Rinkan valinta

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Rinkan valinta edessä? Oletko matkalla takapihalle, Karhunkierrokselle vai Jimmy Blenkinsopien opastuksella molemmille Kilimanjaroille? Lue tämä artikkeli ja pääset alkuun!

Huom: Ennen kuin raotat digitaalisen rahapussisi nyörejä ja painat ah-niin-ihanaa osta-nappulaa verkkokaupassa, varmista ostoksesi mielekkyys joko lampsimalla kivijalkakauppaan käpistelemään eri vaihtoehtoja ja kysymään tuoteammattilaisen neuvoa tai sitten lukemalla tämä artikkeli – tai sekä että.

Voit myös lukea artikkelimme rinkan pakkaamisesta ja reissulla tarvittavista varusteista päätöksenteon tueksi.

Rinkkojen maailmaan

Mikä on rinkka? Rinkka on reppu, joka on tarkoitettu hieman raskaampien tavaramäärien kantamiseen ja useimmiten myös hieman pidemmälle. Rinkoissa on miltei aina lantiovyö, jonka avulla suurin osa painosta saadaan pois olkapäiltä. Olkaviilekkeistä löytyy myös säätöjä ja rintaremmi, joilla saa minimoitua taakan kantamisen kurjuuden.

Rinkkoja on moneen lähtöön. On Savotan rinkkaa, vaaleanpunaista rinkkaa ja edullista rinkkaa. Tärkeimmät pohdittavat asiat rinkan valinnassa ovat kuitenkin rinkan tilavuus, säädettävyys (sekä mitoillesi että varusteillesi) ja omien tarpeittesi mukaista käytettävyyttä parantavat ominaisuudet.

Rinkan valinta alkaa käyttötarkoituksen määrittämisestä. Mieti ensin, millaisia reissuja tulet rinkan kanssa tekemään, millaisissa olosuhteissa ja mihin vuodenaikoihin, ja valitse näiden pohjalta sopiva tilavuus sekä ominaisuudet.

Henkilö nuotion äärellä talvisessa ympäristössä

Jos retkeilet pääosin kesällä, etkä koskaan vietä puskassa pidempään kuin pari yötä, pärjäät paljon pienemmällä tavaramäärällä kuin joku, joka tekee talvella viikon mittaisia erämaavaelluksia Paskakönkään taakse. Jos on epäselvää, mitä kaikkea pitäisi ottaa tietyn mittaiselle reissulle tiettyihin olosuhteisiin, internetistä löytyy aiheesta paljon hyvää informaatiota, kuten tämä artikkeli talviretkeilystä.

RINKAN TILAVUUS

Minkä kokoinen rinkka? Varustelekan valikoima on laaja; reppujen ja rinkkojen koot vaihtelevat pienistä päivärepuista todella isoihin 100 litran rinkkoihin. Rinkkoja löytyy tukirangalla ja ilman. Reppujen ja rinkkojen koot ilmoitetaan yleensä litroina, ja ne voidaan jakaa karkeasti seuraaviin luokkiin:

 • 10-20 litran reppu soveltuu hyvin esimerkiksi koulurepuksi tai yleiseen käyttöön, myös päiväreput ovat usein tätä kokoa
 • 30-40 litran iso reppu on sopiva niin lyhyille kuin pitkillekin kokopäiväretkille – tämä on myös mukavan kokoinen reppu käsimatkatavaroihin
 • 50-60 litran rinkka sopii jo lyhyille esimerkiksi 3 päivän vaelluksille
 • 70-100+ litran iso rinkka on hyvä valinta viikon tai sitä pidemmille jotoksille

Tilan tarve on toki yksilöllistä – jotkut kokeneemmat eräilijät tietävät tarkasti tarpeensa tietyn pituisille retkille, ja kokemuksen kautta jokainen löytää itselleen sopivat vermeet. Turhat varusteet karisevat nopeasti omasta setistäsi, kun reissuja alkaa olla useampia alla – jokainen ylimääräinen kilo rinkassa alkaa kyllä ennen pitkää harmittaa.

