Kertomukset ja kenttätestaukset

Kertomukset ja kenttätestaukset Ohjeet Epäeettisyydet Kumppaniesittelyt Muut artikkelit

Toimintaa ja ilmaisia pateja: yksi varustelekalaisen inttimatka

Aloitin inttimatkani 2010-luvun lopulla Kaartissa, omasta toiveesta sotilaspoliisikomppaniassa. Sairastumisen takia jouduin kuitenkin keskeyttämään palveluksen pian aloituksen jälkeen. Vuotta myöhemmin aloitin uudestaan elämäni kunnossa, tällä kertaa "Kaartin rosvokomppaniassa" eli 1. Jääkärikomppaniassa. Mieli veti vielä ensimmäiseen aloituspaikkaan, mutta erinäisten kiemuroiden jälkeen totesin, että minusta leipoutuu ehta kaupunkijääkäri.

Testissä Salomon Toundra Forces -talvimaiharit

Me testailtiin viime talvena taktisia Salomon Toundra Forces -talvimaihareita. Näitä voi lämpimästi suositella kaikille jääkalikkavarpaista kärsiville ja pirun kylmissä oloissa operoiville, oli sitten kyseessä sotahommat, eräily tai yleiskäyttö.

Kokemuksia Pimeätoiminnan Kurssilta (NVG ITCQB)

Sain mahdollisuuden osallistua Tactical Academy Finlandin (TAF) isännöimälle Project Geckon pimeätoimintakurssille (NVG ITCQB). Kyseessä on ITCQB 01- ja ITCQB 02 -kurssien jatkokurssi, jossa keskitytään toimintaan pimeänäkölaitteilla (Night Vision Goggles). Osa oppilaista oli käynyt ITCQB 01 -moduulin, ja muutamilla oli takanaan myös ITCQB 02 -kurssi.

Dekkarikirjailija Saaristomeren armoilla

Kirjoittanut Christian Rönnbacka.

Pomokairan hirvenvonkuu

Valtion maille Pohjois-Suomeen tehtävät hirvijahdit tarjoavat eräelämyksiä vuosittain kymmenille tuhansille metsästäjille. Myös me lähdettiin kaveriporukalla Lappiin, haaveena saada kuitattua kaksi meille Pomo-Vuotson alueelle myönnettyä hirvilupaa.

Lekan ampujat

Jotenkin näiden artikkelien nimet vaan pääsee yllättämään. Tällä kertaa olisi vuorossa “Lekan Ampujat”, joka vilkkaissa mielissä taas taipuu vaikka mihin. Valitettavasti pysytään asiassa, ainakin noin suurin piirtein, ja taustoitetaan meidän henkilökunnan ampumaharrastuksia.

Lekan Metsästäjät

Lekan Metsästäjät kuulostaa kenties 80-luvun pornoelokuvalta, mutta tällä kertaa me ei esitellä paljasta pintaa, vaan meidän työntekijöiden metsästysharrastusta. Meille on ymmärrettävistä syistä hakeutunut töihin paljon ammunnan harrastajia sekä monenlaisia puskatemppuilijoita ja luonnossa liikkujia, joten on luonnollista, että osa porukasta käy myös metsällä. Osa on käynyt pitkään ja osa on vasta jahtipolun alkutaipaleella. Metsästys on hieno harrastus, kunhan se tapahtuu kestävältä pohjalta.

Taistelureput arkikäytössä

Sopiiko taistelureppu myös rauhanomaiseen päivittäiskäyttöön esimerkiksi retkeilyyn, kauppakassiksi tai duunikamojen kuskaamiseen?

SERE-A Urbaanin selviytymisen kurssi

Kuinka maalle erakoitunut ja metsittynyt työntekijämme selviäisi urbaanissa ympäristössä yhteiskunnan romahdettua? Let's find out! Kun töissä kysyttiin, että haluaisinko tehdä jutun urbaanin selviytymisen kurssista, niin vastasin, että “totta helvetissä”. Mutta pian alkoi mietityttää, että mihin sitä tuli lupauduttua? Asun haja-asutusalueella ja vietän kaikki lomat erämaassa, joten pusikossa selviäminen on huomattavasti tutumpaa. Mitä tehdä kaupungissa, kun pitsaa ei saa kännykällä, sähköä ei tule pistorasiasta ja raivohullut ryökäleet valtaavat kadut? Ja kestäisikö pehmoiseen sammalvuoteeseen tottunut perämetsien prinsessa nukkumista raunioissa? Ja miten kaikkeen tähän ylipäätään valmistaudutaan?

Kaldoaivin vaellus 2019

Tässä ois taas Teron ja Essin turinoita tunturien rinteiltä. Tämänkertainen reissukertomus on vaellukselta Kaldoaivin erämaassa elokuussa 2019.

Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 3/3

Tämä on kolmas ja viimeinen osa meidän vuoden 2019 retkeilyhaasteesta kertovasta artikkelisarjasta. Ekassa osassa me kerrottiin valmistautumisesta ja varusteista ja tokassa osassa vuoden reissuista. Tällä kertaa käydään hiukan läpi sitä, mitä me vuoden aikana opittiin ja mitä sitten jatkossa. Mukana myös hyvää ruokaa.

Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 2/3

Tämä on toka osa meidän vuoden 2019 ulkoiluhaasteesta kertovasta artikkelisarjasta. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi valmistautumista vuoden koitoksiin. Tässä osassa katsotaan, mitä kaikkea vuoden aikana sitten tapahtuikaan.

Sata retkeä vuoden 2019 aikana, osa 1/3

Moi, me ollaan Essi ja Tero! Asutaan ja työskennellään pääkaupunkiseudulla sekä seikkaillaan paljon luonnossa. Me huomattiin, että töiden jälkeen sitä helposti unohtuu sohvan pohjalle Netflixiä tuijottamaan. Tästä johtuen vuoden 2019 alussa haluttiin haastaa itsemme tekemään 100 retkeä vuoden aikana ja pitämään siitä “päiväkirjaa” Instagramissa. Meillä oli tarkoituksena viettää enemmän aikaa luonnossa ja kehittää meidän erätaitoja telkkarin tuijottamisen sijaan.

Total World Domination Tour 2020!

Me polkaistiin vuosi käyntiin perinteisellä kaukopartiomatkalla Yhdysvaltojen länsirannikolle, ja tässä olisi pieni katsaus siihen, mitä tällä kertaa rapakon takana touhuttiin. Peruskuvio oli tuttu jo aiemmilta keikoilta - eli etappeina Army, Navy, Military Expo, SHOT Show sekä tietenkin Desert Brutality. Otsikkotasolla siis täysin tuttua huttua, mutta tälläkin kerralla matkan varrelle osui paljon uutta ja ihmeellistä Amerikan meininkiä. Viva Las Vegas, baby!

MPK RMC Taistelukuntotesti 2019

On useita tapoja viettää loistava viikonloppu. Yksi ainakin on osallistua Royal Marine Commando -kuntotestiin. MPK:n meripuolustuspiiri on järjestänyt Royal Marine Commandon kuntotestiin perustuvaa testiviikonloppua Dragsvikissä jo hyvän aikaa ja tänä vuonna aikataulut osuivat kohdalle, että pääsin osallistumaan. Oli mielenkiintoista nähdä, miten miehen kävisi.

Hesco Zombie Invitational 3G-kilpailu 2019

Jännää, kuinka satunnaiset kohtaamiset voivat johtaa eeppisiin meininkeihin. Muutama vuosi sitten törmättiin Shot Showssa Hesco Armorin tyyppeihin ja tutustuttiin heihin. Viime Shot Showssa kaverit heitti haasteen ilmoille, että tulkaa tsekkaamaan heidän Hesco Zombie Invitational -skabansa. Tehtiin vaihtokauppa, että he lähettävät uljaan soturin Finnish Brutalityyn ja meiltä tulee sitten vastaavasti meidän taistelija heidän kisaansa. Haaste otettiin vastaan ja viime Finnish Brutalityssä oli Hesco edustettuna, nyt oli meidän vuoromme täyttää haasteen velvoite.

Hiiden Hirvi 2019

Kuksakahvien ja suksitervan hajuinen kertomus Suomen suurimman riistaeläimen jäljittämisestä hiihtämällä Lapin sydäntalvessa.

Hylsytarinoita: Rannikkolinnakkeen majohajo

Varuskunnat ovat varsinkin asevelvollisuusarmeijan omaavissa maissa monella tapaa aivan omaa luokkaansa olevia läpileikkauksia yhteiskunnista. Niissä näkee aivan jokaisen tyyppisiä ihmisiä erilaisilta asuinalueilta, kaupungeista, kulttuureista sekä perhetaustoista.

Hylsytarinoita: Pienvahinkoilmoitus "kilohäväri"

Intti ei ollut mulle mitenkään tärkeä ennen inttiä. Vaihtoehtona oli mulla pitkään mennä totaalikieltäytyjäksi ja päästä vankilaan, mutta sitten ihan loppumetreillä päätin, että menenkin inttiin enkä linnaan, koska inttiin voi mennä vain kerran, linnaan pääsee myöhemminkin. Myöhästyin toki omista kutsunnoista, ja menin hattu kourassa viimeisenä kutsuntapäivänä ilmoittautumaan.

Hylsytarinoita: Pasikuskin posliiniunelma

Harva pystyy vastustamaan tiettyjä KSE-hyötyjä (Koulutuksen/Kokemuksen Suoma Etu), ja puolustusvoimien kontekstissa erilaisten ajoneuvojen kuskit, jos ketkä, tietävät tämän. Elettiin talven kylmimpiä aikoja alkuvuonna 2004, eli edellisvuoden heinäkuussa alkanutta palvelusta oli jäljellä vähemmän kuin takana, mutta mitään aamukampoja ei kuviteltukaan - räppärit (Rapid Deployment Force) kun palvelevat vuoden tehtävästä riippumatta.

