Pakkauslista talvivaellukselle

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kun suunnittelet talvivaellusta, eka looginen askel on vaelluksen pakkauslista. Se on myös hyvä tapa pitää huoli, ettet unohda mitään oleellista. Pakkauslista vaellukselle vaihtelee kohteen, retken keston, pakkasen ja lumen määrän sekä aktiviteettien ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Siksi yhtä kaiken kattavaa listaa on mahdoton laatia. Pakkauslista Lappiin talvella on aika erilainen kuin pakkauslista ulkomaille, etelän aurinkoon. Keskityttiin tässä jutussa pelkästään talveen, ettei tästä tule mitään ylipitkää romaania, ja koska talvella oikeiden vehkeiden valinta korostuu. Tää artikkeli on suunnattu enempi talvivaelluksen alkutaipaleella oleville. Pitempään hommaa harrastaneilla on varmaan jo omat listansa.

Me jaettiin tavarakaaos vähän selkeämpiin ryhmiin, ja lopussa on sit vielä kaksi esimerkkilistaa, joiden pohjalta on vähän helpompi luoda omat listansa. Eka vaeltajan pakkauslista on lyhyemmälle ja toinen pidemmälle retkelle.

Vaatteet ja kengät

Talvella vaatetuksen valinta on muita vuodenaikoja haastavampaa ja tilaa vievempää. Liikkuessa pitäisi olla riittävän viileät vaatteet, ettet hikoile kuin krapulainen porsas, mutta tarpeeksi lämpimät, ettei tönköksi jäätyneet nakit ala irtoilla. Toimivissa talvivaellusvaatteissa on ensiksi vähän kylmä, ja matkan edetessä olo lämpenee sopivasti.

Tauoille ja leiriin tarttet sit riittävästi kuivaa ja lämmintä ylle. Talvella vaatteiden kuivaus on mahdotonta, jos tulta ei voi tehdä. Siksi pitemmällä reissulla on syytä olla riittävästi vaihtovaatteita. Jos nuotio on mahdollinen, vaellusosuuden alusvaatteiksi riittää kaksi merinovillaista aluspaitaa ja kaksi paria pitkiä merinokalsareita. Toiset päälle ja toiset kuivattelun jälkeen rinkkaan. Sukkia sit sen mukaan, miten kylmää on ja miten kylmät kengät sulla on. Mun talvisaappaissa riittää yhdet sukat kerrallaan. Toiset tykkää sit käyttää tuplasukkia.

Kaksi retkeilijää pystyttää majoitetta talvella

Jos olet kova hikoilemaan, niin kaikenlaisissa aktiviteeteissa kantsii olla vähemmän päällä kuin leirissä istuskellessa. Säilyy ne lämpimät vaatteet sitten kuivina.

Kenkien valinnassa pitää miettiä pakkasen lisäksi lumen syvyyttä ja sitä, mitä reissulla tekee. Pilkkiminen vaatii kumisaappaita, jos jäällä on runsaasti vettä. Ja perinteiset eräsiteet edellyttävät hiihtorannun. Lumikenkiä ja samanlaisia siteitä käyttäviä suksia voi taas käyttää kaikenlaisilla kengillä. Paksu lumi vaatii sit korkean varren tai vedenpitävät säärystimet. Toinen kenkäpari voi olla hyvä olla mukana varalta, niin saa kuivat jalkaan, mikäli ekat kastuu pahoin. Tai sit pari paria paksuja sen ajaksi, kun kuivattelee niitä ainokaisia nuotiolla. (Kaikkia kenkiä ei sit saa kuivaksi kovin pienellä nuotiolla.)

Vaellusvaatteissa materiaalivaihtoehtoja on monenlaisia teknisestä perinteiseen. Itse suosin mahdollisimman hengittävää kerrospukeutumista ja mahdollisimman luonnollisia materiaaleja. Alla listattuna meikäläisen talviretkeilyn perusvaatteet. Jos on pelkoa, että pakkanen pukkaa -15 Celsius-asteen kylmemmälle puolelle, lisään listaan lämpimiä välikerroksia. Lintumetsällä on sit taas lumipuku yleensä päällimmäisenä. Kun hankit uusia vaatteita, testaa niitä ensin lyhyellä retkellä, niin saat vähän osviittaa siitä, miten niillä pärjää. Ei tule sitten hyytävää yllätystä tunturissa.

