Rinkan pakkaaminen – Oikea järjestys tavaroille

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Rinkan pakkaaminen on helppoa, kun sen osaa. Opetteleminen on myös helppoa, ja tässä on sinulle artikkeli, jolla homma käy käden käänteessä. Tämä artikkeli on yksinkertainen ohje, jota voit soveltaa omien käyttötarkoitusten ja kannettavien varusteiden mukaan.

Jos rinkka puuttuu vielä, lue ensin artikkelimme rinkan valinnasta, ja hanki sopivan kokoinen ja muotoinen rinkka – sitten jatka eteenpäin.

Olet hankkinut rinkan, hyvä! Olet myös tietoinen siitä, mitä sinne pitäisi pakata, vielä parempi! Nyt vain kysymys on, että missä järjestyksessä ja mihin kohtaan ne tavarat pitäisi laittaa?

Lyhyt ohje

Miten pakata rinkka? No, pakkaa tarvittavat varusteesi rinkkaan niin, että ne ovat ensinnäkin järkevästi saatavilla, ja vielä niin, että painavimmat asiat ovat lähellä selkää, mieluummin hieman ylempänä – ei kuitenkaan pään korkeudella. Katso myös artikkeli rinkan säätämisestä, niin kannat sitä oikein.

Pienoisrinkkaa säädetään ruuvimeisselillä

Rinkka tulee säätää oikein ennen käyttöä.

Pidempi ohje

Kauan aikaa sitten, kun foiniikkialaiset vielä pystyttivät fallisia obeliskejaan, kanniskeltiin jo selässä tavaroita erilaisilla ratkaisuilla. Jokunen vuosituhat myöhemmin kantolaitteet ovat enemmän tai vähemmän anatomisia, modulaarisia ja muutenkin varsin fiksuja. Erilaisilla kiinnitysratkaisuilla ja osioinneilla voi suht pitkälle itse päättää, missä paikoissa ja järjestyksessä tavaroita kantaa. Ja tämähän parantaa rinkan kannettavuutta ja varusteiden käytettävyyttä.

Painojakauma

Laita painavimmat varusteet rinkan päälokeroon selkää vasten, ja vielä niin, että paino jakautuu sivusuunnassakin tasaisesti. Esimerkiksi telttapakkaus ja makuupussi kannattaa laittaa pystyyn ja vierekkäin selkärangan lähelle molemmin puolin. Makuupussin voi myös ottaa pois kompressiopussista ja survoa tasaisesti päälokeroon jääviin tyhjiin nurkkiin (jos toimit näin, se on kompromissi käytettävyyden ja pakattavuuden välillä). Untuvainen talvimakuupussi ainakin saattaa olla hyvä pitää kompressiopussissaan, ettei se vie koko päälokeron tilaa. Juomarakolla saa kätevästi kolmekin kiloa vettä keskelle ja selkää vasten.

Rinkka purettuna ja pakattuna

Painavimmat esineet päälokeroon keskelle, sadekamppeet ja vesi nopeasti saataville.

Käytettävyys

Yöpymisvarusteita käytät luultavasti vain kerran päivässä, ruoanlaittovehkeitä ehkä useammin, mutta luultavimmin kiireettömästi. Sen sijaan vesi, taukotakki ja sadevaatteet on syytä olla koko ajan helposti saatavilla. Pieneksi pakkautuvan taukotakin ja sadevermeet voi esimerkiksi laittaa rinkan läpässä olevaan taskuun tai läpän alle. Laittamalla varusteita erillisiin, ulkoisiin taskuihin parannat varusteiden käytettävyyttä ja rinkan kantokykyä, mutta ota huomioon myös kokonaisuuden virtaviivaisuus, ketteryys ja painojakauma.

Järjestys

Kun keksii omille tavaroille oikean pakkaustavan, on hyvä pitää siitä kiinni. Tällöin tavarat ovat aina samoilla paikoilla ja löydettävissä pimeässäkin. Pienempi tingeltangeli kannattaa laittaa pakkauspusseihin tai trinket poucheihin, joita löytyy eri ko’oissa ja väreissä. Esimerkiksi vaihtokalsarit ruskeaan pussiin ja hygieniavälineet sekä lääkkeet oranssiin.

