Kerrospukeutumisen perusteet

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tässä artikkelissa käydään läpi lyhyesti kerrospukeutumisen perusteet Suomen olosuhteissa ja annetaan tuotesuosituksia eri kerroksille. Jos et halua lukea koko artikkelia, voit siirtyä alempana olevasta sisällysluettelosta suoraan haluamaasi kohtaan.

Ihmiskehosta tuntuu kivalta kun olosuhteet ovat mahdollisimman optimaaliset, ei ole liian kuuma eikä kylmä eikä varsinkaan märkä. Vaatetuksella näitä olosuhteita pyritään hallitsemaan myös ulkoilmassa ja huonossa säässä.

Kerrospukeutuminen tarkoittaa juuri sitä, pukeudutaan useampiin vaatekerroksiin. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä ja ne toimivat tehokkaasti yhdessä toistensa kanssa pitäen meidät kuivina ja sopivan lämpiminä.

Mies kerrospukeutuu Särmä TST-vaatetusjärjestelmään kylmällä.

Sisällysluettelo

Aluskerros

Tämä ohut kerros toimii eristeenä ihon ja ulompien vaatekerrosten välissä ja takaa kaikissa olosuhteissa vähintään jonkinlaisen mukavuuden. Kosteutta siirtävä aluskerros kerää ja haihduttaa kehon tuottaman kosteuden eteenpäin ulompiin vaatekerroksiin, näin iholla säilyy vähintään jonkinasteinen kuiva, lämmin ja mukava tunne.

Olosuhteista ja lämpötiloista riippumatta aluskerros kannattaa koostaa kevyistä, hengittävistä ja kosteutta siirtävistä alusvaatteista. Lämpimällä säällä lyhythihaiset paidat ja lyhytlahkeiset alushousut ovat luonnollinen valinta, kylmemmällä säällä sitten pidemmät. Materiaaleina kannattaa suosia keinokuituja, merinovillaa ja näiden sekoitteita.

Tuotesuositukset

Välikerros

Henkilö pukee päälleen Särmä TST Poolopaidan.

Aluskerroksen päälle puetaan tilanteen niin vaatiessa yksi tai useampi välikerros. Välikerrosten tehtävä on eristää ja sitä kautta lämmittää. Välikerrastoja on monenlaisia, tärkeimpänä on se, että materiaalit ovat hengittäviä ja kosteutta siirtäviä!

Välikerrokset kannattaa miettiä sään lisäksi oman aktiviteettitason mukaan. Kun liikutaan ja lämpötila on nollan paikkeilla tarvitaan enimmillään kevyttä välikerrastoa, esim. pitkiä kalsareita ja poolopaitaa. Jos taas samassa säässä oltaisiin paikallaan pitkiä aikoja tarvittaisiin välikerroksiin jo jotain lämpimämpää.

Vanha nyrkkisääntö kylmälle säälle: "Pukeudu niin, että paikalla ollessa on vähän kylmä, silloin liikkuessa ei tule liian kuuma."

Tuotesuositukset

Kuorikerros

Henkilö sulkee Särmä Tst L3 tuulitakin.

Kuorikerros ei yksinomaan tarkoita Gore-Texiä tai vastaavaa kalvokuorivaatetusta, se on yksinkertaisesti vaatetuksesi uloin kerros, eli kuori. Useimmiten kyseessä on ns. tavalliset vaatteet, eli ei välttämättä vettäpitävä maasto- tai retkeilypuku. Kuorikerros suojaa sen alla olevia kerroksia siltä mitä niitä ei ole tarkoitettu yksinään kestämään, kuten tuulelta, kosteudelta ja kulumiselta.

Periaatteessa monikäyttöisin kuorikerros on aina kevyt ja vuoraamaton, mutta kovilla pakkasilla kuorikerros voi hyvinkin olla esim. toppapuku. Muista: mitä paremmin kuorikerros hengittää, sitä vähemmän se hiostaa ja sitä mukavampi siinä on olla ja elää. Kuorikerrosta hankkiessa kannattaa myös varmistaa, että alle mahtuu vähintään alus- sekä välikerros.

Sadevaatteet jakavat mielipiteitä, pitääkö ne pukea tavallisen vaatetuksen päälle vai sen tilalle? Paikallaan ollessa sadevaatteet voi periaatteessa poikkeuksetta pukea tavallisen vaatetuksen päälle ilman mitään haittoja. Mutta liikkuessa tämmöinen lisätty hiostava vaatekerros voi olla hyvinkin ikävä, tällöin voidaan tavallinen takki ja housut vaihtaa vedenpitäviin vastineisiin jolloin hiostavuus vähenee ja jaksaminen kasvaa.