Vaatteet liikkuessa Vaatteet leirissä

Kantolaitteet

Kantolaitteen koko riippuu retken pituudesta ja henkilökohtaisesta pakkauskyvystä. Simppeli nyrkkisääntö on, että päiväretkelle reppu ja pitemmälle reissulle rinkka, jonka koko voi kasvaa retken pituuden mukaan. Jos et halua ostaa miljoonaa retuutinta, mutta haluat tehdä eri pituisia retkiä, hanki lyhkäsille reissuille 30-40-litrainen reppu ja pidemmille 80-litrainen rinkka. Nykyiset modulaariset rinkat on siitä kivoja, että erilaisia taskuja lisäämällä kantokyky kasvaa. Reppua voi käyttää myös pidemmillä reissuilla päiväretkien kantolaitteena ison rinkan jäädessä leiriin.

Mies vetää ahkiota suksilla

Ahkio helpottaa talvivaellusta. Tasaisella maalla hiihdettäessä selviää ilman aisoja.

Talvella hamstraajien pelastuksena on vielä ahkio, jota voi vetää suksilla, lumikengillä sekä ohuen hangen tai hankikannon aikaan ihan jalan. Se mahdollistaa oikein pitkät retket, kun mukana voi rontata reilusti enemmän tavaraa kuin pelkässä rinkassa. Mutta on se aika ihana keksintö myös lyhkäisemmillä reissuilla varsinkin upottavassa hangessa. Jos modernin vaellusahkion hinta hirvittää, toimivan budjettiratkaisun saa markettien halpisahkiosta, BW:n sadeviitasta ja kourallisesta mustekaloja (niitä venyviä kiinnittimiä, ei nilviäisiä). Mulla on ollut semmoinen useampia vuosia. Valjaat kantsii silti hankkia sekä niiden lisäksi aisat, jos liikut mäkisessä maastossa.

Majoitus

Päiväretkellä tämän osion kilkkeitä ei tarvitse miettiä, mutta useamman päivän reissuilla jonkinlainen yöpymissuunnitelma riittävine varusteineen on oleellinen. Valittavat vehkeet riippuvat retken pituudesta, lumipeitteestä, sääolosuhteista ja oman mukavuuden tasosta. Yleensä tarvitaan jonkinlainen majoite, makuupussi ja makuualusta. Sen päälle sitten lisää tavaraa sen mukaan, miten olohuonemaista leirissä pitää olla.

Minimalistisesti matkaavilla majoitevaihtoehtoja ovat bivypussi, tarppi, riippumatto ja lumikammi, mutta viimeksi mainittua ei kantsi lähteä rakentelemaan ilman opastusta. Enemmän mukavuuksista pitäville sitten teltta. Perinteisestä majoitteesta tykkäävänä ronttaan itse mukana yleensä puuvillaista louetta, joka painaa teltan verran, eikä suojaa yhtä paljon, mutta riittävästi ja tarjoaa hienoa vanhan ajan fiilistä.

Telttakangas retkeilijän majoitteena talvella

Minimalistinen talviretkeilijä pärjää telttakankaasta tai sadeviitasta tehdyllä majoitteella varsinkin leudommilla keleillä.

Lämmin talvimakuupussi on nykypäivänä aika pakollinen, kun rakovalkeaa ei voi kovin moneen paikkaan virittää. Toki jos teltassa on kamiina, niin pärjää usein ohuemmallakin virityksellä. Aina voi tosin sattua jotain, mikä estää sen lämmityksen, joten kantsii kyllä ottaa mukaan sellainen pussi jossa selviää hengissä ilman lisälämpöä.

Makuualustan valinta on vähintään yhtä tärkeää kuin makuupussinkin. Moni tekee sen virheen, että hankkii oikein lämpimän pussin, mutta viettää epämiellyttävän yön täristen horkassa linttaan nukutun sata vuotta vanhan solumuovilutteron päällä. Makuupussi litistyy nukkujan alla, joten alustan pitää eristää hyvin, tai kylmä hiipii kylään alta päin. Itse käytän alla vohvelimallin solumuovialustaa ja sen päällä ilmatäytteistä. Kaikkein alimmaisena mulla on avomajoitteessa se ahkion päällisenä käytetty BW:n kuminen sadeviitta pitämässä lumet pois makuualustoilta. Toiset käyttävät sitten teltassa avaruuspeitettä alimmaisena.

Makuupussiin ei kantsi ryömiä kaikki vaatteet päällä. Päivän aikana käytetyistä vaatteista tulee kosteutta pussin sisälle, ja nihkeät pussit ei ole kivoja. Lisäksi jos on liikaa vaatetta päällä, tulee ensin kuuma, ja kun hiki alkaa kuivaa, pukkaa kylmää sen perään. Paljon parempi on käyttää nukkuessa esimerkiksi merinovillakerrastoa. Päässä mulla on kypärähuppu tai vastaava ja sen päällä tarvittaessa pipo sekä paksu merinovillainen tuubikauluri.

