Ohjeet
Varustelekan vaatteiden mittapäivitys 2024
Me on saatu paljon palautetta siitä, että meidän vaatekokojen välit on liian suuret, ja moni asiakas jää sen vuoksi ikävästi kokojen väliin. Niinpä me päätettiin korjata tämä.
Modernin Taistelijan Jalkineet – lyhyt opas kenkien maailmaan
Sotilaan varustus on kriittinen tekijä taistelukentällä, ja erityisesti jalkineiden merkitys on suuri – jos jalkasi eivät ole kuten hobitilla, joutunet käyttämään eri vuodenaikoihin ja maastoihin soveltuvia jalkineita pystyäksesi toimimaan kenttäolosuhteissa. Tässä artikkelissa tutustumme modernin sotilaan jalkineisiin ja niiden ominaisuuksiin sekä soveltuvuuteen eri tilanteisiin.
NIR – tarua vai totta?
Mikä on NIR? NIR tarkoittaa suomeksi lähi-infrapunasäteilyä. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa peruskäsitys lähi-infrapunasäteilyn vaikutuksesta sotilasvaatteiden ja -varusteiden valmistukseen, käyttöön ja huoltoon. Emme ole sähkömagneettiseen säteilyyn liittyvien tieteenalojen ammattilaisia, mutta ymmärrämme käytännöllisellä tasolla miten nämä asiat vaikuttavat työhömme ja loppukäyttäjän tarpeisiin.
Puskapissan mittainen inttitarina – ja neljä vinkkiä naisten vapaaehtoista palvelusta harkitseville
Kirjoittaja on suorittanut naisten vapaaehtoisen asepalveluksen.
Rinkan valinta
Rinkan valinta edessä? Oletko matkalla takapihalle, Karhunkierrokselle vai Jimmy Blenkinsopien opastuksella molemmille Kilimanjaroille? Lue tämä artikkeli ja pääset alkuun!
Bushcraft eli vanhat hyvät erätaidot
Mitä on Bushcraft? No sehän on niin paljon kaikkea kivaa metsässä puuhailua, että aiheesta saisi kirjasarjan. Ja on varmaan tehtykin. Tässä lyhyt pintaraapaisu puskatemppuilun maailmaan. Rouhitaan syvemmältä sitten myöhemmin lisää.
Rinkan pakkaaminen – Oikea järjestys tavaroille
Rinkan pakkaaminen on helppoa, kun sen osaa. Opetteleminen on myös helppoa, ja tässä on sinulle artikkeli, jolla homma käy käden käänteessä. Tämä artikkeli on yksinkertainen ohje, jota voit soveltaa omien käyttötarkoitusten ja kannettavien varusteiden mukaan.
Makuualustan valinta
Makuualusta eristää nukkujaa maasta hohkaavalta kylmältä ja tarjoaa riittävän mukavan pedin, että nukkuminen onnistuu kelillä millä hyvänsä. Oikean makuualustan valinta on käytännössä yhtä tärkeää kuin makuupussinkin. Jos makuualustat ei ole sulle vielä hirveän tuttuja, tää artikkeli auttaa.
Pakkauslista talvivaellukselle
Kun suunnittelet talvivaellusta, eka looginen askel on vaelluksen pakkauslista. Se on myös hyvä tapa pitää huoli, ettet unohda mitään oleellista. Pakkauslista vaellukselle vaihtelee kohteen, retken keston, pakkasen ja lumen määrän sekä aktiviteettien ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Siksi yhtä kaiken kattavaa listaa on mahdoton laatia. Pakkauslista Lappiin talvella on aika erilainen kuin pakkauslista ulkomaille, etelän aurinkoon. Keskityttiin tässä jutussa pelkästään talveen, ettei tästä tule mitään ylipitkää romaania, ja koska talvella oikeiden vehkeiden valinta korostuu. Tää artikkeli on suunnattu enempi talvivaelluksen alkutaipaleella oleville. Pitempään hommaa harrastaneilla on varmaan jo omat listansa.
