Sadevaatteet

Suomalainen ihminen inhoaa sadetta yllättävän paljon siihen nähden, millaisia määriä sitä taivaalta tulee. Luulisi meidän tottuneen? Tai ehkä kyse on vain kaupunkilaiskuplasta ja maaseudulla osataan pukeutua oikein. Oli miten oli, sopivat vehkeet päällä sateen aiheuttama harmitus vähenee, oli ympäristö mikä hyvänsä.

Seuraavassa käsitellään erilaisten sadevarusteiden ominaisuuksia ja omituisuuksia. Näytä koko ryhmäkuvaus

Tuoteryhmät

Suomalainen ihminen inhoaa sadetta yllättävän paljon siihen nähden, millaisia määriä sitä taivaalta tulee. Luulisi meidän tottuneen? Tai ehkä kyse on vain kaupunkilaiskuplasta ja maaseudulla osataan pukeutua oikein. Oli miten oli, sopivat vehkeet päällä sateen aiheuttama harmitus vähenee, oli ympäristö mikä hyvänsä.

Seuraavassa käsitellään erilaisten sadevarusteiden ominaisuuksia ja omituisuuksia.

Sadetakit

Sadetakki on helpoimmin lähestyttävä suoja sadetta vastaan: se puetaan kuin tavallinen takki, mutta pitää vettä. Yksinkertaista! Sadetakki yllä voi tehdä kaikkea mitä muutenkin, mitä nyt reippaasti liikkuessa tulee vähän enempi hiki. Sateenvarjoon verrattuna takki on yliveto, koska se jättää molemmat kädet vapaiksi eikä lähde tuulen mukana, vaan päinvastoin suojaa tuulelta.

Ns. vedenpitävät ja hengittävät kalvotakit ovat paremmin hengittäviä kuin vinyylitakit, mutta kyllä nekin yllä rehkiessä hiki tulee: tuuletusaukot etenkin kainaloissa tekevät ihmeitä. Yläselkä ja etumus ovat myös otollisia paikkoja ilmanvaihdolle. Ei-hengittävän materiaalin etuihin kuuluu se, että niistä ei vesi meinaa tulla läpi edes paineella (esim. repun olkaimien vuoksi) ja ne kestävät kulutusta ilman huoltoa mainiosti.

Pienimmillään sadetakki pakkautuu helpoksi nyytiksi mukaan, joten mukautuvuus vaihteleviin olosuhteisiin on hyvä. Sadetakin miinuspuoliin kuuluu heikko suoja jaloille. Sadetakkia pidetään usein jokaisen vaatekaapin perustarpeena, mutta oikeastaan vettähylkivällä softshell-takilla tai vahatulla sekoitekangastakilla pärjää satunnaisessa käytössä oikein hyvin.

Sadehousut

Sadetakin tai -viitan parina sadehousut ovat päivänselvä valinta jalkojen suojaksi. Harvempi kuitenkin vaivautuu näiden kanssa puljaamaan, koska tavallisten housujen ylle puettuna hiostavuus nousee merkittävästi ja sadehousujen pukeminen on oma operaationsa, vaikka onnistuisikin kengät jalassa.

Housut ovat alttiimpia kulutukselle, joten viimeistään tässä kohtaa kannattaa pohtia tarvettaan materiaalin hengittävyydelle ja voisiko mukavan olon varmistaa riittävän vähillä vaatekerroksilla sadehousujen alla. Hengittävien kankaiden pelastus on, jos polviin ja perseeseen on lisätty kulumiselta suojaavat vahvikkeet.

Sadehousuilla on vankka käyttäjäkuntansa hyvästä syystä. Silloin kun niitä tarvitsee, vähän hankalampi pukemisoperaatio on todella vaivan arvoista.

Sadeviitat

Sadeviitta on taatusti monikäyttöisin sadevaate mitä kuvitella saattaa: retkeilijöitä ajatellen sen alle mahtuu hyvin vaikka rinkka, pyöräilykäytössä se taas suojaa hyvin jalkojakin käsien ja ohjaustangon yli heitettynä. Sadeviitan alta avoin rakenne tarkoittaa sitä, ettei se hiosta varsinkaan syyssateilla yhtään, vaikka fillaria polkisi reippaammin tai selässä kulkisi painava kantamus.

Tuuli tarttuu sadeviittaan herkästi, ja sen liepeiden sitominen oikein onkin tärkeä taito viittajengin jäsenille. Valmiiksi muotoiltujakin sadeviittoja on, mutta niistä taas puuttuu sadeviitan yksi taikaominaisuus: mahdollisuus virittää sadekatos tai tuulensuoja melkein mihin vaan tai käyttää sitä hätämajoitteena.

Sadeviitan sivuilta pilkistävät käsivarret ovat alttiina pisaroiden piiskaamiselle, joten ei ole yhdentekevää mitä viitan alle on pukenut, mutta kaiken kaikkiaan sadeviitta on kyllä varsinainen kaikenkattava hopealuoti, jonka omistajia yhdistää itsevarmuus tilanteessa kuin tilanteessa.

Loading...