Retkeilyä tornifirman mukana

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Rento retkeily ja luonnossa liikkuminen on ihan OK, mutta vaihtoehtoisesti näreeseen voi suunnata myös tarkoitushakuisemmin kertausharjoitusten tai muiden reserviläisille suunnattujen tapahtumien puitteissa. Tällöin reissunaisen tai -miehen vapauden tunne vähän kaventuu, mutta toisaalta pääsee touhuamaan mielenkiintoisia juttuja vaihtelevassa maastossa, erikoisiin kellonaikoihin ja säästä riippumatta. Tässä muutamat vinkit, miten elämysviikonlopusta saa eniten irti.

Asenne ratkaisee

Olipa kyseessä oman maakuntakomppanian treeni, mystisesti ilmestynyt VEH-kutsu, kova kertausharjoitus tai MPK:n kurssikalenterista bongattu kurssi, saa viikonlopun treenistä eniten irti asennoitumalla oikein. Aika monessa harjoituksessa on tullut todistettua, että maastopuvun pukeminen herättää jostain selkäytimestä varusmiesaikana opitun gona-asenteen ja tapahtuu henkinen taantuminen. Suurella todennäköisyydellä olet tehnyt tietoisen valinnan lähteä reissuun, joten kannattaa olla aktiivinen ja avoin kaikelle mitä eteen tuleekaan.

Harjoitukset on loistavia tilaisuuksia oppia uusia taitoja, oppia itsestään sekä tutustua uusiin ihmisiin ja asioihin. Ainakin itse olen joka reissulla oppinut paljon uutta, jo opitut asiat ovat palautuneet mieleen ja ennen kaikkea on tullut opittua paljon eri ihmisten kanssa toimimisesta. Lisäksi matkaan on tarttunut iso joukko uusia tuttavuuksia, joihin ei välttämättä yksin Karhunkierrosta tallatessa olisi törmännyt.

Naamioitunut tarkka-ampuja pusikkoisessa metsässä on vaikea erottaa ympäristöstään. Maastoasuun sonnustautunut taistelija sulautuu metsämaisemaan aukottomasti.

Tarkka-ampuja eläytyy tilanteeseen antaumuksella. Kaiken retkeilyn ei ole pakko tapahtua kirkkaissa retkeilyvaatteissa.

Varusteet, ohjelma ja ruoka talon puolesta

Hieno juttu kertausharjoituksissa, VEH-harjoituksissa tai MPK:n kursseissa on se, että osallistumiskynnys on matala ainakin varustuksen suhteen. Pääsääntöisesti kaikissa harjoituksissa jaetaan tarvittava materiaali, jolla selviää treenistä oikein hyvin. Lisäksi nälkääkään ei tarvitse nähdä, kun ruokahuolto on tyypillisesti jiirissä. Näistä lähtökohdista luonnossa liikkuminen ja ulkoilu on yksinkertaista, koska varusteet, ruoka ja ohjelma on valmiina.

Vaikka lähtisi liikenteeseen "jakovarustuksella", kannattaa kuitenkin harkita muutaman täydentävän varusesineen ja vaatteen ottamista matkaan. Omat alusvaatteet ja sukat on ihan järkevä olla matkassa. Merinovilla on parasta, mitä iholleen voi laittaa. Vuodenajasta riippuen Särmä TST L1 merinovillabokserit, T-paita, aluspaita ja pitkät kalsarit on ihan järkevä ottaa mukaan. Myös L1 putkikauluri tai kypärähuppu on hyvä lisä ja vähentää lämpöhukkaa kaulan kautta.

Tetsaaminen on huomattavasti mukavampaa polvisuojien kanssa. Muutamalla eurolla saa maastohousujen polvitaskuihin sujautettavat pehmusteet, joten kustannus ei ole iso.

Sukkia kandee varata niin, että on ainakin yhdet jalassa ja toiset varalla. On melkoisen todennäköistä, että jalat kastuvat, ja kuivat sukat on hyvä moreeniboosteri. Tuplasukat on lähtökohtaisesti hyödyksi, jos liikettä on enempi. Näin välttyy rakoilta. Sukissa aika hyvä yhdistelmä on Särmä merinosukat x 2 tai sitten Särmä merinosukat + Särmä TST saapassukat, riippuen omista kengistä ja vuodenajasta. Pro tip on myös ottaa omat pohjalliset mukaan, vaikka menisi jaetuilla popoilla. Kunnon pohjalliset nostaa intin maihareiden tai kumisaappaiden käyttömukavuutta reilusti.