Battle Belt Setup – Tarkka-ampujan varusteet
Battle belt setup on mahdollista tehdä monella tapaa. Kaikkea varustautumista ohjaa vain ja ainoastaan käyttötarkoitus – tässä artikkelissa käyttötarkoituksena on menestyminen tarkka-ammuntakilpailussa. Tarkka-ammunta on virallinen Reserviläisurheiluliiton alainen sotilaistaitoon ja pitkän matkan ammuntaan keskittyvä urheilulaji, jonka isoimpia kotimaisia, vuosittain järjestettäviä kilpailuja ovat FinnSniper ja suomenmestaruuskilpailu Häyhä SM.
Bug Out Bag - Selviytymisreppu
Artikkeli mukana kannettavasta hätävarasta. Asuit missä hyvänsä, saattaa eteen tulla tilanne, jossa syystä tai toisesta joudut poistumaan ainakin väliaikaisesti kodistasi. Kyse voi olla luonnonilmiöstä tai jostakin uhkatilanteesta, mahdollisesti osana laajempaa tapahtumaa, ellei jopa erikoisoperaatiota. Joka tapauksessa joudut ottamaan ritolat, eikä naapuriapu nyt toimi, koska kaikki muutkin ovat samassa tilanteessa.
Tee-Se-Itse öljykangastakki (tai öljykangas-mitävaan)
Kauhistuttavatko kumivaatteet? Kahiseeko Gore-Tex? Suututtaako softshell? Ei hätää, ihmiskunta on keksinyt näihin ongelmiin ratkaisun jo ajat sitten. Tarvitset vain puuvilla-/pellavavaatteen, pellavaöljyä, tärpättiä ja helvetisti kärsivällisyyttä.
Kriisiin varautuminen - lyhyt opas selviytymiseen
Kriisiin varautuminen on syytä aloittaa ennen kuin kriisi on päällä. Hätävaran pitämisen ja muut varautumiseen liittyvät asiat pystyy yhdistämään arkielämään siten, etteivät ne aiheuta ylimääräistä ahdistusta, vaan päinvastoin lievittävät sitä. Asia on hyvin pitkälle tottumiskysymys – samalla tavoin kodeista löytyy palovaroittimet, sammutuspeitteet ja jopa sammuttimet, vaikka tulipalon vaara ei jatkuvasti painakaan mieltä. Onnettomuuden sattuessa ne kuitenkin antavat mahdollisuuden estää suuremman vahingon syntymisen. Hätävaran pitäminen vaatii enemmän aktiivisuutta, mutta lopulta sulautuu arkeesi paloturvallisuudesta huolehtimisen lailla.
Vinkkejä talviretkeilyyn
Retkeilyyn talvella liittyy omanlaisiaan haasteita, jotka vaativat valmistautumista ja varustautumista. Näistä ehkä tärkeimpiä ovat kylmyys, kosteus ja lumi. Tää on sen verran tärkeä juttu, etenkin täällä meillä pohjolassa, että koulutimme omaakin porukkaa aiheesta kolmivaiheisen bootcampin muodossa. Bootcamp jakautui aiheisiin majoittuminen, pukeutuminen ja ravinto. Tässä käydään läpi, mitä bootcampilla opittiin, ja mitä jokaisen on hyvä ottaa huomioon talviselle retkelle suunnatessaan.
Sukkien valinta ja käyttö eri olosuhteissa
Ollaanko nykyään uusavuttomia eikä osata sukkiakaan käyttää oikein? Tai ehkä onkin niin, ettei näitä asioita entisinäkään aikoina kovin hyvin tiedetty, mutta rakoista jaloissa ei vaan valitettu. Oli miten oli, jalkojen hyvinvointi on tosi iso osa jalkaisin taitettavien siirtymien onnistuneessa suorittamisessa, eikä kenenkään tarvitse tuntea itseään tyhmäksi, vaikka lukisi pelkästään sukkiin keskittyvän artikkelin aiheesta. Saattaa täältä löytyä kokeneemmallekin niksejä tai sydänveret kiehauttavia erimielisyyden paikkoja.
