Tee-Se-Itse öljykangastakki (tai öljykangas-mitävaan)

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kauhistuttavatko kumivaatteet? Kahiseeko Gore-Tex? Suututtaako softshell? Ei hätää, ihmiskunta on keksinyt näihin ongelmiin ratkaisun jo ajat sitten. Tarvitset vain puuvilla-/pellavavaatteen, pellavaöljyä, tärpättiä ja helvetisti kärsivällisyyttä.

Mitä, miksi

Vesisade on ollut ihmiskunnan ilona ja harmina jo Rooman valtakunnan ajoilta asti. Yksittäisen taistelijan sateelta suojautumiseen on ollut kaikenlaisia keinoja, joista useimmat liittyvät jollain tapaa vedenpitäväksi tai edes vettähylkiväksi käsiteltyyn kankaaseen. Yksi tosi wanhan ajan klassikoista on öljykangas, joka siis on pellavaöljyllä käsitelyä puuvillaa. Mikä parasta, oman öljykangasvaatteen valmistaminen on tosi helppoa.

Kuvassa uhriksi joutunut reproduktio saksalaisesta vuoristojääkäritakista.

Kuvassa uhriksi joutunut reproduktio saksalaisesta vuoristojääkäritakista. Pesty ja valmis käsiteltäväksi.

Oman öljykangastakkini valmistin yksinkertaisesta vuorittomasta puuvillakankaisesta vuoristojääkäritakista (Windjacke), joka on siis tokan maailmansodan Gebirgsjäger-joukkojen käyttämä malli uusiotuotantona. Huolimatta sotilaallisesta alkuperästään tämä on todella herraskainen erätakki ja sopii mitä parhaiten pellavaöljyn ja tärpätin uhriksi!

Tarpeet

Kuvassa tykötarpeet.

Kuvassa tykötarpeet:

 • Pellavaöljyä, tämmöiseen takkiin riittää litra
 • Tärpättiä saman verran
 • Astia (esim. ämpäri)
 • Jonkinlainen sekoituskeppi
 • Suojakäsineet
 • Ilmava paikka esineen kuivattamiselle

Tärpättiä sekoitukseen laitetaan siksi, että se tekee öljystä juoksevampaa ja kuljettaa sen tehokkaammin kuitujen sisälle, sen jälkeen haihtuen pois.

Huom! Pellavaöljyllä on jännittävä itsestäänsyttymisominaisuus. Älä ikinä jätä juuri pellavaöljyllä käsiteltyä esinettä mytyssä tilaan, jossa ilma ei vaihdu tai se joutuu avotulen kanssa tekemisiin.

Toimi näin

 • Pese käsiteltävä esine huolella, jotta kangas on mahdollisimman puhdas ja avoin.
 • Varmista, että kaikki on valmista käsittelyä varten. Muista, että kuivuessaan takki tiputtaa öljyä ja tärpättiä... pitkään.
 • Tee pellavaöljystä ja tärpätistä 50/50 sekoitus sekoitusastiaasi. Sekoita huolella.
 • Heitä vaate astiaan ja rynttäile sitä kunnolla, niin että se on läpikotaisin märkä.
 • Ota se pois ja ripusta kuivumaan.
 • Odota niin kauan että pellavaöljy kuivuu. Tähän voi mennä jopa kuukausi.
Takki sotketaan huolella öljymönjässä.

Takki sotketaan huolella öljymönjässä.

Takki kuivumassa. Lopullinen väri ei paljoa vaaleammaksi jää.

Takki kuivumassa. Lopullinen väri ei paljoa vaaleammaksi jää. Huom! Pellavaöljyllä on jännittävä itsestäänsyttymisominaisuus. Älä ikinä jätä juuri pellavaöljyllä käsiteltyä esinettä mytyssä tilaan, jossa ilma ei vaihdu tai se joutuu avotulen kanssa tekemisiin.

On niitä hienompiakin ohjeita

Tämä on yksinkertaisin mahdollinen ohje öljykangasvaatteen tekemiseen. Netistä löytyy paljon samanlaisia ja hieman erilaisia, mutta pääpiirteittäin lopputulos on sama. Voit itse kokeilla muuttaa sekoitussuhteita tai lämmittää pellavaöljyn etukäteen tai tanssia sadetanssin tai pistää väripigmenttiä sekaan.

Sopii kaikelle puuvillaiselle/pellavaiselle

Ja tämä ohjehan toimii mille tahansa puuvillasta tai pellavasta valmistetulle kangaspalalle kuten laavu- ja telttakankaille, teltoille, housuille, hameille, laukuille ja repuille, lakanoille, pyyhkeille, hatuille, pöytäliinoille, patalapuille ja pussukoille. Tässä nyt vaan sattui olemaan kohteena takki.

Huomioita

 • Käsitelty kangas tulee etenkin kuivuessaan haisemaan pellavaöljyltä ja tärpätiltä.
 • Kankaan väri tummenee hieman.
 • Jos kankaassa on jotain muutakin kuin puuvillaa (esmes villavuori), emme tiedä mitä sille käy tai ei käy tämän tyylisellä käsittelyllä.
 • Öljytyn kankaan voi käsitellä vielä vaatevahalla.
 • Takki tulee kuivanakin tuoksumaan pellavaöljyltä.

Miten onnistui?

Kuivuessaan pellavaöljy pikkuhiljaa valui alemmas ja alemmas, tehden takin alemmasta puoliskosta suorastaan peltisen. Toki olisi ollut kivempi, että siellä yläpäässä olisi tuhdimpi käsittely, mutta ehkä sen voi vielä vahata. Takki myös tuoksuu pellavaöljyltä sen verta paljon, että jos sen laittaa pieneen huoneeseen, täyttää haju huoneen. Toivottavasti A) pystyt säilyttämään öljykangasesinettäsi asumattomissa tiloissa, B) pidät tästä tuoksusta, C) mahdollinen kumppanisi pitää siitä!

Jos takkia vertaisi viihteellisten toimintaelokuvien saksalaisiin, olisi se käsittelemättömänä "Kotkat kuuntelevat" ja käsiteltynä näyttäisi enemmän "Rautaristiltä". Katso kummatkin.

Valmis. Kuvasta ei helposti huomaa, mutta alapuolisko on vähän tummempi ja paljon jäykempi. Lisäsin takkiin myös napeilla kiinnitettävän hupun.

Valmis. Kuvasta ei helposti huomaa, mutta alapuolisko on vähän tummempi ja paljon jäykempi. Lisäsin takkiin myös napeilla kiinnitettävän hupun.

Ota itte vastuusi!

Ja tämän ohjeen tarkoitushan on vain tuoda iloa seikkailunhaluisten ihmisten elämään, emmekä pysty ottamaan vastuuta minkäänlaisista ei-toivotuista lopputuloksista. Kokeile siis omalla vastuullasi.

Hyvät ja luonnonmukaiset vermeet saat Suomen Luonnonmaaleista, jota kirjoittaja henkilökohtaisesti mainostaa törkeän näkyvästi.

Loading...