Varusteet toiminnalliseen ammuntaan talvella

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Lunta ja kylmää riittää tätä juttua kirjoittaessa, ja se on hyvä juttu myös toiminnallista ammuntaa harrastavan näkövinkkelistä. Vaikka ampumakausi painottuu vahvasti kesään, kannattaa talvitreenistä ottaa kaikki ilo irti ja testata suorituskykyään myös vaativammissa olosuhteissa. Tällaista harjoittelua voi sitten myöhemmin hyödyntää esimerkiksi meidän Brutalityssä.

Tässä artikkelissa heitellään muutama vinkki, mitä kantsii ottaa huomioon talvisessa treenipäivässä, jotta homma menee turvallisesti, hauskasti ja lämpimästi. Jos toiminnallinen ammunta on ihan uusi juttu, kannattaa lukaista alkuun meidän peruspläjäys aiheesta.

Oikea vaatetus, parempi mieli

Treenivaatetus kannattaa rakentaa kerrospukeutumisen periaatteiden mukaan. Alimmaiseksi alusasu, joka siirtää kosteutta pois iholta ulompiin kerroksiin, ja olosuhteiden mukaan eristäviä ja suojaavia kerroksia riittävästi. Merinovilla on parasta mitä ihminen voi päälleen laittaa, joten siitä on hyvä aloittaa. Pukeutumista suunnitellessa on hyvä olla jonkinmoinen käsitys siitä, tuleeko treeni olemaan kovinkin liikunnallista vai tekeekö drillejä lähinnä paikaltaan. Jos liikettä on paljon, vaatetus kannattaa mitoittaa niin, että paikallaan on kylmä, jolloin kasvava aktiviteettitaso ei johda liialliseen hikoiluun ja sitä kautta jäätymiseen. Jos taas tietää olevansa koko treenin ajan melko paikoillaan, silloin sitten reilummin lämmintä päälle. Koska usein aktiviteettitaso vaihtelee joka tapauksessa, on järkevä olla mukana helposti päälle vedettävä lämmin “taukotakki”. Kerrospukeutumisen taidosta voi lukea lisää täältä.

L5 pakkasanorakki taukotakkina.

Särmä TST L5 pakkasanorakki on hyvä valinta vähemmän liikunnalliseen treeniin ja taukotakiksi.

Vaatekertojen määrä kasvaa kylmemmillä keleillä, joten on syytä tarkistaa, että paksummat vaatekerrokset eivät haittaa aseenkäsittelyä. Mahdollisia haasteita tai vaaranpaikkoja syntyy siitä, kun on topannut itsensä Michelin-ukoksi, ja esimerkiksi pistoolivyön päälle ylettyvä ylimääräinen kangas alkaa uimaan koteloa kohti. Tämä saattaa haitata suoritusta tai pahimmillaan johtaa vahingonlaukaukseen, mikäli joku kangastuppo löytää tiensä liipaisinkaaren sisään pistoolia koteloitaessa. Tämä ei ole suinkaan todennäköisin skenaario, mutta parempi testata varustus tarkasti, ettei radalla tule ylläreitä.

Ketteryys vs. lämpimyys

Näpit tuppaavat aika monella jossain vaiheessa jäätymään ampumatreeneissä. Aseenkäsittely vaatii sorminäppäryyttä, mutta kunnon lämpimät hanskat ovat kohtalaisen paksuja, joten tarvitaan todennäköisesti jonkin asteen kompromissi.

Mechanix Fast fit insulated -talvikäsineet aseenkäsittelyhanskoina

Mechanix Fast fit insulated -talvikäsineet sopivat hyvin ampumahanskoiksi.

Hyväksi havaittu ratkaisu on esimerkiksi ohuet, hiukan eristetyt hanskat joilla hoidetaan ampuminen ja sitten noukkarit sormien lämmittelyyn. Toinen varteenotettava vaihtoehto on Särmä TST L1 merinovillaiset aluskäsineet ja päälle ohuet hanskat kuten Mechanixit, BW:n taisteluhanskat tai mitkä nyt omaan räpylään sopii. Sopiva koko löytyy kokeilemalla. Jos käytät alushanskoja, tyypillisesti yhtä kokoa isommat kuin mitä kesällä käyttäisit menee Särmä TST L1:n päälle kivasti.