Sadeviitta kenttämajoitteena
Vaikka nykyajan retkeilijälle on laaja tarjonta erilaisia majoitusratkaisuja makuupussin sadesuojasta useamman hengen kupolitelttoihin, harva niistä on yhtä sielukas, tunnelmallinen, monikäyttöinen ja kevyt kuin sadeviitta.
Tarppi kenttämajoitteena
Tarppi, tuo retkeilijän monikäyttöinen majoite ja suoja.
Asevalojen lyhyt oppimäärä
Tässä artikkelissa käydään läpi pyssyvalojen valintaa, asennusta ja käyttöä. Mikäli olet miettinyt asevalon hankkimista, aloita ensin tästä.
Värkkää vetoketjuihin fiksut vetimet
Vituttaako vetoketjuissa äänekkäät vetimet? Tietynlaisessa käytössä niin meitäkin. Tehtiin tämmöinen tiivis artikkeli siitä, miten niihin saa toimivat, kivat ja hiljaiset vetimet ihan omin pikku kätösin.
Roadtrippailu
Tässä jutussa esitellään automatkailun ihanuutta kolmen aika erilaisen roadtrippailijan silmin. Hyppää kyytiin!
Rinkan säätäminen
Tässä artikkelissa käydään tiiviisti läpi oleellisimmat pointit rinkan säätämisestä. Mitään rakettitiedettähän se ei ole, muutaman perusjutun kautta pääsee pitkälle.
Plate Carrier Setup – laita palapelin palaset kohdalleen
Levynkantoliivi, eli melkeinpä suomeksikin jo vakiintunut plate carrier, on yksi monista vaihtoehdoista modulaarisen taisteluvarustuksen pohjaksi. Tässä jutussa käymme läpi tiiviisti, millä perusteilla saatat päätyä plate carrieriin, mitä taskuja siihen kannattaa valita ja mitä niiden sijoittelussa tulee huomioida, ja kerromme myöskin taskutyyppeihin liittyviä huomioita.
Kuinka suojautua punkin perkeleeltä?
Kun etsitään Suomen vaarallisinta eläintä, niin punkin perkelehän se on. Älä kuitenkaan anna tuon pikku paskiaisen hallita elämääsi. Luontoon voi hyvillä mielin mennä retkeilemään, kalaan tai metsälle punkkikaudellakin, kunhan toimii fiksusti. Tästä artikkelista löydät muutamia vinkkejä punkkiuhan neutralointiin.
Ensiapuvälineiden sijoittelu taisteluvarustuksessa
Ilman ensiaputarvikkeita tulee kuolo, joten niitä on syytä kantaa taisteluvarusteissa - sotakentillä kun on aika monenlaista vaaratekijää. Mutta mitä ottaa mukaan, ja mihin ne kannattaa sijoittaa? Let’s find out!
Tee-Se-Itse: taisteluvyön valjaat
Tässä vähän luettavaa niille, joilla ei ole varaa ostaa valmiita tuotteita, eikä mielikuvitusta ratkaista ongelmiaan itse. Eiku... No kai tästä jollekin jotain iloa on.
Varusteet toiminnalliseen ammuntaan talvella
Lunta ja kylmää riittää tätä juttua kirjoittaessa, ja se on hyvä juttu myös toiminnallista ammuntaa harrastavan näkövinkkelistä. Vaikka ampumakausi painottuu vahvasti kesään, kannattaa talvitreenistä ottaa kaikki ilo irti ja testata suorituskykyään myös vaativammissa olosuhteissa. Tällaista harjoittelua voi sitten myöhemmin hyödyntää esimerkiksi meidän Brutalityssä.
Luminaamioinnin perusteet
Pohjoisella pallonpuoliskolla elellään artikkelin kirjoitushetkellä parasta talvikautta, ja onneksi ilmastonmuutos ei ole vielä niin pitkällä, että oltaisiin ilman lunta. Tässä tiivis peruspaketti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon maastouttamisessa ja naamioinnissa, kun lumi peittää maan ja miten suomalaisesta huippudesignista, M05-maastokuvioista saa kaiken hyödyn irti.
