Ohjeet

Kertomukset ja kenttätestaukset Ohjeet Muut artikkelit

Sadeviitta kenttämajoitteena

Vaikka nykyään retkeilijälle on olemassa laaja tarjonta erilaisia näppäriä majoitusratkasuja, aina yksittäisen taistelijan makuupussin sadesuojasta useamman hengen kupolitelttoihin, niin harva majoitusväline on yhtä sielukas, tunnelmallinen, monikäyttöinen ja kevyt kuin sadeviitta.

Tarppi kenttämajoitteena

Tarppi, tuo retkeilijän monikäyttöinen majoite ja suoja.

Asevalojen lyhyt oppimäärä

Tässä artikkelissa käydään läpi pyssyvalojen valintaa, asennusta ja käyttöä. Mikäli olet miettinyt asevalon hankkimista, aloita ensin tästä.

Värkkää vetoketjuihin fiksut vetimet

Vituttaako vetoketjuissa äänekkäät vetimet? Tietynlaisessa käytössä niin meitäkin. Tehtiin tämmöinen tiivis artikkeli siitä, miten niihin saa toimivat, kivat ja hiljaiset vetimet ihan omin pikku kätösin.

Roadtrippailu

Koronan myötä kotomaan matkailun suosio on kasvanut. Tässä jutussa esitellään automatkailun ihanuutta kolmen aika erilaisen roadtrippailijan silmin. Hyppää kyytiin!

Rinkan valinta, säätö ja pakkaus

Tässä artikkelissa käydään tiiviisti läpi oleellisimmat pointit rinkan valinnasta, säädöstä ja pakkaamisesta. Mitään rakettitiedettähän se ei ole, muutaman perusjutun kautta pääsee pitkälle.

Plate Carrierin kokoaminen - taskutetristä PALS-ruudukossa

Levynkantoliivi, eli melkeinpä suomeksikin jo vakiintunut plate carrier on yksi monista vaihtoehdoista modulaarisen taisteluvarustuksen pohjaksi. Tässä jutussa käymme läpi tiiviisti, millä perusteilla saatat päätyä plate carrieriin, mitä taskuja siihen kannattaa valita ja mitä niiden sijoittelussa tulee huomioida, ja myöskin taskutyyppeihin liittyviä huomioita.

Kuinka suojautua punkin perkeleeltä?

Kun etsitään Suomen vaarallisinta eläintä, niin punkin perkelehän se on. Älä kuitenkaan anna tuon pikku paskiaisen hallita elämääsi. Luontoon voi hyvillä mielin mennä retkeilemään, kalaan tai metsälle punkkikaudellakin, kunhan toimii fiksusti. Tästä artikkelista löydät muutamia vinkkejä punkkiuhan neutralointiin.

Ensiapuvälineiden sijoittelu taisteluvarustuksessa

Ilman ensiaputarvikkeita tulee kuolo, joten niitä on syytä kantaa taisteluvarusteissa - sotakentillä kun on aika monenlaista vaaratekijää. Mutta mitä ottaa mukaan, ja mihin ne kannattaa sijoittaa? Let’s find out!

Tee-Se-Itse: taisteluvyön valjaat

Tässä vähän luettavaa niille, joilla ei ole varaa ostaa valmiita tuotteita, eikä mielikuvitusta ratkaista ongelmiaan itse. Eiku... No kai tästä jollekin jotain iloa on.

Varusteet toiminnalliseen ammuntaan talvella

Lunta ja kylmää riittää tätä juttua kirjoittaessa, ja se on hyvä juttu myös toiminnallista ammuntaa harrastavan näkövinkkelistä. Vaikka ampumakausi painottuu vahvasti kesään, kannattaa talvitreenistä ottaa kaikki ilo irti ja testata suorituskykyään myös vaativammissa olosuhteissa. Treeniä voi hyödyntää myös meidän ruttokauden Remote Brutalityssä.

Luminaamioinnin perusteet

Pohjoisella pallonpuoliskolla elellään artikkelin kirjoitushetkellä parasta talvikautta, ja onneksi ilmastonmuutos ei ole vielä niin pitkällä, että oltaisiin ilman lunta. Tässä tiivis peruspaketti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon maastouttamisessa ja naamioinnissa, kun lumi peittää maan ja miten suomalaisesta huippudesignista, M05-maastokuvioista saa kaiken hyödyn irti.