Hylsytarinoita: Täysikuu Kiikalassa

Oli vuosi 2008 ja aliupseerikurssin harjoitusleiri Kiikalassa. Taisi olla lopputalvea sillä oli helkutin pimeää, lumetonta ja Kiikalan juurakkoiseen hiekkaan sai poterot kaivettua kohtuullisen tuskan avulla. Toisaalta Kiikalassa on aina vähän omanlaisensa sääolosuhteet, välillä sai nauttia räntäsateesta.

Etelä-Karjalan Sotilasmarssi 2019, Team Korpimiehet

Kisakertomus 2019 Etelä-Karjalan Sotilasmarssista Team Korpimiesten näkökulmasta.

Korpimiehet marssilla, Lost in Kainuu

Korpimiehet osallistuivat 14.-15.9.2018 Lost in Kainuu -seikkailukilpailuun kahdella kaksihenkisellä joukkueella: Team Korpimiehet ja Korpimiehet-RAJU (Rajan Urheilijat). Tämä on Team Korpimiesten kilpailukertomus.

Etelä-Karjalan Sotilasmarssi 2019

Varustelekalaisten kokemukset EKS:n maantie- ja maastosarjoista. Hyviä marsseja ei koskaan ole liikaa, ja jo kymmenettä kertaa järjestetty Etelä-Karjalan Sotilasmarssi kuuluu ehdottomasti Suomessa järjestettävien marssien parhaimmistoon. Tarjolla on joko maastomarssia, joka on luonteeltaan partiokilpailu pienine tehtävineen, tai sitten perinteisempää maantiemarssia. Meininki on suoraviivaista, haastavaa ja hauskaa. Tänä vuonna oltiin mukana molemmissa pääsarjoissa ja tässä pieni yhteenveto, mitä reissu meille tarjosi.

Shot Show 2019

Armeija- ja ulkoilutavaran toimialalla tuntuu olevan oma ajanlaskunsa. Vuosi ei suinkaan ala ensimmäinen päivä tammikuuta, vaan varsinainen aloituspotku uudelle vuodelle on Shot Show. Koska meidänkin biorytmi noudattaa toimialan standardia, oli taas aika pakata laukut ja suunnata Total World Dominationin hengessä kohti Las Vegasia.

Road trip Uudessa-Seelannissa

Kesälomat peruttu! Varustelekan muuttourakka osui keskelle parhainta kesälomakautta, eikä sen aikana ollut varaa lähteä lomailemaan. Näinpä päädyimme tyttöystävän kanssa sijoittamaan lomat keskelle talvea ja toteuttaa haaveissa olleen Uuden-Seelannin reissun. Eteläisellä pallonpuoliskolla kun sattui olemaan kesä!

Joululoma Thaimaassa kevytpakkauksen kanssa

Oho, no nyt lähtee! Tyrkyllä oli ekat pidemmät joululomat useampaan vuoteen, joten tartuin niistä kiinni kaksin käsin. Päätettiin demokraattisesti puolison ja ystäväpariskunnan kanssa lähteä kaukomaihin pakoon joulua sen ollessa töissä usein hyvin hektistä aikaa. Pienen arpomisen jälkeen matkakohteeksi valikoitui aurinkoinen Thaimaa.

Kolme yötä talvisessa Prahassa kevytpakkauksen kanssa

Pidennetty viikonloppu jossain Keski-Euroopan kaupunkikohteessa on varmasti niitä tyypillisimpiä ulkomaanmatkoja, joita suomalaiset ja eurooppalaiset harrastavat. Tällä kertaa kohteekseni valikoitui tammikuinen Praha, jossa olosuhteet olivat ennusteen mukaan tyypilliset: lämpötila siinä nollan tuntumassa ilman merkittävää riskiä sateesta, myrskystä tai myräkästä.

Kevon kanjoni Kebnekaisen laastarina

Lähdimme kaverini kanssa matkaan 23.9. kello 17.00 aikoihin, lähtöpaikkana Hyvinkää. Alkuperäinen määränpää Pohjois-Ruotsi ja Kebnekaise vaihtui automatkan aikana Utsjoella sijaitsevaan Kevon kanjoniin, johtuen vuoristoon saapuneesta varhaisesta talvesta ja bussiyhteyksien puuttumisesta: Nikkaluokta-Abisko -akselilla turistisesonki loppui kyseisenä päivänä.

Haltin huiputus Kalottireittiä pitkin syksyllä 2018, osa 2/2

Viimeksi päästiin puoleenväliin Haltin rinnettä, kun olimme päättäneet pyrkiä huipulle vielä saman illan aikana. Kivikkoisessa ylämäessä moraali oli vaarassa hiipua.