Särmä TST L1 aluskäsineet alushanskoina Mechanix Originalien alla

Särmä TST L1 aluskäsineet Mechanix Originalien alla.

Noukkareita voi boostata kädenlämmittimillä. Kun nakit saa hetkeksi lämpimään ja pörröiseen tilaan, niillä pystyy taas vetäisemään laadukkaan drillin läpi. Etenkin ihan kuolonpakkasilla treenin rytmitys ja mahdollisuus sulatella ulokkeita tuottaa oppimisen kannalta paremman tuloksen kuin jääräpäinen eteneminen jääkalikkana.

Matkaan kannattaa pakata useampi pari hanskoja. Jos keli on märkä ja kylmä, hanskat kastuu jossain vaiheessa. Kastuneet hanskat johtavat jäätyneisiin näppeihin, minkä voi välttää vaihtohanskoilla.

Tämä on varmaan kaikille itsestään selvää, mutta sanotaan nyt kumminkin. Tosi kovilla pakkasilla ei pitäisi käpistellä kylmää metallia paljain nakein. Se voi pahimmillaan johtaa paleltumiin ja amputaatioon.

Kun jalat jäätyy, viluttaa

Särmä TST Alpina Trapper 4-Tac varsikengät toiminnallisessa ammunnassa

Jalkinevalinnoissa korostuu tasapainoilu ketteryyden ja lämpimyyden välillä. Huopakumisaappaat kuusilla villasukilla on varmasti lämmin valinta, mutta liikkuminen menee kyllä muumimaiseksi lyllertämiseksi. Oleellista on valita sellaiset jalkineet, että pysyt toimintakykyisenä ja pystyt suorittamaan treenin hyvin. Jaloissa kannattaa myös noudattaa kerrospukeutumisen periaatteita ja käyttää alussukkaa, joka siirtää kosteuden seuraaviin kerroksiin. Lämpöä antaa paksumpi sukka, ja sopivankokoinen kenkä suojaa jalkaa vihamielisiltä elementeiltä. Lowa Z-8N GTX - Särmä TST M19 taistelijan jalkine toiminnallisessa ammunnassa

Lowa Z-8N GTX - Särmä TST M19 taistelijan jalkine sopii oikeilla sukkavalinnoilla myös talviseen toiminnalliseen ammuntaan.

Sukkavalinnoissakin merinovilla on lyömätön. Liian tiukat ja puristavat kengät johtavat taas paleltumiin ja amputaatioon. Koska talvella on myös liukasta, pohjan kannattaa olla mallia pitävä. Lisäpitoa voi tarpeen mukaan hakea erillisistä liukuesteistä.

Lumen vaikutus varustevalintoihin

Lajivalinta ja treenityyli sanelevat toki paljon varustusta, mutta talvella varusteiden pitäisi sen lisäksi olla sellaiset, että niitä pystyy käyttämään hanskat kädessä. Kriittiset asiat, kuten ase ja EA-välineet täytyy myös suojata elementeiltä.

Jos lunta tuiskuttaa kunnolla, ja treeni sisältää välillä maahan menoa ja muuta möyrimistä, pistoolikotelon kannattaa ehdottomasti olla umpinaisempaa mallia, ettei ase ole täysin luminen, kun sen vetää kotelosta. Harvemmin mitään suurempaa haaveria pääsee käymään, mutta hyvä drilli voi mennä pilalle, kun vedon jälkeen takatähtäimen hahlo on lunta täynnä. Myös avoimet lipastaskut saattavat kaapata sisäänsä lunta makuulle mennessä tai ryömiessä. Treenin aikana kannattaa vähän seurailla, millaisia kinoksia alkaa mihinkin suuntaa kertymään ja ravistella pahimmat nietokset pois. Näin välttää mahdolliset häiriöt ja hämmingit.

