Asevalojen lyhyt oppimäärä

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tässä artikkelissa käydään läpi pyssyvalojen valintaa, asennusta ja käyttöä. Mikäli olet miettinyt asevalon hankkimista, aloita ensin tästä.

Miksi asevalo?

Asevalon ensisijainen tehtävä on mahdollistaa kohteen tunnistaminen sekä ympäristön havainnointi aseenkäyttötilanteessa ilman että aseenkäsittely hankaloituu. Tällaisia tilanteita tulee vastaan sotilas- ja viranomaistehtävissä, näitä simuloivissa harrastuksissa sekä SRVA-toiminnassa ja tietyissä metsästysmuodoissa. Ampumapäätöksen tekeminen sokkona on edesvastuutonta eikä varmasti johda tehtävän onnistumiseen. Asevaloa siis tarvitaan hyvin monissa aseenkäyttötilanteissa pois lukien radalla harjoittelu täydellisellä kelillä.

Asevalon valinta

Erilaisia asevaloja on reippaasti, joten sopivan mallin ja merkin löytäminen voi tuntua vaikealta. Saatavilla on todella halpoja ja todella kalliita asevaloja sekä kaikkea siltä väliltä. Kannattaa pitää mielessä, että aseeseen kiinnitettynä valaisin joutuu tavallista kovemman rasituksen kohteeksi. Kolhuja tulee erityisesti sotilastoiminnassa. Lisäksi aseen rekyyli kurittaa asevalaisinta jokaisella laukauksella. Ihan halvimmat valaisimet eivät tällaista rääkkiä kestä. Laatuun kannattaa siis panostaa, mutta käyttötarve määrittää lopullisen hintalapun.

Jos tarvitset asevalon harrastuksiin, Fenixin asevalot ovat hinta-laatu-suhteeltaan markkinoiden kärkeä. Seuraavassa hintaluokassa ovat sitten Inforcen asevalot, jotka tarjoavat käyttäjälle lukuisia nerokkaita ratkaisuja. Mikäli tarvitset markkinoiden parasta laatua ja ehdotonta luotettavuutta, Surefiren asevaloja ei päihitä mikään. Jos asevaloa käytetään henkeä pelastavana apuvälineenä, luotettavuus on ensisijaisen tärkeää.

Mies tähtää asevalolla varustetulla rynnäkkökiväärillä sateessa

Meillä on myynnissä useita erilaisia asevaloja ihan siitä syystä, että eri tarpeisiin sopivat erilaiset valaisimet. Tärkein valintakriteeri on asetyyppi, johon olet valaisinta ostamassa. Jos haluat valaisimen pistooliin, Surefire X300U-A on paras mahdollinen valinta. Mikäli sen sijaan etsit valaisinta kivääriin, erinomaisia vaihtoehtoja on enemmänkin. Valintaan vaikuttavat valaisimen ominaisuudet sekä kiinnitys- ja käyttötapa. Käsiasevaloja voi käyttää myös kivääreissä, mutta kiväärien asevalot eivät sovi käsiaseisiin.

More lumen is better, yes?

Viime vuosina valaisimista puhuttaessa on aina muistettu korostaa sitä, kuinka monta tsiljoonaa lumenia kyseisessä valaisimessa on. Ajatus siitä, että lumenien määrä kertoisi enää oikeastaan mitään valaisimen käytettävyydestä tai suorituskyvystä on kuitenkin melko vanhentunut. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että kaikissa myymissämme asevaloissa “valotehoa” on vähintäänkin riittävästi. Enemmänkin kyse on siitä, millaiseen käyttöön olet valaisinta hankkimassa.

Liian kirkas asevalo voi olla myös huono juttu. Joskus erittäinkin huono. Esimerkiksi sisätiloissa se sokaisee helposti käyttäjänsä valon kimpoillessa seinäpinnoista silmiin. Ota ostovaiheessa huomioon, tuleeko asevalo pelkästään/pääasiassa sisä- vai ulkokäyttöön. Sisälle kannattaa valita vähemmän valotehoa ja ulos vastaavasti enemmän. Lähtökohtaisesti asevalot on suunniteltu siten, että nappia painaessa ensimmäisenä tulee aina täydet tehot, vaikka valaisimessa olisi muitakin vaihtoehtoja. Tämä sen takia, ettei aseenkäyttötilanteessa yhtäkkiä tule 800 lumenin sijaan viisi lumenia. Se olisi kiusallista!