Jos reissullasi yövytkin kiinteissä sekä lämmitetyissä majoitteissa ja saatavilla on rajattomasti puhdasta vettä, yllättävän kevytkin varustus voi riittää, vaikka matka olisikin matkallisesti ja ajallisesti pidempää laatua. Matkustaessasi porukalla, ryhmäkohtaisia varusteita voi jakaa henkilöiden kesken. Jos seurueen keskinäiset välit ovat kunnossa, jokaisen ei ehkä tarvitse kantaa omaa kirvestä tai esimerkiksi Trangiaa polttoaineineen.

Rinkan tilavuus on suhteessa myös käyttäjän kokoon.

Varusteiden viemään tilaan vaikuttaa myös käyttäjän koko. Esimerkiksi 200-senttisen makuupussi ja Mega Large -vaatteet vievät enemmän tilaa kuin 160-senttisen pussi ja XS-vaatteet. Muidenkin varusteiden kohdalla on oleellista, kuinka kevyitä ja pieniä ne ovat. Ultralight-trikoohommat ovat sitten asia erikseen – jos olet harrastuksessasi päässyt jo tuohon pisteeseen, tämä artikkeli tuskin sisältää sinulle mitään uutta.

Minkä kokoinen reppu? Erityyppisille reissuille olisi hyvä olla omat reppunsa ja rinkkansa. Jos kuitenkin panostat vain yhteen kantolaitteeseen, hieman reilumman kokoinen rinkka on monikäyttöisempi kuin pieni, jota sitten joutuu ylipakkaamaan tai laajentamaan taskuilla. Ylipakkaaminen ja survominen myös usein huonontavat kantolaitteen käytettävyyttä ja kanto-ominaisuuksia. Isommatkin rinkat saa kiristeltyä jämäkäksi pakkaukseksi, vaikka ne eivät olisikaan aivan täynnä tavaraa.

Savotan Jääkäri L -rinkka ylipakattuna ja kompressoituna pieneksi

Ison rinkan saa kompressoitua pienemmäksi – kuvassa Savotan Jääkäri L (Kuva: Savotta)

Paras tapa pakata tavaroita rinkkaan on saada kaikki mahtumaan sen sisäpuolelle. Repun ulkopuolella roikkuvat pannut, kattilat ja eväsnyytit ovat ritarielokuvien romanttista kuvastoa, ei tosimaailman juttu. Kuppaisemmissakin maastoissa liikkuminen helpottuu, kun rinkka ei ole kantajaansa leveämpi ja pidempi, eikä näin nappaa kiinni joka oksaan ja kivenkulmaan.

Painavimpia taakkoja varten kannattaa harkita putkirinkkaa tai ainakin jotain tukevalla rangalla varustettua rinkkaa. Kevyemmillä tukirangoilla varustetut rinkat saattavat menettää kanto-ominaisuuksiaan painavilla taakoilla. Aivan raskaimpien taakkojen kantamiseen (kuten esimerkiksi tietyntyyppisten jalkaväkijoukkojen reserviläistouhuissa) jäykällä, ulkoisella putkirakenteella varustettu rinkka on paras. Se tuskin vääntyy mihinkään suuntaan viidenkymmenenkään kilon painon alla.

Joihinkin pienempiin reppuihin, kuten Savotan Jääkäri M, on myös saatavilla lisävarusteena jäykistävä alumiinirunko.

RINKAN SÄÄDETTÄVYYS

Sen lisäksi, että rinkkaan sopii reissulla tarvittavat tavarat, rinkan tulee sopia myös kantajansa selkään. Joitakin rinkkoja myydään eri ko’oissa käyttäjän (selän) pituuden mukaan, ja toisissa selän pituutta ja muita ulottuvuuksia voidaan säätää erilaisilla hihnoilla.