Tyynynä mulla on villapusero sullottuna makuupussin pussiin. Markkinoilla on monenlaisia retkityynyjä, mutta en halua kantaa mitään ylimääräistä, jos ilmankin pärjää.

Jos et ole ikinä talvella luonnossa yöpynyt, sitä kantsii harjoitella lyhyillä reissuilla ja leudommalla kelillä jonkun kaverin kanssa riittävästi ennen haastavaa retkeä jossain keskellä ei mitään.

Ruoka

Parin tunnin reippailulle riittää hyvin helposti syötävät välipalat, kuten voileivät, kuivaliha, kuivatut hedelmät, suklaa tai vastaavat. Lisäenergiasta on hyötyä varsinkin, jos liikut rankassa maastossa upottavan lumen aikaan. Tätä pitemmille reissuille on hyvä varata ihan ruokaakin. Vaivattomin vaihtoehto on kuiva tai märkä retkiruoka. Taikka sitten otat messiin ainekset ja loihdit ruoat alusta alkaen tai täydennät sitä kalastuksella tai metsästyksellä, jos se vaan on sallittua. Tai sit yhdistät näitä kaikkia.

Ruokamäärä riippuu siitä, miten paljon tykkäät syödä ja miten rankasti kulutat. Perussetti on aamiainen, lounas ja päivällinen kullekin päivälle sekä sit niitä välipaloja liikunnan rankkuuden mukaan.

Juoma

Syömättä pärjää vähän pitempäänkin, mutta ryypätä pitää, tai meno hyytyy aika äkkiä. Lyhyellä reissulla selviää kotona täytetyllä vesipullolla tai juomarakolla. Kunnon pakkaskelillä vesi tuppaa sit jäätymään, jos sitä ei säilytä lähellä ihoa. Viina ei kiinteydy niin helpolla, mutta veden korvikkeena se on aika kökkö.

Pidemmällä retkellä kaikki mukana kuljetettava vesi jäätyy, joten sun järkevät nesteytysvaihtoehdot on: keittää lumesta vettä, käyttää sellaista juoksevaa vettä, joka ei ole vielä jäätynyt tai tehdä avanto. Avanto on toimiva ratkaisu, jos pysyt pidempään samassa paikassa. Paljon liikkuvalle se on reilusti työläämpi urakka kuin veden keittäminen. Jos luonnonveden taso on mitä sattuu, keittäminen on aina turvallisin vaihtoehto. Vedensuodattimet on talvella kinkkisiä, kun ne yleensä jäätyy.

Ruoanlaitto

Leirikokin hellaoptiot ovat joko retkikeitin tai avotuli. Perinteisessä Trangiassa keittoastiat tulevat mukana, mutta kaasukeittimiin, risukeittimiin ja avotulikokkailuun tarttee hankkia omat. Modernin retkiruoan voi valmistaa pussissa, joten kattilaa ei tarvita. Avotulessa on tunnelmaa, ja nuotiopaikoilla on yleensä on puuta, muttei aina, varsinkaan syrjäisimmillä mestoilla. Ja jos retkeilet erämaassa, tarvitset tulen tekemiseen maanomistajan luvan. Lisäksi paksun lumen aikaan polttopuuta voi olla vaikea löytää. Siksi jonkinlainen keitin on hyvä olla aina matkassa varmuuden varalle. Sen lisäksi tarvitaan myös kauha sopan hämmentämiseen sekä astiat ja aterimet syömiseen. Ja kuumien juomien ystäville sitten termospullo lyhyelle retkelle ja pannu tms. kahvin ja teen keittämiseen.

Nainen sytyttää risukeitintä talvella

Risukeitin on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on lupa katkoa kuivia oksia tai lunta on hyvin vähän.

Työkalut

Karski korvenraivaaja tekee kaiken paljain käsin ja hampain, mutta me muut tarttemme yleensä jotain kättä pidempää. Työkalujen valinta riippuu retken kestosta, mitä siellä tekee ja minkälaisissa oloissa puuhailee. Puukko on hyvä olla matkassa likimain aina (luonnossa liikkuessa, ei ostarilla). Sillä hoituvat makkarapakettien avaus, kiehisten vuoleminen, nyörien lyhentely ja mörköjen kanssa painiminen. Jotkut saavat lisälohtua vielä monitoimityökalusta. Kun viihdyt puskassa kauemmin, kirves ja/tai retkisaha tulee usein tarpeeseen. Vaikka hyödyntäisit valmiita nuotiopaikkoja, usein siellä oleva kirves on sysipaska, kiveen tylsäksi hakattu tai kadonnut. Oma kirves on silloin ihana asia.