Toimintakyvyn säilyttäminen eri olosuhteissa
Miten välttyä hikoilemasta talvivaatteitaan läpimäriksi? Miten helpottaa oloaan kesäkuumalla? Onko sormien ja varpaiden palelu pakkasella henkilökohtainen ominaisuus, jolle ei voi mitään? Mitä tehdä, jos putoat talviretkellä veteen ja ainoastaan taukovaatteesi säilyivät kuivana? Voiko kehoaan lämmittää tai viilentää syömällä tai juomalla?
Varustuksen kehäajattelu - oikeat tavarat oikeassa paikassa
Kerrospukeutumisessa jokaisella kerroksella on roolinsa. Samaa sipulimaista ajattelua voi soveltaa myös muuhun varustukseen. Tässä artikkelissa käydään läpi varusteiden kehäajattelun perusperiaatteet ja annetaan esimerkkejä sen toteuttamisesta sotatouhuissa ja siviilipuolella.
Opas toiminnallisen ampumaharrastuksen pariin
Varustelekan ja InRangeTV:n järjestämien Brutality-kilpailujen vuoksi monella kiinnostuneella on herännyt kysymys, miten aloittaa toiminnallinen ampumaharrastus. Tässä on yleiskatsaus mahdollisesta polusta harrastuksen pariin: mistä aloittaa ja mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon. Artikkelissa niputetaan surutta kaikki toiminnalliset lajit yhdeksi köntiksi, eikä aleta käymään jokaisen disipliinin lajikohtaisia koukeroita tarkasti läpi.
Jokamiehenoikeudet Suomessa
Suomessa meillä on nämä jokamiehenoikeudet, eli pähkinänkuoressa pääsy luontoon ja siellä liikkuminen kuuluu kaikille. Vaikka näitä ei missään laissa täsmällisesti lue, tietyt asiat kuuluvat vanhojen tapojen nojalla jokamiehenoikeuksien piiriin. Vaikka nimestä voisi muuta nykyään luulla, nämä oikeudet koskevat kaikkia, ei ainoastaan miehiä.
Marssi tai kuole! Perusopas armeijatyyliseen siirtymiseen jalan
Marssiminen on sotilaskunnon yksi peruspilari. Varmasti jokaisella palveluksessa olleella on muistoja marssimisesta, jotka aika on kivasti kullannut. Silloin vitutti ja hajotutti, mutta jälkeenpäin pitkiä kilometrejä muistellaan lämmöllä.
Rantalan päiväkäsky: Täydellinen pakkauslista Suomi-matkailuun
Suomi on matkailun kuumin trendi! Asian tietävät jo kansainväliset Instagram-julkkikset, Bollywood-tähdet ja huippu-urheilijat (tai tiesivät ennen pandemiaa), ja pian myös härmäläiset itse tulevat ymmärtämään kotomaansa koko kauneuden…
Villavaatteiden pesu ja hoito
Villa on oikein hoidettuna hyvin pitkäikäinen materiaali, mutta kaltoinkohtelu voi heikentää sen ominaisuuksia tai lyhentää sen käyttöikää. Hankaus ja paine eivät tee villalle hyvää - villapaitoihin ei pelkästään koristeiksi tehdä kyynärvahvikkeita. Etenkin pöydänreunat ovat pahoja vihollisia villapaidoille.
Psst, haluatko ostaa käytetyn makuupussin?
Uudet HYVÄT makuupussit maksavat paljon. Käytetyt armeijan makuupussit maksavat puolestaan tosi vähän ja ovat kyllä hyvä diili, mutta niissä kannattaa tiedostaa pari juttua. Käydäänpä näitä vähän läpi, mutta ensin selitetään pelikenttä, eli mitä voit odottaa meiltä ostetulta pussilta.