Muuta jakotavaraa täydentävää varustusta on taskulamppu tai otsalamppu, jossa on myös punainen valo, puukko tai monitoimityökalu, omat vuodenaikaan sopivat hanskat sotaisissa väreissä, vähintään 0,5 litran vesipullo, ensiapupakkaus, tulentekovälineet ja Boresnake. Jotain hyvänmielen ruokaakin voi ottaa mukaan ja tietty Scho-Ka-Kolaa.

Viisi sotilasta täydessä varustuksessa ulkosalla portaissa tiilirakennusten vieressä. Inttimallin vihreä reppu ja suojaliivi, jossa kiinnitettynä taskuja.

Rannikkojääkärien barettimarssi jakovarustuksella poislukien vaatteet ja kengät. Esimerkki suunnilleen jakotavaraa mukailevasta varustuksesta.

Hyvät varusteet, parempi mieli

Jos treenejä kiertää enemmänkin ja haluaa nostaa omaa toimintakykyään, niin harjoitukseen voi varustautua kattavamminkin. Tällöin on oleellista ymmärtää joukon tehtävä ja toimintaympäristö, oma rooli osana joukkoa ja siihen liittyvät suorituskykyvaatimukset. Turhaa roinaa ei kannata roudata. Lisäksi on varmistuttava, että mukana on materiaalia, joka on joukon ja oman toiminnan kannalta oleellista.

Harjoituksen varusteet pöydälle aseteltuna. Sisältö kerrottu tekstissä. Sotilas varusteet päällä metsässä.

Esimerkki lokakuun aikoihin ajoittuvan tiedusteluharjoituksen varustuksesta. Tapauskohtaisesti omista varusteista voi olla paljonkin iloa ja niiden käyttö ei tuota hankaluuksia.

Vaatetuksen osalta luonnollisesti päälle joko Särmä TST M05 RES takki ja housut tai parempana vaihtoehtona Särmä TST L4 kenttäpuku. Muut vaatekerrat valitaan kerrospukeutumisen oppien mukaisesti Särmä TST vaatetusjärjestelmän kerroksista. Pakollinen artikkeli on jokin suoja sateelta, joko sadeviitta tai kuoripuku. Taitavimmankaan poppamiehen sadetanssi ei ole niin tehokas tapa manata sadetta kuin jättää sadevaatteet pois matkasta. Viikonlopun treeniin ei paljoa vaatetta kannata ottaa mukaan: yksi lämmin vaatekappale, vaihtosukat ja poolo ja pitkät kalsarit riittää aika usein.

Omat jalkineet hyvillä pohjallisilla ja hyvät sukat tuplana pitää jalat tyytyväisenä. Jos kyseessä on marssi, niin sukkien määrää kannattaa nostaa reippaasti, että saa tauoilla huollettua jalat ja laitettua tuoreet sukat jalkaan.

Kantolaitteiden osalta tehtävä määrittää pitkälti sen, mikä on järkevää. Tiedustelijalle rinkka + päiväreppu on aika varma valinta. Mekanisoiduille joukoille maltillisempi reppu + pieni päiväreppu ajaa asiansa. Kantolaitetta valitessa kannattaa ennakoida se, että ryhmäkohtaista materiaalia tulee varmasti kannettavaksi, kannattaa siis jättää tyhjää tilaa näille artikkeleille.

Taisteluvarustuksen osalta joukon ja oman tehtävän ymmärtäminen on entistäkin tärkeämpää. Paljonko lippaita kulkee mukana, onko radiota, optiikkaa, käytetäänkö suojaliivejä jne. Jos suorituskykyvaatimukset on jokseenkin selvillä, voi oman ratkaisun rakentaa hyvin SA M05 liivin ympärille tai Särmä TST ULW chestrigin ympärille. Jos on tosi varma omasta tehtävästään ja sen suorituskykyvaatimuksista, niin Tacticum (M13) tai Särmä TST PC18 plate carrier on myös vaihtoehto, etenkin kuperkeikkahommiin.

Vihreä chestrig. Chestrig luonnossa.

Pari esimerkkiä chestrigistä.

