Kuka teki sun vaatteet ja miksi se on tärkeää

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Varustelekan arvoihin kuuluu olla hyvien puolella. Joten kun me kuultiin vuonna 2020 Fashion Revolution Weekistä, eli tosi siististä kampanjasta, jossa halutaan tehdä vaateteollisuudesta reilumpaa ja turvallisempaa, niin totta kai me hypättiin heti mukaan. Ja ollaan mukana myös nyt vuonna 2023.

2023 - meidän osa

Just nyt meidän toimitusketjut on keskellä melkoista murrosta MEGA-projektin vuoksi, josta kerrotaan lisää myöhemmin tällä viikolla. Niinpä tänä vuonna me keskitytään meidän brändeihin ja niiden muutoksiin sekä kerrotaan tarkemmin meidän suunnitteluprosessista. Palaa parin päivän välein katsomaan, mitä tänne kuuluu!

Vuoden 2022 satoa

Vielä löytyi esiteltäväksi asti vaatteita ja varusteita valmistavia yrityksiä, eikä edes mitään laarinpohjan pienimpiä.

Nää tekee sun vaatteita 2021

Vuonna 2021 esiteltiin neljä yritystä, jotka tekee sun vaatteita ja asusteita:

Vuonna 2020 esitellyt Lekan kumppanit

Ekana osallistumisvuotenamme me esiteltiin kuusi meidän kumppania sekä meidän omatuotanto:

Mikäs tää juttu oikein on?

Tämä maailmanlaajuinen vaatevallankumous sai alkunsa siitä, kun Rana Plazan teollisuuskiinteistö romahti Bangladeshissa vuonna 2013. Työolot oli luokattoman surkeita, ja jengi pakotettiin duuniin, vaikka koko rakennus oli hajoamassa käsiin. Tää luokaton perseily johti sitten 1 138 työntekijän kuolemaan ja 2 500 loukkaantumiseen.

Katastrofi sai Orsola de Castron ja Carry Somersin Briteissä tulemaan siihen tulokseen, että koko muotiteollisuus kaipaa vallankumousta. Heidän ajatuksistaan syntyi Fashion Revolution - eli organisaatio tämän liikkeen takana.

Kampanjan ideana on saada muotiteollisuuden toimijat - suunnittelijoista valmistajiin, myyjiin ja kuluttajiin - tekemään yhdessä vaatteiden valmistuksesta, myynnistä ja ostamisesta eettisempää. Koko juttu kulminoituu Fashion Revolution Week -tapahtumaan. Viikon tavoitteena on rohkaista miljoonia ihmisiä vaatimaan koko vaatebisneksen uudistamista.

Brändien ja myyjien pitää maksaa tehtaiden työntekijöille sellaista palkkaa, jolla elää ja pistää työolot muutenkin kuntoon. Lisäksi niiden on sitouduttava vähentämään ympäristövaikutuksia. On siis pistettävä ihmiset ja ympäristö kylmän käteisen edelle tai tää koko pallo räjähtää käsiin aika nopeasti.

Miksi Varusteleka lähti mukaan vallankumoukseen?

Bisnes, jossa isot brändit ei maksa juuri mitään tehtaiden työntekijöille, suunnittelee veronsa olemattomiin, paskoo koko maailman pilalle ja käärii helvetilliset hillot omiin taskuihinsa on ihan perseestä.

sissi.

Me halutaan, että meidän toiminnan jäljiltä maailmassa olis enemmän hyvää. Ja me panostetaan tosi paljon sellaisten kumppanien etsimiseen, joilla on sama arvomaailma kuin meillä. Me pidetään myös huolta, että arvomaailma pysyy tai sitten me vaihdetaan kumppania. Tää kaikki on meidän jokapäiväistä toimintaa.

Tän kampanjan myötä me ajateltiin kertoa tästä meidän meiningistä myös muille ja näyttää, että hyvien puolella pyyhkii hyvin. Jos se vaikka inspirois muita samaan. Me julkaistaan kampanjaviikolla artikkeleita meidän kumppaneista, ja halutaan niiden kautta esitellä teille siitä mahtavaa jengiä, jotka tekee teidän vaatteita.

Miten tähän taisteluun pääsee mukaan?

Kenenkään ei pitäis joutua työskentelemään sysipaskoissa oloissa. Mutta niin kauan kuin brändit pistää voitot ihmisten edelle, tää työntekijöiden riisto jatkuu. Tähän tarvitaan myös sun apua. Helpoin tapa saada aikaan muutos on ostaa jatkossa niiltä firmoilta, jotka toimii eettisesti ja läpinäkyvästi. Tää kampanja tuo niitä hyvin esiin. Kyllä ne muutkin siitä viisastuu, kun on pakko.

Voit alkajaisiksi pistää viestiä sun mielibrändeille ja kysyä, että kuka sun vaattees oikein tekee, #whomademyclothes.

Loading...