Operaatio Epäeettisyysohjelma 2019 - 2021: Hiilijalanjäljestä

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Hei jengi, kompensoitiin meidän hiilijalanjälki, sikäli kun se tiedetään.

Tässä tekstissä kerromme, mitä me tiedetään ja ei tiedetä meidän hiilijalanjäljestä, ja miksi me kompensoidaan sitä.

Me ollaan saatu laskettua ensimmäinen versio meidän hiilijalanjäljestä. Se ei oikeastaan kerro paljoa, koska on niin valtavasti kaikkea, mitä me ei olla saatu laskettua. Sitä luulisi, että kaiken puheen keskellä Varustelekan kokoisen firman on helppo saada tietää edes suuntaa-antava arvio hiilijalanjäljestään, mutta ei - harva näitä oikeasti laskee, ja standardeja on vaikea löytää.

Me laskettiin nyt tässä vaiheessa hiilijalanjälki meidän toimitiloista, jätehuollosta, liikematkustamisesta ja kuljetuksista. Suurin läjä tuli kuljetuksista, ja siitä suurin osuus taas oli meidän ulkomaiden vientiä, kun Amerikkaan lähetetään paketteja DHL:n lentorahtina. Paljon parjattu Posti osoitti tässä taas hyviä puoliaan: Posti hoitaa itse oman toimintansa kompensoinnin, joten logistiikkaa voi ostaa heiltä 0 gramman hiilidioksidiekvivalentin hintaan.

Tarkkasilmäiset huomaavat, että meidän laskennassa on mukana myös metaani ja ilokaasu.

Laskennan ulkopuolelle jäi meidän tuotteiden elinkaari, eli niiden valmistuksesta, käytöstä ja käytön lopettamisesta syntyvät päästöt. Tätä ei jätetty pois kaunistelun vuoksi, vaan siksi, että asia oli liian iso selvitettäväksi tällä aikataululla.

Perustietoa hiilijalanjäljestä

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan ihmisen toiminnan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Useimmiten hiilijalanjälki raportoidaan hiilidioksidiekvivalentteina (CO2e), mikä huomioi hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasupäästöt, keskeisimpinä metaanin (CH4) ja ilokaasun eli dityppioksidin (N2O).

Hiilijalanjälki voidaan määrittää yritykselle, organisaatiolle, toiminnalle tai tuotteelle. Kiertotalouden periaatteita noudattavalla yhteiskunnalla on pienempi hiilijalanjälki. Joidenkin arvioiden mukaan yli puolet hiilidioksidipäästöistä liittyy materiaalien hallintaan ja aineellisten hyödykkeiden valmistamiseen.

Hiilijalanjälkeä voi mitata kolmessa tasossa

Hiilijalanjäljen tasot on määritelty GHG-protokollassa, joka on maailmanlaajuinen standardi hiilijalanjäljen laskentaan:

Taso 1 sisältää yrityksen suorat päästöt, jotka syntyvät yrityksen toiminnasta toimipisteessä. Meillä tämä on toimitilojen lämmityksen aiheuttamat päästöt.

Taso 2 on epäsuoria päästöjä, jotka muodostuvat meidän käyttösähkön tuotannosta.

Taso 3 on epäsuoria päästöjä, jotka syntyvät yrityksen tuotantoprosesseista ylävirrasta, tuotteiden käytöstä aiheutuvista päästöistä alavirrassa, jätehuollosta ja liikematkoista.

Päätettiin mitata hiilijalanjälki itse Y-hiilarilla

Hiilijalanjälkeä voi mitata monella eri tavalla, ja mitään yhtä oikeaa totuutta ei ole. Me tutkittiin erilaisia vaihtoehtoja ja päädyttiin SYKE:n Y-Hiilariin.

Y-Hiilari on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämä työkalu yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan. Työkalun on luonut Anniina Kontiokorpi osana diplomityötään ”Energia- ja ilmastotoimenpiteiden käynnistäminen pk-yrityksissä”.

Laskennan haasteita

Meidän laskema määrä on 559 tonnia hiilidioksidia vuonna 2019. Leijonanosa, eli reilut 82 % muodostuu tavaroiden liikuttelusta. Tämän voi jakaa osiin niin, että myymälästä ostaminen, Matkahuollon, Postnordin ja Postin kuljettamana nettikaupasta koti- tai ulkomaahan tilaaminen maksaa hiilidioksidiekvivalentteina 5637 kg CO2e ja DHL:n kautta ulkomaille homma maksoi 347 590 kg CO2e. Loput 105 106 kg CO2e on sisään tulevaa rahtia.