Muuta hyödyllistä härpäkettä on luonnollisesti simppeli valaisin, jossa punainen valo, puukko, vesihuolto esim. juomarakon muodossa joka sujahtaa päiväreppuun, jonkinmoinen taistelutoimisto sisältönään vettä sietävillä muistiinpanovälineillä ja hyvä kompassi. Ruokahuollon osalta oma keitin voi olla tarkoituksenmukainen ja vaikka taittokuksa, mutta tämä riippuu taas harjoituksen luonteesta ja omista preferensseistä.

Majoittuminen riippuu myös harjoituksesta. Oma hyvä makuualusta ja vaikka Carinthian M05 makuupussi vie pitkälle. Toisaalta, leudommilla keleillä kevyempi makuupussi ja bivy-pussin yhdistelmä on toimivampi. Jos odotettavissa on majoittumista ilman telttaa, niin kannattaa vähintään olla sadeviitta kannossa tai sitten pieni laavukangas. Jälleen kerran ollaan sateen manaamisen äärellä...

Tyypillinen virhe gearikiimassa on se, että yrittää varautua kaikkeen mahdolliseen ja ottaa mukaan turhaa tavaraa. Tätä on tullut tehtyä itsekin ja melkein joka harjoituksessa saa todistaa tilannetta, että siinä vaiheessa kun aletaan jakamaan ryhmäkohtaista materiaalia, niin ukkojen reppuihin ei mahdu enää mitään, kun siellä on jo tingentangelit kaikkeen mahdolliseen. Malttia siis gearin kanssa. Vähemmälläkin pärjää ja kyseessä on vain kahden yön reissu.

Camo reppu, jonka päällä chestrig.

Kevyemmälläkin pärjää. Viikonlopun tiedustelukeikka Jääkärirepulla.

Mistä aloittaa

Helpoin tapa päästä mukaan on käydä väijymässä MPK:n koulutuskalenteri ja tsekata löytyykö itselleen sopivaa aktiviteettia. Kurssitarjonta on laaja ja tekemistä löytyy ympäri maata ja eri aiheista. Vähän enemmän panostusta vaatii maakuntakomppaniaan hakeutuminen, mutta vastineeksi pääsee treenaamaan useammin saman porukan kanssa tiettyä tehtävää. Vaihtoehtoja siis löytyy, ja kannattaa tutustua näihinkin ulkoilumuotoihin.

