Kriisiin varautuminen - lyhyt opas selviytymiseen

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kriisiin varautuminen on syytä aloittaa ennen kuin kriisi on päällä. Hätävaran pitämisen ja muut varautumiseen liittyvät asiat pystyy yhdistämään arkielämään siten, etteivät ne aiheuta ylimääräistä ahdistusta, vaan päinvastoin lievittävät sitä. Asia on hyvin pitkälle tottumiskysymys – samalla tavoin kodeista löytyy palovaroittimet, sammutuspeitteet ja jopa sammuttimet, vaikka tulipalon vaara ei jatkuvasti painakaan mieltä. Onnettomuuden sattuessa ne kuitenkin antavat mahdollisuuden estää suuremman vahingon syntymisen. Hätävaran pitäminen vaatii enemmän aktiivisuutta, mutta lopulta sulautuu arkeesi paloturvallisuudesta huolehtimisen lailla.

Euroopan turvallisuustilanne on äkisti muuttunut heikommaksi, ja ihmisillä on herännyt huoli ja tarve tehdä jotain. Oman hyvinvoinnin kannalta lienee fiksuinta, ettei murehdi liikaa maailmanpolitiikkaa ja muita oman vaikutuspiirin ulkopuolisia asioita, vaan keskittyy siihen mitä itse voi tehdä nyt kun rauhassa saa ja ehtii. On muutamia varautumistoimenpiteitä, joita voi soveltaa kriisiin kuin kriisiin, oli se sitten luonnonkatastrofi, laaja poikkeustila tai ihan ihmisten alkuunpanema konflikti tai sota.

Tee suunnitelma

Arjen äkillistä muutosta varten on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma valmiina. Jos poikkeustila on lyhytkestoinen ja olet huolehtinut hätävarasta sekä varautumisesta muutenkin, voi olla että kohdallasi elämä jatkuu poikkeustilan läpi lähes normaalisti. Jos taas näyttää siltä, ettei asiat tule palautumaan normaaleiksi kovinkaan pian, sinulla on ainakin hieman aikaa tehdä uusi suunnitelma ja siirtyä noudattamaan sitä.

Tämän jutun tarkoituksena ei ole käsitellä selviytymistaitoja tai mitään sellaisia perusasioita, joiden pitäisi muutenkin olla kunnossa, kuten ensiapu- ja sammutusvälineiden omistaminen ja käyttäminen. Kyse on nimenomaan poikkeavan tilanteen varalta tehdyistä peliliikkeistä. Olemme listanneet jokusen vinkin vakavan kriisin varalle, jotka saattavat kohdaltasi muuttaa tilanteen mahdottomasta siedettäväksi.

Pidä käteistä sukanvarressa

Maksukorttiliikenne vaatii toimiakseen toimivat sähköt ja nettiyhteyden. Jokainen on varmaankin ollut tilanteessa, jossa korttipäätteet syystä tai toisesta eivät ole toimineet – vakavassa kriisissä tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Automaattienkaan varaan ei voi silloin laskea; jos joku niistä toimiikin eikä ole nostettu tyhjäksi, sen luona on ainakin jonottajia tai mahdollisesti mörköjä vaanimassa.

Kuinka paljon käteistä on tarpeeksi? Puhutaan ennemminkin satasista kuin kympeistä. Määrä riippuu siitä, mitä sinun tarvitsee rahalla hankkia ja kuinka monen ihmisen tarpeisiin. Jos suunnitelmasi on kaiken hälinän keskellä kustantaa ihmisjoukolle matka ja ylläpito johonkin korpeen, voi olla syytä pitää sukanvarressa isompaa seteliä poikineen. Jos taas yksityissaarella oleva yksityistukikohtasi on jo täynnä ruokaa, viinaa ja polttoainetta aggregaatteihin, voit vaikka pyyhkiä seteleihin turvallisuudenkyyneleitäsi.

