MPK RMC Taistelukuntotesti 2019

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

On useita tapoja viettää loistava viikonloppu. Yksi ainakin on osallistua Royal Marine Commando -kuntotestiin. MPK:n meripuolustuspiiri on järjestänyt Royal Marine Commandon kuntotestiin perustuvaa testiviikonloppua Dragsvikissä jo hyvän aikaa ja tänä vuonna aikataulut osuivat kohdalle, että pääsin osallistumaan. Oli mielenkiintoista nähdä, miten miehen kävisi.

Testit on sovellettu “ROYAL MARINES ADVANCED PERSONNEL FITNESS ASSESSMENT” ja “ROYAL MARINES ADVANCED COMBAT FITNESS TESTS (RM ACFT (2) )” -testeistä. Pähkinänkuoressa homma menee about näin:

Päivä 1: Vähän lihaskuntotestiä ja eka marssi

Lihaskuntotestit

Nämä olivat aika tuttua kauraa liikkeiden osalta:

  • Punnerus
  • Vatsalihasliike
  • Leuanveto
  • Aerobinen testi viivajuoksuna 20 metrin matkalta kiihtyvään tahtiin

Testien suoritustapa oli melko tiukka ja tarkkaan säädelty. Testit suoritettiin ennalta määrättyyn tahtiin ja rytmiin, joka annettiin äänimerkeillä kajareista. Lähestymistapa on aika erilainen kuin vaikka Suomen armeijan tapa, jossa tehdään yleensä maksimimäärä toistoja annetussa ajassa. Testin läpäisemiseksi pitää saada jokaisessa suoritteessa pisteitä ja yhteispisteiden tulee olla yli 200 pistettä.

Oma suoritukseni oli ihan ok. Punnerrukset meni hyvin ja tasaisella tahdilla punnertaminen oli itse asiassa aika hyvä tapa saada kasaan kaikki 60 punnerrusta, jolla saa täydet pisteet. Leuat ja vatsat tahtiin oli sitten huomattavasti haastavampi setti ja kyllä jäi tunne, että tuli alisuoritettua näissä.

Aerobinen testi viivajuoksuna oli aika kipakka. Viivalta toiselle juokseminen oli alkuunsa helppoa, mutta vauhti kasvoi nopeasti sellaiselle tasolle, että oli pakko vetää täysiä ja jossain vaiheessa vaan loppui nopeus ja puhti. Kaikesta huolimatta sain kasaan 214 pistettä joka tarkoittaa tyydyttävää suoritusta. Ensi vuonna sitten revanssin paikka.

20km marssi

Lihaskuntotestin ja nopean aamiaisen jälkeen suunnattiin ensimmäiselle marssille. 20 kilometrin marssin kantaen 31.3 kg kuormaa alle 3 tunnin 30 minuutin, mutta ei nopeammin kuin 3 tuntia ja 25 minuuttia. Varustuksena ase, maastopuku, varsikengät, taisteluliivi ja reppu. Taisteluliivin ja aseen yhteispainon tuli olla 13.22 kg ja loput sitten reppuun.

Parikymmentä sotilasta rivissä tiilirakennuksen edessä.

Kuva: MPK / Mikael Eklöf

Marssi oli mukava ja hauska. Vaikka satoi ja oli kohtuu viileää, hyvä tahti (5.7-5.8 km/h) piti meidät lämpiminä. Henki oli hyvä koko porukalla ja oli hienoa, miten porukka kannusti toinen toistaan, että pysytään aikamääreissä ja kaikki pääsee maaliin. Tämän marssin aikana tuli selväksi, että meidän Särmä TST RP80 on luotettava työhevonen. Kohtuu suurella kuormalla ulkoinen ranka ja hyvät säätömahdollisuudet tarjosivat tukevan ja miellyttävän kantokokemuksen.

Sotilaat marssimassa auton perässä.

Kuva: MPK / Mikael Eklöf

Omalla kohdalla marssi ei aiheuttanut sen suurempia haasteita suorituksen aikana tai sen jälkeen. Luultavasti tämä on kiinni tottumisesta ja itse tulee marssittua aika säännöllisesti 20-100 km matkoja painavillakin kuormilla. Hyvä ja miellyttävä marssi, vaikka vauhti oli napakka ja aikamääreet tiukat.

Päivä 2: Lisää marssia ja kantamista

Pikamarssi uudelleen ja vähän rivakammin

Toinen päivä aloitettiin aikaisin. Aamulla 0600 oltiin valmiina toiseen marssiin. Sama 20 kilometrin marssin, mutta tällä kertaa kantaen 25 kg ja aikamääre oli alle 3 tuntia, mutta ei nopeammin kuin 2 tuntia 55 minuuttia. Vauhti nousi aika paljon enempi kuin mitä paino tippui. Nyt keskivauhdin oli oltava noin 6.7-6.9 km/h. Käytännössä tämä tarkoitti kevyehköä juoksua suuren osaa matkasta.

