Julkaistu 2011-02-10

Riippumattoilu talvella

Siirry sivulla

  Lue myös
  Artikkelin tuotteita
  Kommentointi

  Kirjoittanut: Sampsa Kuronen

  Riippumattoilun anatomia

  Riippumatto on kesällä todella näppärä ja kevyt majoitusvaihtoehto. Se menee sinne, mihin jääkäri ei uskalla, ja on todella helppo ripustaa. Talvellakin se on sitä – asiaan tosin tulee muutama lisämutta. Riippumatossa, kuten oikeastaan missä tahansa majoitteessa, on hankalaa eristää selkä kylmältä. Makuupussissa riippumatossa nukuttaessa selän puolella eriste painuu kasaan ja täten selästä tulee suurin lämpöhukan aiheuttaja. Tämän takia on tärkeää huomioida jo varusteita valitessa riittävä eriste selälle. 20 pakkasasteen lämpötilassa meillä riitti eristeeksi huopa sekä taukotakki. Solumuovipatja pitää riippumattoa näppärästi muodossaan.

  Tuotteet:

  • Riippumatto
  • Laavukangas
  • Kiilat
  • Huopa
  • Makuupussi
  • Narua

  Riippumaton yksi mukavuuskysymys on kaareva nukkuma-asento. Oikean nukkumiskohdan löytyminen vaatii hieman asettelua. Samoin oikea riippumaton kireyden löytäminen vaatii testailua. Riippumattoillessa on myös hartioiden tapana painua kasaan. Tätä voi korjata juurikin solumuovipatjan kaltaisella kovalla makuualustalla tai vaihtoehtoisesti ostamalla riippumaton, joka on muodoltaan kolmio ja joka kiinnittyy kolmesta kohtaa.

  Tämä ohje on kirjoitettu noin -10-20 asteen pakkasissa yöpymistä varten. Tällä varustelistauksella mukavuusraja oli testiryhmällämme 20 pakkasasteessa. Selviytyminen on kyllä mahdollista viileämmässäkin. Varsinkin selän eristämistä parantamalla ja pienen tulen tekemällä voi riippumatossa nukkua hyvinkin alhaisissa lämpötiloissa. Notskia ja laavua yhdisteltäessä kannattaa kumminkin huomioida, että on tosi noloa kuolla savumyrkytykseen.

  Ennen matkaa

  Paikan valinta

  Riippumaton paikaksi kannattaa valita kaksi sopivalla etäisyydellä olevaa puuta. Sopiva etäisyys on sellainen, jossa riippumatto ei liiaksi pääse kaartumaan siinä istuessakaan. Itse olen opetellut, että kuusi omaa askeltani on juuri sopiva etäisyys. Kannattaa löytää itselleen jokin vastaava mitta, jotta paikan löytäminen on helppoa myös pimeässä. Etäisyys voi hyvinkin olla tätä suurempi – tällöin sitä fiksaillaan kiinnitysnaruilla.

  Tosi kova jätkä etsii paikan jo luontaisesti suojaiselta paikalta (esimerkiksi supan pohjalta). Tuuli on kahdesta tuulieristeestä huolimatta aina sellainen asia, jolta haluaa lisäsuojaa. Riippumattoillessa ei myöskään tarvitse pelätä vetistä maata, sillä nukuttaessa mikään kohta nukkujasta ei osu maahan.

  Valmistelut

  Jotta metsässä olisi kivaa, kannattaa mahdollisimman paljon tehdä jo kotona etukäteen. Yksi näistä asioista on riippumaton kiinnitysnarujen askartelu. Homma on yksinkertainen ja selitetty artikkelissa: Riippumaton kiinnitysnarun tekeminen.

  Toinen helposti valmisteltava asia on kiinnitysnarujen sitominen laavukankaaseen. Idis on kiinnittää laavukankaan kulmiin narut kiinteästi, jotta leirissä on vähemmän sitomista. Kannattaa tehdä naruista tarpeeksi pitkät, jotta ne riittävät jokaiseen tilanteeseen. Samoilla naruilla saa laavuvaatteesta ja alushuovasta tehtyä hienon paketin.

