Shot Show 2019

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Armeija- ja ulkoilutavaran toimialalla tuntuu olevan oma ajanlaskunsa. Vuosi ei suinkaan ala ensimmäinen päivä tammikuuta, vaan varsinainen aloituspotku uudelle vuodelle on Shot Show. Koska meidänkin biorytmi noudattaa toimialan standardia, oli taas aika pakata laukut ja suunnata Total World Dominationin hengessä kohti Las Vegasia.

Matkaohjelma kattoi seuraavat päätapahtumat: Army Navy Military Expo, jossa diilataan ylijäämää, Shot Show, joka on alansa suurin ja kaunein / kauhein tapahtuma. Tämän jälkeen suuntana oli legendaarinen Gunsite Academy ja reissun kruunasi InRangeTV:n järjestämä ja meidän tukema Desert Brutality 2019. Tässä on pieni meriselitys matkan fiiliksistä ja opeista.

Mä ostan noi kaikki jos hinta on hyvä…

Reissu lähti käyntiin rivakasti Army Navy Military Expolla, eli tuttavallisesti ANME:lla. Homman nimi lyhykäisyydessään on se, että Yhdysvaltain asevoimat ja erilaiset agentit kauppaavat ylijäämää tukkuerissä. Pari vuotta ollaan harjoiteltu ANMEssa toimimista ja keskeinen oppi on ollut se, että jos haluaa hyvää tavaraa, on parempi olla show floorilla aikaisin. Tai mielummin jo ennen virallista avaamista. Eli ostohousut jalkaan ja shoppailemaan.

Tämän vuoden ANME:a varjosti hiukan maailmanpolitiikka. EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasodan aiheuttamat tuontitullit mm. vaatteille tarkoitti sitä, että vaatetusmateriaalia ei käytännössä katseltu lainkaan. Harmi sinänsä, mutta tullien kanssa vaatteiden tuomisesta ei saisi järkevää millään tapaa.

Me ei tämän annettu lannistaa, vaan keskityttiin sitten sitäkin enemmän varusteisiin. Jo muutamana vuonna tavatut toimittajat olivat kaivaneet hyvän määrän mielenkiintoista tavaraa varastojen kätköistä ja saatiin pariin tuntiin poltettua rahaa premium-luokan henkilöauton verran. Ostoskassiin tarttui hyvä valikoima moderneja sotahanskoja, nauhaleikkureita, suojalaseja, makuupusseja, polvisuojia, reppuja, lipastaskuja, telttoja ja ennen kaikkea woobieita!

ANME:ssa tuppaa hämmästyttämään se, että miten paljon täysin uutta tai uutta vastaavaa tavaraa Yhdysvaltojen eri aselajit poistaa. Osa tavarasta oli vielä valmistajan pakkauksissa ja osa ollut hyvin vähäisellä käytöllä.

Tätä kirjoittaessa ANME:n ostokset seilaa kohti Eurooppaa ja huhtikuun aikana nämä tulee myyntiin. Kannattaa olla tarkkana ja kytätä meidän etusivua herkeämättä.

Shot Show

Shot Show kokoa on edelleen vaikea käsittää. Tässä muutama fakta tapahtuman koosta:

  • 2400 näytteilleasettajaa
  • Yli 60.000 osallistujaa
  • 6.5 hehtaaria näyttelytilaa
  • 20,2 kilometriä käytävää
  • Yli 15.000 tarkastettua asetta näyttelytiloissa
  • 3.175.146 kiloa materiaalia siirrettynä näyttelytiloihin

Eli aika isot pirskeet. Tuosta kun laskee, niin jos jokaisella kojulla kävisi neljän päivän aikana, niin keskimäärin ehtisi viettää noin 22 sekuntia per koju. Ja koko hulabaloo ei pelkästään rajoitu itse messuihin, vaan pöhinää riittää erillistapahtumien, ratapäivien ja bileiden muodossa ihan riesaksi asti.

Paikalla on käytännössä kaikki sellaiset toimijat, jotka on millään tavalla osa toimialaa. Valmistajia, tukku- ja vähittäiskauppiaita, eri maiden asevoimat ja muut irtoviiksimiehet, private military contractoreita, median edustajat, some-julkkiksia, oikeita julkkiksia ja ties vaikka ketä. Sekaan vaan!

Meidän prioriteetteina oli tavata tuttuja hahmoja ja vaihtaa kuulumiset, käydä sumplimassa tavarantoimittajasuhteita sekä pistää aluille uusia yhteistyökuvioita. Tämän lisäksi tietysti pyörittiin pitkin poikin näyttelyjä ja koetettiin muodostaa tilannekuvaa, että mitkä on nyt ne kuumat trendit toimialalla.