Haltin huiputus Kalottireittiä pitkin syksyllä 2018, osa 1/2

Myö ollaa kaks Varustelekan työntekijää, pariskunta, jotka liikkuu luonnossa paljon. Lähiympäristössä me seikkaillaan viikoittain, yön yli reissuja tehdään useita vuodessa. Niiden lisäksi pyritään tekemään pari pidempää vaellusta tai muuta seikkailua vuodessa. Tänä vuonna käytiin toukokuussa Kolilla ja nyt elo-syyskuun vaihteessa Haltilla. Viime vuonna seikkailtiin muun muassa Kaldoaivin erämaassa.

Etelä-Karjalan Sotilasmarssi 2018 - Team Korpimiehet

Kisakertomus 2018 Etelä-Karjalan Sotilasmarssista Team Korpimiesten näkökulmasta.

Herajärven kierros - amatöörivaeltaja lentää soolona

Kesän muuttohässäkän ja Mega Grand Openingin valmistelun aikana heräsi kova halu päästä luontoon nollaamaan ajatuksia. Reissun suunnittelu alkoi matkaseuran kartoituksella. Se oli hyvin nopeasti suoritettu. Elokuun lopulla olisivat potentiaaliset matkakumppanit jo lomansa pitäneet.

Retkeilyä tornifirman mukana

Rento retkeily ja luonnossa liikkuminen on ihan OK, mutta vaihtoehtoisesti näreeseen voi suunnata myös tarkoitushakuisemmin kertausharjoitusten tai muiden reserviläisille suunnattujen tapahtumien puitteissa. Tällöin reissunaisen tai -miehen vapauden tunne vähän kaventuu, mutta toisaalta pääsee touhuamaan mielenkiintoisia juttuja vaihtelevassa maastossa, erikoisiin kellonaikoihin ja säästä riippumatta. Tässä muutamat vinkit, miten elämysviikonlopusta saa eniten irti.

Särmä turistireissu Skotlantiin

Käytin viikon verran vuosilomaani elokuun lopussa ja haikailin viileämpään säähän pakoon Suomea koettelenutta helleaaltoa. Euroopan sääennustekartta tarjosi käytännössä kaksi vaihtoehtoa: Islanti tai Iso-Britannia. Kaikkialla muualla: Scorchio!

Kolmen lammen kierros - helppo päiväretki luontoon

Luonnossa patikoiminen on huomattavan rentouttavaa ja tehokasta stressinhoitoa. Tästä huolimatta sitä liian usein erehtyy kuvittelemaan, että retkelle lähtö vaatisi suuria ennakkovalmisteluita ja ponnisteluita. Täytyy tehdä varustelista, pakata liian iso reppu täyteen tarpeettomuuksia, hankkia retkiruokaa, tehdä varasuunnitelmia, varata aikaa jne.. Ovathan nämä toki tärkeitä asioita pidemmälle reissulle lähtiessä, mutta luonnossa voi liikkua pienemmälläkin vaivalla.

EKS/SCMM 2018, Osa 6, Team Lekan ampumatreenit

Turvallisen aseenkäsittelyn neljä perussääntöä.

EKS/SCMM 2018, Osa 5, Team Lekan kenraaliharjoitukset

Kenraaliharjoitukset ja maastotiedustelu 6-8.4. 2018. Koitos lähenee ja harjoitusten vaativuus kasvaa. Nyt oli vuorossa kenraaliharjoitus ja tulevien kilpailumaastojen tiedustelu.

EKS/SCMM 2018, Osa 4, Team Lekan lihaskuntotreenit

Marssiosaston treenit jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa oli fysiikkatreenit ja meitä ohjastamaan saapui Petteri Kantola. Petteri on upseeri (evp.), tiettävästi myös herrasmies, kamppailija ja hiton hyvä personal trainer. Koska miehellä on ensikäden kokemusta sotilaiden valmentamisesta, niin voitiin olla varmoja, että treeni palvelee hyvin meidän marssiin valmistautumista.

EKS/SCMM 2018, Osa 3, Team Lekan TSTEA-treenit

EKSM:ään valmistautuminen jatkuu. Aateltiin, että kertaillaan kaikki keskeisimmät sotilastaidot ja tällä kertaa agendalla oli taisteluensiapua. Kouluttajaksi oltiin saatu kunnon tekijämies, joka on kouluttanut näitä taitoja mm. erikoisrajajääkäreille ja jolla on myös sotilaskoulutuksen lisäksi sairaanhoidon tutkinto ja työkokemusta. Eli kunnon hyvä.

EKS/SCMM 2018, Osa 2, Team Lekan ensimmäinen marssiharjoitus

Partiomme eka yhteinen marssitreeni vedettiin 12.12.2017. Treenin tarkoituksena oli vähän totutella kimpassa operoimiseen ja testata partion lähtötasoa ja varusteita. Tehtävänä oli vetäistä kevyt 15 km iltareippailu kierrellen ja kaarrellen reitillä Varusteleka - Malminkartanon huippu - Paloheinä - Paloheinän huippu - Varusteleka.

