Sukkien valinta ja käyttö eri olosuhteissa

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Ollaanko nykyään uusavuttomia eikä osata sukkiakaan käyttää oikein? Tai ehkä onkin niin, ettei näitä asioita entisinäkään aikoina kovin hyvin tiedetty, mutta rakoista jaloissa ei vaan valitettu. Oli miten oli, jalkojen hyvinvointi on tosi iso osa jalkaisin taitettavien siirtymien onnistuneessa suorittamisessa, eikä kenenkään tarvitse tuntea itseään tyhmäksi, vaikka lukisi pelkästään sukkiin keskittyvän artikkelin aiheesta. Saattaa täältä löytyä kokeneemmallekin niksejä tai sydänveret kiehauttavia erimielisyyden paikkoja.

Lukuaika: n. 5 minuuttia.

Yleisiä periaatteita

Sukkaa vedetään jalkaan ulkona

Rakkoja syntyy ihoon yksinkertaisesti hankautumisen vuoksi. Lämpö ja kosteus eivät siis ole aiheuttajia, mutta pehmentävät ihoa ja nopeuttavat rakkojen ilmestymistä jalkoihin. Puututaan siis ensin hankaukseen ja ohitetaan se ilmiselvä ohje, että kenkien pitää olla jalkoihin sopivat.

Jo yksikin sukka puettuna jalkaan muodostaa kerroksen kengän sekä jalan väliin ja vie oman tilansa kengän sisältä vähentäen hankausta. Yleensä paremman suojan saa kuitenkin kahdella kerroksella eli tuplasukilla. Ajatus on, että ihoa vasten oleva sukka pysyy ihoon nähden paikallaan ja hankaus tapahtuu sukkakerrosten välillä, sukat kun ovat toisiinsa nähden liukkaammat kuin sukan sisäpinta jalkaa vasten tai ulkopinta kenkää vasten.

Kolmella kerroksella (ja vaikka huopapohjallisella lisänä) saa paremman eristävyyden pakkasella, kunhan kengässä on näille tilaa. Lisäsukkia vaihtamalla saa poistettua jalkineen sisältä kosteutta ja sukat ympäröivät jalat pehmeydellä, mutta hankaukseen tämä harvemmin tuo lisähyötyä.

Älä pue liian paksuja sukkia kenkään, johon ne eivät mahdu: Ilmava sukka (eriste) painuu lyttyyn, jolloin lämpö johtuu herkemmin jalasta pois, ja verenkierto voi häiriintyä jolloin lämpö ei kuljetu alun alkaenkaan niin hyvin jalkoihin.

Huomioi sukkasuunnitelmasi jo kenkävalinnoissa: semmosia kenkiä ei ole olemassa, jotka on kesällä yhden sukan kanssa hyvin istuvat, mutta riittävän isot talvella tuplasukille - joista toinen pari on vielä paksumpi. Hanki siis talvea varten väljemmät kengät ja kesäksi istuvammat - malli voi olla jopa sama. Kaksien jalkineiden ostaminen eri vuodenajoille ei tule kalliimmaksi, koska ne vastaavasti kestävät pidempään.

Mitkä sukat jalassa sitten onkin, ne ajan mittaan vähintäänkin kostuvat hieman. Kannattaa vaihtaa kuivat tilalle riittävän usein; tämä poistaa yllättävän ison määrän kosteutta kengän sisältä, ennaltaehkäisee rakkoja ja nostaa mielialaa.

Otetaanpas sitten pikku katselmus erilaisiin sukkiin ja niiden käyttötapoihin. Sukkia valitessa kannattaa aina pitää mielessä sää, käyttöympäristö sekä käytettävät kengät ja tietysti omat mieltymykset. Pääperiaatteena kerrostus aloitetaan ohuimmasta ja edetään tarpeen mukaan paksumpaan. Märällä kelillä saatat haluta vetää jalkaasi myös vedenpitävät kalvosukat.

Alussukat

Sukkaa vedetään jalkaan ulkona

Ohut sukka sopii helpommin toisen sukan kanssa käytettäväksi ilman, että kenkä alkaa puristaa. Alussukka puetaan ennen paksumpaa sukkaa. Se toimii samalla tavalla kuin aluskerrasto kerrospukeutumisessa: materiaali ja rakenne siirtää kosteutta pois iholta.

Alussukkaa voi käyttää myös tuplana: ulomman sukan ei ole pakko olla paksumpi. Tämä suojaa hiertymiltä lähes tai yhtä hyvin, mutta vaatii vähemmän tilaa kengän sisällä.