Tuotesuositukset

Lisäkerros

Kerrospukeutuva henkilö pukee päälleen SÄRMÄ TST pakkastakin lisälämmikkeeksi.

Kylmällä säällä on tärkeää, että liikkeen loppuessa lämmintä vaatetta puetaan nopeasti päälle. Jos tauot ovat lyhyitä ei niiden ajaksi välttämättä kerkeä lisäämään lämpimiä välikerrastoja, ja jos kerkeää niin niitä ei sitten kerkeä venksalaamaan pois jos tulee kiire lähteä liikkeelle.

Näissä olosuhteissa kannattaa harkita kaiken tavallisen vaatetuksen (ja mahdollisesti varusteiden) päälle helposti puettavaa lisäkerrosta. Näiden vaatteiden tulee olla riittävän tilavia ja malliltaan helposti puettavia; takkien tulee olla yli-isoja ja housuissa kannattaa olla lahkeet halkaisevat sivuvetoketjut. Tarpeen tullen nämä uloimmat kerrokset pitää myös pystyä riisumaan nopeasti.

Nämä ovat vain väliaikaisia. Varsinainen vaatetus (aluskerros, välikerros, kuorikerros) on se joka pysyy muuttumattomana aamusta iltaan, mutta lisäkerrokset lisätään ja riisutaan tilanteen niin vaatiessa. Kun puolet tauosta ei mene vaatteiden kanssa venkslaamiseen saadaan siitä lepoajasta paras mahdollinen hyöty irti.

Tuotesuositukset

ASUSTEET KERROSPUKEUTUMISESSA

Päässäkin kannattaa hyödyntää vaatteiden kerrostamista. Alle puettu merinovillainen kypärähuppu tai aluspipo tekee kesälätsästäkin äkkiä pakkaskelpoisen päähineen. Pään ja niskan sekä kaulan kautta saa myös vähennettyä nopeasti lämpöä. Vastaavasti kaulan ympäri kietaistu huivi on tehokas tapa pysyä lämpimänä. Tämä mahdollistaa myös vaatetuksen säätelyn niin, että vaihtoehdot ei ole "kaikki tai ei mitään".

Sama pätee käsineisiin. Kylmällä ilmalla voi periaatteessa käyttää täsmälleen samoja hanskoja kuin muutenkin, mutta isommassa koossa. Väljyys itsessään vähentää lämmön johtumista hanskan läpi ja se mahdollistaa aluskäsineen pukemisen lämmikkeeksi.

Tuotesuositukset

Esimerkkitaulukko vaatetuksen kerrostamisesta

Alla olevasta taulukosta saat osviittaa siihen, miten erilaisiin säätiloihin kannattaa pukeutua. Taulukossa on esitetty sään, toiminnan ja pukeutumisen suhdetta periaatetasolla. Käytännössä kylmää sietävä henkilö tai herkästi paleleva vilukissa voivat poiketa näistä suuntaviivoista, ihmisiä kun on erilaisia.

Kuiva, ei sada Märkä, sataa vettä
Korkea aktiivisuus
Esim. tetsaamista ja sykkimistä
Matala aktiivisuus
Esim. muutaman tunnin vartiovuoro poterossa
Korkea aktiivisuus
Esim. tetsaamista ja sykkimistä
Matala aktiivisuus
Esim. muutaman tunnin vartiovuoro poterossa
Lämmin
10-30°C
(T-paita), bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku, sadevaatteet
Kolea
0-10°C
T-paita, bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku ja tarvittaessa pitkähihainen aluspaita, pitkät alushousut, lämpökerros T-paita, bokserit, maastopuku ja tarvittaessa sadevaatteet T-paita, bokserit, maastopuku, sadevaatteet ja tarvittaessa pitkät alushousut, lämpökerros
Kylmä
-40-0°C
Poolopaita, bokserit, maastopuku ja tarvittaessa pitkät alushousut, lämpökerros, pakkasvaatteet Poolopaita, bokserit, pitkät alushousut, maastopuku ja tarvittaessa lämpökerros, pakkasvaatteet, lämpöviitta

Yhteenveto

Kun otat nämä opit käyttöösi, saatat huomata että ulkona liikkuminen huonollakin kelillä, on jo huomattavasti mukavampaa. Näillä pärjäät jo varsin mainiosti, mutta jos kaipaat lisää tietoa aiheesta, niin klikkaa tästä meidän syventävään artikkeliin.