EKS/SCMM 2018 Team Lekan esittely, osa 1

Miten viettää laatuaikaa kollegoiden kanssa? No, osallistumalla vaativaan sotilastaitokilpailuun sen sijaan, että joisi kaljaa kotoisassa Sotimassa. Mutta semmosta se elämä Varustelekalla on…

Palveluksessa I/17, osa 1

Suurimmalle osalle suomalaisista miehistä tulee eteen aika, jolloin valtio kutsuu suorittamaan velvollisuutta, ja voihan sinne naisiakin vapaaehtoisesti hakeutua: intissä on jo kauan sanottu sukupuolineutraalisti ihan vaan "taistelija", niin edistyksellinen laitos PV on. Tässä juttusarjassa seuraamme päiväkirjan kaltaisesti palvelustaan suorittavan varusveijarin elämää ja edesottamuksia. Laitettiin tietenkin mukaan pieni "peliliike-pakkaus", kuten hyväksi tavaksi on jo kauan sitten havaittu.Mutta päästetäänpä kaveri ääneen!

HAVU 2016 harjoitus

Kainuun MPK järjesti jälleen Havu -harjoituksen. Olin kuullut paljon hyvää kyseisestä harjoituksesta ja tänä vuonna kävi niin hyvin, että kalenteri antoi myöden osallistua. Tämän tyyppiset harjoitukset ovat aina loistavia mahdollisuuksia testata, miten tuotteet toimivat elementissään. Ei muuta kuin Ruosilantien varusvaraston kautta ja nokka kohti Kajaania.

Tavoitteena Raatteentie

Keski-Suomalaisen reserviosaston hiihtomarssi Talvisodan osasto Fagernäsin suksenjäljissä Honkajärven kautta Raatteentien päähän.

Etelä-Karjalan sotilasmarssi 2015: Partion Korpimiehet marssikertomus

Lauritsalan reserviläiset järjestivät 24.-25.4.2015 nyt jo kuudetta kertaa Etelä-Karjalan sotilasmarssitapahtuman Lappeenrannan alueella. Tapahtuma koostuu yksipäiväisestä 43 km pitkästä, 10 kg kantamuksella suoritettavasta maantiemarssisarjasta sekä haastavammasta kaksipäiväisestä maastomarssisarjasta. Maastomarssi-kilpailu suoritetaan kahden – neljän hengen joukkueissa. Partiot etenevät suunnistaen kartalla linnuntietä 43 km olevan matkan.

Tarkka-ammunnan SM-kilpailu, Häyhä 2015, Porin Prikaati

Simo Häyhän nimeä kantava kilpailu järjestettiin tänä vuonna Porin Prikaatin harjoitusalueilla, melkein talvisissa olosuhteissa. Kilpailurastien väliset matkat olivat suunniteltu hiihdettäviksi, mutta aikainen kevät muutti siirtymiset jalkamarssiksi. Tunnuksenomaista Häyhä-kilpailuille on se, että kilpailijoilla on kaikki kilpailussa tarvittava materiaali kannossa koko kilpailun ajan, poislukien tuomarin luvalla suoritetut kevennykset rastisuorituksen aikana.

Talvieräilyä Evolla 6.-8.2.2015

Teksti ja kuvat: Juuso ja Vesa Talvella suomalaisessa korvessa on yleensä kylmää, pimeää ja märkää. Toisaalta ihan samanlaista se on kesälläkin. Talvella voi sentään hiihtää – tosin, jos niitä vanhojen jermujen juttuja jaksaa kuunnella, niin kuulemma “silloin kun minä olin armeijassa” hiihdettiin kesälläkin kanervikossa. Käy järkeen.

Operaatio Muonion koukkaus – Lapissa JR 50:n jalanjäljillä

Kuvat: Perttu H. ja Luoteislappi-lehti, Jonna Niinikangas 70-vuotta sitten käytiin Lapin sotaa. Saksalaiset vetäytyivät hävittäen Lapin kylät ja tiet. Suomalaiset seurasivat kintereillä ja aina tilaisuuden tullen käyttivät hyväksi havaittua koukkaustaktiikkaa.

Private Military Contractor – OPERAATIO PUOLA

Kävin viime vuonna tutustumassa parin kaverini kanssa Puolalaisen Eusecan (European Security Academy) kurssitarjontaan, suorittamalla Close Protection Basic ja Close Protection Advance- kurssit. Pidin Eusecan tyylistä hoitaa hommat ja en todellakaan saanut Puolasta tarpeekseni.

Hyvä rinkka Lapin vaellukselle – Berghaus Atlas

Kirjoittanut Mikko Laitinen Atlas on yksi parhaita kokeilemiani rinkkoja. Pehmustetut viillekkeet, tukeva alumiiniranka ja runsas tilavuus (noin 100 litraa) takasivat helpon ja mukavan käytön. Se on sotilaskäyttöön suunniteltuna myös tarpeeksi yksinkertainen. Useimmissa kaupallisissa rinkoissa on niin paljon erilaisia säätövaihtoehtoja erikokoisille käyttäjille, että suurella todennäköisyydellä jokin remmi on aina liian kireä tai löysä. Atlaksessa käyttäjien kokohaarukka on huomioitu valmistamalla rinkkoja neljässä eri koossa. Kantojärjestelmän säädöt rajoittuvat lantiovyön, viillekkeiden ja rintaremmin pituuden muuttamiseen.