Kaksi erikokoista henkilöä Särmä TST RP80 -rinkka selässä

Särmä TST RP80 on säädettävissä sopivaksi 160-200-senttisille käyttäjille.

Pienet reput ovat yleensä yhtä kokoa, tosin niissäkin usein on ainakin olkaviilekkeiden pituussäätö. Jos olet erityisen pitkä tai verrattoman lyhyt, sopivan rinkan löytäminen saattaa vaatia hieman enemmän vaivaa. Lisäksi joillakin valmistajilla on malleja myös lapsille, mutta lähtökohtaisesti lapsille kannattaa antaa pienemmät reput selkään, ja aikuiset pakkaavat sitten lastenkin kamppeet omiin rinkkoihinsa.

Rinkan oikea säätäminen myös edellyttää sen oikein pakkaamista. Oikein pakatun ja oikeankokoisen rinkan säätäminen itsessään ei ole vaikeaa. Suurimpaan osaan rinkkoja toimii sama liikesarja: löysytä lantiovyö, olkaviilekkeet, taakkahihnat ja rintaremmi – laita rinkka selkään ja kiristä lantiovyö, olkaviilekkeet, taakkahihnat ja rintaremmi.

Jos kaipaat yksityiskohtaisempaa ja kuvilla varustettua ohjetta, lukaisepa artikkelimme rinkan säätämisestä!

Maastopukuinen henkilö metsässä maastokuvioinen reppu selässä

Päivittäiseen käyttöön, kuten maastontiedusteluun, sopii mainiosti pienempikin reppu. Kuvassa Särmä TST CP10.

RINKAN MUUT OMINAISUUDET

Kun ajatus rinkasta tilavuudesta, selän pituudesta ja säädöistä alkaa kristallisoitua kuin siniset levyt Heisenbergin laboratoriossa, on aika tehdä harkintaa myös muiden ominaisuuksien painoarvosta.

 • Lokerot. Rinkoissa on erilaisia lokerointitapoja. Joissakin on vain yksi iso päälokero, johon tavarat pudotetaan yläkautta. Toisissa on myös alalokero, joka avautuu esimerkiksi vetoketjulla. Näiden välissä saattaa olla sulku, jonka avaamalla käytössä on jälleen yksi iso lokero. Monissa kantovälineissä on sisäänrakennettu tasku juomarakolle, joka kätevöittää veden mukana kantamista. Rinkan läpässä saattaa olla tila pikkutavaroille, kuten myös muuallakin rinkassa. Erillisillä pakkauspusseilla voi toki ratkaista kaikki lokerointitarpeensa ilman rinkan mukana tulevia vaihtoehtoja.
 • Avausmekanismi. Kuten yllä kerrotaan, rinkoissa on kaikenlaisia innovaatioita käytettävyyden suhteen. Yleisin malli lienee ylhäältä avattava ja pakattava. Joissakin rinkoissa on päälokeron kyljessä myös vetoketju, jonka avaamalla pääsee käsiksi pohjalle pakattuihin kamppeisiin ilman koko rinkan purkamista. Joissakin rinkoissa koko avaussysteemi on vetoketjuvetoinen, kuten useissa Mystery Ranchin tuotteissa.
 • Paino itsessään. Rinkan paino on hyvä pitää mielessä. Samanvetoisissa rinkoissa saattaa olla parinkin kilon ero painossa. Yleensä paino tosin tarkoittaa monipuolisempia ominaisuuksia ja enemmän kantokykyä, kuten putkirinkkojen tapauksessa. Toisaalta keveydestä saattaa joutua maksamaan rahaakin, jos se on toteutettu joillakin ihmeaineilla kuten titaanilla tai avaruusnanoputkilla.
 • Veden- ja lumensieto. Tyypillisesti rinkan kankaissa on ainakin jonkinlainen kosteudensieto, ja ainakin päälokero on suojattu myös lumilukkona toimivalla sululla. Vetoketjut joko ovat tai eivät ole vedenpitäviä ja niiden päällä saattaa olla suojaava kaistale tai sitten ei. Lähtökohtaisesti matkatavaroidesi kuivana pysyminen kannattaa varmistaa erillisillä kuivapusseilla, eikä luottaa kantovälineen ominaisuuksiin. Tästä asiasta löytyy lisää mielipiteitä rinkan pakkaamisesta kertovassa artikkelissa.
Retkeilijä metsässä ylijäämärinkka selässään