Kerrospukeutumisvideot

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä T-paita, merinovillaa, musta Särmä T-paita, merinovillaa, Laivastonsininen Särmä T-paita, merinovillaa, Petrooli
Särmä T-paita, merinovillaa
Särmä T-paita, merinovillaa
44.99 EUR
Päällepäin kuin mikä tahansa T-paita, mutta salaa paljon parempi! Malli on se tuttu ja turvallinen, mutta materiaali loistavan mukavaa ja toimivaa merinovillasekoitetta.
Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, musta Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa, Khaki Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, luonnonvalkoinen Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, oranssi
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa
24.99 EUR
Törkeän monikäyttöinen kevyt kypärähuppu eli balaclava; tilanteesta ja tarpeesta riippuen tämä taittuu joko koko kasvojen suojaksi, pipo-kauluri-yhdistelmäksi, pipoksi tai putkikauluriksi. Vähän kuin PV:n jakama "ville-viis-vee", mutta huomattavasti fiksumpi kaikilla osa-alueillaan. Materiaalina kevyt, ihoa vasten mukava ja tehokkaasti kosteutta siirtävä merinovillaseos.
Särmä merinobokserit
Särmä merinobokserit
31.99 EUR
Tässä olis kunnon merinobokserit sepaluksella!
Särmä T-paita, merinovillaa, 3-Pack
Särmä T-paita, merinovillaa, 3-Pack
120.99 EUR 134.97 EUR
Nyt olis astetta edullisempaan hintaan tarjolla 3-Pack merinovillaista T-paitaa. Merinovilla on suht huoltovapaa materiaali – kolmella paidalla pärjännee jo pitkään ilman sen suurempaa pyykkäilyä!
Särmä merinosormikkaat, Tummanharmaa Särmä merinosormikkaat, Musta Särmä merinosormikkaat, Oliivinvihreä Särmä merinosormikkaat, Maastokuvio Särmä merinosormikkaat, Oranssi Särmä merinosormikkaat, Keltainen
Särmä merinosormikkaat
Särmä merinosormikkaat
14.99 EUR
Ohuet, näppärät kotimaiset neulesormikkaat maailman parhaasta materiaalista. Hyvät semikylmille keleille sellaisenaan, toimivat myös paksumpien kuorihanskojen vuorina. Kuin voi tehdä näin edulliset merinovillasormikkaat Suomessa?
Särmä Hardshell-kuoritakki, harmaa
Särmä Hardshell-kuoritakki
Särmä Hardshell-kuoritakki
103.95 EUR 129.99 EUR
Vedenpitävä kalvotakki tekee päätöksistäsi helpompia: voit vetää sen yllesi suunnilleen aina kun pelkkä T-paita ei riitä. Särmä Hardshell-kuoritakki on joka jannulle tarkoitettu pröystäilemätön kurjan kelin takki, joka toimii Suomessa lähes ympäri vuoden ja hyvin monessa eri olosuhteessa, kiitos hieman hengittävän ja erittäin tuulenpitävän kalvokankaan ja fiksujen käytännön ominaisuuksien.
Särmä TST L1 merinopipo, vihreä Särmä TST L1 merinopipo, musta Särmä TST L1 merinopipo, Khaki Särmä TST L1 merinopipo, oranssi
Särmä TST L1 merinopipo
Särmä TST L1 merinopipo
19.99 EUR
Pieni, mutta ihana asia: ohut, kevyt ja lämmin merinovillapipo. Kätevä asuste joka kulkee aina mukana taskunpohjalla. Sopii hyvin myös kypärien ja muiden päähineiden alla käytettäväksi. Materiaalina kevyt, ihoa vasten mukava ja tehokkaasti kosteutta siirtävä merinovillaseos.
Särmä merinobokserit, 4-Pack
Särmä merinobokserit, 4-Pack
114.99 EUR 127.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan – vaikka kyseessä on merinovilla, on varmaan ihan paikallaan harjoittaa hieman riskienhallintaa ja hajauttaa kalsariportfoliota useampaan pariin, niin ei yllätyksen sattuessa tartte mennä kommandona.
Särmä Retkeilyhousut, vihreät
Särmä Retkeilyhousut
Särmä Retkeilyhousut
63.95 EUR 79.99 EUR
Särmä retkeilyhousut on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun, eli mielikuva on aika rento. Näillä pärjää mainiosti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja korkeuseroja saa olla. Ulkonäkönsä puolesta nämä ovat yhteensopivat myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä ja erottaa nämä keveistä kesähousuista, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa, musta
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa
69.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunniteltu poolopaita. Pitkä helma, raglan-hihat ja ovelasti toteutetut kaulus sekä hihansuut takaavat erinomaisen käyttömukavuuden. Merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, mustat Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, Khaki
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa
26.99 EUR