Kerrospukeutumisen ja vähän muunkin musta raamattu

Hypotermian ja lämpöhalvauksen välttäminen, ja kaikki siltä väliltä. Miten välttyä hikoilemasta talvivaatteitaan läpimäriksi? Miten helpottaa oloaan kesäkuumalla? Onko sormien ja varpaiden palelu pakkasella henkilökohtainen ominaisuus, jolle ei voi mitään? Mitä tehdä, jos putoat talviretkellä veteen ja ainoastaan taukovaatteesi säilyivät kuivana? Voiko kehoaan lämmittää tai viilentää syömällä tai juomalla?

Varustuksen kehäajattelu - oikeat tavarat oikeassa paikassa

Kerrospukeutumisessa jokaisella kerroksella on roolinsa. Samaa sipulimaista ajattelua voi soveltaa myös muuhun varustukseen. Tässä artikkelissa käydään läpi varusteiden kehäajattelun perusperiaatteet ja annetaan esimerkkejä sen toteuttamisesta sotatouhuissa ja siviilipuolella.

Opas toiminnallisen ampumaharrastuksen pariin

Varustelekan ja InRangeTV:n järjestämien Brutality-kilpailujen vuoksi monella kiinnostuneella on herännyt kysymys, miten aloittaa toiminnallinen ampumaharrastus. Tässä on yleiskatsaus mahdollisesta polusta harrastuksen pariin: mistä aloittaa ja mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon. Artikkelissa niputetaan surutta kaikki toiminnalliset lajit yhdeksi köntiksi, eikä aleta käymään jokaisen disipliinin lajikohtaisia koukeroita tarkasti läpi.

Jokamiehenoikeudet Suomessa

Suomessa meillä on nämä jokamiehenoikeudet, eli pähkinänkuoressa pääsy luontoon ja siellä liikkuminen kuuluu kaikille. Vaikka näitä ei missään laissa täsmällisesti lue, tietyt asiat kuuluvat vanhojen tapojen nojalla jokamiehenoikeuksien piiriin. Vaikka nimestä voisi muuta nykyään luulla, nämä oikeudet koskevat kaikkia, ei ainoastaan miehiä.

Marssi tai kuole! Perusopas armeijatyyliseen siirtymiseen jalan

Marssiminen on sotilaskunnon yksi peruspilari. Varmasti jokaisella palveluksessa olleella on muistoja marssimisesta, jotka aika on kivasti kullannut. Silloin vitutti ja hajotutti, mutta jälkeenpäin pitkiä kilometrejä muistellaan lämmöllä.

Rantalan päiväkäsky: Täydellinen pakkauslista Suomi-matkailuun

Suomi on matkailun kuumin trendi! Asian tietävät jo kansainväliset Instagram-julkkikset, Bollywood-tähdet ja huippu-urheilijat (tai tiesivät ennen pandemiaa), ja pian myös härmäläiset itse tulevat ymmärtämään kotomaansa koko kauneuden…

Sotilasvarusteiden NIR-ominaisuudet ja huolto

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa perustavanlaatuinen käsitys lähi-infrapunasäteilyn vaikutuksesta sotilasvaatteiden ja -varusteiden valmistuksessa, käytössä ja huollossa. Emme ole sähkömagneettisen säteilyn tieteenalojen ammattilaisia, mutta ymmärrämme miten nämä asiat vaikuttavat työhömme ja loppukäyttäjän tarpeisiin.

Villavaatteiden pesu ja hoito

Villa on oikein hoidettuna hyvin pitkäikäinen materiaali, mutta kaltoinkohtelu voi heikentää sen ominaisuuksia tai lyhentää sen käyttöikää. Hankaus ja paine eivät tee villalle hyvää - villapaitoihin ei pelkästään koristeiksi tehdä kyynärvahvikkeita. Etenkin pöydänreunat ovat pahoja vihollisia villapaidoille.

Psst, haluatko ostaa käytetyn makuupussin?

Uudet HYVÄT makuupussit maksavat paljon. Käytetyt armeijan makuupussit maksavat puolestaan tosi vähän ja ovat kyllä hyvä diili, mutta niissä kannattaa tiedostaa pari juttua. Käydäänpä näitä vähän läpi, mutta ensin selitetään pelikenttä, eli mitä voit odottaa meiltä ostetulta pussilta.