Kiinnitys ja toiminta

Pistooliin asevalon kiinnitys on yksinkertaista, koska kiinnitystapoja on käytännössä vain yksi. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että Surefire X300 -asevalossa on kiinni pistooleille tarkoitettu kiinnityslevy. X300:n mukana tulee nimittäin myös pitkiin aseisiin tarvittavat kiinnityslevyt.

Surefire X300-asevalon kiinnitys Glock-pistooliin

Kiväärin asevalojen kiinnitystavan valinta vaatii sitten vähän enemmän aikaa. Joissain asevaloissa kiinnitysjärjestelmä tulee mukana, mutta toisiin se täytyy ostaa erikseen. Eri kivääreissä on myös erilaiset kiinnitysalustat varusteille. Yleisimpiä ovat Picatinny, M-lok ja KeyMod. Jokaiseen näistä on omat asevalojen kiinnikkeet sekä adaptereita, joiden avulla esimerkiksi M-lokiin saa kiinni palan Picatinny-kiskoa. Näin aseeseen saa Picatinny-kiinnitteisiä lisäosia. Kiväärien kiinnitysjärjestelmät ovat melkoinen viidakko, jonka selvittämiseen kannattaa käyttää aikaa.

Asevaloja voi kytkeä päälle ja pois joko valaisimesta tai erillisen etäkytkimen avulla. Kummassakin on puolensa. Jos saat valaisimen kiinni sellaiseen paikkaan, että voit aktivoida sen muuttamatta ampumaotetta, et tarvitse etäkytkintä. Jos ampumaotteesi on merkittävästi eri paikassa kuin valaisin, etäkytkimen käyttö on suositeltavaa. Asevalojen käytön tulee onnistua samanaikaisesti muun aseenkäsittelyn kanssa ilman, että toiminta yhtään hankaloituu.

Surefire Scout Mini-asevalon käyttö rynnäkkökiväärissä

Kiväärissä asevalon paikan valitseminen on lähes poikkeuksetta kompromissi, ja se vaihtelee myös hyvin paljon valaisimen mallista ja muodosta riippuen. Lähtökohtaisesti valaisin tulee sijoittaa paikkaan, jossa se ei ole tiellä ja jossa sen käyttö joko suoraan tai etäkytkimellä on vaivatonta. Kannattaa myös pitää huoli, että suojan takaa ampuminen onnistuu ilman, että valaisin jää suojan taakse piiloon.

Suosituimpia paikkoja asevaloille ovat kiväärin sivuilla ja päällä valaisimen mallista riippuen esimerkiksi klo 11, 12 ja 13. Esimerkiksi SureFire X300 ja Inforce WML -valaisimet toimivat erinomaisesti aseen päällä klo 12:ssa, kun taas isommat asevalot toimivat paremmin aseen sivuilla. Valaisimen paikkaan vaikuttavat myös muut aseessa kiinni olevat varusteet, kuten tähtäimet, laserit, kahvat jne.

Asevalon käyttö

Asevalojen tehokkaaseen ja turvalliseen käyttöön liittyy paljon muutakin kuin mitä käyttöohjeesta ilmenee. Luonnollisesti aina kun kytket minkä tahansa valon päälle pimeässä, maalaat samalla myös asemasi/sijaintisi. Etenkin asevalojen kohdalla tällä on oikeasti todella paljon merkitystä. Asevalojen oikeaoppiseen käyttämiseen suosittelemme hämärä- ja pimeätoiminnan koulutuksia sekä aktiivista harjoittelua, jotta aseenkäyttötilanteessa ei tule töhöiltyä.

Käytä asevaloa silloin, kun sitä tarvitset ja vain silloin. Asevaloa ei pidetä jatkuvasti päällä ja ilmoitella siten koko maailmalle, missä mennään, vaan se kytketään hetkellisesti päälle ja suljetaan heti, kun sitä ei enää tarvita sekä samalla vaihdetaan asemaa.