Jos tykkäät ohuemmasta tuntumasta, alussukka sopii myös yksinään käytettäväksi. Tästä voi olla iloa erittäin napakasti istuvien kenkien kanssa, kuten kesäkengien tai kiipeilykenkien.

Valitse alussukaksi esimerkiksi Särmä ohuet merinosukat tai SA M05 alussukat.

Tavalliset sukat

Niin tavallinen kuin sukka voi olla. Esimerkiksi Särmä merinosukilla voi korvata vaatekaapin tennissukat kokonaan. Yleissukka on sellaisenaan mukavan pehmeä ja eristävä, ei nämä turhaan ole suosituin valinta. Toisin kuin sanasta "villa" voisi kuvitella, nämä eivät ole kuumat tai hiostavat, merinovilla sopii ympärivuotiseen käyttöön.

Sukkaa vedetään jalkaan ulkona

Kun sukkia aletaan kerrostaa, tavallinen sukka puetaan alussukan päälle tai käytetään tavallisia tuplana. Alussukan kanssa käytettynä yhdistelmä siirtää erityisen hyvin kosteutta pois iholta ja pehmustaa - kumpikin rakkoja ehkäiseviä tekijöitä. Tavallisen sukan päälle voi pukea paksummankin sukan, jos kengässä riittää tilaa.

Paksut sukat

Paksumpia sukkia edustaa perinteisesti käsipelillä kudotut villasukat, mutta käytännön kannalta saapassukat, paksut polvisukat tai retkeilysukat ovat parempi valinta. Näissä on isompi osuus merinovillaa kuin tavallisissa tai alussukissa ja ilmavampi rakenne, ajatus on että alle puettu sukka on se kulutuskestävyyttä lisäävä tekijä. Näitäkin voi silti käyttää ihan paljaaltaan.

Sukkaa vedetään jalkaan ulkona

Paksujen sukkien alle puetaan alussukka tai paksumpi merinosukka. Kumpikin yhdistelmä vaatii tilaa kengän sisällä: jos ilmavat sukat painuvat kovasti lyttyyn, lämpö johtuu helpommin jaloista pois heikomman eristävyyden vuoksi. Puristus voi myös heikentää jalkojen verenkiertoa, mikä kylmettää varpaita entisestään. Joissakin tapauksissa saattaa käydä niin, että paleleviin jalkoihin auttaa se, että ottaa ylimääräiset sukat kengistä pois!

Vedenpitävät kalvosukat

Kalvosukat ovat vähemmän tunnettu ja harvemmin tarvittu vaihtoehto, mutta oikein käytettynä tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia ulkoilmassa. Nimensä mukaisesti näissä on vedenpitävä kalvo, joka auttaa pitämään jalat kuivina ei-vedenpitävissä jalkineissa, taikka vedenpitävissäkin kengissä, jotka ovat päässeet kastumaan. Tämän ansiosta voit käyttää lähtökohtaisesti hengittävämpiä kenkiä ja reagoida kelin mennessä kurjaksi.

Sukkaa vedetään jalkaan ulkona

Verrattuna vedenpitäviin varsikenkiin, joissa kalvo on integroitu osaksi jalkinetta, erillinen vedenpitävä kerros mahdollistaa kastuneiden kenkien ja sukkien kuivaamisen paljon tehokkaammin tilanteessa, missä vähän kaikki on märkää. Jos jos sinulla on vain märät kengät ja muutama pari tavallisia sukkia, mitään mukavaa muistuttavaakaan olotilaa on vaikea jaloille järjestää ennen tehtävän loppua. (Joo, pienillä muovipusseilla voi auttaa tilannetta, on ne paremmat kuin ei mitään.)

Vedenpitäviä kalvosukkia on fiksuinta pitää alussukkien kanssa, jotta tuntuma on mukavampi ja kosteuden saa siirtymään, jos ei muuten niin vaihtamalla kuivia alle. Ilman alussukkaa kalvo tulee niin lähelle ihoa, että kalvon toisella puolella oleva vesi johtaa lämpöä pois jalasta: tuntuu kastumiselta, vaikka jalka on kuiva.

Loppusanat

Ihmisten mieltymykset ja kehot ovat hyvin erilaisia. Toimintaympäristömmekin vaihtelee hyvin paljon. Yllä esitettyjen periaatteiden soveltaminen käytännössä on kokonaan siitä kiinni, minkä huomaat toimivaksi omalla kohdallasi. Toivottavasti mukaan on tarttunut jotain hyödyllistä, minkä ansiosta jalkasi voivat patikoidessa paremmin!

