Kriisiin varautuminen - lyhyt opas selviytymiseen

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kriisiin varautuminen on syytä aloittaa ennen kuin kriisi on päällä. Hätävaran pitämisen ja muut varautumiseen liittyvät asiat pystyy yhdistämään arkielämään siten, etteivät ne aiheuta ylimääräistä ahdistusta, vaan päinvastoin lievittävät sitä. Asia on hyvin pitkälle tottumiskysymys – samalla tavoin kodeista löytyy palovaroittimet, sammutuspeitteet ja jopa sammuttimet, vaikka tulipalon vaara ei jatkuvasti painakaan mieltä. Onnettomuuden sattuessa ne kuitenkin antavat mahdollisuuden estää suuremman vahingon syntymisen. Hätävaran pitäminen vaatii enemmän aktiivisuutta, mutta lopulta sulautuu arkeesi paloturvallisuudesta huolehtimisen lailla.

Euroopan turvallisuustilanne on äkisti muuttunut heikommaksi, ja ihmisillä on herännyt huoli ja tarve tehdä jotain. Oman hyvinvoinnin kannalta lienee fiksuinta, ettei murehdi liikaa maailmanpolitiikkaa ja muita oman vaikutuspiirin ulkopuolisia asioita, vaan keskittyy siihen mitä itse voi tehdä nyt kun rauhassa saa ja ehtii. On muutamia varautumistoimenpiteitä, joita voi soveltaa kriisiin kuin kriisiin, oli se sitten luonnonkatastrofi, laaja poikkeustila tai ihan ihmisten alkuunpanema konflikti tai sota.

Tee suunnitelma

Arjen äkillistä muutosta varten on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma valmiina. Jos poikkeustila on lyhytkestoinen ja olet huolehtinut hätävarasta sekä varautumisesta muutenkin, voi olla että kohdallasi elämä jatkuu poikkeustilan läpi lähes normaalisti. Jos taas näyttää siltä, ettei asiat tule palautumaan normaaleiksi kovinkaan pian, sinulla on ainakin hieman aikaa tehdä uusi suunnitelma ja siirtyä noudattamaan sitä.

Tämän jutun tarkoituksena ei ole käsitellä selviytymistaitoja tai mitään sellaisia perusasioita, joiden pitäisi muutenkin olla kunnossa, kuten ensiapu- ja sammutusvälineiden omistaminen ja käyttäminen. Kyse on nimenomaan poikkeavan tilanteen varalta tehdyistä peliliikkeistä. Olemme listanneet jokusen vinkin vakavan kriisin varalle, jotka saattavat kohdaltasi muuttaa tilanteen mahdottomasta siedettäväksi.

Pidä käteistä sukanvarressa

Maksukorttiliikenne vaatii toimiakseen toimivat sähköt ja nettiyhteyden. Jokainen on varmaankin ollut tilanteessa, jossa korttipäätteet syystä tai toisesta eivät ole toimineet – vakavassa kriisissä tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Automaattienkaan varaan ei voi silloin laskea; jos joku niistä toimiikin eikä ole nostettu tyhjäksi, sen luona on ainakin jonottajia tai mahdollisesti mörköjä vaanimassa.

Kuinka paljon käteistä on tarpeeksi? Puhutaan ennemminkin satasista kuin kympeistä. Määrä riippuu siitä, mitä sinun tarvitsee rahalla hankkia ja kuinka monen ihmisen tarpeisiin. Jos suunnitelmasi on kaiken hälinän keskellä kustantaa ihmisjoukolle matka ja ylläpito johonkin korpeen, voi olla syytä pitää sukanvarressa isompaa seteliä poikineen. Jos taas yksityissaarella oleva yksityistukikohtasi on jo täynnä ruokaa, viinaa ja polttoainetta aggregaatteihin, voit vaikka pyyhkiä seteleihin turvallisuudenkyyneleitäsi.

Varusta kotisi poikkeusoloja varten

Järjestä ruokavarastosi niin, että käytät ensin vanhenevia ruokia pois ja täydennät niitä käytön mukaan. Teet tämän osana arkista elämääsi, jotta sen eteen ei tarvitse nähdä erikseen isoa vaivaa. Ruokakaappisi sisältää silloin puskurina hätävaran. Ruokaa ja juomavettä tulee varata vähintään kolmeksi päiväksi, mieluummin viikoksi. Yhtä ihmistä kohden on hyvä olla kaksi litraa juomavettä per päivä. Isoista marketeista saa pikkurahalla valmiita 5 ja 10 litran lähdevesipönttöjä, jotka avaamattomina säilyvät käyttökelpoisina pitkään. Monet säilykkeet ja kuivat ruokatarvikkeet säilyvät myös hyvin. Huolehdi myös siitä, että voit laittaa ruokaa ja lämmittää vettä ilman sähköä, esimerkiksi kaasukeittimellä. Hanki keittimeesi tarpeeksi polttoainetta. Polttonesteet ja kaasutkaan eivät juuri mene vanhaksi. Monia ruokia voi toki syödä kylmänäkin.