Kokataan Skramalla

Skrama on melkoisen terävä pala metallia ja Terävä brändimme lippulaiva. Osa meistä ehkä ajattelee, että Skrama ei ole se kaikkein paras väline ruoanlaittoon, ja saattavat olla oikeassakin, me päätimme kokeilla tätä. Jos olet yhtä rohkea ja päätät tehdä samoin jaathan kokemuksesi muille käyttämällä hashtagia #cookingwithskrama

Yksinkertainen vaateomistusopas ulkoilmaan

Tämä artikkeli yrittää tarjota metässäliikkujalle vaatekattauksen, jolla hän pärjää yleisimmissä sääolosuhteissa. Nämä kaikki saa Varustelekasta, tottakai, mutta saatat jo ennestään omistaa jotain täysin sopivaa tai tietää paikkoja, joista luulet saavasi parempia diilejä. Artikkelissa on paljon suoria linkkejä eri puolille nettisivujamme, niitä ei ole pakko avata kaikkia heti, mutta niistä pääsee kätevästi eri kategorioihin.

Apua makuupussin koon valintaan

Makuupussin koon selvittämisen vaikeudesta Meiltä usein kysellään, minkäkokoisia eri makuupussit ovat. Etenkin isoilla henkilöillä on välillä hankaluuksia löytää sopivaa makuupussia, mutta ylenmääräinen väljyys tarkoittaa painoonsa nähden kylmempiä unia myös hoikille ihmisille.

Varustelekan tuotemerkkien 12 kk materiaali- ja valmistusvirhetakuu

Varustelekan tavallisen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeuden lisäksi myönnämme kaikille Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä tuotemerkkien tuotteille 12 kuukauden materiaali- ja valmistusvirhetakuun. Takuuaika alkaa päivänä jolloin tuote luovutetaan asiakkaalle, joko myymälässämme tai postin/matkahuollon toimipisteessä.

Särmä TST reppujen käyttö plate carrierin taistelureppuna

Huomio! Ohje yhä työn alla, lisäämme valokuvat myöhemmin!

Särmä TST reppujen käyttö rinkan päiväreppuläppänä

Särmä TST taistelu/päiväreput ovat suunniteltu mahdollistamaan kiinnityksen RP80rinkkaan "päiväreppuläpäksi". Tässä ohjeessa esittelemme kaksi eri tapaa rinkkakiinnityksen vaatimien adapteriremmien valmistukseen, ompelemalla ja ilman, sekä niiden käytön. Esimerkkeinä käytetty Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppua ja Särmä TST RP80 rinkkaa. Tämä sama perusajatus ja adapterit toimivat myös monen muun repun ja rinkan kanssa, rohkaisemme lukijoita kokeilemaan näitä temppuja omien lempparireppujensa ja -rinkkojensa kanssa!

Kerrospukeutuminen

Tämä kirjoitelma käsittelee kerrospukeutumista Suomen olosuhteissa ja ylläripylläri äärikaupallisesti Varustelekan vaatetusvalikoiman näkökulmasta.

Särmä TST RP80 rinkan kokoaminen ja pituussäätö

Valokuvissa näkyvä RP80 rinkka on ensimmäisestä tuotantoerästä, jotkin yksityiskohdat kuten solkien väri yms. ovat sittemin muuttuneet mutta kokoaminen tehdään yhä kuten ennenkin.

Tekstiilien pesusta

Vaatteiden ja muiden tekstiilien pesu herättää joskus kysymyksiä. Vaikka pyrimme tuotesivuilla kertomaan kunkin tuotteen hoidosta parhaamme mukaan, on tällaiselle omalle tietopaketilleen mielestämme tilausta yleissivistävänä palveluna.

Shemagh-huivin sitominen kasvojen suojaksi

Ohjeet Shemagh-huivin sitomiseksi kasvojen suojaksi Shemagh-huivi ei ole pelkästään kaulahuivi, sillä siitä saa myös koko pään kommandopipon tapaan suojaavan laitoksen. Tämä suojaa päätä tuulelta, hiekalta, kylmältä ja äärimmäiseltä lämmöltä. Kätevä kikka, jos pipo unohtuu talvella kotiin, mutta huivi löytyy kaulalta.

Suurteltan kasausohje

Pakattuna teltta on kahdessa helposti kannettavassa osassa – salkosetti yhdessä nipussa, telttakangas muine kamoineen kahvoilla varustetussa kantokassissa. Maastossa kulkien viimeksi mainittua kassia voi kantaa helposti kahden ihmisen voimin, kun pujottaa kahvoista läpi karahkan, jota pitää olan päällä.