Vaatetus- ja varustepuolella ei mitään tajunnanräjäyttävää tullut vastaan. Oikeastaan pari vuotta sitten bongattu trendi kevyempien valmistustapojen ja materiaalien suhteen alkaa realisoitumaan nyt ihan kelpo tuotteina. Käytännössä siis erilaisia laminoituja kankaita, jotka soveltuvat hyvin laserleikattavaksi, näkyikin aika paljon ja tietenkin näistä väsättyjä tuotteita.

Toinen trendi, jonka varusteista pystyi bongaamaan, on nopea muokattavuus. Esimerkiksi suojaliivin helppo muokattavuus lisäämällä tai poistamalla kovat levyt ilman, että liivin kanssa tarvii turhia välppäämään. Tai taskujen pikairrotus tai kiinnitys erilaisilla klipsisysteemeillä. Tiettyihin tarpeisiin erinomaisia ominaisuuksia, vaikka osa toteutuksista jätti kysymysmerkkejä käytettävyyden suhteen.

Shot Shown aikana keskeinen virstanpylväs oli tietenkin meidän omat iltamat, jonne saatiin kasaan sekalainen joukko hyviä tyyppejä. Paikalla oli tuttuja niin Primary and Secondarysta, InRange TV:stä, Polenar Tacticalilta, IMTT:lta sekä muita tuttavuuksia vuosien varrelta. Niin ja Rudy tuli myös moikkamaan meitä ja meininki oli katossa. Lisäksi paikalle saatiin myös uusia tuttavuuksia ihmettelemään meidän meininkiä. Ei ilta pelkästään tacoja syöden ja kaljaa kitaten mennyt, vaan meillä oli hyvä kattaus meidän tuotteita esillä ja ihmeteltävänä. Kiinnostus oli hyvää ja etenkin puukkoja ja talvivaatetus herätti mielenkiintoa.

Muutama vuosi sitten päädyttiin sattuman oikusta Recon&Sniper Foundationin bileisiin Leathernecks Bariin. Siitä asti ollaan näillä reissuilla käyty siellä piipahtamassa. Kyseessä on siis hyväntekeväisyysbileet Recon ja Scout Sniper yhteisön hyväksi. Järjestö tekee hienoa työtä ja tällä kertaa päästiin myös tukemaan heitä ja tarjottiin arpajaispöydän palkinnoksi hyvää Suomalaista designia Skraman ja RP80-rinkan muodossa.

Shot Show on kyllä rankka rypistys. Päivät alkaa aikaisin ja päättyy myöhään. Koko ajan on kiire tai ainakin tunne siitä. Lisäksi jossain vaiheessa turtuu vain tavaran ja ihmisten paljouteen. Siitä huolimatta hyvä kokemus ja bisnesten kannalta erittäin hyödyllistä touhua.. Erityisen ilahduttavaa oli se, että yllättävän moni tiesi meidät tai oli jo meidän asiakas. Nämä yllättävät kohtaamiset ja palautteen saaminen suoraan asiakkaalta toi väistämättä hymyn huulille. Total World Domination etenee.

Gunsite Academy - modernin ampumakoulutuksen kehto

Gunsite-kuvagalleria Facebook-sivuillamme.

Käytiin jo viime vuonna Gunsitella, mutta oltiin enempi turisteina mestoilla. Tänä vuonna toteutettiin sitten se, mistä viime vuonna sovittiin. Kaksi päivää treeniä ja tutustumista Gunsiten tarjontaan.

Gunsite on legendaarinen paikka. Everstiluutnantti Jeff Cooper pisti mestan pystyyn vuonna 1976. Cooperia voidaan pitää modernin aseenkäsittelyn ja sen kouluttamisen kantaisänä ja Gunsite on käsittääksemme vanhin yksityinen ase- ja ampumakoulutusta tarjoava koulu Yhdysvalloissa.

Suomalaisiin ampumaratoihin tottuneena, paikka on mieletön kokemus. Voisi luonnehtia ammunnan Disneylandiksi. Ratoja löytyy jos jotain sorttia, on shoot housea ja Scrambleria, lyhyttä ja pitkää matkaa ja kaikkea siltä väliltä. Meille tarjoutui IMTT:n ja Gunsiten myötävaikutuksella ottaa ns. maistelumenu paikan tarjonnasta. Ensin lämmiteltiin ihan normiradalla, sen jälkeen edettiin dynaamisempiin harjoitteisiin luonnolliseen maastoon rakennetuilla radoilla ja homman kruunasi kunnon TRA-meininki shoot housessa.