Alla olevalla videolla on hyvin kiteytetty valokurin merkitys asevalojen käyttämisessä (englanniksi):

Mutta kesällähän on valoisaa

Valaisimet ja niiden käyttö mielletään yleensä varsinkin täällä Pohjolassa synkän syksyn ja pilkkopimeän talven jutuiksi. Keskikesällä aurinko paistaa yölläkin, eikä silloin valaisimia mihinkään tarvitse? Väärin! Asevalojen ja muiden valaisimien tarkoitus on tuoda keinovaloa tilanteisiin, joissa muu valaistus ei riitä. Tämä on elintärkeää etenkin asevalojen kohdalla, sillä kohteen tunnistaminen ja tilanteen hahmottaminen voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Sotilaita rappukäytävässä

Siksi on tärkeä ymmärtää, että myös kesällä on lukemattomia paikkoja, joissa asevaloa tarvitsee. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennettu ympäristö sekä linnoittettu taistelutanner. Kerrostalon kellarissa ja bunkkerissa on säkkipimeää myös keskellä kesää. Valitettavan kauas olemme tulleet ajasta, jolloin vihollinen kohdattiin herrasmiesmäisesti hyvällä kelillä keskellä peltoaukeaa. Nykyajan toimintaympäristöissä ihan pienikin näköeste luo helposti katveen, jonka takaa kohteen nopea tunnistaminen vaatii asevalon ympäri vuoden.

Asevalo ei korvaa käsivalaisinta

Aseessa kiinni oleva valo osoittaa aina samaan suuntaan aseen kanssa mahdollistaen kohteen valaisun ja ampumisen samanaikaisesti. Jos sinulla on vain aseeseen kiinnitetty valaisin, osoitat aseella kaikkea, mitä haluat valaista. Me kaikkihan muistamme turvallisen aseenkäsittelyn 2. säännön: “älä koskaan osoita aseella mitään, jota et ole valmis tuhoamaan”. Tämän vuoksi asevaloa käytetään ainoastaan aseenkäyttötilanteissa uhan ollessa ns. päällä.

Sen sijaan asioiden etsiminen, alueen valaiseminen, turvatarkastukset, teltassa puuhailu jne. tehdään erillisen käsi- tai otsavalaisimen avulla. Järkevä taistelija pitää siis mukanaan sekä asevaloa että erillistä valaisinta.