Artikkelin tuotteita

Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Original (tumma) Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Maitosuklaa (täysmaito)
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
2.99 EUR
Tämä on nyt sitä etsimääsi saksalaista energiasuklaata! Scho-Ka-Kola piti jo toisessa maailmansodassa natsit hereillä, rasiakin on muuten samanlainen paitsi että näihin ei nykyään enää maalata pahojen puolulaisten merkkejä. Vaikuttava ainesosa on sentään vain kofeiini, eikä huhupuheista huolimatta reseptiin muuta koskaan kuulunut.
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Original (tumma), 10-Pack Scho-ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Maitosuklaa (täysmaito), 10-Pack
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, 10-Pack
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, 10-Pack
24.90 EUR 29.90 EUR
Tässä olisi sankarillinen annos sitä etsimääsi saksalaista energiasuklaata! Scho-Ka-Kola piti jo toisessa maailmansodassa natsit hereillä, rasiakin on muuten samanlainen paitsi että näihin ei nykyään enää maalata pahojen puolulaisten merkkejä. Vaikuttava ainesosa on sentään vain kofeiini, eikä huhupuheista huolimatta reseptiin muuta koskaan kuulunut.
SA M05 alussukat
SA M05 alussukat
9.99 EUR
M05-varustekokonaisuudessa puolustusvoimat heivasi viimein puuvillasukat, ja jo oli aikakin, varsinkin kun saatiin näin hyvää tilalle! Siis jumankekka, ihan oikeata merinovillaa, armeijan jakotavaraksi nämä ovat rehellisesti sanottuna älyttömän hieno asia.
Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä TST L4 Kenttähousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttähousut, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttähousut
Särmä TST L4 Kenttähousut
119.99 - 179.99 EUR 159.99 - 179.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttähousut, puhtaasti käytännön sanelemat maastohousut joissa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit, hyvä istuvuus ja funktionaaliset yksityiskohdat tekevät L4 Kenttähousuista sen mitä maastohousujen pitäisi olla, mukavat ja toimivat.
SA kenttäpullo, 1 l
SA kenttäpullo, 1 l
7.99 EUR
Litran vetoinen Suomen armeijan kenttäpullomalli. Ehkä eniten perushyvä kenttäpullo mitä on tehty. Kulmikkaan muotonsa ansiosta näitä on tosi näppärä pakata rinkkaan ja isosta suuaukosta täyttö on helppoa! Uutena, kotimaisena tavarana tän kanssa ei tartte pelätä homesieniä tai kinkkitehtaiden kemikaaleja.
Särmä TST L4 Taistelupaita, MultiCam Särmä TST L4 Taistelupaita, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Taistelupaita, vihreä Särmä TST L4 Taistelupaita, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Taistelupaita
Särmä TST L4 Taistelupaita
89.99 - 169.99 EUR 119.99 - 169.99 EUR
Kevyt ja hengittävä taistelupaita helpottaa lämpökuormaa ja parantaa jaksamista erityisesti kuumilla keleillä raskaiden suoja- ja varusteliivien alla. Aluspaitamaiseen torsoon kiinnitetyt pystykaulus ja maastotakkimaiset hihat suojaavat ja tarjoavat taskutilaa tärkeille pientavaroille. Kulutukselle alttiit kyynärpäät on viimeistelty Cordura-vahvistetuilla kyynärsuojataskuilla.
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
29.99 EUR
Puhtaasti käytännön sanelemat alushousut vaativaan aktiivikäyttöön. Pitkät, tiukat lahkeet ja tukeva vyötärö istuvat tukevasti kovassakin menossa. Merinovilla huolehtii kosteudensiirrosta ja tuntuu ihoa vasten mukavalta pitkilläkin reissuilla ja vaihtelevissa olosuhteissa.
Särmä TST L4 Kenttätakki, MultiCam Särmä TST L4 Kenttätakki, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttätakki, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttätakki
Särmä TST L4 Kenttätakki
127.49 - 259.99 EUR 169.99 - 259.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttätakki, puhtaasti käytännön sanelema maastotakki jossa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit ja yksityiskohdat tekevät L4 Kenttätakista mukavan käyttää kaikenlaisten taistelu/kantolaitevarustusten kanssa.
Savotta SA makuualusta
Savotta SA makuualusta
69.99 EUR
Jos Suomen armeija jotain osaa hyvin teettää, ovat ne nukkumiseen liittyvät varusesineet, kuten makuualusta. Kukapa muu olis hoksannut lisätä alustaan sivuille taittuvat liepeet ja kitkapinnan! Savotta valmistaa nämä Puolustusvoimille ja samaa tavaraa saa meiltäkin. Laatu on tosi hyvä - niin vois hinnastakin olettaa.
Särmä TST L1 merinopipo, vihreä Särmä TST L1 merinopipo, musta Särmä TST L1 merinopipo, Khaki Särmä TST L1 merinopipo, oranssi
Särmä TST L1 merinopipo
Särmä TST L1 merinopipo
19.99 EUR
Pieni, mutta ihana asia: ohut, kevyt ja lämmin merinovillapipo. Kätevä asuste joka kulkee aina mukana taskunpohjalla. Sopii hyvin myös kypärien ja muiden päähineiden alla käytettäväksi. Materiaalina kevyt, ihoa vasten mukava ja tehokkaasti kosteutta siirtävä merinovillaseos.
