Sadeviitta kenttämajoitteena

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Vaikka nykyään retkeilijälle on olemassa laaja tarjonta erilaisia näppäriä majoitusratkasuja, aina yksittäisen taistelijan makuupussin sadesuojasta useamman hengen kupolitelttoihin, niin harva majoitusväline on yhtä sielukas, tunnelmallinen, monikäyttöinen ja kevyt kuin sadeviitta.

Artikkeli julkaistiin ensi kertaa elokuussa 2011.Tekstiä ja kuvitusta lisättiin syyskuussa 2021.

Sadeviitta on ollut monen armeijan kenttämajoituksen kulmakivi vuosisatojen ajan, eikä syyttä, sillä sadeviitan monikäyttöisyys tekee siitä täydellisen sotilasvarusteen. Näiden kehitys ei suinkaan pysähtynyt niihin sotiin, joista on Hollywood-elokuvia, vaan nykyään on saatavana hyvinkin kehittyneitä - joskin kalliita - sadeviitta/laavukangas-yhdistelmiä, kuten OR WallCreeper.

Mallista riippuen on sadeviitasta askarreltavissa majoitteen lisäksi vaikkapa paarit haavoittuneen evakuoimiseksi, mutta joskus näitä "pehmeitä monitoimityökaluja" katsellessa mietityttää, toimivatko ne enää varsinaisessa tarkoituksessaan sadeviittana? Onneksi vastaus on yleensä "kyllä".

Romanialainen sadeviitta

Romanialainen malli puettuna.

Mitä majoitteisiin tulee, usein mielikuvitus tai osaaminen rajoittaa tekemisiä enemmän kuin itse kangas. Tässä on muutama esimerkki listattu pistämään inspiraation mehuja hiukan liikkeelle lukijakunnassa.

Laavu

Jos sadeviittoja on vain yksi saatavilla, on laavu luonnollisin majoitusratkaisu. Sadeviitasta saa laavun muutamalla eri tavalla, mutta näistä kaikki ovat yksinkertaisia ja helppoja tehdä. Periaatteessa näitä on kaksi päätyyppiä: avoin yhdeltä sivulta suljettu ja sitten useammalta sivulta suljetut variaatiot.

Avoin laavu

Avoin laavu

Särmä TST sadeviitta avoimena laavuna.

Tämä on se perinteinen malli, joka ihmisille yleensä tulee sanasta ”laavu” mieleen: yksi reuna on maata vasten ja vastakkainen reuna on kohotettu, joko keppejä käyttäen, puihin kiinnittämällä tai esimerkiksi kahden puun väliin pingotettuun naruun kiinnittämällä. Mikäli tähän käytetään keppejä, kannattaa ne kiinnittää kunnolla maahan narulla. Harva asia harmittaa samalla tavalla, kuin sateisena yönä romahtanut laavu. Maata vasten oleva reuna on myös syytä kiinnittää kunnolla, joko käyttämällä kiviä painona, tai sitten kiiloilla, mikäli viitassa on purjerenkaita tms.

Tämä laavumalli on tilavampi kuin sivulta suljettava malli, mutta se ei myöskään suojaa yhtä hyvin. Se päästää kolmelta puolelta viiman sisälle, ja sateen sattuessa se suojaa ainoastaan, mikäli maahan kiinnitetty reuna on tuulta vasten. Laavun suojaavuutta voi parantaa madaltamalla yläreunaa, mutta tällöin laavussa oleskelu on huomattavasti ahtaampaa ja rajoittuu lähinnä makuuasentoon.

Suljettu laavu

Suljettu laavu

Särmä TST sadeviitta kulmastaan puuhun kiinnitettynä.