Hultafors-kirves talvivaelluksella

Leudommalla ilmalla pilkkoo puita vaikka paljain käsin, mutta kunnon pakkasella tyköistuvat käsineet, kuten Mechanix ColdWorkit tekee elämästä ihanampaa.

Tulentekovälineet ovat myös pakolliset, mikäli meinaat tehdä tulta ilman kivikautisia konsteja. Vaihtoehtoja piisaa tänä päivänä tulitikuista erilaisiin sytyttimiin ja raapimisrautoihin. Itse pidän mukana aina kipinärautaa, koska siitä ei ikinä lopu polttoaine, eikä se kastu käyttökelvottomaksi. Tulivehkeet on hyvä olla mukana aina, vaikkei tulta suunnittelisikaan ihan hätätilanteiden varalle. Jos eksyt ja mulaat avantoon tai ojaan jossain jumalan selän takana, niin kuivien vaihtovaatteiden lisäksi nuotio on ystäväsi.

Lapio on talviretkeilijälle monesti erittäin hyödyllinen apuväline. Matalan lumen tamppaa jaloillakin majoitteen alta, mutta syvässä hangessa lappari on ystäväsi. Kenttälapio ei ole se maailman ihanin lumenluontiväline, mutta parempi kuin pelkät kädet. Pehmeää lunta kauhoo toki myös ahkiolla. Sveitsiläinen lumilapio on mahtava apuväline talviretkeilyyn silloin, kun meillä niitä on. Lapiosta on apua myös viikon Lapin vaelluksen jälkeen, kun auto on sillä välin hautautunut kinokseen. Mutta isompaan auton mahtuu se täyskokoinen lumilapparikin.

Sähköä syövät vempaimet

Nykypäivänä retkeilijälle on tarjolla jos jonkinlaista elektronista apuvälinettä. Toiset tykkäävät retkeillä esi-isien tapaan, ja toiset haluavat kaikki mahdolliset piipittimet. Puhelin on aika fiksu kapine pitää mukana, jos vain kenttiä piisaa. Saa paikalle kopterin, kun sattuu ikävämpi haaveri ja voi pitää kotiväen tyytyväisenä hempeillä viesteillä ja ikuistaa reissun tapahtumia kameralla. Lisäksi puhelimissa on yleensä joku navigointiohjelma, jos sattuu eksymään. Otsalamppu on toinen hyödyllinen kapine. Lumi ja kuutamo valaisevat yleensä aika hyvin, mutta jos on pilvistä, kuutamo puuttuu, haparoit pimeässä teltassa tai pitäis tehdä jotain tarkkuutta vaativaa, lamppu on aika välttämätön. Lisäksi varavirtalähteitä on syytä pitää matkassa, jos reissu kestää pitempään.

Otsalamppu teltassa

Vaikka kuu valaisisi miten hyvin ulkona, teltassa otsalamppu helpottaa elämää.

Ensiapu

Korvessa voi sattua kaikenlaista, ja pessimisti säilyy paremmin hengissä. Pelkkä ensiaputarvikkeiden reppuun tunkeminen ei riitä, vaan niitä kantsii opetella myös käyttämään, ettei mene sormi suuhun, kun sahaat itseäsi jalkaan tai kaveri kaatuu nuotioon.

Särkylääkkeet ja laastarit sekä henkilökohtaiset lääkkeet on varmaan liki kaikilla. Sen lisäksi kantsii olla myös hiilitabletteja tai vastaavia, kun homma menee joskus plörinäksi. Ota mukaan myös isomman haavan sitomistarpeet, kiristysside ja lämpöpeite, jos joku sattuu vetämään kunnolla käteen. Avun saamisessa saattaa nimittäin kestää. Palovammageeliä/voidetta epäonnistuneen pyrotekniikan jälkihoitoon sekä rakkolaastareita räpylöihin saattaa myös olla hyvä varata matkaan. Valmiissa ensiapupakkauksissa on on usein hyvä osa näistä, ja sit vaan täydennät loput apteekista ja muualta. Ja näiden päälle ensiaputasku tai vastaava tavaroiden pakkaamiseen.

Retken aktiviteetit

Talviretken aikana voi hiihtää, retkiluistella, lumikenkäillä, pilkkiä, metsästää, valokuvata ja tehdä vaikka mitä muuta kivaa. Valitse tähän slottiin ne oleelliset vehkeet, joita sun harrastuksessasi tarvitaan. Jos alkaa pursuta yli, ota messiin ahkio tai harrasta vähemmän.