Varusta kotisi poikkeusoloja varten

Järjestä ruokavarastosi niin, että käytät ensin vanhenevia ruokia pois ja täydennät niitä käytön mukaan. Teet tämän osana arkista elämääsi, jotta sen eteen ei tarvitse nähdä erikseen isoa vaivaa. Ruokakaappisi sisältää silloin puskurina hätävaran. Ruokaa ja juomavettä tulee varata vähintään kolmeksi päiväksi, mieluummin viikoksi. Yhtä ihmistä kohden on hyvä olla kaksi litraa juomavettä per päivä. Isoista marketeista saa pikkurahalla valmiita 5 ja 10 litran lähdevesipönttöjä, jotka avaamattomina säilyvät käyttökelpoisina pitkään. Monet säilykkeet ja kuivat ruokatarvikkeet säilyvät myös hyvin. Huolehdi myös siitä, että voit laittaa ruokaa ja lämmittää vettä ilman sähköä, esimerkiksi kaasukeittimellä. Hanki keittimeesi tarpeeksi polttoainetta. Polttonesteet ja kaasutkaan eivät juuri mene vanhaksi. Monia ruokia voi toki syödä kylmänäkin.

Kun juoksevaa vettä ei ole, peseytyminen sisätiloissa on pääasiassa käsipyyhkeiden varassa. Hygieniasta on muutenkin pidettävä huolta; poikkeusolojen aikaan pitää erityisesti varoa helposti leviäviä vatsatauteja. Useimmat ovatkin jo viime vuosien tapahtumien johdosta oppineet käyttämään käsidesiä. Entä miten käyt vessassa, jos vessaa ei voi huudella? Mieti siihen ratkaisu, joka sopii asuinpaikkaasi. Monissa kauppojen avajaisissa jaetaan ilmaiseksi tähän soveltuvia astioita. Pro-tip: käytä astian päällä kantta kun istunto ei ole käynnissä, ja tyhjennä astia mahdollisimman usein.

Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on pysyviä lääkityksiä, huolehdi niiden riittämisestä. Myös reseptivapaita lääkkeitä, kuten särky- ja vatsan toimintaan vaikuttavia lääkkeitä, on hyvä olla sopiva määrä varastossa.

Jos kodissasi ei ole varaavaa takkaa tai polttopuut ovat loppu, miten pysyttelet lämpimänä kun sähköt ja kaukolämpö ovat poikki? Etenkin öisin? Makuupussien hommaaminen sisäkäyttöön saattaa tuntua hassulta, mutta kun koko porukka on ahtautunut värjöttelemään yhteen huoneeseen ja lämpö on silti vain niukasti plussan puolella, ei ehkä naurata enää. Sähkökatkon aikaan myös valaistus on pois päältä. Kodissa on hyvä pitää patterikäyttöisiä valaisimia. Ladatut varavirrat pitävät myös puhelimet päällä.

Ulkoa voi kulkeutua asuntoon muutakin kuin kylmää ilmaa. Varaudu sulkemaan ilmanvaihto ja tiivistämään ikkunat ilmastointiteipillä.

Moni käytännön varautumisasia ratkeaa hankkimalla kotiin kunnolliset retkeilyvarusteet koko porukalle. Vaikka retkeilykamppeita ei koskaan joutuisikaan käyttämään selviytymistarkoitukseen, sivuvaikutuksena saattaa olla epähuomiossa aloitettu oma tai koko perheen retkeilyharrastus.

Osta patterikäyttöinen radiovastaanotin

Informaatiosodankäynnissä on odotettavaa, että esimerkiksi tekstareiden kautta yritetään välittää valheellista tietoa, ja internetissä toimivat mediat ovat herkkiä kaikenlaisille häiriöille muutenkin. Jos nyt ei ihan hevosella liikkuvaan lähettiin mennä, niin vanhanaikainen radio on hyväksi havaittu ja toimii edelleen virallisena tiedotuskanavana kriisitilanteessa.

Pidä tankki täynnä

Kriisitilanteessa saattaa tulla tarve liikkua paikasta toiseen, ja polttoaineen hinta – jos polttoainetta yleensäkään on saatavilla – nousee korkeaksi. Tätäkin silmällä pitäen saattaa se käteisen jemmaaminen olla hyödyksi. Kun pidät autosi tankin aina vähintään 2/3 tasolla, voit tilanteen vaatiessa liikkua jopa satojen kilometrien päähän sillä mitä löytyy.

Mikäli tilanne ei ehdottomasti vaadi nopeaa poistumista, voi polttoainetta säästää huomattavasti ajamalla tavanomaisia moottoritienopeuksia hitaammin.

Aloita ampumaharrastus

Metsästys ja ampumaurheilu ovat hyödyllistä ajanvietettä, mutta kriisin aikana niiden ja asiaan liittyvien taitojen merkitys tiivistyy entisestään. Toki aseiden kohdalla pääasian pitää lainkin puolesta olla siinä rauhanajan käyttötarkoituksessa. Ja jos kävisi niin onnekkaasti, ettei vakavaa kriisiä omana elinaikana tapahdu, onpahan ollut rauhallinen elämä hyvän harrastuksen parissa.