Tunnetaan myös nimellä loude tai loue, vaikka oikeaoppinen loue tehdäänkin erityisesti sitä varten muotoillusta kankaasta. Perinteinen tämäkin majoitusmuoto on, etenkin jotakin jostakin tietävien parissa. Jos sadeviitasta tällaisen tekee, sisään mahtuu kylläkin vain yksi ihminen, tai sitten pari pienikokoista. Tällainen laavu tehdään siten, että kolme nurkkaa viitasta/kankaasta kiinnitetään maahan, ja neljäs kiinnitetään puuhun tai keppiin. Tällöin saadaan vain yhteen suuntaan avonainen laavu, joka siten suojaa selkäpuolen lisäksi myös sivuja. Vaihtoehtoisesti louteen voi tehdä siten, että taipuisasta kepistä tekee kankaan harjaa pitkin kulkevan rangan, näin jättäen laavun edustan auki.

Tämä majoite on todella nopea ja helppo tehdä, eikä vaadi oikeastaan kuin yhden narunpätkän ja jotakin, jolla kiinnittää kangas maahan. Tämän lisäksi tällaisen laavun naamioarvo on aivan mahtava, etenkin puuhun kiinnitettynä.

Kummassakin näissä laavuissa on bonuksena se, että nuotion kanssa käytettynä ne heijastavat mukavasti lämpöä myös retkeilijän selkäpuolelle, mikä on etenkin koleilla keleillä aika lohduttava asia.

On olemassa muitakin tapoja rakentaa laavu itselleen, riippuen paljolti hallitsevista olosuhteista, mukana olevista varusteista, maastosta ja omasta kekseliäisyydestä.

Kekseliäs tapa käyttää yhtä nelikulmaista sadeviittaa. Sopii parhaiten vähän lyhyemmille ja hoikille, mieluiten myös notkeille tapauksille.

A-mallisen laavun kangastarve on jo sellainen, ettei yhden sadeviitan pinta-ala riitä kuin yhden makaavan henkilön suojaksi, varusteet joutuu itsestäänselvästi jättämään ulkopuolelle. Napittamalla kaksi kangasta yhteen saa jo makuutilaa kahdellekin. Päätyjen ollessa avoimet voi sade ja tuuli vielä häiritä, mutta suoja on silti oleellisesti täysin avointa laavua parempi.

Sadeviitta laavuna

Särmä TST sadeviitta A-mallin suojana yhdelle nukkujalle.

Belgialainen telttakangas pystytettynä

Kaksi belgialaista telttakangasta A-mallin laavusuojana.

Belgialaisen telttakankaan keppi

Tällaisista yksityiskohdista huomaa, että laavuksi rakentaminen ei ole vain soveltamista, vaan suunnittelupöydältä asti tarkoituksena.

Teltta

Useamman sadeviitan ollessa saatavilla voidaan näistä rakentaa vaikka minkälaisia viritelmiä, joista ainakin osaa voidaan kutsua teltoiksi. Monet vanhanmalliset armeijasadeviitat kulkevatkin nimellä ”telttakangas”, ja etenkin näistä on eri helppoa hommaa kasata oikeasti melko suojaava majoite. Näitä on jonkin verran erilaisia olemassa, eikä käyttöä rajoita oikeastaan muu kuin mielikuvitus, mutta käydään silti läpi muutama malli:

Harjateltta

Harjateltta on se perinteinen nuuskamuikkusteltta, jossa todellinen eränkävijä ja hyttysten ystävä yönsä viettää. On joitakin sadeviittoja, jotka on erikseen suunniteltu nimenomaan harjateltoiksi, joissa on ihan kunnollinen kiinni napitettava päätypala.

BW taistelijaparin teltta

BW taistelijaparin teltta on tunnetuimpia ja toimivimpia malleja, mitä kahdesta sadeviitasta koottaviin telttoihin tulee.

Rakennustapoja on monia: harjan voi kohottaa esimerkiksi kahden puun väliin viritetyn narun avulla, tai sitten erillisilla telttakepeillä. Kannattaa kokeilla vähän eri tapoja ja etsia mikä sopii itselleen parhaiten.

Belgialainen harjateltta palapelikuviolla

Kaksi belgialaista telttakangasta harjatelttana.

Jos sadeviittasi on harjateltaksi tarkoitettua mallia, et ole pulassa vaikka olisit yksin liikkeellä: yhdestä tällaisesta saa erinomaisen laavun, jossa on maahan asti ulottuvan takareunan lisäksi sivuseinät.