Muut jutut

Vessapaperia kantsii aina ottaa matkaan. Tiettömillä taipaleilla vesiklosetit loistavat poissaolollaan. Ja vaikka seuraisit vaellusreittejä, paperi saattaa olla paskottu loppuun. Vessapaperi kelpaa myös paistinpannun pyyhkimiseen, nenäliinaksi ja moneen muuhun ihmeelliseen asiaan. Hammasharja ja tahna auttavat pitämään hammaslääkärin loitolla. Sen päälle sitten muut tarvitsemasi hygieniatuotteet. Polarisoidut aurinkolasit saattavat myös tulla tarpeeseen, jos aurinko helottaa ja liikut avoimessa maastossa. On meinaan aika kirkasta. Lisäksi sitten suunnistuksessa kartta ja kompassi on erittäin hyödylliset varsinkin, jos et käytä valmiita reittejä. GPS on toki tätä päivää, mutta talvella akku voi hyytyä aika nopeasti.

Esimerkkipakkauslistat

Kun laadinnassa on se eka pakkauslista, malli voi olla hyödyksi. Ja voi niitä kokeneempikin käyttää muistilistana. Toki tarpeet ja matkat ovat yksilöllisiä, mutta valmiita malleja voi helposti muokata mieleisekseen.

Alta löydät kaksi esimerkkilistaa, lyhyemmälle ja pidemmälle retkelle. Lyhyt ja pitkä on suhteellisia käsitteitä, jotka tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Me tehtiin rajaus sen mukaan, yövytäänkö reissulla vai ei. Tämä siksi, koska peruskamppeet on suht samat, mutta yön yli -reissuun tulee lisäksi yöpymiseen ja leireilyyn tarvittavia varusteita. Toki jos kiikarissa on viikon talvinen karhunkierros, pakkauslista pitää säätää sen mukaan. Mutta yleensä pitempi reissu tarkoittaa pääasiassa ruoan ja vaatteiden lisäämistä.

Pakkauslista päiväretkelle

Päiväretki voi olla mitä tahansa parin tunnin lumikenkäilystä koko päivän hiihtoretkeen, kunhan maastossa ei vaan yövytä. Lyhyelle happihyppelylle kodin läheisyydessä et pahemmin varusteita tarvitse, mutta kun kiikarissa on koko päivän talvinen retkeily, pakkauslista on jo varsin suureksi avuksi.

Varusteleka Särmä iso rynnäkköreppu päiväreppuna

Tavaroita ja niiden pakkaamista kannattaa miettii hyvissä ajoin ennen retkeä, niin voi sitten täydentää, jos jotain sattuu puuttumaan kuten esim. tässä.

Vaatteet ja kengät

Kantolaitteet

Ruoka, juoma ja ruoanlaitto

Työkalut + sähkövehkeet

Muut

Pakkauslista pidemmälle retkelle

Kun suunnitelmissa on yöpymistä sisältävä vaellus, pakkauslista pitää mitoittaa retken keston mukaan. Perusvarustus ja vaatetus on sama kuin päiväretkellä, mutta vaihtovaatteita on enemmän ja päälle tulevat majoitustarvikkeet. Pakkauslista viikonlopuksi ja pakkauslista viikon vaellukselle eroavat toisistaan ruoan ja vaihtovaatteide määrässä. Elektroniikan ystävät tarvitsevat myös varavirtalähteitä keston mukaan.

Varusteleka Särmä TST RP80 rinkka talvivaelluksella

Tavaroita ja niiden pakkaamista kannattaa miettii hyvissä ajoin ennen retkeä, niin voi sitten täydentää, jos jotain sattuu puuttumaan, kuten esim. tässä.

