Varustelekan tilinpäätöstiedote 2019

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

On tulospäivityksen aika, tulospäivityslaulu raikaa… Nyt on debitit ja kreditit löytäneet oikeat paikat ja tilintirkistelijäkin on loitsunnut tilinpäätöksen, joten tässä pieni katsaus vuoteen 2019.

Paljon tekemistä, paljon muutoksia, paljon kaikkea

Vuoden 2019 alussa oltiin sitä mieltä, että keskitytään perusjuttuihin ja vakautetaan bisnestä vuoden 2018 muuttohärdellin jälkeen. Osin näin toimittiinkin, mutta vuosi 2019 oli kyllä kaikkea muuta kuin rauhallinen. Touhuttiin mm. seuraavien asioiden kimpussa:

Näiden päälle julkaistiin iso nippu uusia tuotteita, kehitettiin prosesseja, rekryttiin jengiä ja muokattiin organisaatiossa vastuita uusiksi. Loppuvuodesta tuli lisähaastetta Postin lakon muodossa, mutta ei se menoa liiemmin haitannut. Eli ei nyt ihan rauhallisinta, mutta tämmöstä se on, kauppa ja merenkäynti.

Liikevaihto kasvoi yli kymmenyksen

Vuosi 2019 kääntyi ihan kivasti luvuiksi. Liikevaihto kasvoi kaikissa kanavissa ja kasaan saatiin 14,574 M€. Ulkomaiden osuus on jo 26 % liikevaihdosta ja Yhdysvallat on suurin yksittäinen ulkomaanmarkkina, jota palvellaan. Useamman vuoden systemaattinen panostus meidän toimialan isoimmalle markkinalle alkaa kantaa hedelmää.

Nippelitietona vielä muutama statistiikka vuoden ajalta:

  • Tilauksia toimitettiin 90 eri maahan
  • Tilauksia toimitettiin yhteensä 268 660 kappaletta
  • Yksittäisiä tuotteita myytiin 1 196 033 kappaletta.

Omat tuotemerkit porskuttaa

Ollaan jo hyvän aikaa panostettu erityisesti meidän omiin tuotemerkkeihin ja Särmän, Särmä TST:n, Terävän ja Jämän kehitys on ollut hyvinkin positiivista. Kysyntää on ja palaute asiakkailta on ollut pääsääntöisesti positiivista ja kannustavaa. Näiden merkkien osuus on kivunnut jo lähelle 50 % liikevaihdostamme. Kasvu tulee varmasti jatkumaan, kun otetaan uusia tuotealueita haltuun.

Ylijäämän osuus onnistuttiin pitämään edellisvuoden tasolla suhteessa muihin, euromääräisesti ylijäämää myytiin noin 14 % viime vuotta enemmän.

Luodaan vaurautta Suomeen

Meidän visiossa on raamitettu, että meidän pitää luoda vaurautta Suomeen. Mittarina tälle ollaan pidetty meidän omaa vaihtotasetta ja luomaamme arvonlisää. Perustuen saatavilla olevaan tilastointiin, myimme vuonna 2019 ulkomaille enempi kuin mitä sieltä ostettiin.

Ostot Suomesta oli noin 4,4 M€ ja ulkomailta haalittiin tavaraa 3,3 M€. Vastaavasti ulkomaille myytiin 3,7 M€ edestä tavaraa. Näin ollen meidän “vaihtotase” olisi 416 k€ ylijäämäinen. Ostojen kotimaisuusaste on 57 %. Tässä voi olla pientä epätarkkuutta, sillä meidän tilastointi perustuu toimittavan yrityksen kotipaikkaan: aika moni kotimainen yritys valmistaa tuotteita tuossa etelänaapurissa, mutta tarkoitus on jatkossa saada hankintaketjuja entistäkin läpinäkyvämmiksi.

Verokarhukin pysyi tyytyväisenä.

Jotta Suomeen syntyisi vaurautta, niin verojakin ollaan makseltu. Varustelekassa ei verosuunnittelua harrasteta vaan maksetaan se, mitä verokarhu meiltä vaatii. Viime vuonna suoria tai välillisiä veroja tilitettiin yhteiseen kassaan noin 3,5 M€ edestä.

Liiketulos lähes tuplaantui

Roope-Ankka kierii rahoissaan, Varusteleka Skramoissaan - Suurin osa tuloksesta on päätynyt varaston hyllyille tuotteiden muodossa.

Vuonna 2018 meillä oli päällä muutot ja kaikenlaiset harmit, mikä aiheutti paljon ylimääräistä työtä ja kulua. Vuonna 2019 näitä ei ollut, vaan pystyttiin kehittämään toimintaamme. Kannattavuus parani merkittävästi.

Keskeisinä tekijöinä oli hyvä myynnin kehitys, meidän omien tuotemerkkien osuuden nousu sekä tehojen nousu läpi talon. Viime vuoden aikan leikattiin radikaalisti käytetyn vuokratyön määrää ja rekryttiin jengi meidän palkkalistoille. Tämä nosti palkkakuluja, mutta vastaavasti laski yhteenlaskettuja henkilöstökuluja, kun vuokrafirma ei vie siivua välistä.

Kustannukset kasvoivat hitaammin kuin liikevaihto ja tämä johti liikevoiton merkittävään nousuun. Liikevoitto vuodelta 2019 oli 850 k€, eli noin 5,8 % liikevaihdosta. Tuloksen osalta vuosi meni erittäin mallikkaasti ja vaikka ei kaikkia tavoitteita saavutettukaan, päästiin maksamaan meidän jengille pienet bonarit hyvästä työstä.

Mitäs seuraavaksi?

No tietenkin Hyvien Puolulaisuutta ja Total World Dominationia! Matka jatkuu kohti maailmanherruutta pienin, mutta vakain askelein. Tämän vuoden työlistalla on mm.:

  • America First! Avataan uusi myyntikanava Amazon US:n kautta ja kokeillaan miten se toimii
  • Annetaan entistäkin enemmän rakkautta meidän omille tuotemerkeille ja rakennetaan pohjaa, että Särmästä, Särmä TST:stä, Terävästä ja Jämästä tulee kansainvälisiä brändejä
  • Käydään meidän valikoimaa läpi ja pyritään tekemään siitä entistäkin parempi. Ei vältsiin valtavasti laajempi, mutta parempi
  • Lasketaan kevään aikana meidän aiheuttama ympäriöstötuho ja käydään anekauppaa tämän kompensoimiseksi. Tehtyjen analyysien pohjalta lähdetään myös systemaattisesti pienentämään meidän aiheuttamaa tuhoa.

Ja noiden päälle sitten ihan se arkinen pakertaminen perusjuttujen äärellä, Lekafest 2020, Finnish Brutality 2020, Kontin Road Show, paljon uusia tuotteita ja mitä nyt satutaan keksimään. Pysykää siis kuulolla!

Loppuun vielä todella iso kiitos ja kättä lippaan koko Varustelekan jengille huikeasta tuloksesta 2019. Kiitos asiakkaille, teitä on ilo palvella. Kiitos yhteistyötahot, tavarantoimittajat ja muut rikoskumppanit. Ei näitä juttuja yksin saada maaliin.

Loading...