Kokoelma kuivapusseja ja pakkauspusseja

Pakkauspusseja löytyy joka laatua ja kokoa.

Vedenpitävyys

Tykkäätkö nukkua märässä makuupussissa? Harvat tykkää. On useita tapoja suojata varusteet sateelta. Varmin mutta vaivalloisin ja kallein tapa on pakata joka ikinen varuste omaan kuivapussiin. Toinen tapa on pakata kuivina pidettävät varusteet yhteen kuivapussiin, joka on rinkan päälokeron kokoinen. Kolmas tapa on käyttää useampaa kuivapussia ja yhdistellä varusteita niihin. Kuivapusseja käyttämällä ratkeaa myös järjestelyongelmat. Neljäs tapa on käyttää sateen sattuessa rinkan päälle vedettävää sadesuojaa. Tämä on kätevä ja nopea tapa, mutta siinä on omat heikkoutensa – sadesuoja suojaa vedeltä vain yhdestä suunnasta, eikä esimerkiksi maasta tai kasvustoista imeytyvältä kosteudelta, kun rinkka lasketaan alas. Viimeinen ja huonoin tapa on luottaa rinkan kangasmateriaalin vedenhylkivyyteen, ellei rinkka nyt satu olemaan nimenomaan rakennettu vedenpitäväksi. Ota valinnoissasi huomioon myös vesistöjen ylitykset, jos reissusi ovatkin astetta haastavampia.

Testaaminen

Kun olet saanut rinkkasi pakatuksi, laita se seisomaan lattialle. Kellahtaako se taakse tai sivulle? Ehkä tasapainossa on vielä säätämistä. Rinkkaa kannattaa myös kanniskella lyhyempiä matkoja testimielessä ennen kuin lähtee pidemmälle reissulle maastoon.

Sotajuttujen huomioonottaminen

Sotahommissa varusteiden pakkaaminen ja kantaminen sisältää hieman enemmän yksityiskohtia. Tässä auttaa erinomainen artikkelimme varustuksen kehäajattelusta. Reppu ja rinkka toki pakataan edelleen tasapainoiseksi kuten muussakin käytössä.

Jos kannat rinkkaa reserviläistouhuissa tai vastaavissa, ja tarkoitus on pystyä tulitoimintaan myös rinkka selässä, sitä on syytä harjoitella. Kokeile myös pystytkö ampumaan kiväärillä makuuasennosta niin, ettei rinkan yläosa paina päätäsi turpeeseen. Joissakin joukoissa asia on ratkaistu käyttämällä runsaammin sivutaskuja sen sijaan, että ylipakattaisiin rinkan päälle kampetta.

Naamioitunut sotilas metsässä rinkka selässä

Päivärepun voi myös pakata rinkan päälle läpäksi.

Esimerkkitapaus rinkan pakkaamisesta

Oheisella videolla esitellään yksi tapa pakata varusteita parin-muutaman päivän reissulle kevään ja syksyn välillä.

Hyviä reissuja kaikille ulkoihmisille!