Vaatteet ja kengät

Kantolaitteet

Majoitus

Ruoka, juoma ja ruoanlaitto

Työkalut + sähkövehkeet

Muut

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Original (tumma) Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Maitosuklaa (täysmaito)
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
2.99 EUR
Tämä on nyt sitä etsimääsi saksalaista energiasuklaata! Scho-Ka-Kola piti jo toisessa maailmansodassa natsit hereillä, rasiakin on muuten samanlainen paitsi että näihin ei nykyään enää maalata pahojen puolulaisten merkkejä. Vaikuttava ainesosa on sentään vain kofeiini, eikä huhupuheista huolimatta reseptiin muuta koskaan kuulunut.
Särmä iso rynnäkköreppu, Vihreä Särmä iso rynnäkköreppu, Harmaa Särmä iso rynnäkköreppu, Musta
Särmä iso rynnäkköreppu
Särmä iso rynnäkköreppu
59.99 EUR
Ovatko muut reput arkeesi vähän liian pieniä, mutta et halua rinkkaa? Tässä olisi päivittäiseen käyttöön sopiva reppu hieman isompana.
Tactical Foodpack retkiruoka
Tactical Foodpack retkiruoka
8.99 EUR
Viron erikoisjoukoille suunniteltuja kylmäkuivattuja kenttäruokia, mutta erinomaista retkiruokaa myös vaeltajille, metsästäjille ja muille luonnossa liikkujille. Pussissa on yksi annos yhdelle hengelle. 100 % luonnolliset raaka-aineet - ei säilöntä- tai lisäaineita, mutta ravintoarvot ja maku kohdallaan. Voidaan lämmittää pussissa ja syödä sieltä suoraan, niin säästyy aikaa ja tilaa.
SA kenttäpullo, 1 l
SA kenttäpullo, 1 l
7.99 EUR
Litran vetoinen Suomen armeijan kenttäpullomalli. Ehkä eniten perushyvä kenttäpullo mitä on tehty. Kulmikkaan muotonsa ansiosta näitä on tosi näppärä pakata rinkkaan ja isosta suuaukosta täyttö on helppoa! Uutena, kotimaisena tavarana tän kanssa ei tartte pelätä homesieniä tai kinkkitehtaiden kemikaaleja.
Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, nahkatupella, oikea, musta Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, nahkatupella, oikea, ruskea Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, nahkatupella, vasen, musta Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, Boltaron-tupella, musta Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, Boltaron-tupella, vihreä Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs, ilman tuppea
Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs
Terävä Jääkäripuukko 110, hiiliteräs
46.99 - 86.98 EUR
Jääkäripuukko on karun käytännöllinen käyttöpuukko. Meiltä saa näitä useammassa pituudessa. Jääkäripuukko 110 on erinomainen yleispuukko oikeastaan ihan kaikkeen käyttöön, parhaimmillaan jos kaverina on esim. kirves tai Skrama. Kunnollinen hiiliteräs, perinteinen suomalainen teräprofiili kevyellä "drop pointilla". Tämä ei ole ei mikään koriste-esine vaan rehelliseen käyttöön tehty työkalu.
Särmä retkeilysukat, merinovillaa
Särmä retkeilysukat, merinovillaa
17.99 EUR
Anatomisesti muotoillut retkeily- ja vaellussukat vaativille käyttäjille - tai ihan vaan mukavuudenhaluisille. Särmä retkeilysukat siirtävät kosteutta, eristävät ilmavasti ja istuvat täsmällisesti, jotta vältyt rakoilta ja voit kävellä vaikka koko päivän.
Light My Fire FireSteel Bio Army kipinärauta
Light My Fire FireSteel Bio Army kipinärauta
17.99 EUR
Jos metsään haluat mennä nyt, niin tässä olisi helppo ja varma valinta tulentekovälineeksi. Swedish Firesteel on noin niinkuin suurinpiirtein maailman paras kipinärauta. Tässä vieläpä ns. armeijamalli jytkymmällä magnesiumpötköllä, eli iskee enemmän kipinää ja riittää kauemmin!
Särmä merinopipo, laivastonsininen Särmä merinopipo, musta Särmä merinopipo, keltainen Särmä merinopipo, oliivinvihreä Särmä merinopipo, punainen Särmä merinopipo, tummanharmaa Särmä merinopipo, oranssi Särmä merinopipo, ruskea
Särmä merinopipo
Särmä merinopipo
26.99 EUR
Niin huippuunsa hiottu villapipo kuin vain voi olla - ostat kerralla tämmöisen ni et enää ikinä tartte muita, ellet hukkaa tätä. Just oikean kokoinen ja paksuinen peruspipoksi, ja tietysti tosta maailman parhaasta materiaalista eli merinovillasta.
Estecs Retkeilijän ensiapupakkaus