Varustelekalla ei ole omaa jätehuoltoa, vaan se on yhteinen kiinteistön kolmen muun vuokralaisen kanssa. Jätemääristä on laskettu Varustelekan osuuksiksi kolmasosa, paitsi metallijakeen osalta viidesosa (koska oletuksena on, että Kalevala Koru tuottaa suurimman osan metallijakeesta.) Pahvin määrä on tarkka, koska Varustelekalla on oma paalain ja oma noutosopimus.

Kaukolämmöstä Varustelekalla ei ole omaa mittausta, vaan se on myös yhteinen vuokralaisten kesken. Varustelekalle on jyvitetty kaukolämmöstä vuorattujen neliöiden osuus, eli 40 %.

Lämmöntuotannon suuri synti on käyttämämme kaukolämpö, siitä kun 55 % tuotetaan polttamalla kivihiiltä. On olemassa uusiutuvaa kaukolämpöä, ja tutkimme mahdollisuutta ottaa se käyttöön. Uusiutuvassa kaukolämmössä on vaan se ongelma, että vaikka sitä ostaisimme, niin ihan samaa kivihiilikaukolämpöä meidän pattereihin silti virtaisi. Eli uusiutuvan kaukolämmön asiakkaat maksavat korkeampaa hintaa siitä, että sitä uusiutuvaa sitten tuotetaan jonnekin ja tarjotaan jossain. Onneksi vappuna 2029 kivihiilen poltosta tulee laitonta Suomessakin.

Apua laskentaan

Jatkossa tätä laskentaa tehdään Compensaten kanssa yhteistyössä. Saadaan sitten varmasti tarkempaa ja tarkoituksenmukaisempaa tulosta laskennasta. Nyt syksyn aikana valmistellaan tuotekohtaista hiilijalanjäljen laskentaa omien tuotteiden osalta. Tavoitteena on, että kun ostat meiltä meidän oman tuotteen on sen jalanjälki jo kompensoitu.

Päästökompensaatiossa me ollaan valittu kumppaniksi Compensate kahdesta syystä: ensinnäkin se on uskottava ja perustuu tieteeseen, ja toisekseen me saadaan Compensatelta apua meidän laskentaan, joka tosiaan on edelleen kesken.

Eikö tämä ole anekauppaa?

Päästöjen kompensaatiota on kritisoitu paljon, ja meidän oma väkikään ei ollut tästä ihan 100 % innoissaan. Tässä on kuitenkin semmoinen juttu, että jotain niille päästöille meidän on tehtävä, nyt heti. Koska Varusteleka on hyvien puolella, ei sillä ole muuta vaihtoehtoa kuin joko a) olla päästämättä tai b) kompensoida ne päästöt, jotka pääsee.

Matka jatkuu

Tämähän on edelleen vielä operaation alkua ja jatkossa meidän pitää pystyä vastaamaan aika vaikeisiinkin kysymyksiin. Ensimmäisenä nousee mieleen jotta:

  • Millaista hiilijalanjälkeä Varusteleka hakee tulevina vuosina, ja miten tavoitteisiin päästään?
  • Koska Varusteleka on nollapäästöinen?
  • Miten Varusteleka pienentää asiakkaiden ja arvoketjun hiilijalanjälkeä?
  • Miten Varusteleka muuttaa koko toimialan käytäntöjä?
  • Asettaako Varusteleka yhteistyökumppaneilleen joitain tavoitteita?
  • Tuleeko käymään niin että Varusteleka ei myy jotain tuotetta siksi että sen hiilijalanjälki on liian suuri?

Älkääpä vielä vetäkö keuhkoja täyteen ja aloita odottelua, koska tämä tehdään hätiköinnin sijaan kunnolla.

Artikkelin tuotteita

Turkishattu, jäniksestä, epäeettinen
Turkishattu, jäniksestä, epäeettinen
39.99 EUR
Tosi hyvä, tyylikäs ja lämmin hattu. Pikku miinuksena nää on tehty kidutettujen vauvajänisten nahoista. Lisää ei muuten tule.
Loading...