Aika moni roikottaa kiristyssidettä suojaamattomana kuminauhassa tai vastaavassa. Lumi on hanakkaa tarttumaan velcropintoihin ja voi pahimmassa tapauksessa vaikeuttaa siteen käyttöä. Varma tapa erityisen lumisissa olosuhteissa on sujauttaa kiristysside sille suunniteltuun taskuun, joka tarjoaa paremman suojan.

Muuta hyödyllistä tavaraa talviseen treenipäivään:

  • Jonkin sortin valaisin. Pimeys yllättää jossain vaiheessa, ja vaikka rata olisi valaistu, joku nurkka on kuitenkin pimeä.
  • Termospullo ja kuumaa juotavaa. Nostaa moreenia ja lämpöä. Lisäksi nestetasapaino pysyy kuosissa.
  • Lumilapio. Mahdollisesti joudut kaivamaan taululaitteita, hylsyämpärin tai jotain muuta hangesta.
  • Pieni pussi hiekoitussepeliä. Rata saattaa olla tosi liukas, ja jäällä liukastelu voi viedä huomion itse treenistä. Jokusella kourallisella sepeliä saa ainakin pienen baanan, jossa voit treenata tuliaseman vaihtoa turvallisesti.
Talvista ammuntaharrastusta villapuvussa

Talviolosuhteista kannattaa ottaa kaikki ilo irti ja testata, mitkä ratkaisut toimivat sinulle parhaiten. Vaikka kelit olisivat karut, oikealla varustautumisella treeni on hauskaa, lämmintä ja turvallista. Hyviä treenejä ja tarkkoja osumia!