  Paikan päällä

  Riippumaton ripustaminen

  Riippumatto on hyvin yksinkertainen ripustaa. Valmiit kiinnitysnarut pyöräytetään pari kertaa puun ympärille ja riippumatto laitetaan niiden varaan riippumaan. Tärkeää ja pahaa mieltä ehkäisevää on tämän jälkeen istua riippumattoon ja pompuuttaa itseään siinä. Näin solmut kiristetään ja mahdollisesti pyllähdetään hankeen. Tässä vaiheessa tuo pyllähdys on paljon miellyttävämpi kuin kello neljältä yöllä.

  Huomattavaa on pyörittää naru muutaman kerran puun ympäri: tällöin narut eivät lähde yön aikana jokaisen kääntymisen myötä laskeutumaan.

  Petipaikan valmistelu

  Levitä tässä vaiheessa valitsemasi eriste matolle. Eriste kannattaa asettaa siten, ettei se yön aikana pääse kääriytymään allesi. Huovan tapauksessa näppärää on jättää reunat yli matosta. Makuupussiin on helppo tässä vaiheessa asettua, mikäli se on helposti sulkeutuva ja avautuva. Itse olen tykännyt mennä makuupussiin seisaaltani ja sitten kellahtaa mattoon pitkäkseni.

  Takamuksen alueelle kohdistuu suurin paine – eli suurin lämpöhukka – joten sen alle voi laittaa lisäeristettä, kuten makuupussiin mukaan otettavan Camelbakin. Mukavuutta lisää myös taukotakin levittäminen selän ja pään alueelle.

  Laavun rakentaminen

  Laavun rakentaminen aloitetaan virittämällä riippumaton päälle naru. Kesällä tähän voi asentaa myös hyttysverkon. Naru kannattaa ripustaa tarpeeksi lähelle riippumattoa, itse olen jättänyt noin 20-30 cm maton yläreunasta. Näin laavun liepeet ovat varmasti takapuolta alempana nukuttaessa, eikä tuuli pääse ikävästi ujeltamaan laavun ja riippumaton yläreunan välistä.

  Laavukangas heitetään narun yli ja kulmat kiinnitetään maahan kiiloin. Solmittaessa kannattaa suosia alusta saakka myös rukkaset kädessä helposti tehtäviä ja helposti avautuvia solmuja. Yksinkertainen vetosolmu riittänee useimpiin tilanteisiin.

  Paikan merkkaaminen

  Mikäli retkeilet ihmisten läheisyydessä, on fiksua merkata laavun paikka ja sen kiinnitysnarut. Kokemuksella voin kertoa, että yöllä päälle sortuva asumus on tylsä kokemus.

  Merkkaaminen on helppoa esimerkiksi pienillä valotikuilla. Laita muutama tikku riippumaan naruista ja nuku levollisin mielin. Myös aiemmin mainittu oranssi huomionaru auttaa myös synkässä yössä kiinnitysten hahmottamista.

  Huomioita käyttömukavuudesta

  Näppärät niksit lisäävät huomattavasti käyttömukavuutta. Tässä muutama:

  • Ota makuupussiin mukaasi aamulla puettavat vaatteet. Näin ne ovat herätessäsi ihanan lämpimiä eikä sinun tarvitse poistua pussista pukeutuaksesi.
  • Makuupussiin on kiva mennä jo seisaaltaan. Tällöin kaikki kerrokset saa aseteltua mukavasti paikoilleen ja riippumattoon istuminen on helppoa. Gore-Tex-suojan kanssa ei tarvitse pelätä lunta tai kosteutta.
  • Ripusta otsalamppusi ja muut tärkeät tavarat laavunaruun. Näin ne ovat helposti saatavilla pilkkopimeässäkin. Käytännössä kaikki, missä on lenkki, on helppo saada omasta lenkistään roikkumaan.
  • Syö iltapalasi makuupussissa. Touhutessasi saat makuupussin lämpimäksi, säästettyä hieman polttopuuta sekä hyvän mielen. Makuupussiin mukaan otettu vesi on tärkeää, kun yöllä suuta kuivaa. Lisäksi vesi pysyy tällöin lämpimänä.
  • Urinoiminen yöllä on pakkasnukkumisessa aina yhtä hauskaa. Kannattaa harkita pussihyppelyä metsässä. Kaveri voi naureskella omassa pussissaan.