Kokataan Skramalla
Skrama on melkoisen terävä pala metallia ja Terävä brändimme lippulaiva. Osa meistä ehkä ajattelee, että Skrama ei ole se kaikkein paras väline ruoanlaittoon, ja saattavat olla oikeassakin, me päätimme kokeilla tätä. Jos olet yhtä rohkea ja päätät tehdä samoin jaathan kokemuksesi muille käyttämällä hashtagia #cookingwithskrama
Yksinkertainen vaateomistusopas ulkoilmaan
Tämä artikkeli yrittää tarjota metässäliikkujalle vaatekattauksen, jolla hän pärjää yleisimmissä sääolosuhteissa. Nämä kaikki saa Varustelekasta, tottakai, mutta saatat jo ennestään omistaa jotain täysin sopivaa tai tietää paikkoja, joista luulet saavasi parempia diilejä. Artikkelissa on paljon suoria linkkejä eri puolille nettisivujamme, niitä ei ole pakko avata kaikkia heti, mutta niistä pääsee kätevästi eri kategorioihin.
Apua makuupussin koon valintaan
Etkö tiedä millaiseen säkkiin ruumiisi sulloisit? Lukaise tää meidän artikkeli ja valaistu.
Varustelekan tuotemerkkien 12 kk materiaali- ja valmistusvirhetakuu
Varustelekan tavallisen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeuden lisäksi myönnämme kaikille Särmä, Särmä TST, Terävä ja Jämä tuotemerkkien tuotteille 12 kuukauden materiaali- ja valmistusvirhetakuun. Takuuaika alkaa päivänä jolloin tuote luovutetaan asiakkaalle, joko myymälässämme tai postin/matkahuollon toimipisteessä.
Särmä TST reppujen käyttö rinkan päiväreppuläppänä
Särmä TST taistelu/päiväreput ovat suunniteltu mahdollistamaan kiinnityksen RP80rinkkaan "päiväreppuläpäksi". Tässä ohjeessa esittelemme kaksi eri tapaa rinkkakiinnityksen vaatimien adapteriremmien valmistukseen, ompelemalla ja ilman, sekä niiden käytön. Esimerkkeinä käytetty Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppua ja Särmä TST RP80 rinkkaa. Tämä sama perusajatus ja adapterit toimivat myös monen muun repun ja rinkan kanssa, rohkaisemme lukijoita kokeilemaan näitä temppuja omien lempparireppujensa ja -rinkkojensa kanssa!
Kerrospukeutumisen perusteet
Tässä artikkelissa käydään läpi lyhyesti kerrospukeutumisen perusteet Suomen olosuhteissa ja annetaan tuotesuosituksia eri kerroksille. Jos et halua lukea koko artikkelia, voit siirtyä alempana olevasta sisällysluettelosta suoraan haluamaasi kohtaan.
Särmä TST RP80 rinkan kokoaminen ja pituussäätö
Valokuvissa näkyvä RP80 rinkka on ensimmäisestä tuotantoerästä, jotkin yksityiskohdat kuten solkien väri yms. ovat sittemin muuttuneet mutta kokoaminen tehdään yhä kuten ennenkin.
Tekstiilien pesusta
Vaatteiden ja muiden tekstiilien pesu herättää joskus kysymyksiä. Vaikka pyrimme tuotesivuilla kertomaan kunkin tuotteen hoidosta parhaamme mukaan, on tällaiselle omalle tietopaketilleen mielestämme tilausta yleissivistävänä palveluna.
Shemagh-huivin sitominen kasvojen suojaksi
Ohjeet Shemagh-huivin sitomiseksi kasvojen suojaksi Shemagh-huivi ei ole pelkästään kaulahuivi, sillä siitä saa myös koko pään kommandopipon tapaan suojaavan laitoksen. Tämä suojaa päätä tuulelta, hiekalta, kylmältä ja äärimmäiseltä lämmöltä. Kätevä kikka, jos pipo unohtuu talvella kotiin, mutta huivi löytyy kaulalta.
Suurteltan kasausohje
Pakattuna teltta on kahdessa helposti kannettavassa osassa – salkosetti yhdessä nipussa, telttakangas muine kamoineen kahvoilla varustetussa kantokassissa. Maastossa kulkien viimeksi mainittua kassia voi kantaa helposti kahden ihmisen voimin, kun pujottaa kahvoista läpi karahkan, jota pitää olan päällä.