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Original (tumma) Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Maitosuklaa (täysmaito)
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
2.99 EUR
Tämä on nyt sitä etsimääsi saksalaista energiasuklaata! Scho-Ka-Kola piti jo toisessa maailmansodassa natsit hereillä, rasiakin on muuten samanlainen paitsi että näihin ei nykyään enää maalata pahojen puolulaisten merkkejä. Vaikuttava ainesosa on sentään vain kofeiini, eikä huhupuheista huolimatta reseptiin muuta koskaan kuulunut.
SA kenttäpullo, 1 l
SA kenttäpullo, 1 l
7.99 EUR
Litran vetoinen Suomen armeijan kenttäpullomalli. Ehkä eniten perushyvä kenttäpullo mitä on tehty. Kulmikkaan muotonsa ansiosta näitä on tosi näppärä pakata rinkkaan ja isosta suuaukosta täyttö on helppoa! Uutena, kotimaisena tavarana tän kanssa ei tartte pelätä homesieniä tai kinkkitehtaiden kemikaaleja.
Savotta Trinket Pouch 20x30 cm, Musta Savotta Trinket Pouch 20x30 cm, Vihreä Savotta Trinket Pouch 20x30 cm, Oranssi
Savotta Trinket Pouch 20x30 cm
Savotta Trinket Pouch 20x30 cm
17.99 - 19.99 EUR
Fiksu pussi isomman tingeltangelin siistiin organisointiin reppujen, rinkkojen ja kassien sisälle. Lajittele nätisti puhtaat/likaiset alkkarit, pikkuisen isommat ensiapuvehkeet ja muut jutut, jotka haluat löytää helposti. Näitä voi käyttää myös kotona, auton hanskalokerossa, työpöydällä tai missä nyt järjestys on parempi kuin anarkia.
Savotta SA makuualusta
Savotta SA makuualusta
69.99 EUR
Jos Suomen armeija jotain osaa hyvin teettää, ovat ne nukkumiseen liittyvät varusesineet, kuten makuualusta. Kukapa muu olis hoksannut lisätä alustaan sivuille taittuvat liepeet ja kitkapinnan! Savotta valmistaa nämä Puolustusvoimille ja samaa tavaraa saa meiltäkin. Laatu on tosi hyvä - niin vois hinnastakin olettaa.
Carinthia kompressiopussi, 20 x 40 cm Carinthia kompressiopussi, 28 x 54 cm
Carinthia kompressiopussi
Carinthia kompressiopussi
25.99 - 29.99 EUR
Näin armeijaylijäämää myyvänä putiikkina ollaan huomattu, että sekalaisten armeijamakuupussien kanssa on tosi kiva tarjota kunnollista kompressiopussi irtomyyntitavarana. Nämä Carinthian kompressiopussit ovat kovan luokan laatutavaraa, ja saatavilla kahdessa eri koossa.
Savotta MPP Foam Mat istuinalusta
Savotta MPP Foam Mat istuinalusta
19.99 EUR
Multi PurPose Foam Mat, eli monikäyttöinen solumuoviläpyskä on just sitä: pehmeä, pikkusen jäykähko matontapainen, joka toimii monessa käytössä. Sopii pieniin päiväreppuihin selkäpehmusteeksi ja tueksi, tauoilla istuinalustaksi tai polven alle, ja toimii vieläpä hiirimattonakin. Simppeli, monikäyttöinen, kiva!
Särmä Softshell-takki, Musta
Särmä Softshell-takki
Särmä Softshell-takki
99.99 EUR
Kuoritakki on tärkeä osa aktiivisen ulkonaliikkujan vaatekaappia. Softshell pitää tuulta sekä jonkin verran vettä, hengittää aika hyvin ja kuivuu nopeasti. Ja hei, tämähän on vain kuori – voit säätää allaolevia kerroksia tilanteen mukaan.
Särmä TST Kuivapussi, M05 metsäkuvio
Särmä TST Kuivapussi
Särmä TST Kuivapussi
24.99 - 44.99 EUR
Kevyt, rullasulkuinen vedenpitävä pakkauspussi. Perusfiksu varuste repun tai rinkan organisoimiseen ja tavaran suojaamiseen kosteudelta. Toimii myös repun ulkopuolelle kiinnitettynä. Saatavilla komeassa ja luonnollisesti NIR-yhteensopivassa M05 metsämaastokuviossa.
Tactical Foodpack 3-Meal Ration kenttämuonapakkaus
Tactical Foodpack 3-Meal Ration kenttämuonapakkaus
42.99 EUR
Nämä kenttämuonapakkaukset on suunniteltu erikoisjoukkojen vuorokauden mittaisiin operaatioihin. Ne soveltuvat erinomaisesti myös vaeltajille, metsästäjille ja muille luonnossa aktiivisesti liikkuville. Settiin sisältyy yksi helposti ja nopeasti pussissa valmistuva aamupala ja kaksi pääruokaa sekä pieniä välipaloja, juomia sekä lusikka, juomakuppi, kolme desinfioiva käsienpuhdistusliinaa ja taktinen suihku. Pussi on uudelleensuljettavissa.
Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Oliivinvihreä Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Musta Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Kojootinruskea Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Neonoranssi Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m, Multicam
Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m
Atwood Rope 550 Paracord-naru, 30 m
14.99 EUR
Paracord on planeetan - ja avaruudenkin - monikäyttöisintä narua. Se on toistuvasti osoittanut hyödyllisyytensä aina toisesta maailmansodasta lähtien, ja vaikka mainetta joskus liioitellaankin, sen asema on ansaittu. Myydään 30,48 metrin vyyhteinä.
Carinthia Tropen makuupussi
Carinthia Tropen makuupussi
169.99 EUR
Carinthia Tropen on kevyt, erittäin hengittävä ja vieläpä hyttysverkolla varustettu makuupussi sisätilamajoituksiin ja kesäkäyttöön. Huippuluokan laatutuote ja täyttää kovat vaatimukset, esim. Puolustusvoimat jakaa Tropeneita kriisinhallintatehtävissä palveleville.
Särmä TST laavukangas, M05 metsäkuvio
Särmä TST laavukangas, M05 metsäkuvio
159.99 - 189.99 EUR
Laavukangas on kevytmajoitteiden aatelia, helppo käyttää, helppo kuljettaa ja taittuu tosi moneen tarpeeseen. Särmä TST laavukankaat eivät ole mitään pyörän uudelleenkeksimistä, malli seuraa tuttua tarppikaavaa mutta materiaalit ja tarvikkeet täyttävät suomalaisen sotilaskäytön vaatimukset. Saatavilla kahta eri kokoa, isompi kahden-kolmen hengen majoitteeksi ja pienempi yhden-kahden nukkujan suojaksi.
SIGG Traveller juomapullo, 1.0 l, Musta SIGG Traveller juomapullo, 1.0 l, Alu SIGG Traveller juomapullo, 1.0 l, Punainen SIGG Traveller juomapullo, 1.0 l, Leaf Green
SIGG Traveller juomapullo, 1.0 l
SIGG Traveller juomapullo, 1.0 l
23.99 EUR
Nätti ja tilava puteli päivittäiseen käyttöön ja seikkailuun. Ei pitäisi kaivata kauheasti esittelyitä, joten hypätään suoraan ominaisuuksiin.
Carinthia makuupussin sisäpussi
Carinthia makuupussin sisäpussi
69.99 EUR
Irtonainen sisäpussi tekee yllättävän hyvää makuupussille: tuo jonkin verran lisää lämmöneristystä ja helpottaa huoltoa, lakanapussi on helppo pestä ihmissaastasta mikä puolestaan säästää itse makuupussia! Carinthian valmisteena laatu on taattu, näitä käytetään ihan sotilasjutuissakin.
Särmä TST L3 Lämpötakki, ranger green
Särmä TST L3 Lämpötakki
Särmä TST L3 Lämpötakki
159.99 EUR
Erittäin kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva kevyt toppatakki Climashield-eristyksellä. Pakkautuu vaikka maastohousujen reisitaskuun! Suunniteltu eristäväksi välikerrastoksi maastopuvun alle, toimii myös päällimmäisenä vaatteena esim. tauoilla tai muussa kevyessä käytössä.
Ortlieb PS490 kuivasäkki
Ortlieb PS490 kuivasäkki
24.99 - 55.99 EUR
Olisko kuivat kassit ihana juttu meloessa, vesistöjä ylittäessä tai muuten vaan rymytessä supisuomalaisessa syyssäässä? Tässä olis helvetan kestäviä kuivasäkkejä kaikenlaiseen märkään ulkoiluun, saatavana pienen päivärepun kokoluokasta ison rinkan vetoisiin asti. Nämä laatusäkit kestää kovempaakin retuuttamista, eikä siis ole ihme, että ne on suosittuja myös ammattikäytössä. Myös meidän melontajengi tykkää näistä tosi paljon.
Särmä TST Lämpöviitta, eristeetön, M05 metsäkuvio Särmä TST Lämpöviitta, 67 g Climashield, M05 metsäkuvio Särmä TST Lämpöviitta, 100 g Climashield, M05 pakkaskuvio
Särmä TST lämpöviitta
Särmä TST lämpöviitta
219.99 - 349.99 EUR
Monikäyttöinen Särmä TST Lämpöviitta toimii taukovaatteena, makuupussina, kuoripussina ja jopa laavukankaana. Suhteellisen yksinkertainen ja ällistyttävän monikäyttöinen varuste, joka palvelee vaativaa käyttäjää luotettavasti monissa tilanteissa ja olosuhteissa.