  Lue myös

  Varustelekan kenttätestaus III: Marssi 9.-12.12.2010

  Suunnitelma vs. todellisuus Vuoden kolmas ja tältä erää viimeinen kenttätesti sijoittui joulukuun alkuun, ja kenttätestausasioista vastaavana minun on henkilökohtaisesti pahoiteltava pitkää viivettä viime reissusta. Puolustuksekseni sanon kuitenkin, että tämä on ollut loukkaantumisten ja firman jyrkän kasvun seurausta. Tällekin matkalle lähtiessä olin palautumassa rasitusvammasta (palaan tähän myöhemmin), mutta en yksinkertaisesti jaksanut enää tehdä töitä sisätiloissa, saati tallustaa työvuoroista vastaavan massamonsterin puheille lakki kourassa pyytämään, että jospa taas muutettaisiin vuorojani. Tämän lisäksi olemme palkanneet jälleen liudan reipasta tuoretta lihaa myllyyn, joten muutamaksi päiväksi töistä irtoaminen oli jälleen mahdollista.

  Artikkelin tuotteita

  Paracord-naru, 15 metriä
  Paracord-naru, 15 metriä
  9.99 EUR

  Jenkkiarmeijan legendaarinen naru toisesta maailmansodasta lähtien. Alunperin laskuvarjoista purettu erittäin kestävä yleisnaru. Paketissa 15 metriä narua.

  DD 3x3 Tarp laavukangas
  DD 3x3 Tarp laavukangas
  51.99 EUR

  Tosi pirun hyvä laavukangas! Vähän kuin brittiarmeijan legendaarinen Basha, mutta astetta parempi. Suomalaiselle jermulle "Erätoveri" tai "Kommandovaate" voivat olla tuttuja nimiä, tämä on juurikin tämäntyyppinen erittäin monikäyttöinen tilapäismajoite. Mukana pakkauspussi, narut ja jopa kiilat!

  DD Tree Huggers riippumattoremmit
  DD Tree Huggers riippumattoremmit
  9.99 EUR

  Puunhalaaja on DD Hammocksin erinäppärä riippumattokiinnike, puun (tai vastaavaan fallistisen objektin) ympäri kiepautettava remmi johon riippumaton narut kiinnitetään. Puunhalaajat nimenomaisesti eivät vahingoita kasvustoa niin millään lailla ja ovat kaikenlisäksi solmuttomat, eli tosi nopeat ja helppokäyttöiset!

  DD Whoopie Slings riippumattonarut
  DD Whoopie Slings riippumattonarut
  19.99 EUR

  Whoopie sling on taas yksi DD Hammocksin neronleimauksista - ällistyttävän nerokkaan rakenteensa ansiosta solmuttomasti kädenheilautuksessa kiristettävä ja löysättävä kiinnitysnaru puun ja riippumaton välille.

  Särmä Erakko riippumatto
  Särmä Erakko riippumatto
  29.99 EUR

  Tehtiin yhteistyössä DD Hammocksin kanssa uusi, ikioma riippumattomallimme. Tässä oli tarkoituksena tehdä kaikkein yksinkertaisin malli ilman mitään ylimääräistä ja korkealaatuisena, jättämällä ylimääräiset hienoudet pois saatiin hinta viilattua tosi kuluttajaystävälliselle tasolle. Erinomainen porttihuume riippumattoilun aloittelijoille, eikä mikään yhden kesän ihme vaan pitkäikäinen ystävä joka varmasti palvelee sinua pitkään! Nimensä mukaisesti yhden hengen nukuttavissa.

  Kommentointi


  Loading...