Jokamiehenoikeudet Suomessa
Jaa FacebookissaSuomessa meillä on nämä jokamiehenoikeudet, eli pähkinänkuoressa pääsy luontoon ja siellä liikkuminen kuuluu kaikille. Vaikka näitä ei missään laissa täsmällisesti lue, tietyt asiat kuuluvat vanhojen tapojen nojalla jokamiehenoikeuksien piiriin. Vaikka nimestä voisi muuta nykyään luulla, nämä oikeudet koskevat kaikkia, ei ainoastaan miehiä.
Elä, ja muita kieltosanoja
Sanomattakin on selvää, ettei luontoa saa vahingoittaa eikä häiriötä aiheuttaa, mutta nämä tarkoittavat eri ihmisille hyvin erilaisia asioita. Suomessa sallittujen asioiden piiriin kuuluu yllättävänkin laajasti kaikenlaista, mikä monessa muussa maassa ei tulisi kuuloonkaan ja mikä joitakin myös ärsyttää. Ja vielä kertaalleen nämähän koskevat kaikkia, ei ainoastaan kansalaisia.
Ilman maanomistajan lupaa, saat:
- Kulkea mailla ja teillä jalan, hiihtäen ja fillaroiden, paitsi erityiseen käyttöön varatuilla alueilla (pellot sulan aikaan, istutukset, pihapiiri...). Liikkumisoikeus ei koske moottoriajoneuvoja, mutta kattaa sähköavusteiset fillarit sekä sähkömoottorilla varustetut polkupyörät (L1e-a).
- Oleilla ja yöpyä siellä missä liikkuminenkin on sallittua (esim. telttailu riittävän kaukana pihapiiristä). Retkikeittimen ja grillin käyttö on sallittua, näiden toki täytyy olla alustasta eristettyjä.
- Poimia marjoja, sieniä ja luonnonvaraisia kasveja, poislukien rauhoitetut kasvit. Myös kuivia oksia ja käpyjä saa kerätä maasta.
- Onkia ja pilkkiä.
- Liikkua vesillä ja jäällä sekä uida.
Kiellettyä on:
- Toisten tai ympäristön vahingoittaminen tai häirintä
- Lintujen pesinnän ja riistaeläinten häirintä
- Puiden kaataminen tai vahingoittaminen
- Sammalen, jäkälän tai puun kerääminen
- Kotirauhan häirintä
- Roskaaminen
- Moottoriajoneuvolla ajo maastossa
- Metsästys ja kalastus (poislukien onginta)
- Avotulen teko, paitsi hätätapauksessa
Kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla on tapauskohtaisia rajoituksia, tarkasta ne aina erikseen.
Kurinalaisuus ja vapaus
Oikeuksien säilyttäminen edellyttää niiden käyttämistä. Maailmassa riittää ihmisiä, joiden mielestä muilta pitäisi kieltää sitä sun tätä, ja heitä tulisi siedättää muiden ihmisten olemiseen: käy luonnossa riittävän usein ja levitä sanaa.
Huolehdi kuitenkin siitä, että tunnet säännöt ja noudatat niitä. Tuo pois minkä luontoon vietkin ja pyri liikkumaan ja leiriytymään jälkiä jättämättä. Jos jotakuta harmittaa läsnäolosi, huolehdi oikealla toiminnallasi siitä, että ongelma on vain hänen puolellaan.
Lähde: Ympäristöministeriö