Estecs Retkeilijän ensiapupakkaus
19.99 EUR
Pikkunen, vyölle (tai PALS-lenkkeihin) hyvin mahtuva ratkaisu kaikennäköseen pieneen harmiin. Ehdoton hankinta kelle tahansa Suomen kesässä ulkoilevalle, ihan oikeesti!
Source WXP juomarakko, 2L Source WXP juomarakko, 3L
Source WXP juomarakko
Source WXP juomarakko
37.99 EUR
Sourcen juomarakot on tehty sotilaskäyttöön ja laatu on sitä luokkaa. Tämä on juomajärjestelmän "varsinainen", ja jos markkinoiden parhaimpiin kuuluvaa saa tähän hintaan, kannattaa halpistavara unohtaa suoraan. Sourcen juomarakko menee käytännössä kaikkiin juomarakkovalmiisiin reppuihin ja muihin vekottimiin.
UCO vedenkestävät tulitikut, 4-pack
UCO vedenkestävät tulitikut, 4-pack
3.99 EUR
Tarttisko sytytellä enempi asioita taikka varautua pahempaan tai vielä pahempaan? Tässä satsissa olis 160 vedenpitävää stidiä esmes paskan sään seikkailuihin tai kuppaisiin grillikeleihin. Kestävä vedenpitävä pinnoite parantaa käyttövarmuutta surkeissa oloissa. Fiksu valinta vaellukseen, metsälle, veneilyyn, selviytymispakkaukseen yms.
Särmä risukeitin, Regular Särmä risukeitin, Large
Särmä risukeitin
Särmä risukeitin
34.99 - 44.99 EUR
Suomessa valmistettu risukeitin! Uljas esine, joka on edullinen, kestävä, toimiva ja pakkautuu pieneen tilaan. Saatavilla kaksi kokoa: normaaleihin ja isompiin tulistelutarpeisiin. Mukana jämäkkä M05-kuvioitu kuljetuspussi.
Estecs Retkeilijän Mini ensiapupakkaus
Estecs Retkeilijän Mini ensiapupakkaus
10.99 EUR
Pikkunen ratkaisu kaikennäköseen pieneen harmiin. Ehdoton hankinta kelle tahansa Suomen kesässä ulkoilevalle.
Särmä Sissipipo, merinovillaa, musta Särmä Sissipipo, merinovillaa, tummanharmaa Särmä Sissipipo, merinovillaa, oliivinvihreä Särmä Sissipipo, merinovillaa, keltainen Särmä Sissipipo, merinovillaa, oranssi Särmä Sissipipo, merinovillaa, punainen
Särmä Sissipipo, merinovillaa
Särmä Sissipipo, merinovillaa
24.99 EUR
Vanha kunnon armeijan "sissipipo", mutta huippuhienosta merinovillasta ja pikkasen viilatulla mitoituksella. Tavallista sivilistimyssyä särmikkäämpi malli, nokkela kaksikerrosrakenne eristää erinomaisesti vaikka neulos ei hirmu paksua olekaan. Jos et saannut intissä tarpeeksesi valtion tarjoamasta "myssy, villaa" ihanuudesta, niin tässä olisi oiva tilaisuus uusintakierrokselle! Tällainen Cousteau-pipo sopii toki myös sivareille.
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa, musta
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa
69.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunniteltu poolopaita. Pitkä helma, raglan-hihat ja ovelasti toteutetut kaulus sekä hihansuut takaavat erinomaisen käyttömukavuuden. Merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Trangia kahvipannu, 25-keittimeen, 0.9L
Trangia kahvipannu, 25-keittimeen, 0.9L
15.99 EUR
Trangian isompaan keitinsarjaan (malli 25) suunniteltu kahvipannu. Trangia-keittimien kanssa toimivaksi suunniteltu, ja erinomaisesti muotoiltu pannu toimii myös loistavasti avotulella keittelyyn! Erinomaisen tehokas tapa keittää kahvit, teet tai vettä pussimuonaa varten.
Kupilka 21, Kelo Kupilka 21, Havu Kupilka 21, Original Kupilka 21, Karpalo
Kupilka 21
Kupilka 21
17.99 EUR
Perinteinen kuksa valmistettuna kierrätettävistä materiaaleista, tavallista muovikuksaa huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto. Suomalaista suunnittelua ja tekoa! Tälle kuksalle voi tehdä oikeastaan kaikkea muuta paitsi polttaa nuotiolla tai laittaa mikroon. Mukaan teelusikka.
Särmä merinovillakalsarit, pitkät
Särmä merinovillakalsarit, pitkät
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Särmä TST Woolshell-takki, Vihreä Särmä TST Woolshell-takki, harmaa
Särmä TST Woolshell-takki
Särmä TST Woolshell-takki
239.99 - 249.99 EUR
Vuosien saatossa ollaan tehty ja nähty monenlaisia sarka- ja sotavaatteita, Woolshell on näiden vuosien aikana kertyneiden kokemuksien pohjalta uudelleen ajateltu sarkapuku. Modernin softshell-takin tyylinen toiminnallisuus ja yksityiskohdat yhdistettynä villasarkakankaan luonnostaan loistaviin ominaisuuksiin tekevät tästä varsin ainutlaatuisen takkimallin!