Voimavalolyhdyn käyttö
Voimavalolyhdyt ovat hieno tuulahdus menneisyydestä. Ne ovat pitkäikäisiä, monimutkaisia laitteita, joilla saa hirveästi valoa hauskalla oheistoiminnalla. Koska voimavalolyhty on oikeasti aika hankala ja väärin käytettynä tosi vaarallinen, ei näitä nykyeuroopassa, jossa sähkönsaanti on varmaa, enää paljoa käytetä. Niinpä vekottimien valmistuskin on melkein kokonaan siirretty Kiinaan. Tämä artikkeli käsittelee ensisijaisesti Petromax-tyyppisiä valaisimia, ensinnäkin siksi, että suurin osa nykyään uutena myytävistä voimavalolyhdyistä tulevat samalta tehtaalta kuin Petromaxitkin, ja toisekseen siksi, että suurin osa Euroopassakin aikanaan valmistetuista valaisimista olivat toiminnallisesti hyvin samanlaisia.
Pukeutumisen taito
Kirjoittanut Arne Eriksen HUOMIO! Teksti sisältää reilusti kirjoittajan omia mielipiteitä ja näkemyksiä. Kylmille keleille pukeutuminen on taitolaji, jonka voi oppia ainoastaan kokemuksen kautta. Aiheeseen liittyy kuitenkin yllättävän paljon teoriaa, jonka hyödyntäminen helpottaa käytännön oppimista huomattavasti. Koska Suomessa on tunnetusti olemassa vain kylmiä ja helvetin kylmiä olosuhteita, ajattelimme kirjoittaa asiasta lyhyen selvityksen kansakunnan iloksi.
Riippumattoilu talvella
Kirjoittanut: Sampsa Kuronen Riippumattoilun anatomia Riippumatto on kesällä todella näppärä ja kevyt majoitusvaihtoehto. Se menee sinne, mihin jääkäri ei uskalla, ja on todella helppo ripustaa. Talvellakin se on sitä – asiaan tosin tulee muutama lisämutta. Riippumatossa, kuten oikeastaan missä tahansa majoitteessa, on hankalaa eristää selkä kylmältä. Makuupussissa riippumatossa nukuttaessa selän puolella eriste painuu kasaan ja täten selästä tulee suurin lämpöhukan aiheuttaja. Tämän takia on tärkeää huomioida jo varusteita valitessa riittävä eriste selälle. 20 pakkasasteen lämpötilassa meillä riitti eristeeksi huopa sekä taukotakki. Solumuovipatja pitää riippumattoa näppärästi muodossaan.
Kengät ja niiden hoito kansalle ymmärrettäväksi
Nykypäivän kulutuskulttuurissa on valitettavaa, että kenkien - kuin myös monien muidenkin asioiden - huolto on yhä useammalle immeiselle vierasta hommaa. Tästä syystä me täällä Varustelekassa ajattelimme täyttää kansalaisvelvollisuutemme ja levittää hieman tietoa ja valaistusta asiaan liittyen, jotta jälkipolvilla olisi mahdollisuus nauttia hyvin huolletuista ja särmän näköisistä kengistä.
Kuvitetut ohjeet ALICE-rinkan hihnojen rankaan kiinnittämiseen
Tämä ohje auttaa sinua asentamaan rangan ALICE-rinkkaan ja kiinnittämään hihnat ALICE-rinkan rankaan. Tässä esimerkissä olemme käyttäneet Large ALICE-rinkkaa, mutta samat ohjeet soveltuvat myös Medium-kokoisen rinkan rangan asentamiseen.
Kuvitetut ohjeet paracord-rannekkeen tekemiseen
Oletko koskaan huomannut olevasi tilanteessa jossa olisit tarvinnut jotain, millä sitoa esimerkiksi teltan pääty kiinni puuhun tai korvata repeytyneet kengännauhat? Vastaus tähän ongelmaan on paracord-ranneke – tästä erittäin kestävästä narusta valmistetusta rannekkeesta on sama hyöty narujen kanssa toimiessa kuin ilmastointiteipillä on teipatessa. Alla tarvikelista sekä kuvitetut ohjeet, joiden avulla saat tehtyä oman selviytymisrannekkeesi paracordista.