Vaikka edettiin aika vauhdilla harjoituspaikalta toiselle, oli treeni todella hyvää ja opettavaista. Etenkin luonnonmukaisessa maastossa ampuminen ja talojen vyörytys avasi silmiä, miten paljon haastavammaksi ampuminen muuttuu kun poistutaan tasaiselta radalta, jossa maalit on päädyssä. Oikein hyvää valmistautumista Desert Brutalityä varten. Jos pyssytouhut isossa mittakaavassa on intohimon kohde, voi Gunsiteä suositella. Tai jos kaipaa hyvää koulutusta, niin IMTT järjestää erilaisia ampumakursseja säännöllisesti myös Suomessa.

Over the hills and far away…

Seuraava etappi oli tehdasvierailu Arbor Armsilla. Koska Lekacrew kulkee omia polkujaan, päätettiin valita sitten maisemareitti, joka johdatti meidän Woodchute-vuoren yli tietä 89A. Aika eeppiset maisemat ja nähtiin jopa hiukan lunta. Joten kyllä mekin kärsittiin samoihin aikoihin kun Suomessa jylläsi valkoinen kurittaja.

Tutustuttiin Arbor Armsin veijareihin viime vuonna ja oltiin tosi vaikuttuneita heidän tekemistään varusteista. Lisäksi hemmot on veteraaneja ja erittäin hyviä tyyppejä. Ja eikä tässä vielä kaikki. Nick, joka on toinen perustajista, on myös intohimoinen kulinaristi ja himokokkailija. Muutaman päivän ajan juteltiin materiaaleista, valmistustekniikoista ja varusteista. Tokin käytiin ampumassa ja syötiin hyvin. Vaikka toimiala on kilpailtu, niin on mukavaa, että voidaan myös hengata eri firmojen tyyppien kanssa ja jakaa tietoa ja kokemuksia, joka mahdollisesti tulevaisuudessa auttaa kaikkia.

Desert Brutality 2019

Desert Brutality 2019 -kuvagalleria Varusteleka.com Facebook-sivuillamme.

On tämäkin. Viime vuonna paistuttiin Arizonassa ja päätettiin sitten siirtää kuivatreenit saunaan. No, tänä vuonna Desert Brutality oli kyllä aavikolla, mutta Utahissa. Lämpötila 0-12 asteen Celsiusta välillä ja satunnaista sadetta. No ei se meitä haitannut, sillä tuohan on ihan normaali suomalainen kesäkeli.

Skaba oli taattua Brutalityä. Kahdeksan rastia, jotka mittasivat ampumataitoa, kuntoa, hoksottimia ja stressinsietoa. Kilpailussa kokonaisaika ratkaisee ja virheistä rokotetaan rajusti. Virheet rasteilla tuovat kokonaisaikaan aina +60s per virhe. Eli ei kannata mokata. Meidän partio taisteli kuninkuusluokassa, eli Armored p+:ssa, joka vastaa suurin piirtein SRA:n TST cuppia. Levyt, kypärä, kaikki kamat kannossa meiningillä. Sijoitukset oli meillä kokonaiskilpailun 35, 70 ja 138 (171 kisaajaa) sekä Armored p+:ssa 10, 13 ja 19 (24 kisaajaa). Ei nyt ihan näytetty kisalle, mutta ihan kelpo suoritus lainavermeillä. Kärkipään taso oli kyllä järkyttävän kova ja kun katsoi näiden veijareiden suoritusta, niin ei voinut kuin ihmetellä nopeutta ja tarkkuutta.

Viime kesänä kun Rudy oli meidän vieraana, niin laitettiin herra ampumaan Finnish Brutality. Silloin lyötiin kättä päälle, että otetaan revanssi Desert Brutalityssä ja näinhän tehtiin. Rudy ja Paul, molemmat Recon Marineja, osallistui myös kisaan. Meininki oli hyvä ja ei voi kuin ihmetellä Rudyn energiaa ja positiivisuutta! Kaveri huomioi kaikki fanit ja kilpakumppanit isolla sydämellä, vaikka olisi seuraavana vuorossa tai tulossa suoraan kovalta rastilta.

Brutality-konseptin kisat ovat mukavia. Tapahtuma ei edes tunnu kilpailulta, kun kaikki tsemppaa toisiaan ja mitään turhaa gamesman-meininkiä ei ole. Tärkeintä on vetää touhut turvallisesti, pitää hauskaa ja oppia. Tapahtuma oli myös siitä kiva, että osallistujina oli paljon meidän asiakkaita ja oli jälleen kiva rupatella asiakkaiden kanssa ja saada palautetta.

Exfil

Kaikki kiva loppuu aikanaa ja niin oli taas aika sanoa näkemiit kavereille ja vapauden tyyssijalle. Reissu oli hyvä ja sen oppeja ja mahdollisuuksia pusketaan maaliin kovalla vimmalla. Oikein paljon kiitoksia kaikille vanhoille ja uusille tuttavuuksille hyvistä hetkistä, tuesta ja vieraanvaraisuudesta. Nähdään ensi vuonna!

Total World Domination.

Loading...