Matka muinaisten pääkallonmetsästäjien Borneoon

Teksti: Vesa ja Eetu Nyt ollaan melko kaukana kotoa, ajattelin katsellessani kaukana alapuolella levittäytyviä sademetsän peittämiä vuoria ja laaksoja. Taattua Indiana Jones -henkeä uhkuva potkurikone kaartoi kohti Barion lentokenttää, silmänkantamattomiin jatkuvan viidakon ympäröimää ylänköä Malesian Borneolla, lähellä Indonesian Kalimantanin rajaa. Tuo sama fiilis toistui monta kertaa matkan aikana – ensimmäisen kerran se iski jo matkan lähtöpisteessä Singaporessa, kun kilistelimme Eetun kanssa reissun ensimmäisiä oluita torilla intialaisten raksamiesten keskellä vain 12 tuntia siitä kun olin astunut ulos kotiovestani Helsingissä, ja entistä väkevämmin loikoillessani riippumatossa viidakon tähtitaivaan alla.

Melontaa ja jalkamarssia

Teksti: Valtteri P. ja Juuso Viimeisestä kenttätestistä on jo hetki vierähtänyt ja Varustelekan varasto on kerääntynyt pullolleen uusia myyntiartikkeleita. Tästä syystä päätimme suunnata kohti Pälkäneen maakuntaa Kukkia-järvelle ja Laipanmaan erämaa-alueen maastoon testaamaan, mitkä varusteet ovat parhaat melomisessa ja yleisessä eräilyssä.

Sotilastaitokilpailu Single Fighting Exercise

Teksti: Kristian, Lassi ja Markus Single fighting exercise on Tanskassa järjestettävä kansainvälinen sotilastaitokilpailu. Osallistujia kilpailu kerää Ruotsista, Norjasta, Suomesta ja totta kai Tanskasta. Järjestävänä organisaationa toimii paikallinen kodinturvajoukot, Hjemmeværnet ja tässä kyseisessä tapauksessa heidän sotilaspoliisikomppania. Organisaatio perustuu erittäin aktiiviseen vapaaehtoistyöhön ja toimintaan kuuluva henkilökunta on mukana tärkeässä työssä täysin omasta halusta harrastuspohjalta, vaikka meno suomalaisin silmin vaikutti melko ammattimaiselta. Kodinturvajoukot suorittavat monipuolisia virka-apu tehtäviä ja tukevat pääsääntöisesti paikallista poliisia. Kilpailualueena toimi Frederikssundin ympäristö ja ajankohta sijoittui touko- ja kesäkuun vaihteeseen (31.5-2.6.2013).

Airsoft-sisäpeliä The Back Alley CQC:llä

Kirjoittanut: Jarmo Huom! Tämä kertomus on kirjoitettu vuonna 2013 kun areena sijaitsi Jätkäsaaressa. Tällä päivällä 20.6.2017 areena sijaitsee Töölössä ja tilatkin ovat tuon myötä muuttuneet siitä mitä alla olevassa tekstissä lukee ja näkyy. Katso viimeisimmät tiedot The Back Alley CQC sivuilta. Airsoft, tuo sotapelien Rolls Royce koki uuden herätyksen Suomessa, kun Phillip ja Pekka pistivät käyttöön The Back Alley CQC -sisäpeliareenan. Olen itse airsoftannut aika paljon nuoruudessani, mutta nyt kyseinen touhu on jäänyt pahasti taka-alalle. Kaikenlaiset vähänkään vakavasti otettavat airsoft-pelipaikat on koluttu läpi moneen otteeseen ja kunnollista sisäpelipaikkaa ei ainakaan pääkaupunkiseudulla ole näkynyt. Tähän mennessä.

Häämatkalle sotavarusteissa

Teksti ja kuvat: Milla Vahtila (Millasta otetut kuvat on napannut aviomies Markku) ”Are you from the army?” ”No, we´re on our honeymoon.” Tämän lyhyen sananvaihdon saimme mieheni kanssa käydä tansanialaisten kanssa päivittäin. Myös ”hey, soldier” -huudahdukset tulivat meille tutuiksi kahden viikon mittaisella häämatkasafarillamme.

Operaatio Sodoman 120 Suolakurkkua

Kenttätestaamista on monenlaista. Tällä kertaa paneudutaan enemmän semmoiseen, öh, ihmisläheisempään meininkiin. Operaatio ei mennyt aivan nappiin, mutta vastoin ennakko-odotuksia, kukaan ei edes kuollut!