Makuupussia ei kannata pakata rinkan ulkopuolelle. Kuvassa belgialainen ylijäämärinkka.

 • Laajennettavuus ja ylipakkaus. Useimmiten neuvotaan pakkaamaan kaikki tavarat rinkan sisälle. Tähänkin auttaa yllämainittu pakkaamisartikkeli. Jos kuitenkin syystä tai toisesta haluat käyttää erillisiä yleistaskuja rinkan järjestämiseen ja/tai kantokyvyn lisäämiseen, valitse sellainen rinkka, jossa on esimerkiksi PALS-kujastoa MOLLE-taskuja varten. Hetkittäinen ylipakkaamisenkin tarve saattaa joskus tulla eteen. Silloin on paikallaan rinkka, jossa on päälokeron sulkeva läppä, jota saa hihnoilla löysättyä ja kiristettyä. Toisinaan saattaa myös olla tarve roikotella rinkan ulkopuolella vaikkapa märkää vaatetta kuivumassa. Jotkut rinkat soveltuvat myös paremmin siihen, että niiden kylkiin kiinnitellään pitkulaisia esineitä, kuten suksia, sauvoja, kirveitä, jäähakkuja ja ties mitä.
 • Väri. No, onhan sillä värilläkin merkitystä, vaikka tuolla alussa vitsailtiinkin asialla. Jos haluat pienentää visuaalista profiiliasi maastossa, kannattaa valita sinne sopiva väritys, kuten vihreä tai maastokuvioinen. Jos taas et halua näyttää sotahullulta, valitse joku muu väri. Huomioväreistä saattaa myös olla hyötyä, jos erämaassa sattuu jotakin ja haluaa tulla löydetyksi. Tätä tarkoitusta varten voi myös pitää mukana kirkkaanväristä sadesuojaa.
 • Thinking out of the box. Jos matkusteletkin pääasiassa kulkuneuvoilla ja matkatavaroiden kantaminen selässä on vain hetkittäistä, saattaa olkaviilekkeillä varustettu keikkalaukku ollakin se sopivin vaihtoehto. Keikkalaukkuja löytyy kaikenkokoisia, renkailla ja ilman, ja täysin vedenpitävinäkin jos vaikka kulkupelinä on pääasiassa kanootti, kajakki tai optimistijolla.
Henkilö parkkihallissa laittamassa keikkalaukkua selkään

Ajoneuvolla suoritettavilla reissuilla keikkalaukku saattaa olla paikallaan.

Lopuksi

Oliko tästä artikkelista hyötyä? Toivottavasti. Meillä on valikoimassa uutta ja modernia reppua ja rinkkaa kaikissa ko’oissa, mutta myös hieman käytettynä ja edullisempana myytävää armeijaylijäämää – sekin on hyvä vaihtoehto! Monesti sotajoukkojen käyttöön tehdyt vehkeet ovat rakennettu korkeampien kestävyysvaatimusten mukaan. Joten ei muuta kuin rinkkaostoksille ja luonnon pariin siitä!