Puolalainen malli

Puolalaisia sadeviittoja yhdistelemällä saa tällaisen vähän kotamaisen asumuksen. Yhden keskisalon varassa teltan pinta-ala ei ole tehokkaassa käytössä, mutta hyvänä puolena teltan ulkopuolelle ei ole pakko viritellä naruja, mikä vähentää kompasteluriskiä.

Puolalainen taistelijaparin teltta

Puolalaiset sadeviitat telttana.

Wehrmachtin malli

Wehrmachtilla oli hauska tapa ratkaista kenttämajoitus, sillä he eivät käyttäneet taisteluparin telttaa, kuten amerikkalaiset ja sodan jälkeen heitä apinoineet Länsi-Saksan Bundeswehr ja Itävallan Bundesheer. Sen sijaan jokaisella saksalaisella taistelijalla oli kolmion muotoinen telttakangas, joita neljä yhdistämällä saatiin hauska, pyramidin muotoinen, nimellisesti neljän hengen teltta (tai monta yhdistämällä jättimäinen teltta).

Wehrmachtin telttakankaan mittapiirros.

Aika hauska värkki kaiken kaikkiaan, mutta jos sakemannilinjalle meinaa lähteä, kannattaa pitää huoli, että kaikki neljä kaveria ovat enintään normaalipainoisia, muuten saattaa tapahtua tahattoman paljon fyysistä kontaktia teltan syövereissä. Telttakangas itsessäänhän oli tosi monikäyttöinen kapine, joka toimi tosi monessa muussakin roolissa. Linkki johtaa sivustolle, joka on kuin Zeltbahn itsekin: vanha ja ehkä hienostelijoista karu sekä ruma, mutta ah, niin toimiva!

Sama kolmiomalli on ollut käytössä myös norjalaisilla, ruotsalaisilla, ranskalaisilla ja joillain itäblokkimailla. Vissiin joku unohtuikin. Meillä suomalaisilla telttakangasperinteitä ei pahemmin ole. Kun miettii, minkälaisia kotoperäisiä keksintöjä joskus jakotavaraksikin on intissä päätynyt, ehkä parempi niin.

Uskomattomat teltat

Muutama maa, kuten Belgia, Italia sekä Itä-Saksa, päättivät tehdä telttakankaistaan muun muassa uskomattomia. Tämän he toteuttivat pistämällä neliönmuotoisiin kankaisiinsa kiinnitysmekanismit (yleensä napit, mutta joissakin tapauksissa nepparit) kaikkiin reunoihin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tavanomaisten harjatelttojen tai laavujen lisäksi näistä saa rakennettua melkein ihan mitä vaan ikinä saattaa haluta, kuten esim WTC:n pienoiskopion, ajoneuvoteltan tai todella ison kuution. Uskomatonta!

Sadeviitta ja riippumatto

Nyt puhutaan jo todella tingitystä ratkaisusta painossa, mutta venytetään myös toimivuuden rajoja. Etenkin lämpimillä keleillä tämä yhdistelmä kitkee käytännössä pois niin teltan, makuualustan kuin erillisten sadevaatteiden tarpeen, ja tämä siis setillä, jonka yhteispaino on noin 1,5 kg.

Heikkouksia tässä on se, että harva sadeviitta on niin iso, että se peittää kokonaan riippumatossa makaavan taistelijan (kuten Turo kertoo kajakkikenttätestin artikkelissa). Riippumatossa on vielä sellainen ominaisuus, että kun se kerta on kangasta, niin se imee itseensä kosteutta, joka vähitellen leviää myös sadeviitan suojaamille alueille. Tästä syystä olisi suotavaa saada myös itse riippumaton päädyt peitettyä.

Välttääkseen - tai ainakin minimoidakseen - nämä ongelmat, täytyy olla huolellinen rakentaessaan riippumattolaavuaan. Paras tapa tehdä tämä on kiinnittämällä vastakkaiset kulmat sadeviitasta puihin, joihin riippumattokin on kiinnitetty, näin tuoden hieman lisää pituutta laavuun. Kun tästä vielä kiinnittää jäljelle jäävät kulmat maahan kiiloin tai naruin, saadaan tehokkaasti joka suunnasta suojaava laavu aikaseksi.