Kylmä ja kurja sää on vaikea paikka sorminäppäryyttä vaativille tehtäville, tätä varten suunniteltiin L1 aluskäsineet! Nämä ohuet ja istuvat merinovillasormikkaat voidaan helposti kerrostaa istuvienkin hansikkaiden alle, näin saadaan kiperästi kaivattua eristystä sorminäppäryyden kärsimättä.
Särmä Retkeilytakki, musta Särmä Retkeilytakki, vihreä
Särmä Retkeilytakki
Särmä Retkeilytakki
79.95 EUR 99.99 EUR
Särmä retkeilytakki on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun rennosti. Takin kanssa pärjää mukavasti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja ulkonäkönsä puolesta takki on yhteensopiva myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä merinovillakalsarit, pitkät
Särmä merinovillakalsarit, pitkät
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Särmä Hardshell-kuorihousut
Särmä Hardshell-kuorihousut
71.95 EUR 89.99 EUR
Vedenpitävät Särmä Hardshell-kuorihousut vaikkapa Särmä Hardshell-kuoritakin kaveriksi. Särmä Hardshell on joka jannulle tarkoitettu pröystäilemätön kurjan kelin puku, joka toimii Suomessa lähes ympäri vuoden ja monissa eri olosuhteissa, kiitos hieman hengittävän ja erittäin tuulenpitävän kalvokankaan ja fiksujen käytännön ominaisuuksien.
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa, vihreät Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa, mustat
Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa
Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa
59.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunnitellut lämpimät väliasun housut. Istuva muotoiltu ja pehmeä, joustava neulos takaavat käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST Lämpöviitta, eristeetön, M05 metsäkuvio Särmä TST Lämpöviitta, 67 g Climashield, M05 metsäkuvio Särmä TST Lämpöviitta, 100 g Climashield, M05 pakkaskuvio
Särmä TST lämpöviitta
Särmä TST lämpöviitta
219.99 - 349.99 EUR
Monikäyttöinen Särmä TST Lämpöviitta toimii taukovaatteena, makuupussina, kuoripussina ja jopa laavukankaana. Suhteellisen yksinkertainen ja ällistyttävän monikäyttöinen varuste, joka palvelee vaativaa käyttäjää luotettavasti monissa tilanteissa ja olosuhteissa.
Särmä TST L3 Lämpötakki, ranger green
Särmä TST L3 Lämpötakki
Särmä TST L3 Lämpötakki
159.99 EUR
Erittäin kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva kevyt toppatakki Climashield-eristyksellä. Pakkautuu vaikka maastohousujen reisitaskuun! Suunniteltu eristäväksi välikerrastoksi maastopuvun alle, toimii myös päällimmäisenä vaatteena esim. tauoilla tai muussa kevyessä käytössä.
Särmä TST L3 Lämpöhousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L3 Lämpöhousut, Ranger Green
Särmä TST L3 Lämpöhousut
Särmä TST L3 Lämpöhousut
139.99 - 159.99 EUR
Erittäin kevyet, hengittävät ja nopeasti kuivuvat kevyet toppahousut huippuluokan Climashield-lämpöeristeellä. Ei paljoa paina ja pakkautuu vaikka maastohousujen reisitaskuun! Toimii eristävänä välikerrastona maastopuvun alla ja päällimmäisenä vaatteena esim. tauoilla tai muussa kevyessä käytössä.
Särmä TST L5 Pakkastakki, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkastakki
Särmä TST L5 Pakkastakki
299.99 EUR
Suoraviivaisesti käytännöllisyys edellä suunniteltu pakkastakki, erityisesti Puolustusvoimain M05 pakkastakkiin verrattuna kevyempi, mukavampi ja yksityiskohdiltaan kenttäkäyttöön toimivampi. Taskuja löytyy juuri sieltä ja sellaisina kuin niistä taisteluvarusteiden kanssa on iloa, tuuletusvetoketjut helpottavat oloa sykkeen noustessa.
Särmä TST L5 Pakkashousut, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkashousut
Särmä TST L5 Pakkashousut
229.99 EUR
Nopeasti muun vaatetuksen päälle kerrostettavaksi suunnitellut pakkashousut, voidaan pukea tavallisen kenttävaatetuksen päälle helposti kenkiä tai muita vaatteita/varusteita riisumatta. Kevyt ja pakkautuva rakenne ja vahvikkeet siellä missä niitä eniten kaivataan.
Särmä TST L5 Pakkasanorakki, M05 pakkaskuvio Särmä TST L5 Pakkasanorakki, M05 lumikuvio
Särmä TST L5 Pakkasanorakki
Särmä TST L5 Pakkasanorakki
299.99 EUR
Pakkasella taukovaatteiden pukemisen ja riisumisen tulee olla helppoa ja nopeaa, muuten ne jäävät herkästi käyttämättä ja sitten palellaan. L5 Pakkasanorakki on suunniteltu nopeasti puettavaksi kaiken muun vaatetuksen ja varustuksen päälle, ml. kypärät ja varusteliivit.
Loading...