Lue myös

Artikkelin tuotteita

SA M05 alussukat
SA M05 alussukat
9.99 EUR
M05-varustekokonaisuudessa puolustusvoimat heivasi viimein puuvillasukat, ja jo oli aikakin, varsinkin kun saatiin näin hyvää tilalle! Siis jumankekka, ihan oikeata merinovillaa, armeijan jakotavaraksi nämä ovat rehellisesti sanottuna älyttömän hieno asia.
Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä ohuet merinovillasukat
Särmä ohuet merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Nyt olis tarjolla ohuempi yleissukka, jonka tuntuma on sensuelli - melkein kuin paljaaltaan olisit! Ja toisin kuin monet varsinaiset alussukat, näiden materiaali on merinovillaa hajuhaittojen torjumiseksi.
Särmä retkeilysukat, merinovillaa
Särmä retkeilysukat, merinovillaa
13.95 - 17.99 EUR 17.99 EUR
Anatomisesti muotoillut retkeily- ja vaellussukat vaativille käyttäjille - tai ihan vaan mukavuudenhaluisille. Särmä retkeilysukat siirtävät kosteutta, eristävät ilmavasti ja istuvat täsmällisesti, jotta vältyt rakoilta ja voit kävellä vaikka koko päivän.
Särmä TST L2 saapassukat, merinovillaa
Särmä TST L2 saapassukat, merinovillaa
19.99 EUR
Yhtään liioittelematta saapassukkien kerman aatelia. Intin paksut ja korkeavartiset saapassukat ovat hieno asia jo sellaisenaan, mutta voi jukra kun ne tehdään merinovillasta! Kuin vanha tuttu, mutta kaikin puolin parempi, sopiva paksuus ja merinovillan ihmeominaisuudet tekevät näistä yleiskäytännöllisen sukkavalinnan ympärivuotiseen käyttöön.
Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa, Vihreä Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa, Musta
Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa
Särmä TST L2 pitkät saapassukat, merinovillaa
27.99 EUR
Todennäköisesti parhaat kylmän ilman sukat, joilla voit itseäsi helliä. Jos jalkasi jäätyvät kenttäolosuhteissa, taistelusi loppuu siihen – huolehdi siis jaloistasi oikealla sukka- ja kenkävalinnalla! Näissä sukissa on sopivan napakka rakenne, ei hiertäviä saumoja ja sisällä pehmeä merinovillafrotee pitämässä jalkasi lämpimänä. Varsi jätettiin just niin pitkäksi, että sopii erinomaisesti meidän korkeampienkin maihareiden kaveriksi.
Särmä polvisukat, merinovillaa
Särmä polvisukat, merinovillaa
11.95 - 14.99 EUR 14.99 EUR
Kesämallin polvisukka. Mainiot erityisesti saappaiden sekä korkeavartisten maihareiden ja vaelluskenkien kanssa ja pyöräilyssä. Joko sellaisenaan kesällä tai alussukkina ympäri vuoden. Valmistettu merinovillasekoitteesta, parilla strategisesti sijoitellulla kompressiokohdalla. Tehty Suomessa.
Särmä premium merinosukat
Särmä premium merinosukat
16.95 EUR 21.99 EUR
Kesäisen ohuet ja tosi hyvin istuvat sukat - meidän näkemyksemme hifistelysukista vaativaan menoon. Näissä strategisesti sekaisin keinokuituja ja merinovillaa, eli ne siirtävät kosteuden pois iholta, mikä on aivan helvetin tärkeä juttu etenkin oltaessa luonnon armoilla. Pitkälle mietityn muotoilun ansiosta näitä on hyvin vaikea saada valumaan ja huonoutumaan, toisin kuin puuvillasukkia!
Sealskinz Waterproof All Weather Mid Sock kalvosukat, Harmaa
Sealskinz Waterproof All Weather Mid Sock kalvosukat
Sealskinz Waterproof All Weather Mid Sock kalvosukat
39.99 EUR
Harva asia parantaa moraalia maastossa yhtä paljon kuin kuivat jalat ilman rakkoja tai paleltumia. Se on myös joskus hankala tavoite. Sealskinzin vedenpitävät sukat ovat mainio työkalu siihen käyttöön ja helpottavat elämää vaikeissa olosuhteissa.
Särmä merinovillafroteesukat, mustat Särmä merinovillafroteesukat, vihreät
Särmä merinovillafroteesukat
Särmä merinovillafroteesukat
17.95 EUR 27.99 EUR
Todennäköisesti parhaat kylmän ilman sukat, joilla voit itseäsi helliä. Sopivan napakka rakenne, ei hiertäviä saumoja ja sisällä ihanan pehmeä merinovillafrotee pitämässä jalkasi lämpimänä. Varsi jätettiin just niin pitkäksi, että sopii erinomaisesti meidän korkeampienkin maihareiden kaveriksi.
Loading...