Tämä majoitusratkaisu tosiaan vaatii käyttäjältään vähän viitseliäisyyttä ja osaamista, mutta oikein tehtynä tämä on todella sissi tapa hoitaa homma. Kannattaa kokeilla.

Vinkkejä

Vaarnat ja telttakepit

Suurin osa tässä artikkelissa mainituista rakennusprojekteista helpottuu hemmetisti, mikäli käyttää kiiloja ja telttakeppejä. Nämä voi kantaa mukanaan alusta asti, mikäli näiden lisäämä paino ei häiritse (vaellussauvat kelpaavat usein hyvin telttakepeiksi, etenkin teleskooppiset), mutta mikään ei estä retkeilijää tekemästä näitä itse luonnosta löytyvistä materiaaleista, jokamiehenoikeuden puitteissa tietenkin. Jälkimmäinen vaihtoehto on siinäkin mielessä hyvä, että se osoittaa omavaraisuutta, mikä on hienoa, eikä silloin jonkun tietyn osan katoaminen haittaa

Naru

Jonkinlainen naru on aivan ehdoton asia maastossa, sillä sille on käyttötarkoituksia enemmän kuin mitä yksi ihminen pystyisi ikinä keksimään. Etenkin laavujen ja telttojen kunnollisen virittämisen kannalta tämä on miltei välttämätön varusesine. Kanna aina mukana.

Telttakylläste

Monet vanhan koulukunnan telttakankaat/sadeviitat ovat kyllästettyä puuvillaa. Tämä käsittely saattaa kuitenkin monissa näistä olla vuosikymmeniä vanhoja, joten uusi kierros saattaa olla ihan paikallaan joissakin tapauksissa.

Vaihtoehdot

Jos tällaiset majoitteet kiinnostavat, mutta sadeviitta tuntuu liian spartalaiselta ratkaisulta, voi vähän isompi laavukangas eli tarppi tulla kyseeseen. Meillä on niiden käytöstä oma artikkelinsa. Lue!