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä keikkalaukku
Särmä keikkalaukku
63.95 EUR 79.99 EUR
Isommat kasat treenivarusteita tai matkatavarat pidemmälle reissulle kulkevat mainiosti Särmä keikkalaukussa. Kookkaan päätaskun lisäksi laukussa on pienempiä taskuja tilpehöörin järjestelyyn. Sopii mainiosti Särmä rynnäkköreppusi pariksi!
Savotta Jääkäri M reppu, vihreä Savotta Jääkäri M reppu, Ruskea Savotta Jääkäri M reppu, musta Savotta Jääkäri M reppu, M05 metsäkuvio
Savotta Jääkäri M reppu
Savotta Jääkäri M reppu
199.99 - 214.99 EUR
Jääkäri M on Kevyen Rajapartion pohjalta suunniteltu moderni päiväreppu, sellainen jossa kehtaa kantaa painavampaakin lastia selän tai repun huutamatta hoosiannaa.
Särmä TST Kuivapussi, M05 metsäkuvio
Särmä TST Kuivapussi
Särmä TST Kuivapussi
24.99 - 44.99 EUR
Kevyt, rullasulkuinen vedenpitävä pakkauspussi. Perusfiksu varuste repun tai rinkan organisoimiseen ja tavaran suojaamiseen kosteudelta. Toimii myös repun ulkopuolelle kiinnitettynä. Saatavilla komeassa ja luonnollisesti NIR-yhteensopivassa M05 metsämaastokuviossa.
Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 metsäkuvio, Small (10-20 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 metsäkuvio, Medium (30-50 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 metsäkuvio, Large (60-80 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 metsäkuvio, X-Large (90-110 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 lumikuvio, Small (10-20 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 lumikuvio, Medium (30-50 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 lumikuvio, Large (60-80 l) Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja, M05 lumikuvio, X-Large (90-110 l)
Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja
Särmä TST Repun/rinkan sadesuoja
24.99 - 59.99 EUR
M05 maastokuvioitu sadesuoja repuille ja rinkoille, saatavilla neljää eri kokoa: pieni taistelurepuille, keskikokoinen tavallisille repuille tai pienille rinkoille, iso sotarinkoille sekä jättikokoinen tiedustelijoille ja muille ulkona asuville. Suojaa paljaan silmän lisäksi myös valonvahvistimen tähystykseltä.
Särmä keikkalaukku, pieni
Särmä keikkalaukku, pieni
55.95 EUR 69.99 EUR
Särmän pieni keikkalaukku on oivan kokoinen arkiseksi treenikassiksi vaikkapa urheiluvarusteiden roudaamiseen tai viikonloppureissuille. Vastaa kooltaan isoa reppua, eikä niinkään rinkkaa. Isomman päätaskun lisäksi laukussa on pienempiä taskuja tilpehöörin järjestelyyn. Sopii mainiosti Särmä rynnäkköreppusi pariksi!
Savotta Jääkäri L rinkka, vihreä Savotta Jääkäri L rinkka, Ruskea Savotta Jääkäri L rinkka, musta Savotta Jääkäri L rinkka, M05 metsäkuvio
Savotta Jääkäri L rinkka
Savotta Jääkäri L rinkka
369.99 - 379.99 EUR
Vanhan kunnon Rajapartio-repun manttelinperijä, Jääkäri L (tunnetaan myös nimellä "Rajajääkäri) on 2010-luvulle päivitetty modulaarisempi versio edeltäjästään. Kokoluokkansa puolesta varsin sopiva vähän pidemmillekin retkille ja vaelluksille.
Savotta Keikka 80L keikkalaukku, Ruskea Savotta Keikka 80L keikkalaukku, vihreä Savotta Keikka 80L keikkalaukku, musta
Savotta Keikka 80L keikkalaukku
Savotta Keikka 80L keikkalaukku
239.99 EUR
Savotta keikkalaukkujen suurin malli, tilavuus 80 litraa. Monipuolisesti käyttäjän tarpeisiin mukautettava laukku soveltuu niin vaativaan ammattikäyttöön kuin vapaa-ajan matkoille ja harrastuksiin.
Ortlieb PS490 kuivasäkki
Ortlieb PS490 kuivasäkki
24.99 - 55.99 EUR