Operation MacGuffin 6.-12.5.2012

Kirjoittanut Arne Eriksen Tuotearviot Turo H. ja Juuso T. Kuten jotkut lukijat saattavat muistaa, minä ja Turo löysimme viime kesän kenttätestissä lyhyen mutta erikoisen tapahtumasarjan seurauksena itsemme kahdesta räikeänsinisestä kajakista Hangon saaristossa. Pienen alkuepäröinnin jälkeen tulimme pian siihen tulokseen, että tämähän vasta hauskaa hommaa onkin, joten välittömästi Operation Red Herringiltä palattuamme rupesimme suunnittelemaan uutta melaretkeä. Kumpikaan meistä ei olla kuuluisa tasaisesta luonteesta tai kärsivällisyydestä, joten tänä vuonna kärkyimme hieman ja lähdimme jo toukokuussa jäiden sulettua matkaan. Samalla teimme kuten tunnetun lastenlaulun elefantit ja otimme mukaan yhden kaverin, joten tällä kierroksella meillä oli mukana Juuso, yksi testaustiimimme uusista naamoista. Tälläkin kierroksella viime vuodelta tuttu Cthulhu-maskotti oli mukana, sillä Syväläisten armoille on paha joutua.

Mosambik, kevät 2012

Helmikuussa kolmentoista hengen opiskelijaporukka lähti Afrikkaan pelastamaan maailmaa ja jakamaan Varustelekan sanomaa. Myöhästyneen lennon takia lorvittiin Lontossa päivä vaihtoa odotellen, mutta sitten matka veikin Johannesburgin lentokentälle ja sieltä minibussissa Swasimaahan. Etenkin pitkillä lennoilla kannattaa huomata, että juomatarjonta on laaja (kunhan osaa kysyä) ja maksimimäärä viinille tai oluelle ei tullut vastaan, yrityksistä huolimatta.

Jotunheimen 26.-30.9.2011

Kirjoittanut: Arne Eriksen Tuotearviot: Arne Eriksen ja Janne Kuivalainen Kenttätestaustiimin Pohjois-Norjassa vietetyn kesäloman seurauksena hilpeä joukkomme pääsi kunnolla vuorten makuun, ja kuten olen aiemmin kirjoittanut, siitä kaipuusta ei pääse helposti eroon kun se kerran kyntensä iskee kiinni. Tässä syyskuussa meidän edellisestä reissusta oli tullut kolme kuukautta täyteen, joten päätimme jälleen Jarnon ja Jannen kanssa pakata reppumme ja suunnata takaisin kohti Norjaa; tarkemmin ottaen Jotunheimenin vuoristoylänköä, jossa tarinat kertovat jättiläisten ja peikkojen asuvan.

Pulsujen yö

Olimme jo pitkään suunnitelleet kenttätestausta vähän urbaanimmassa ympäristössä ja monesti leikitelleet ajatuksella kodittomuudesta. Nämä yhdistettynä Night Visions -elokuvafestariin ja meidän omaan elokuvanäytökseemme siellä, alkoi homma olla aika pitkälti kasassa. Kyseessähän on Rutger Hauerin tähdittämä kodittomuudesta ja väkivallasta kertova elokuva “HOBO WITH A SHOTGUN”.

Kilpisjärvi - Tromso 12.-17.6.2011

Kirjoittanut: Arne Eriksen Tämä retki ei varsinaisesti ollut kenttätesti, vaan kesäloma, minkä lisäksi se oli minulle henkilökohtaisesti eräänlainen pyhinvaellus. Kilpisjärvi on nimittäin ollut hyvin keskeinen paikka minulle lapsuudessani, ja Tromsø on synnyinkaupunkini. Olen matkustanut näiden väliä lukemattomia kertoja lapsena, kun ajoimme Suomen puolelle hakemaan ruisleipää (…), mutten ikinä jalan. Nyt oli aika toteuttaa tämä monen vuoden unelma ja samalla haudata menneiden vuosien haamut, jotka juontavat juurensa siihen, että olen aina joutunut retkiseurani takia jättämään Pohjois-Norjan retket lyhyemmiksi ja ”turvallisimmiksi”, kun mitä olen itse halunnut. Tällä kertaa tein tästä oman projektini, joka oli myös avoin haaste kaikille halukkaille: ”If you have the stamina, the willpower and the guts, we’ll welcome you with open arms and make you one of us. And if you haven’t, then it’s been very nice knowing you.”. Mikäli joku ei pysyisi mukana, hänen täytyi itse selvitä siitä pisteestä eteenpäin. Tällä kertaa en suostunut ottamaan vastuuta kanssavaeltajistani. Juuri tästä syystä olinkin iloinen, kun yli kymmenestä alustavasti ilmoittautuneesta, kanssani yöjunaan Helsingissa sunnuntai-iltana 12.06.2011 astuivat vain vanhat marssitoverini, kenttätesteistä tutut Jarno Alho ja Janne Kuivalainen.