Kolme sotilasta varusteissa valmiina marssille.

Kuva: MPK / Mikael Eklöf

Henkilöt, jotka olivat aikaisemmin tehneet saman testin, kertoivat kauhujuttuja toisen päivän marssista. Tämän pohjalta tuli henkisesti varauduttua pahimpaan, mutta rehellisesti sanottuna marssi oli helpompi kuin edellinen. Tuntui jotenkin helpommalta, kun kilometrit taittui nopeammin ja mentiin eikä meinattu. Moraali oli korkealla, vaikka tahti koveni ja maaliviivalla osoitettiin hyvää yhteishenkeä jengin tsempatessa viimeisiä taistelijoita kiriin aikamääreen saavuttamiseksi.

Hymyileviä sotilaita hämärässä rivissä tiilirakennuksen edessä.

Kuva: MPK / Mikael Eklöf

Lisää kivaa

Kun oltiin lämmitelty marssilla, siirryttiin suoraan viimeiseen vaiheeseen, joka oli soveltavat temput: ROYAL MARINES REPRESENTATIVE MILITARY TESTS (RM RMT). Tämä osio sisälsi:

  • Evakuointi palomiehenkannolla 100 m alle 45 sekunnin
  • Farmarikävely 2x20 kg vesitonkan kanssa 150 m
  • Sukkulajuoksu ja maassakäynti 5 x 20m alle 56 s

Testiprotokolla sisältää vielä köysitouhuja, mutta näitä ei valitettavasti pystytty tekemään fasiliteettien puutteen vuoksi. Arviointi näissä haasteissa oli hyväksytty/hylätty.

Palomiehenkanto heti marssin päälle oli aika tiukka ja vaati puskemista. Farmarikävely ei ollut niin paha, paitsi että näpit oli niin jäässä, että piti katseella tarkastaa pitävänsä varmasti kahvoista kiinni.

Video palomieskannosta herättää lämpimiä muistoja.

Sukkulajuoksu oli hauska ja ilmeisesti sen verran mieleistä puuhaa, että tein pari ylimääräistä vetoa kun sekosin laskuissa. Ilmeisesti marssi oli sittenkin väsyttävä.

Sukkulajuoksu on elämän suola.

Olipahan savotta, mutta kyllä kannatti. Testin jälkeen fiilis oli helpottunut ja jännityksellä tuli odotettua, että mitenhän pisteytyksessä käy. Loppupuhuttelussa tsekattiin pisteet ja setti oli hyväksytysti läpi, vaikka ensi vuodelle jäi aika paljon petrattavaa.

Lisää infoa testistä voi käydä kurkkimassa vaikka täältä.

Huomioita varusteista

Tämmöiset tilaisuudet on hyviä mahdollisuuksia testata ja arvioida varusteita. Tällä kertaa lähdin matkaan tutuilla vermeillä, joita yleensä tulee käytettyä harjoituksissa. Tässä kuintenkin muutama havainto tapahtumien pohjalta.

Kuten todettu, Särmä TST RP80 on luotettava työhevonen. Se ei ole kevein tai virtaviivaisin rinkka, mutta jos tehtävä vaatii raskaan kuorman kantamista pitempiä matkoja, Särmä TST RP80 tekee sen paremmin kuin mikään muu rinkka. Ulkoinen ranka antaa tukea ja säädöt saa tehtyä täysin portaattomasti omalle kropalle sopivaksi. Tämä tekee soturin elämän pitemmän päälle miellyttävämmäksi.

Särmä TST L4 kenttätakki toimii oikein hyvin rinkan lantiovyön kanssa. Koska takissa ei ole helmataskuja, ei lantiovyön alle jää mitään inhotuksia. Toinen loistava ominaisuus L4 kenttätakissa on kainaloiden tuuletukset. Vaikka keli oli kohtuu viileä, lämpökuormaa tuli ihan riittämiin. Tuuletusaukoilla oli helppo säätää lämpökuormaa marssin aikana.

Koska ekana päivänä satoi kuin saavista kaatamalla, kastuttiin oikein kunnolla. Koska L4 kenttätakki ja -housut on tehty kevyemmästä kankaasta, kuivuivat ne tosi nopeasti seuraavan päivän koitoksiin. Tämä on ominaisuus, mitä kannattaa vakavissaan miettiä kenttävaatetusta valitessa.

