyt, pipoja ei ole värjätty.
Särmä alpakkalapaset, ruskeat Särmä alpakkalapaset, harmaa
Särmä alpakkalapaset
Särmä alpakkalapaset
26.99 EUR
Tosi lämpimät villatumput! Alpakka-merinovillasekoitteesta valmistettuna nämä ovat lämpimämmät kuin pelkästä merinovillasta tehtynä. Väreinä eläimen luonnolliset sävyt, lapasia ei ole värjätty.
Särmä merinokaulahuivi, musta Särmä merinokaulahuivi, oliivinvihreä Särmä merinokaulahuivi, tummanharmaa
Särmä merinokaulahuivi
Särmä merinokaulahuivi
39.99 EUR
Paksu, lämmin, pitkä ja tosi mukavan tuntuinen kaulaliina, todellinen lajinsa valioyksilö, ehkä paras mitä ollaan nähty, näin vaatimattomasti omaa tuotetta kehuen. Nämä valmistetaan merinovillasta ja kudotaan täällä Suomessa!
Särmä alpakkakaulahuivi, ruskea Särmä alpakkakaulahuivi, harmaa
Särmä alpakkakaulahuivi
Särmä alpakkakaulahuivi
49.99 EUR
Tuhtia kamaa talveen! Alpakka-merinovillasekoitteesta tehty huivi on lämpimämpi kuin pelkästä merinovillasta valmistettu. Väreinä eläimen luonnolliset sävyt, huiveja ei ole värjätty.
Loading...