Kun juoksevaa vettä ei ole, peseytyminen sisätiloissa on pääasiassa käsipyyhkeiden varassa. Hygieniasta on muutenkin pidettävä huolta; poikkeusolojen aikaan pitää erityisesti varoa helposti leviäviä vatsatauteja. Useimmat ovatkin jo viime vuosien tapahtumien johdosta oppineet käyttämään käsidesiä. Entä miten käyt vessassa, jos vessaa ei voi huudella? Mieti siihen ratkaisu, joka sopii asuinpaikkaasi. Monissa kauppojen avajaisissa jaetaan ilmaiseksi tähän soveltuvia astioita. Pro-tip: käytä astian päällä kantta kun istunto ei ole käynnissä, ja tyhjennä astia mahdollisimman usein.

Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on pysyviä lääkityksiä, huolehdi niiden riittämisestä. Myös reseptivapaita lääkkeitä, kuten särky- ja vatsan toimintaan vaikuttavia lääkkeitä, on hyvä olla sopiva määrä varastossa.

Jos kodissasi ei ole varaavaa takkaa tai polttopuut ovat loppu, miten pysyttelet lämpimänä kun sähköt ja kaukolämpö ovat poikki? Etenkin öisin? Makuupussien hommaaminen sisäkäyttöön saattaa tuntua hassulta, mutta kun koko porukka on ahtautunut värjöttelemään yhteen huoneeseen ja lämpö on silti vain niukasti plussan puolella, ei ehkä naurata enää. Sähkökatkon aikaan myös valaistus on pois päältä. Kodissa on hyvä pitää patterikäyttöisiä valaisimia. Ladatut varavirrat pitävät myös puhelimet päällä.

Ulkoa voi kulkeutua asuntoon muutakin kuin kylmää ilmaa. Varaudu sulkemaan ilmanvaihto ja tiivistämään ikkunat ilmastointiteipillä.

Moni käytännön varautumisasia ratkeaa hankkimalla kotiin kunnolliset retkeilyvarusteet koko porukalle. Vaikka retkeilykamppeita ei koskaan joutuisikaan käyttämään selviytymistarkoitukseen, sivuvaikutuksena saattaa olla epähuomiossa aloitettu oma tai koko perheen retkeilyharrastus.

Osta patterikäyttöinen radiovastaanotin

Informaatiosodankäynnissä on odotettavaa, että esimerkiksi tekstareiden kautta yritetään välittää valheellista tietoa, ja internetissä toimivat mediat ovat herkkiä kaikenlaisille häiriöille muutenkin. Jos nyt ei ihan hevosella liikkuvaan lähettiin mennä, niin vanhanaikainen radio on hyväksi havaittu ja toimii edelleen virallisena tiedotuskanavana kriisitilanteessa.

Pidä tankki täynnä

Kriisitilanteessa saattaa tulla tarve liikkua paikasta toiseen, ja polttoaineen hinta – jos polttoainetta yleensäkään on saatavilla – nousee korkeaksi. Tätäkin silmällä pitäen saattaa se käteisen jemmaaminen olla hyödyksi. Kun pidät autosi tankin aina vähintään 2/3 tasolla, voit tilanteen vaatiessa liikkua jopa satojen kilometrien päähän sillä mitä löytyy.

Mikäli tilanne ei ehdottomasti vaadi nopeaa poistumista, voi polttoainetta säästää huomattavasti ajamalla tavanomaisia moottoritienopeuksia hitaammin.

Aloita ampumaharrastus

Metsästys ja ampumaurheilu ovat hyödyllistä ajanvietettä, mutta kriisin aikana niiden ja asiaan liittyvien taitojen merkitys tiivistyy entisestään. Toki aseiden kohdalla pääasian pitää lainkin puolesta olla siinä rauhanajan käyttötarkoituksessa. Ja jos kävisi niin onnekkaasti, ettei vakavaa kriisiä omana elinaikana tapahdu, onpahan ollut rauhallinen elämä hyvän harrastuksen parissa.

Tee varasuunnitelman varasuunnitelma

Aina voi tapahtua jotakin, joka pilaa jopa hyvän varautumisen. Voi olla, että joudut kuitenkin lähtemään liikkeelle kodistasi, jopa jalan. Silloin hätävaran tulee kulkea mukana. Lue artikkeli ritolarinkan eli bug out bagin kasaamisesta.

Kaikista tärkeimmät asiat

Varustaudu, harjoittele ja ole valmis. Nämä vapauttavat ajattelemaan aivan muita asioita ja elämään normaalisti. Muista kuitenkin, että oman nohevan toiminnan lisäksi pitkittyneen kriisin aikana tärkein asia on luottaa itsesi lisäksi sekä läheisiisi että suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaikka jokainen kynnelle kykenevä ensi kädessä huolehtiikin itsestään – jotta apua riittäisi niille, jotka sen varassa ovat – vain yhdessä ja yhteisvoimin selviämme vakavien kriisien yli.

Lue lisää

Loading...