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä ohuet merinovillasukat
Särmä ohuet merinovillasukat
9.95 - 12.99 EUR 12.99 EUR
Nyt olis tarjolla ohuempi yleissukka, jonka tuntuma on sensuelli - melkein kuin paljaaltaan olisit! Ja toisin kuin monet varsinaiset alussukat, näiden materiaali on merinovillaa hajuhaittojen torjumiseksi.
Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, musta Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa, Khaki Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, luonnonvalkoinen Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, oranssi
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa
24.99 EUR
Törkeän monikäyttöinen kevyt kypärähuppu eli balaclava; tilanteesta ja tarpeesta riippuen tämä taittuu joko koko kasvojen suojaksi, pipo-kauluri-yhdistelmäksi, pipoksi tai putkikauluriksi. Vähän kuin PV:n jakama "ville-viis-vee", mutta huomattavasti fiksumpi kaikilla osa-alueillaan. Materiaalina kevyt, ihoa vasten mukava ja tehokkaasti kosteutta siirtävä merinovillaseos.
Mechanix The Original hanskat, Covert Mechanix The Original hanskat, Multicam Mechanix The Original hanskat, kojootinruskea
Mechanix The Original hanskat
Mechanix The Original hanskat
29.99 EUR
Original-mallin hanskat on suunniteltu ja valmistettu kestämään kovaa käyttöä ja rasitusta ollakseen niin näppärät kuin ovat. Alkuperäinen käyttötarkoitus oli NASCAR-mekaanikkojen työhanska mutta ovat sittemmin löytäneet tyytyväisiä käyttäjiä monista muistakin ammatti- ja harrastusryhmistä, mm. sotilaspiireistä.
CAT Combat Application Tourniquet Gen 7 kiristysside
CAT Combat Application Tourniquet Gen 7 kiristysside
43.99 EUR
Kiristysside on ehdottoman oleellinen osa ensiapupakkausta, hengenpelastusväline jolla tyrehdytetään henkeä uhkaavat raajaverenvuodot tehokkaasti. CAT on kevyt, yksinkertainen ja erityispiirteenään se on suhteellisen helppo asentaa yhdellä kädellä.
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, mustat Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa, Khaki
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa
Särmä TST L1 aluskäsineet, merinovillaa
26.99 EUR
Kylmä ja kurja sää on vaikea paikka sorminäppäryyttä vaativille tehtäville, tätä varten suunniteltiin L1 aluskäsineet! Nämä ohuet ja istuvat merinovillasormikkaat voidaan helposti kerrostaa istuvienkin hansikkaiden alle, näin saadaan kiperästi kaivattua eristystä sorminäppäryyden kärsimättä.
Särmä TST L4 Taisteluhousut, MultiCam Särmä TST L4 Taisteluhousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Taisteluhousut, vihreät Särmä TST L4 Taisteluhousut, mustat
Särmä TST L4 Taisteluhousut
Särmä TST L4 Taisteluhousut
239.99 - 329.99 EUR
Haluatko kestävät, joustavat ja kovaan toimintaan tarkoitetut housut, jotka sopivat niin hyvin päälle, että tuskin tuntuvat olevan jalassa? Tässä ne ovat – erittäin hyvin käyttäjän mitoille säädettävät, kulutusalttiista paikoista vahvistetut ja monipuolisella taskuvalikoimalla varustetut ylähyllyn tappeluhousut.
Särmä TST L7 Naamiohousut, M05 lumikuvio
Särmä TST L7 Naamiohousut
Särmä TST L7 Naamiohousut
129.99 EUR
Modernit Naamiohousut tarjoavat lisättyä suojaa niin maastolta ja säältä kuin tähystykseltäkin. Malli on suunniteltu kevyeksi, nopeasti muiden vaatteiden/varusteiden päälle puettavaksi tilaispäisnaamioinniksi.
Särmä TST L7 Naamioanorakki, M05 lumikuvio
Särmä TST L7 Naamioanorakki
Särmä TST L7 Naamioanorakki
219.99 EUR
Moderni naamioanorakki tarjoaa lisättyä suojaa niin maastolta ja säältä kuin tähystykseltäkin. Malli on suunniteltu kevyeksi, nopeasti muiden vaatteiden/varusteiden päälle puettavaksi tilaispäisnaamioinniksi.
Särmä TST Kiristyssidetasku, vihreä
Särmä TST Kiristyssidetasku
Särmä TST Kiristyssidetasku
24.99 EUR
Särmä TST kiristyssidetasku, järkyttävän yksinkertaisesti rakennettu, mutta vallan toimiva ja pirun kestävä! Sisään sopii yleisimmät kiristyssiteet (CAT, SOF-T jne.).
Särmä TST L5 Pakkasanorakki, M05 pakkaskuvio Särmä TST L5 Pakkasanorakki, M05 lumikuvio
Särmä TST L5 Pakkasanorakki
Särmä TST L5 Pakkasanorakki
299.99 EUR
Pakkasella taukovaatteiden pukemisen ja riisumisen tulee olla helppoa ja nopeaa, muuten ne jäävät herkästi käyttämättä ja sitten palellaan. L5 Pakkasanorakki on suunniteltu nopeasti puettavaksi kaiken muun vaatetuksen ja varustuksen päälle, ml. kypärät ja varusteliivit.
Särmä premium merinosukat
Särmä premium merinosukat
16.95 EUR 21.99 EUR
Kesäisen ohuet ja tosi hyvin istuvat sukat - meidän näkemyksemme hifistelysukista vaativaan menoon. Näissä strategisesti sekaisin keinokuituja ja merinovillaa, eli ne siirtävät kosteuden pois iholta, mikä on aivan helvetin tärkeä juttu etenkin oltaessa luonnon armoilla. Pitkälle mietityn muotoilun ansiosta näitä on hyvin vaikea saada valumaan ja huonoutumaan, toisin kuin puuvillasukkia!
Särmä TST L5 Pakkastakki, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkastakki
Särmä TST L5 Pakkastakki
299.99 EUR
Suoraviivaisesti käytännöllisyys edellä suunniteltu pakkastakki, erityisesti Puolustusvoimain M05 pakkastakkiin verrattuna kevyempi, mukavampi ja yksityiskohdiltaan kenttäkäyttöön toimivampi. Taskuja löytyy juuri sieltä ja sellaisina kuin niistä taisteluvarusteiden kanssa on iloa, tuuletusvetoketjut helpottavat oloa sykkeen noustessa.
Loading...