Artikkelin tuotteita

SureFire X400U-A-GN asevalo vihreällä laserilla, 1000 lm
SureFire X400U-A-GN asevalo vihreällä laserilla, 1000 lm
879.99 EUR
Asevalojen nyrkkisääntö on, että vain SureFire on kyllin hyvää. Tämä valo edustaa lafkan monipuolisuuden huippua. 1 000 luumenia TIR-optimoitua valotehoa sekä vihreä lasertähtäin. Erittäin tehokas combo lyhyelle ja keskipitkälle matkalle niin pistoolilla kuin pitkillä pyssyillä. Voit käyttää kummalla kädellä tahansa.
SureFire X300U-A asevalo, 1000 lm
SureFire X300U-A asevalo, 1000 lm
379.99 EUR
Asevalojen nyrkkisääntö on, että vain SureFire on kyllin hyvää. Mitä käsiasevaloihin tulee, Surefire X300 U-A on luokassaan ehkä markkinoiden paras. Tämä firman myydyin valaisin kiinnittyy mihin tahansa modernin palveluskäsiaseen varustekiskoon sekä Picatinny-kiskolla varustettuihin kivääreihin ja haulikoihin. Voi käyttää kummalla kädellä tahansa ja valotehoa löytyy huikeat 1 000 luumenia!
SureFire M300C Mini Scout Light asevalo, 500 lm
SureFire M300C Mini Scout Light asevalo, 500 lm
329.99 EUR
Asevalojen nyrkkisääntö on, että vain SureFire on kyllin hyvää. Tämä pienikokoinen mutta tehokas SureFire M300C Scout Light asevalo on suunniteltu kestämään äärimmäisen kovaa käyttöä. Se on myös erittäin helppokäyttöinen jopa hanskat kädessä.
SureFire M600U Scout Light asevalo, 1000 lm
SureFire M600U Scout Light asevalo, 1000 lm
329.99 EUR
Asevalojen nyrkkisääntö on, että vain SureFire on kyllin hyvää. Tässä olisi laadukas kiväärivalo kunnon valoteholla, pitkällä kantomatkalla ja pomminkestävällä rakenteella. Se toimii niin lyhyillä kuin pitkillä ampumamatkoilla, ja jopa sellaisissa olosuhteissa missä sinulla alkaa meno hyytyä.
Inforce WML asevalo, 400 lm
Inforce WML asevalo, 400 lm
229.99 EUR
Inforcen asevalot ovat erittäin kestäviä ja helppokäyttöisiä sekä hinta-laatu-suhteeltaan alan kärkipäätä. Inforce WML on suunniteltu kiväärien, konepistoolien ja haulikoiden valoksi sotilas-, harrastus- ja viranomaiskäyttöön. Erinomainen valinta, kun kompakti koko on tärkeämpää kuin maksimaalinen valoteho.
Inforce WMLx asevalo, 800 lm
Inforce WMLx asevalo, 800 lm
249.99 EUR
Inforcen asevalot ovat erittäin kestäviä ja helppokäyttöisiä sekä hinta-laatu-suhteeltaan alan kärkipäätä. Inforce WMLx on firman valaisimista se tehokkaampi 800 luumenin teholla ja 200 metrin kantomatkalla. Se on suunniteltu kiväärien, konepistoolien ja haulikoiden valoksi sotilas-, harrastus- ja viranomaiskäyttöön. Jos haluat hallita aseellasi muutakin kuin sisätiloja ja lyhyitä ampumamatkoja, tällä se onnistuu.
SureFire XC1-B asevalo, 300 lm
SureFire XC1-B asevalo, 300 lm
329.99 EUR
SureFiren virtaviivaisin ja kompaktein asevalo on XC1-B. B-versiossa on 300 luumenin valoteho ja se toimii yhdellä AAA-akulla.
Streamlight TLR-7 A Flex asevalo, 500 lm
Streamlight TLR-7 A Flex asevalo, 500 lm
229.99 EUR
Streamlight TLR-7 A tarjoaa 500 luumenin valotehon kompaktissa paketissa ja sopii moniin täysikokoisiin ja vähän pienempiin käsiaseisiin.
Streamlight TLR-8 A G Flex asevalo vihreällä laserilla, 500 lm
Streamlight TLR-8 A G Flex asevalo vihreällä laserilla, 500 lm
349.99 EUR
Streamlight TLR-8 A G yhdistää asevalon ja vihreän lasertähtäimen yhteen pakettiin. 500 luumenin valoteho ja vihreän laserin hyvä näkyvyys myös päivänvalossa sopii vähän joka paikkaan. TLR-8 on kompaktin kokoinen ja sopii moniin täysikokoisiin ja vähän pienempiin käsiaseisiin.
Cloud Defensive OWL Optimized Weapon Light, 1300 lm, Oliivinvihreä Cloud Defensive OWL Optimized Weapon Light, 1300 lm, musta
Cloud Defensive OWL Optimized Weapon Light, 1300 lm
Cloud Defensive OWL Optimized Weapon Light, 1300 lm
449.99 EUR
Nimi sen jo kertoo: Cloud Defensive OWL on asevalo ja se on optimoitu. Tässä tapauksessa prioriteetteina on ollut tuhoutumattomuus, yksinkertaisuus ja tehokkuus. Valo ei ole pienin, halvin tai kevein markkinoilla, vaan jotain ihan muuta. Tämän lukeminen saattaa aiheuttaa kalliiksi käyviä tarpeita, mutta ollaan ainakin varoitettu.
Streamlight TLR-1 HL asevalo, 1000 lm, musta Streamlight TLR-1 HL asevalo, 1000 lm, Flat Dark Earth
Streamlight TLR-1 HL asevalo, 1000 lm
Streamlight TLR-1 HL asevalo, 1000 lm
239.99 EUR
Streamlight TLR-1 on yksi tunnetuimpia asevaloja. HL-versiossa valoteho on 1000 luumenia, jotta huoneiden ja kujien valaisu ei ainakaan fotoneista jää kiinni. Leveän keilan ansiosta tunnistaa kohteen lisäksi myös mitä siinä vieressä mahdollisesti näkyy ja tapahtuu.
Loading...