Olisko kuivat kassit ihana juttu meloessa, vesistöjä ylittäessä tai muuten vaan rymytessä supisuomalaisessa syyssäässä? Tässä olis helvetan kestäviä kuivasäkkejä kaikenlaiseen märkään ulkoiluun, saatavana pienen päivärepun kokoluokasta ison rinkan vetoisiin asti. Nämä laatusäkit kestää kovempaakin retuuttamista, eikä siis ole ihme, että ne on suosittuja myös ammattikäytössä. Myös meidän melontajengi tykkää näistä tosi paljon.
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, vihreä Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 lumikuvio Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu vanhanmallisilla litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä viilekkeillä
Särmä TST CP10 Mini-Taistelureppu litteillä viilekkeillä
149.98 - 159.98 EUR
10-litrainen kompakti taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokatavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet. Tässä mallissa on vakiona litteät viilekkeet, repun saa myös pehmustetuilla viilekkeillä.
Särmä TST CP15 Taistelureppu vanhanmallisilla litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio Särmä TST CP15 Taistelureppu vanhanmallisilla litteillä olkaviilekkeillä, vihreä Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 metsäkuvio Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, vihreä Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä olkaviilekkeillä, M05 lumikuvio
Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä viilekkeillä
Särmä TST CP15 Taistelureppu litteillä viilekkeillä
189.98 - 199.98 EUR
15-litrainen taistelureppu, monipuolisesti mukautettavissa ja muokattavissa käyttäjän tarpeiden mukaan. Runsaasti laajennus/organisointimahdollisuuksia sekä käyttäjän mieltymyksen mukaan valittavat olkaviilekkeet. Tässä mallissa on vakiona litteät viilekkeet.
Savotta Jääkäri XL rinkka
Savotta Jääkäri XL rinkka
599.99 EUR
Rinkka on elintärkeä varuste metsässä, koska sen varassa kuljetetaan melkein kaikki muu. Ensisijaisesti kamat pitäisi saada kulkemaan rikkomatta kantajaa, mutta Savotta Jääkäri XL hoitaa sen lisäksi kaiken muunkin. Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Jääkäri-rinkka".
Ortlieb Duffle vedenpitävä laukku 60 L, Oliivinvihreä/Musta Ortlieb Duffle vedenpitävä laukku 60 L, Musta
Ortlieb Duffle vedenpitävä laukku 60 L
Ortlieb Duffle vedenpitävä laukku 60 L
169.00 EUR
Tarttisko pitää kamppeet kuivana esmes meloessa, vesistöjä ylittäessä tai post-apokalyptisessä tulvahelvetissä? Vedenpitävä kassi säästää perkeleitä, kun kunnolla mulaillaan. Tässä olis helvetin laadukas ja pirun kestävä 60 L vedenpitävä keikkakassi, joka sopii parhaiten muutaman päivän reissulle tai lisävarustekassiksi. Sitä voi kantaa myös selässä rinkan tavoin. Meidän melontajengi tykkää näistä.
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä vanhan mallin viilekkeillä, vihreä Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä viilekkeillä, vihreä Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu kiinteillä viilekkeillä, M05 lumikuvio
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä viilekkeillä
Särmä TST DP10 Roll-Top päiväreppu litteillä viilekkeillä
89.99 - 119.98 EUR
DP10, eli kymmenen litran "Day Pack" on huikean yksinkertainen ja luotettava päiväreppu roll-top rullasuuaukolla ja runsaalla PALS-nauhakujastolla. Suunniteltu toimimaan myös päiväreppuläppänä rinkkaan kiinnitettynä tai taistelureppuna suojaliiviin kiinnitettynä. Tässä mallissa on vakiona litteät viilekkeet.
Loading...