Särmä TST CP15 Taistelureppu vanhanmallisilla litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio Särmä TST CP15 Taistelureppu vanhanmallisilla litteillä olkaviilekkeillä, vihreä Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, vihreä Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 lumikuvio
Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä viilekkeillä
Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä viilekkeillä
189.98 - 199.98 EUR
15-litrainen taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokattavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet. Tässä mallissa on vakiona litteät viilekkeet.
Savotta Rolltop 500D pakkauspussi, Vihreä Savotta Rolltop 500D pakkauspussi, Musta
Savotta Rolltop 500D pakkauspussi
Savotta Rolltop 500D pakkauspussi
49.99 - 69.99 EUR
Onko tavalliset pakkauspussit vähän köykäisiä kovaan käyttöön? Tässä olis lujatekoisia 500D Cordurasta tehtyjä säkkejä Savotalta. Aivan eri tason kestävyys, kuitenkin järkevä paino säilyttäen. Sopii kaikenlaisen rojun pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Saatavana eri kokoja 40 litrasta 120 litraan.
Fenix CL26R ladattava retkilyhty
Fenix CL26R ladattava retkilyhty
69.99 EUR
Näppäränkokoinen ja kevyt 400 lumenin ladattava retkilyhty valaisee vaivatta koko leirin ja taipuu myös tunnelmalliseksi telttavaloksi. Kompakti varavalo myös sähkökatkojen varalle. Kahdeksan monisuuntaista valotilaa plus hämäränäköystävällinen punavalo. Kestää rymyämistä, sadetta ja paukkupakkasia, joten soveltuu rankkaan ympärivuotiseen käyttöön. Mukana akku, jonka lataat helposti lyhdyssä olevan Micro USB-portin kautta.
Tactical Foodpack 1-Meal Ration kenttämuonapakkaus
Tactical Foodpack 1-Meal Ration kenttämuonapakkaus
21.99 EUR
Nämä Tactical Foodpack -kenttämuonapakkaukset on suunniteltu erikoisjoukkojen lyhytkestoisiin actionpläjäyksiin, joiden aikana halutaan pitää energiatasot kohdillaan. Ne soveltuvat erinomaisesti myös vaeltajille, metsästäjille ja muille luonnossa aktiivisesti liikkuville. Settiin sisältyy yksi helposti ja nopeasti pussissa valmistuva ateria, pieniä välipaloja ja energiajuoma sekä lusikka, juoma-astia ja desinfioiva käsienpuhdistusliina. Pussi on uudelleensuljettavissa.
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, vihreä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 lumikuvio Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu vanhanmallisilla litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä viilekkeillä
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä viilekkeillä
149.98 - 159.98 EUR
10-litrainen kompakti taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokatavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet. Tässä mallissa on vakiona litteät viilekkeet, repun saa myös pehmustetuilla viilekkeillä.
Carinthia SA M05 makuupussi, oliivinvihreä
Carinthia SA M05 makuupussi, oliivinvihreä
289.99 EUR
Suomen armeijan uusin makuupussimalli, uunituoretta tavaraa suoraan valmistajalta! Täydellinen paketti, sisältää itse pussin ja kompressiopussin lisäksi irroitettavan makuupussilakanan. Kipinäsuojattu jalkopää, oikea suomalainen innovaatio, tekee tästä erinomaisen avotulen tai kamiinan äärellä nukkumiseen. Käytännössä sama kuin Carinthian Defence 4, mutta kipinäsuojalla ja sisäpussilla, eli pienellä lisähinnalla saat reilusti lisäominaisuuksia, tämähän on ihan hullua!
Source WLPS juomarakko, 3L
Source WLPS juomarakko, 3L
37.99 EUR
Widepac Low Profile System - leveä ja matalaprofiilinen, yksinkertaisen nerokas rakkomalli joka on suunniteltu varta vasten repuissa ja taisteluliiveissä kannettavaksi. Ihan normaalisti sotakäyttöön tarkoitettua laatukamaa, tähän voit luottaa kovimmassakin menossa!
Loading...