Tee varasuunnitelman varasuunnitelma

Aina voi tapahtua jotakin, joka pilaa jopa hyvän varautumisen. Voi olla, että joudut kuitenkin lähtemään liikkeelle kodistasi, jopa jalan. Silloin hätävaran tulee kulkea mukana. Lue artikkeli ritolarinkan eli bug out bagin kasaamisesta.

Kaikista tärkeimmät asiat

Varustaudu, harjoittele ja ole valmis. Nämä vapauttavat ajattelemaan aivan muita asioita ja elämään normaalisti. Muista kuitenkin, että oman nohevan toiminnan lisäksi pitkittyneen kriisin aikana tärkein asia on luottaa itsesi lisäksi sekä läheisiisi että suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaikka jokainen kynnelle kykenevä ensi kädessä huolehtiikin itsestään – jotta apua riittäisi niille, jotka sen varassa ovat – vain yhdessä ja yhteisvoimin selviämme vakavien kriisien yli.

Lue lisää

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä iso rynnäkköreppu, Vihreä Särmä iso rynnäkköreppu, Harmaa Särmä iso rynnäkköreppu, Musta
Särmä iso rynnäkköreppu
Särmä iso rynnäkköreppu
59.99 EUR
Ovatko muut reput arkeesi vähän liian pieniä, mutta et halua rinkkaa? Tässä olisi päivittäiseen käyttöön sopiva reppu hieman isompana.
Tactical Foodpack retkiruoka
Tactical Foodpack retkiruoka
8.99 EUR
Viron erikoisjoukoille suunniteltuja kylmäkuivattuja kenttäruokia, mutta erinomaista retkiruokaa myös vaeltajille, metsästäjille ja muille luonnossa liikkujille. Pussissa on yksi annos yhdelle hengelle. 100 % luonnolliset raaka-aineet - ei säilöntä- tai lisäaineita, mutta ravintoarvot ja maku kohdallaan. Voidaan lämmittää pussissa ja syödä sieltä suoraan, niin säästyy aikaa ja tilaa.
Kuivalihakundi Beef Jerky Original kuivaliha, 150 g Kuivalihakundi Beef Jerky Five Peppers kuivaliha, 150 g Kuivalihakundi Beef Jerky Mild Habanero kuivaliha, 150 g Kuivalihakundi Beef Jerky Hot Naga kuivaliha, 150 g Kuivalihakundi Beef Jerky Smoked kuivaliha, 150 g Kuivalihakundi Beef Jerky Garlic kuivaliha, 150 g Kuivalihakundi Beef Jerky Teriyaki kuivaliha, 150 g
Kuivalihakundi Beef Jerky kuivaliha, 150 g
Kuivalihakundi Beef Jerky kuivaliha, 150 g
12.99 EUR
Sanotaan nyt ihan ekana että tämä on parasta "valmista" kuivalihaa mitä ollaan koskaan maistettu, piste. Lisäksi se tulee verrattain isoissa 150 g pusseissa ja on tehty Suomessa.
Kalakalle kinkkukukko, 182 g säilyke
Kalakalle kinkkukukko, 182 g säilyke
4.99 EUR
Kukon konsepti on erinomainen temmellyskenttä erilaisille variaatioille - tässä possuversio, eli käytännössä sikaa ja ruisleipää! Ihan oikeata kotimaista ruokaa peltipurkissa, säilyy huoneenlämmössä 5 vuotta eikä sisällä lisäaineita. Osta monta, sillä tämä kulinaristinen huipputuote on täydellinen retkieväs, mutta sopii myös himaan, toimistoon, autoon ja mökille.
Vaasan SA näkkileipä
Vaasan SA näkkileipä
1.99 EUR
Just tasan samaa näkkäriä kuin intin muonapakkauksissa! Ilmatiiviiksi pakattuna nämä sotilasleivät säilyvät nelisen vuotta. Sen lisäksi että näillä on SA-tunnearvoa, niin tämä on oikeasti aika erinomainen tapa terästää retkieväitä, siis kuperkeikkaliemen lisäksi.
Mountainhill huopa, valkoinen sinisellä raidalla ja NAVY-tekstillä Mountainhill huopa, teräksenharmaa Mountainhill huopa, erakkomökin vihreä Mountainhill huopa, kauramaitokahvin khaki Mountainhill huopa, suden hetken sininen