Särmä merinokynsikkäät, mustat Särmä merinokynsikkäät, tummanharmaa
Särmä merinokynsikkäät
Särmä merinokynsikkäät
14.99 EUR
Kynsikkäät ovat se katu-uskottavin vaihtoehto käsineiksi, vaikket olisikaan puliukko. Meidän kynsikkäät ovat muita paremmat, valmistettu Tampereella merinovillasta kunnon hyvin.
Särmä TST vedenpitävä muistilehtiö
Särmä TST vedenpitävä muistilehtiö
9.99 EUR
Mustiinpanovälineet ovat yksi käytännöllisimpiä varusteita tilanteessa kuin tilanteessa. Tässä olisi sitten tavallistakin fiksumpi muistilehtiö suunniteltu erityisesti sotilaskäyttö mielessä. Mitään ihmeellistä nanoteknologiaa tämä ei ole, vihreät kannet ja nimikentät on silkkaa silmänkarkkia, mutta varsinaista käytännön nerokkuutta löytyy pintaa syvemmältä!
Särmä merinosormikkaat, Tummanharmaa Särmä merinosormikkaat, Musta Särmä merinosormikkaat, Oliivinvihreä Särmä merinosormikkaat, Maastokuvio Särmä merinosormikkaat, Oranssi Särmä merinosormikkaat, Keltainen
Särmä merinosormikkaat
Särmä merinosormikkaat
14.99 EUR
Ohuet, näppärät kotimaiset neulesormikkaat maailman parhaasta materiaalista. Hyvät semikylmille keleille sellaisenaan, toimivat myös paksumpien kuorihanskojen vuorina. Kuin voi tehdä näin edulliset merinovillasormikkaat Suomessa?
Carinthia Defence 1 makuupussi
Carinthia Defence 1 makuupussi
155.99 EUR
Sotilaallisen luotettava kesämakuupussi! Defence-tuoteperheen kevein pussi: pikkupakkasille ja nollakeleille tarkoitettu Defence 1 on tosi hyvä valinta suomalaiselle kesämakuupussiksi, täällä kun ei kesäyötkään aina hirveän lämpimiä ole. Huippuluokan laatutuote, tehty kovaan käyttöön!
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, 4-Pack
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, 4-Pack
107.99 EUR 119.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan – vaikka kyseessä on merinovilla, on varmaan ihan paikallaan harjoittaa hieman riskienhallintaa ja hajauttaa kalsariportfoliota useampaan pariin, niin ei yllätyksen sattuessa tartte mennä kommandona.
Särmä TST laavukangas, M05 metsäkuvio
Särmä TST laavukangas, M05 metsäkuvio
159.99 - 189.99 EUR
Laavukangas on kevytmajoitteiden aatelia, helppo käyttää, helppo kuljettaa ja taittuu tosi moneen tarpeeseen. Särmä TST laavukankaat eivät ole mitään pyörän uudelleenkeksimistä, malli seuraa tuttua tarppikaavaa mutta materiaalit ja tarvikkeet täyttävät suomalaisen sotilaskäytön vaatimukset. Saatavilla kahta eri kokoa, isompi kahden-kolmen hengen majoitteeksi ja pienempi yhden-kahden nukkujan suojaksi.
Alpina Tundra
Alpina Tundra
129.99 EUR
Rehelliset ympärivuotiseen käyttöön tehdyt kalvolliset ja kokonahkaiset vaelluskengät ja vieläpä aika lompakkoystävälliseen hintaan. Ja nämähän on valmistettu joko Bosniassa tai Sloveniassa.
Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, L/XL Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, Vihreä, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, Vihreä, L/XL Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 lumikuvio, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 lumikuvio, L/XL
Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla
Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla
244.98 EUR
PC18 on suomalaiselle käyttäjälle suunniteltu, erittäin "PV-yhteensopiva" plate carrier -suojaliivi. Monipuolisesti muokattavissa loppukäyttäjän henkilökohtaisten tarpeiden mukaan ja yhteensopiva markkinoilta valmiiksi löytyvien lisätarvikkeiden kanssa.
Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, Vihreä, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, Vihreä, L/XL Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, L/XL
Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla
Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla
249.98 EUR
PC18 on suomalaiselle käyttäjälle suunniteltu, erittäin "PV-yhteensopiva" plate carrier -suojaliivi. Monipuolisesti muokattavissa loppukäyttäjän henkilökohtaisten tarpeiden mukaan ja yhteensopiva markkinoilta valmiiksi löytyvien lisätarvikkeiden kanssa.
Carinthia SA M05 makuupussi, oliivinvihreä
Carinthia SA M05 makuupussi, oliivinvihreä
289.99 EUR
Suomen armeijan uusin makuupussimalli, uunituoretta tavaraa suoraan valmistajalta! Täydellinen paketti, sisältää itse pussin ja kompressiopussin lisäksi irroitettavan makuupussilakanan. Kipinäsuojattu jalkopää, oikea suomalainen innovaatio, tekee tästä erinomaisen avotulen tai kamiinan äärellä nukkumiseen. Käytännössä sama kuin Carinthian Defence 4, mutta kipinäsuojalla ja sisäpussilla, eli pienellä lisähinnalla saat reilusti lisäominaisuuksia, tämähän on ihan hullua!
Loading...