Rinkan säätäminen

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tässä artikkelissa käydään tiiviisti läpi oleellisimmat pointit rinkan säätämisestä. Mitään rakettitiedettähän se ei ole, muutaman perusjutun kautta pääsee pitkälle.

Kun tiedät minkälaisen rinkan tarvitset, kokeile mahdollisimman montaa erilaista ja etsi itsellesi sopivan kokoinen ja hyvin istuva kantolaite. Monissa rinkoissa on joko säädettävä selän pituus, tai samaa rinkkaa saa useassa eri koossa. Kantsii muistaa, että hyvin istuva vähän painavakin rinkka on mukavampi kantaa kuin huonosti istuva kevyt rinkka.

Tässä artikkelissa säädetään Särmä TST RP80 -rinkkaa. Monissa muissa samankokoisissa rinkoissa on vastaavat säädöt. Pienemmissä rinkoissa ja repuissa säätöjä saattaa olla vähemmän, mutta säätämisen yleiset lait pätevät myös niihin.

Jos et ole vielä koonnut Särmä TST RP80 -rinkkaasi, etsit tätä kokoamisartikkelia. Kun pysyväisluonteisemmat säädöt ovat kohdillaan, palaa tähän artikkeliin.

Rinkan säätäminen sujuu näin

RP80

Aloita rinkan säätäminen löysäämällä kantolaitteen säätöhihnat: lantiovyö, olkaviilekkeet, taakkahihnat ja rintaremmi. Pakkaa rinkkaan jonkin verran tavaraa, koska tyhjää rinkkaa on vaikeampi säätää sopivaksi. Nosta rinkka selkään ja kiristä ensin lantiovyö navan alapuolelle suoliluun kohdalle. Kiristä niin kireälle kuin suinkin kestät. Lantiövyön lopullinen asettuminen riippuu käyttäjästä. Osalle jengistä sopii parhaiten pitää lantiovyötä kokonaan suoliluun alapuolellakin. Huomaat kävellessä, että lantiovyö on liian alhaalla, kun lonkankoukistajat hapottavat ennen aikojaan.

RP80

Lantiovyön säätämisen jälkeen kiristä olkaviilekkeet niin, että noin viidesosa painosta asettuu hartioille ja neljä viidesosaa jää lantiolle. Kiristä sitten olkaviilekkeiden yläosassa olevat taakkahihnat niin, että rinkka asettuu tiiviisti yläselkää vasten, eikä painopiste roiku takana.

RP80 RP80

Viimeisenä kiristä rintaremmi niin, etteivät olkaviilekkeet pääse liukumaan pois hartioilta.

Savotta Savotta

Onko rinkka vielä hommaamatta tai entinen jo aika siirtää rinkkojen hautausmaalle? Kurkkaa täältä, josko löytyisi uusi tilalle.

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä Retkeilyhousut, mustat Särmä Retkeilyhousut, vihreät
Särmä Retkeilyhousut
Särmä Retkeilyhousut
63.95 EUR 79.99 EUR
Särmä retkeilyhousut on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun, eli mielikuva on aika rento. Näillä pärjää mainiosti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja korkeuseroja saa olla. Ulkonäkönsä puolesta nämä ovat yhteensopivat myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä ja erottaa nämä keveistä kesähousuista, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä T-paita, merinovillaa, musta Särmä T-paita, merinovillaa, Laivastonsininen Särmä T-paita, merinovillaa, Petrooli
Särmä T-paita, merinovillaa
Särmä T-paita, merinovillaa
44.99 EUR
Päällepäin kuin mikä tahansa T-paita, mutta salaa paljon parempi! Malli on se tuttu ja turvallinen, mutta materiaali loistavan mukavaa ja toimivaa merinovillasekoitetta.
Särmä merinohuppari, musta Särmä merinohuppari, Laivastonsininen Särmä merinohuppari, tummanharmaa Särmä merinohuppari, vihreä Särmä merinohuppari, Petrooli (vanha versio)
Särmä merinohuppari
Särmä merinohuppari
149.99 EUR
Maailman paras huppari – sopii lämpimäksi välikerrokseksi tai päällitakiksi rankkaankin säähän silloin, kun on liikkeessä. Kangas on paksummanpuoleista merinovillaa, ja leikkaus jumalainen!
Belgialainen iso rinkka, Jigsaw, ylijäämä
Belgialainen iso rinkka, Jigsaw, ylijäämä
99.99 EUR
Ei nätein, mutta voi jumaliste että on muuten hyvä. Belgialaisten 90-luvun tuotos on iloisella maastokuviolla sutattu aivan älyttömän iso, hyvä ja kestävä rinkka. Älä välitä kuviosta, osta hyvää halvalla vielä kun näitäkin on saatavilla!
Särmä T-paita, merinovillaa, 3-Pack
Särmä T-paita, merinovillaa, 3-Pack
120.99 EUR 134.97 EUR
Nyt olis astetta edullisempaan hintaan tarjolla 3-Pack merinovillaista T-paitaa. Merinovilla on suht huoltovapaa materiaali – kolmella paidalla pärjännee jo pitkään ilman sen suurempaa pyykkäilyä!
Särmä lippalakki verkolla, oranssi
Särmä lippalakki verkolla
Särmä lippalakki verkolla
8.95 EUR 19.99 EUR
Perinteinen rekkakuskin lippis, eli verkolla. Sanokoot mitä kukin sanoo, tavalliselle lippalakille on aina kysyntää. Mitä tahansa halpaa tauhkaa ei kannata ostaa, sillä sen kyllä huomaa käytössä.
Savotta Jääkäri L rinkka, vihreä Savotta Jääkäri L rinkka, Ruskea Savotta Jääkäri L rinkka, musta Savotta Jääkäri L rinkka, M05 metsäkuvio
Savotta Jääkäri L rinkka
Savotta Jääkäri L rinkka
369.99 - 379.99 EUR
Vanhan kunnon Rajapartio-repun manttelinperijä, Jääkäri L (tunnetaan myös nimellä "Rajajääkäri) on 2010-luvulle päivitetty modulaarisempi versio edeltäjästään. Kokoluokkansa puolesta varsin sopiva vähän pidemmillekin retkille ja vaelluksille.
Savotta Jääkäri XL rinkka
Savotta Jääkäri XL rinkka
599.99 EUR
Rinkka on elintärkeä varuste metsässä, koska sen varassa kuljetetaan melkein kaikki muu. Ensisijaisesti kamat pitäisi saada kulkemaan rikkomatta kantajaa, mutta Savotta Jääkäri XL hoitaa sen lisäksi kaiken muunkin. Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Jääkäri-rinkka".
Berghaus Vulcan V rinkka
Berghaus Vulcan V rinkka
269.99 EUR
Rinkkojen konkari Vulcan on pitkään ollut Berghausin suosituimpia tuotoksia niin siviili- kuin sotilaspuolellakin. Malliltaan tämä klassikko on 2000-luvun tekeleitä suoraviivaisempi, eli yksinkertaisempi – vähempi määrä pikkunippeleitä meinaa luotettavampaa rakennetta!
Berghaus Crusader III 90+20 rinkka
Berghaus Crusader III 90+20 rinkka
289.99 EUR
Uuden sukupolven versio legendaarisesta Crusader-rinkasta. Ajatusmaailma järeästä sotilasrinkasta on sama, mutta soppaan on lisätty kaikki nykypäivän herkut, PALS-kiinnityspaikkoja ja juomarakkotaskuja myöten!
Loading...