Merinovilla on parasta, mitä päälleen voi laittaa. Reissussa oli käytössä Särmä TST L1 bokserit ja t-paita ja Särmä merinovillasukat. Vaikka tuli kastuttua läpikotaisin, olo oli silti mukava ja pörröinen. Särmä merinovillasukat tuplana on osoittautunut, ainakin minulle, toimivaksi ratkaisuksi marsseille. Näiltä marsseilta nolla rakkoa ja jalat oli hyvässä hapessa kaiken aikaa.

Menkää kokeilee!

Testi oli haastava ja kondiksen pitää olla kohdillaan, jotta testin läpäisee. Toisaalta, vaatimukset ei ole älyttömiä, joten järkevällä treenaamisella homman saa suoritettua. Testi oli myös varsin monipuolinen ja tuli tunne, että eri vaiheet simuloivat varsin hyvin taistelukentän fyysisiä haasteita. Ainakin omasta mielestäni tämmöinen testi on hyvä mittatikku oman taistelukunnon mittaamiseen.

Itse tunnistin testin pohjalta selviä kehityskohteita, mitä pitää alkaa työstämään. Toisaalta, testin läpäiseminen antoi luottamusta, että pystyisi ainakin fyysisesti toimimaan vaativassakin tilanteessa.

Oleellista hommassa oli myös se, että meillä oli hyvä meininki koko porukan kesken ja ilmapiiri oli kannustava kaiken aikaa, porukka puski äärirajoille ja pikkaisen ylikin.

Tapahtuma oli todella hyvin järjestetty MPK:n kouluttajien toimesta ja Uudenmaan prikaati tarjosi hyvät puitteet ja vahvan tuen tapahtumalle. Jos olet yhtään aktiivinen reservissä, niin suosittelen lämpimästi tätä kurssia oman taistelukuntosi testaamiseen.

Tsekkaa MPK:n kurssikalenterista ensi vuoden sessiot.

Artikkelin tuotteita

Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, musta
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
39.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen tekemiseen suunniteltu tavallista parempi T-paita, ja kunnon laadukasta tekoa! Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
19.95 EUR 29.99 EUR
Puhtaasti käytännön sanelemat alushousut vaativaan aktiivikäyttöön. Pitkät, tiukat lahkeet ja tukeva vyötärö istuvat tukevasti kovassakin menossa. Merinovilla huolehtii kosteudensiirrosta ja tuntuu ihoa vasten mukavalta pitkilläkin reissuilla ja vaihtelevissa olosuhteissa.
Särmä TST L4 Kenttätakki, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttätakki, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttätakki
Särmä TST L4 Kenttätakki
169.99 - 194.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttätakki, puhtaasti käytännön sanelema maastotakki jossa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit ja yksityiskohdat tekevät L4 Kenttätakista mukavan käyttää kaikenlaisten taistelu/kantolaitevarustusten kanssa.
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, 4-Pack
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, 4-Pack
107.99 EUR 119.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan – vaikka kyseessä on merinovilla, on varmaan ihan paikallaan harjoittaa hieman riskienhallintaa ja hajauttaa kalsariportfoliota useampaan pariin, niin ei yllätyksen sattuessa tartte mennä kommandona.
Salomon Quest 4D GTX Forces 2 EN, mustat
Salomon Quest 4D GTX Forces 2 EN
Salomon Quest 4D GTX Forces 2 EN
229.99 EUR
Onko nämä vaelluskengät vai lenkkarit? Näiden jalkineiden tuhti ristisiitos sopii eri hyvin vaikka mimmoiseen maastoon, ja voipa näillä päräyttää juoksuksikin jos tarve vaatii. Kengästä löytyy Gore-Tex-kalvo ja pikkasen varttakin, eli ynnäämällä yks plus yks, mono sopii Suomen olosuhteisiin ympäri vuoden.
Särmä TST L4 Kenttähousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttähousut, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttähousut
Särmä TST L4 Kenttähousut
159.99 - 179.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttähousut, puhtaasti käytännön sanelemat maastohousut joissa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit, hyvä istuvuus ja funktionaaliset yksityiskohdat tekevät L4 Kenttähousuista sen mitä maastohousujen pitäisi olla, mukavat ja toimivat.
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, 3-Pack
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, 3-Pack
107.99 EUR 119.97 EUR
Nyt olis astetta edullisempaan hintaan tarjolla 3-Pack merinovillaista T-paitaa. Merinovilla on suht huoltovapaa materiaali – kolmella paidalla pärjännee jo pitkään ilman sen suurempaa pyykkäilyä!
Loading...