Artikkelin tuotteita

NVA telttakangas, Strichtarn, ylijäämä
NVA telttakangas, Strichtarn, ylijäämä
34.99 EUR
Itäsaksalainen Zeltbahn. Tämä monikäyttöinen kapistus muotoutuu yksinään teltaksi/laavuksi sekä sadeviitaksi, useita yhdistelemällä taas saa isojakin telttoja. Yleensä ihan uudenveroisia.
CCCP Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, ylijäämä
CCCP Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, ylijäämä
39.99 EUR
Sotilaan henkilökohtaisen varustuksen kulmakiviä, sadeviitta. Neuvostoliittolainen Plash-palatka on sadeviitaksi varsin monitoiminen ja justiinsa niin ikuisen oloinen kuin sotatavaran kuuluukin. Kerralla kun tehdään hyvä ei sitä tartte päivitellä viiden vuoden välein, Plash-Palatka onkin pysynyt käytännössä muuttumattomana jo sadan vuoden ajan!
BW telttakangas, Flecktarn, ylijäämä
BW telttakangas, Flecktarn, ylijäämä
29.99 EUR
Tässä olis Saksan armeijan Flecktarn-maastokuvioituja puuvillaisia telttakankaita. Nyt saatiin yksi erä, lisää tuskin tulee.
Belgialainen telttakangas, vihreä, ylijäämä
Belgialainen telttakangas, vihreä, ylijäämä
34.99 EUR
Näppärä telttakangas, joka toimii sadeviittanakin. Tämä belgialainen tuotos on omiaan festareilla, retkellä tai sodassa.
Unkarilainen M49 telttakangas, ylijäämä
Unkarilainen M49 telttakangas, ylijäämä
27.99 EUR
Oi kyllä, uskomatonta mutta totta, vielä löytyy tämmösiä Kylmän Sodan reliikkejä! Unkarilaisten vanha jokamiehen telttakangas-sadeviittayhdistelmä on vanhaa perinnettä noudattava monitoimikangas. Sadeviittana pitämisen lisäksi tämän voi pystyttää pieneksi yhden hengen sääsuojaksi tai yhdistää toisen tai useamman mokoman kanssa jolloin saadaan aikaiseksi jonkinmoinen "teltta".
Särmä TST Sadeviitta, M05 metsäkuvio
Särmä TST Sadeviitta, M05 metsäkuvio
89.99 EUR
Sotilaan monikäyttöisimpiä ystäviä, kunnollinen sadeviitta! Poncho-sadeviitta on vanha keksintö mutta ehdottoman toimiva ratkaisu nykypäivänäkin, varsinkin kun tavaramäärää halutaan vähentää on monikäyttöisyys valttia. Sadeviitalla voidaan korvata sadetakki ja viitta suojaa myös repun ja varusteet kastumiselta. Sidontapisteiden avulla viitasta voi rakentaa majoitteen tai tehdä muita temppuja teräviä.
Särmä sadeviitta, oranssi Särmä sadeviitta, vihreä Särmä sadeviitta, musta
Särmä sadeviitta
Särmä sadeviitta
19.99 EUR
Sadeviitta on yksi monikäyttöisimpiä varusteita mitä ihminen voi omistaa. Helposti mukana kulkeva kevyt malli sopii niin kaupungille kuin metsäänkin. Kattava värivalikoima palvelee monenlaista käyttäjää, sen mukaan, haluatko pistää silmään vai olla vähän kadoksissa.
Romanialainen Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, maastokuvioitu, ylijäämä
Romanialainen Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, maastokuvioitu, ylijäämä
49.99 EUR
Romanialainen "Plash-palatka" on kuin neuvostoliittolainen vastineensa, mutta maastokuvioitu - ehkäpä vain siitä syystä, ettei sen KAHTA kädentietä huomattaisi venäläisviranomaisten toimesta! Vanhan koulukunnan puuvillaiset telttakankaat alkavat vähentyä maailmasta, tästä kannattaa vielä napata omansa.
Romanialainen Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, vihreä, ylijäämä
Romanialainen Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, vihreä, ylijäämä
34.99 EUR
Romanialainen "Plash-palatka" on kuin neuvostoliittolainen vastineensa, mutta vehreämmmässä värissä! Vanhan koulukunnan puuvillaiset telttakankaat alkavat vähentyä maailmasta, joten tästä kannattaa vielä napata omansa ennen kuin nämä katoavat iäksi.
Belgialainen telttakangas, palapelimaastokuvio, ylijäämä
Belgialainen telttakangas, palapelimaastokuvio, ylijäämä
39.99 EUR
Sielukas vintage-tyylinen valinta herrasmiesvaeltajille: nerokas esine, joka toimii kulkiessa sadeviittana ja leiriytyessä laavukankaana!
Romanialainen Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, sininen, ylijäämä
Romanialainen Plash-palatka sadeviitta/telttakangas, sininen, ylijäämä
44.99 EUR
Romanialainen Plash-palatka on kuin neuvostoliittolainen vastineensa, nyt myös sinisenä! Vanhan koulukunnan telttakankaat alkavat vähetä maailmasta, joten tästä kannattaa vielä napata omansa ennen kuin nämä katoavat iäksi.
OR WallCreeper bivy/poncho/laavu, AOR2, ylijäämä
OR WallCreeper bivy/poncho/laavu, AOR2, ylijäämä
379.99 EUR
Ui jumavitsi. WallCreeper on monikäyttöinen tupla-Gore-Tex-kankaasta pykätty yksittäisen taistelijan helvetin kova Super Asia. Tästä saa taiteiltua bivyn, sadeviitan ja jopa pienen laavun sekä nimensä veroisesti vuoren seinämään kiinnitettävän majoitteen. Tämä on siis vähän kuin jenkkimallin sadeviitta, jolle on annettu supervoimat. Uudenveroista ylijäämää, eli todellinen löytö.
Loading...