Voimavalolyhdyn käyttö

Voimavalolyhdyt ovat hieno tuulahdus menneisyydestä. Ne ovat pitkäikäisiä, monimutkaisia laitteita, joilla saa hirveästi valoa hauskalla oheistoiminnalla. Koska voimavalolyhty on oikeasti aika hankala ja väärin käytettynä tosi vaarallinen, ei näitä nykyeuroopassa, jossa sähkönsaanti on varmaa, enää paljoa käytetä. Niinpä vekottimien valmistuskin on melkein kokonaan siirretty Kiinaan. Tämä artikkeli käsittelee ensisijaisesti Petromax-tyyppisiä valaisimia, ensinnäkin siksi, että suurin osa nykyään uutena myytävistä voimavalolyhdyistä tulevat samalta tehtaalta kuin Petromaxitkin, ja toisekseen siksi, että suurin osa Euroopassakin aikanaan valmistetuista valaisimista olivat toiminnallisesti hyvin samanlaisia.

Pukeutumisen taito

Kirjoittanut Arne Eriksen HUOMIO! Teksti sisältää reilusti kirjoittajan omia mielipiteitä ja näkemyksiä. Kylmille keleille pukeutuminen on taitolaji, jonka voi oppia ainoastaan kokemuksen kautta. Aiheeseen liittyy kuitenkin yllättävän paljon teoriaa, jonka hyödyntäminen helpottaa käytännön oppimista huomattavasti. Koska Suomessa on tunnetusti olemassa vain kylmiä ja helvetin kylmiä olosuhteita, ajattelimme kirjoittaa asiasta lyhyen selvityksen kansakunnan iloksi.

Riippumattoilu talvella

Kirjoittanut: Sampsa Kuronen Riippumattoilun anatomia Riippumatto on kesällä todella näppärä ja kevyt majoitusvaihtoehto. Se menee sinne, mihin jääkäri ei uskalla, ja on todella helppo ripustaa. Talvellakin se on sitä – asiaan tosin tulee muutama lisämutta. Riippumatossa, kuten oikeastaan missä tahansa majoitteessa, on hankalaa eristää selkä kylmältä. Makuupussissa riippumatossa nukuttaessa selän puolella eriste painuu kasaan ja täten selästä tulee suurin lämpöhukan aiheuttaja. Tämän takia on tärkeää huomioida jo varusteita valitessa riittävä eriste selälle. 20 pakkasasteen lämpötilassa meillä riitti eristeeksi huopa sekä taukotakki. Solumuovipatja pitää riippumattoa näppärästi muodossaan.

Kengät ja niiden hoito kansalle ymmärrettäväksi

Nykypäivän kulutuskulttuurissa on valitettavaa, että kenkien - kuin myös monien muidenkin asioiden - huolto on yhä useammalle immeiselle vierasta hommaa. Tästä syystä me täällä Varustelekassa ajattelimme täyttää kansalaisvelvollisuutemme ja levittää hieman tietoa ja valaistusta asiaan liittyen, jotta jälkipolvilla olisi mahdollisuus nauttia hyvin huolletuista ja särmän näköisistä kengistä.

Kuvitetut ohjeet ALICE-rinkan hihnojen rankaan kiinnittämiseen

Tämä ohje auttaa sinua asentamaan rangan ALICE-rinkkaan ja kiinnittämään hihnat ALICE-rinkan rankaan. Tässä esimerkissä olemme käyttäneet Large ALICE-rinkkaa, mutta samat ohjeet soveltuvat myös Medium-kokoisen rinkan rangan asentamiseen.

Kuvitetut ohjeet paracord-rannekkeen tekemiseen

Oletko koskaan huomannut olevasi tilanteessa jossa olisit tarvinnut jotain, millä sitoa esimerkiksi teltan pääty kiinni puuhun tai korvata repeytyneet kengännauhat? Vastaus tähän ongelmaan on paracord-ranneke – tästä erittäin kestävästä narusta valmistetusta rannekkeesta on sama hyöty narujen kanssa toimiessa kuin ilmastointiteipillä on teipatessa. Alla tarvikelista sekä kuvitetut ohjeet, joiden avulla saat tehtyä oman selviytymisrannekkeesi paracordista.

Loading...