Mountainhill huopa
Mountainhill huopa
59.99 EUR
Meillä olis sulle oikein pehmoisia ja nallekarhumaisen isoja huopia, joiden sisällä kelpaa köllötellä vaikka jonkun kivan tyypin kaa. Ja uusiakin vielä, pirulaiset.
Katadyn Micropur Forte MF 1T vedenpuhdistustabletit
Katadyn Micropur Forte MF 1T vedenpuhdistustabletit
25.99 EUR
Tehokkaat vedenpuhdistustabletit vaellukseen, matkailuun ja preppaukseen. Näillä murhaat juomavedestä bakteereita, siimaeliöitä sekä suodattimista poiketen myös viruksia. Nämä käy pelkästään kirkkaaseen veteen. Jos vesi on sameaa tai mutaista, suodata se ensin vedensuodattimella. Hopeaionien ansiosta vesi pysyy juomakelpoisena 6 kuukauden ajan. Koska tämä on biosidi, niin käytä lähinnä ääriolosuhteissa, missä vedenpuhdistin ei enää riitä.
Tactical Foodpack Weekpack Alpha kenttämuonapakkaus
Tactical Foodpack Weekpack Alpha kenttämuonapakkaus
149.99 EUR
Tässäpä kätevä hätäruokasetti yhdelle hengelle viikoksi esimerkiksi jonkinlaisen kriisin ajaksi tai zombimaailmanloppua varten. Kaikki on pakattu suomalaisten suuresti rakastamaan muoviämpäriin. Säilytä kotona tai autossa tai hautaa näitä sopiviin strategisiin paikkoihin. Et koskaan tiedä, mitä pelikaanin kakkaa huominen heittää turbiiniin. Tai joku myöhempi huominen, sillä kylmäkuivattu ruoka säilyy bunkkerissa pitkään. Voit myös pakata nämä uudelleen reppuun ja käyttää retkiruokana.
USMC kolmen vuodenajan makuupussi, Kojootinruskea, ylijäämä
USMC kolmen vuodenajan makuupussi, Kojootinruskea, ylijäämä
119.99 EUR 149.99 EUR
Jenkkilän merijalkaväen kevyt ja vettä hylkivä aavikkovärinen kuitupussi. Osa USMC:n makuupussijärjestelmää. Erittäin hyvä kesäpussi ja sopii myös leutoon kolmen vuodenajan käyttöön. Toimitetaan ilman kuljetuspussia.
Trangia 25-3 UL Retkikeitin
Trangia 25-3 UL Retkikeitin
59.99 EUR
Trangian spriikeitin on pitkään ollut monelle SE retkikeitin, varsinkin täällä meilläpäin. Mikään hirveän moderni vehjehän se ei ole, mutta läpeensä testattu ja toimivaksi todettu, pirun hyvä keitin kaikenlaiseen ulkona kokkailuun. 25-sarja on se isompi, joka sopii parhaiten 3-4 hengelle. Malli 25-3 on muuten samanlainen ja samasta Ultralight-alumiinista valmistettu kuin 25-1, mutta siinä on tarttumattomaksi pinnoitettu paistinpannu.
Fenix E12 V2.0 taskulamppu
Fenix E12 V2.0 taskulamppu
34.99 EUR
Loistava, huoleton pieni perustaskulamppu Fenixiltä. Oikeasti hiton hyvä hinta-laatusuhde, fiksun hintainen ja todella luotettavaa tekoa. Ei mitään ylimääräisiä funktioita, vain kolme eri valotehoa. Nappi sijoitettu takapäähän ja mikä parasta: toimii yhdellä tuikitavallisella AA-paristolla!
Petzl Aria 1 RGB otsalamppu, Camo Petzl Aria 1 RGB otsalamppu, Musta
Petzl Aria 1 RGB otsalamppu
Petzl Aria 1 RGB otsalamppu
39.99 EUR
Leveällä valokuviolla varustettu edullinen, vesitiivis, kestävä ja kevyt otsalamppu, jossa valkoinen, punainen, vihreä ja sininen valo. Sopii metsästykseen, kalastukseen, eläinten tarkkailuun ja taktisiin juttuihin. Max. valoteho 350/450 luumenia virtalähteestä riippuen. Mukana paristot, ladattava akku ostettava erikseen.
Loading...