Operation Red Herring 11.-14.7.2011

Varustelekan kenttätestit ovat tähän mennessä olleet hyvinkin marssimispainotteisia. Merestä siinneenä yksilönä ajattelin asian kaipaavan monimuotoisuutta. Siispä pieni aivomyrskyily Arnen kanssa synnytti ajatuksen melomispainotteisesta retkestä saaristoon. Suunnitteluvaiheessa retki tunnettiin nimellä ”Operation Red Herring”. Matkan kaksi päätavoitetta olivat alusta lähtien:

Aku laitinen: Tukholman maraton 2011 juoksukenkinä Haix Airpower P3

Monet harrastavat curlingia, pokerinpeluuta ja jopa salibandyä kutsuen sitä sopivaksi urheiluksi itseään kunnioittavalle heteromiehelle. Minulla on vielä kassit tallella, joten juoksen huvikseni maratoneja.

Varustelekan kenttätestaus IV: 29.4.-2.5.2011

Tänä vappuna tuli vuosi täyteen Varustelekan ensimmäisestä kenttätestista, eikä vaatinut hirveästi lobbaamista, jotta saatiin johtoporras näyttämään vihreää valoa uusintamarssille tänä vuonna. Näin aloitin hyvissä ajoin retken suunnittelun, tapani mukaan hieman kunnianhimoisesti, ja rekrytoin ennenäkemättömän suuren kenttätestiryhmän mukaani. Tällä kertaa matkaan lähti nimittäin neljä Miestä: minä itse, jokapaikanhöylä Janne Rongo, myymäläguru Jarno Alho ja johtoportaasta henkilöstöpäällikkömme Eric Andersson (joka on myös kuuluisa salkkaritähti).

Varustelekan kenttätestaus III: Marssi 9.-12.12.2010

Vuoden kolmas ja tältä erää viimeinen kenttätesti sijoittui joulukuun alkuun, ja kenttätestausasioista vastaavana minun on henkilökohtaisesti pahoiteltava pitkää viivettä viime reissusta. Puolustuksekseni sanon kuitenkin, että tämä on ollut loukkaantumisten ja firman jyrkän kasvun seurausta. Tällekin matkalle lähtiessä olin palautumassa rasitusvammasta (palaan tähän myöhemmin), mutta en yksinkertaisesti jaksanut enää tehdä töitä sisätiloissa, saati tallustaa työvuoroista vastaavan massamonsterin puheille lakki kourassa pyytämään, että jospa taas muutettaisiin vuorojani. Tämän lisäksi olemme palkanneet jälleen liudan reipasta tuoretta lihaa myllyyn, joten muutamaksi päiväksi töistä irtoaminen oli jälleen mahdollista.

US BDU aavikkomaastopuvun käyttötesti

Ensimmäinen testijakso sijoittui Namibian ylänköalueiden savanneille, noin 200km pääkaupunki Winhoekista itään. Martti Ahtisaaren työn ja Frankie Fredericksin juoksujen innoittamana nelihenkinen retkikuntamme suuntasi koskemattomaan Afrikan luontoon. Kyseessä oli paikallisväestön kanssa toteutettu viikon mittainen metsästysretki, jossa US BDU aavikkomaastopuku pääsi näyttämään todelliset ominaisuutensa. Testissä pukua oli täydennetty vastaavan väriskaalan mukaisella, olosuhteisiin soveltuvalla BDU –lierihatulla.

Varustelekan kenttätestaus II: Marssi 2.-4.7.2010

Tällä kertaa kenttätestissä oli myös kauniimpi sukupuoli edustettuna, sillä Akseli päätti palata rintamalle mielummin, kuin lähteä enää toistamisiin minun kanssa retkelle. Saana, firmamme toiseksi miehekkäin työntekijä, vastasi kutsuun ja astui täyttämään Akselin gore-kalvotetut saappaat.

Mil-Tec-aselaukku koetuksella – pääseekö SRA-treeneihin yhdellä laukulla

Kirjoittanut Arthos, Vastaanottopesäke.net Kuvat Aaro, Vastaanottopesäke.net Ampumaharrastukseen liittyvistä elämyksistä fyysisin lienee tarvittavan varustemäärän raahaaminen. Markkinavoimat ovat tulleet harrastajan avuksi, mutta tähän saakka budjettitietoisille ei ole ollut varsinaisia vaihtoehtoja. MilTec lupaa kuitenkin päästää harrastajat pahasta, eli lumilauta- ja kitarapusseista. Testiä varten koottiin komentokeskuksen tilannepöydälle SRA-treeneissä tarvittava henkilökohtainen varusteisto. Siihen kuuluu:

Varustelekan kenttätestaus I: Marssi, 30.4-3.5.2010

Varustelekan kaksi urheaa työntekijää aloitti vapun viettämisen kevyellä 140 km marssilla! Tarkoituksena on kenttätestata erilaisia varusteita ja kirjoitella niistä sitten hieman muillekin luettavaksi.

Loading...