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Särmä TST Woolshell-housut, harmaa Särmä TST Woolshell-housut, Vihreät Särmä TST Woolshell-housut, M05 metsäkuvio
Särmä TST Woolshell-housut
Särmä TST Woolshell-housut
209.99 - 219.99 EUR
Vuosien saatossa ollaan tehty ja nähty monenlaisia sarka- ja sotavaatteita, Woolshell on näiden vuosien aikana kertyneiden kokemuksien pohjalta uudelleenajateltu sarkapuku. Nykyaikaisten sotilashousujen leikkaus ja yksityiskohdat yhdistettynä villasarkakankaan luonnostaan loistaviin ominaisuuksiin tekevät näistä varsin ainutlaatuisen housumallin!
Trangia 25-1HA retkikeitin
Trangia 25-1HA retkikeitin
99.99 EUR
Trangian spriikeitin on vuosikymmenet ollut Se retkikeitin, varsinkin täällä meilläpäin maailmaa. Trangia ei ole mikään hirveän moderni vehje, mutta erittäin läpensä testattu ja toimivaksi todettu laitos, erinomainen keitinvalinta kaikenlaiseen luonnossa kokkailuun. Malli 25-1 on se vanha kunnon isompi malli, suosittelemme tätä mallia jos yhdellä keittimellä on tarkoitus kokkailla useammalle kuin yhdelle hengelle. Ultralight Hard Anodized -alumiinia, kevyempi kuin vanhat paksut mallit ja kova-anodisoitu pinta sietää erittäin hyvin lommoja, kulumaa ja naarmutusta jopa teräsaterimilla.
Trangia 25-1UL retkikeitin
Trangia 25-1UL retkikeitin
59.99 EUR
Trangian spriikeitin on vuosikymmenet ollut Se retkikeitin, varsinkin täällä meilläpäin maailmaa. Trangia ei ole mikään hirveän moderni vehje, mutta erittäin läpensä testattu ja toimivaksi todettu laitos, erinomainen keitinvalinta kaikenlaiseen luonnossa kokkailuun. Malli 25-1 on se vanha kunnon isompi malli, suosittelemme tätä mallia jos yhdellä keittimellä on tarkoitus kokkailla useammalle kuin yhdelle hengelle. Ultralight-alumiinia, kevyempi kuin vanhat paksut mallit.
Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa, vihreät Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa, mustat
Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa
Särmä TST L2 väliasun housut, merinovillaa
59.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunnitellut lämpimät väliasun housut. Istuva muotoiltu ja pehmeä, joustava neulos takaavat käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Fiskars Xtract SW73 retkisaha
Fiskars Xtract SW73 retkisaha
36.99 EUR
Fiskars Xtract-sahat ovat loistavia leikkaamaan ja karsimaan tuoreita puita ja oksia. Sahan kahvan sisään vedettävän terän ja kiinteän vyölenkin ansiosta sahaa voi kantaa ja säilyttää turvallisesti.
Mechanix ColdWork Original talvihanskat
Mechanix ColdWork Original talvihanskat
28.99 EUR
Etsitkö talvihanskoja, joiden kanssa voi tehdä muutakin kuin seistä tumput suorina? Älä etsi tämän pitemmälle. Nämä sopii kaikenlaiseen puuhasteluun, jossa tarvitaan sorminäppäryyttä. Fiksu valinta myös kylmän kelin pyssyjuttuihin. Jos on kunnolla pakkasta, laita nämä paksujen rukkasten alle.
Fenix HM65R Superraptor 2 otsalamppu
Fenix HM65R Superraptor 2 otsalamppu
109.99 EUR
Kovan luokan monikäyttöinen otsalamppu, Fenix HM65R Superraptor 2. Ihan olumppiatason valaisin ja kenttäkelpoinen työkalu. Superraptor 2 kuuluu markkinoiden tehokkaimpiin ja se on tehty vain Suomen markkinoita varten.
Light My Fire Spork Titanium
Light My Fire Spork Titanium
18.99 EUR
Lusikka ja haarukka, vähän niinkuin vanha kunnon LuHa, mutta Ruotsista, eikä ees muovia, vaan titaania. Niijuu, ja haarukan reuna toimii veitsenä. Kyllä ne länsinaapuritkin alkavat oppia!
Pomar Loimu eräsaappaat, huopaa, mustat
Pomar Loimu eräsaappaat, huopaa
Pomar Loimu eräsaappaat, huopaa
239.95 EUR 269.00 EUR
Nyt ois kunnollista, nimittäin perinteiset huopavartiset talvisaapikkaat moderneista materiaaleista tehtynä. Tässä ois tulevaa sähkötöntä atomitalvea ajatellen laadukkaat pitkävartiset talvijalkineet, jotka voit sujauttaa jalkaan, kun pitää oikein tosissaan paarustaa lumessa ja sohjossa. Toimii myös myös mukavina töppösinä, pihapiirissä puuhastellessa sekä mökkeillessä.
Loading...