Battle Belt Setup – Tarkka-ampujan varusteet

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Battle belt setup on mahdollista tehdä monella tapaa. Kaikkea varustautumista ohjaa vain ja ainoastaan käyttötarkoitus – tässä artikkelissa käyttötarkoituksena on menestyminen tarkka-ammuntakilpailussa. Tarkka-ammunta on virallinen Reserviläisurheiluliiton alainen sotilaistaitoon ja pitkän matkan ammuntaan keskittyvä urheilulaji, jonka isoimpia kotimaisia, vuosittain järjestettäviä kilpailuja ovat FinnSniper ja suomenmestaruuskilpailu Häyhä SM.

Tarkka-ammuntakilpailuissa on hyvä olla tietty varustus, ja jossain muussa tarkoituksessa sitten toinen. Kilpailutilanteessa varustus on lähtökohtaisesti varsin riisuttu, ylimääräinen rompe haittaa ja hidastaa toimintaa. Tässä artikkelissa vuoden 2022 FinnSniperin voittajajoukkue kertoo, mitä he kantoivat kilpailussa battle belteissään.

Mitä ovat tarkka-ammuntakilpailut?

Yksi hyvä tapa kehittää ampumataitoa pötköttelyammunnan sijaan on PRS-harjoittelu ja -kilpailut (Precision Rifle Series), jossa ammutaan rajoitetulla patruunamäärällä pieniä ja kaukana olevia maaleja useimmiten hankalista asennoista ja aikapaineen alla. Tämä on kuitenkin vain ammunnan harjoittelua.

PRS-harjoittelua taisteluvarustuksessa battle beltin kera.

Tarkka-ammuntakilpailuissa, kuten FinnSniper, mitataan laajasti sotilastaitoja. Kilpailut ovat monipäiväiset ja jaettu rasteihin. Rasteilla toki useimmiten ammutaan, mutta yhtä lailla pisteitä jaetaan esimerkiksi taisteluensiavun antamisesta, tiedustelutiedon keräämisestä, koordinaattien määrittämisestä, tulikomennon antamisesta ja suunnistamisesta. Ja kun ammutaan, hyvin usein se tehdään tuntemattomille etäisyyksille, eikä laseretäisyysmittaria välttämättä saa käyttää – etäisyys tulee määrittää optiikan milliradiaaniristikon avulla mitaten ja milliradiaanikaavaa käyttäen. Jos etäisyyden ja tuulen arviointi menee pieleen, voit olla varma ettet osu lähellekään 1000 metrin päässä olevaa jaster-maalia.

Mikä on battle belt?

Ennen muinoin taisteluvyöt olivat ihan kirjaimellisesti vöitä, joihin oli saatettu laittaa roikotteluhenkselit. Vyölle sitten kiinniteltiin taskuja tai laitettiin suoraan roikkumaan lippaat ja perunanuijat ynnä muut. Nyttemmin jalkaväen muodissa on hieman erityyppiset ratkaisut, joiden keskiössä on useimmiten suojautuminen sirpaleilta ja muilta ilmassa lentäviltä asioilta. Reikien tekemiseen ja paikkaamiseen tarvittavat varusteet toki asetellaan kantolaitteeseen saataville kuten ennenkin.

Battle beltille ei oikein ole järkevää suomennosta – koska suomalaisittain katsottuna taisteluvyö, tetsari, tarkoittaa hieman muuta – mutta kyseessä on kuitenkin tietyllä tapaa paluu vanhaan hyvään aikaan ja varusteiden roikotteluun lanteiden seudulla. Battle beltit ovatkin suosittuja sellaisissa tehtävissä, jossa vältetään rintakehän ja vatsan seudun tukkimista varustetaskuilla. Tästä päästäänkin tarkka-ampujiin, jotka viettävät paljon aikaa vatsallaan joko asemassa löhöten tai ryömimällä liikkuen. Möhkälemäiset esineet vartalon etupuolella tekevät elämästä vaikeaa kun haetaan ampuma-asentoa, ja varsinkin kun pitäisi edetä mahdollisimman matalana epätasaisen maaston yli (kuvittele mielessäsi jokin muhkurainen kanervikko tai juurakkoinen metsämaa).

Esimerkki battle belt setupista.

Battle beltteinä käytetään sekä leveitä, PALS-kujastoisia vyönpäällisiä, joiden sisään tulee simppeli varustevyö, että kokonaisratkaisuja ilman erillistä sisävyötä, kuten Sioenin Tacticum Battle Belt. Jotkut käyttäjät suosivat samassa tarkoituksessa kapeampia ampujan vöitä, joissa joko on PALS-kujastoa tai sitten ei. Eri variaatioissa on hieman erilaisia teknisiä yksityiskohtia, mutta käyttö ja varustetaskujen sijoittelu tapahtuu samalla lailla. Kyse on pitkälti makuasiasta.

Kuten noheva reserviläinen jo siellä tiesikin, battle beltille laitetaan niitä samoja asioita kuin muihinkin varusteliiveihin: reikien tekemiseen ja paikkaamiseen tarvittavia vehkeitä. Suomeksi tämä tarkoittaa patruunoita ja ensiaputarvikkeita. Tarkka-ampujan on myös saatava käsiinsä tiettyjä varusteita ilman, että hän joutuu nousemaan makuuasennosta.

Hyvä, jaksoit lukea tänne asti – kohta pääsemme asiaan!

Varusteet tarkka-ammuntakilpailussa

Varusteita kannetaan ja sijoitellaan kilpailussakin pääpiirteissään kehäajattelun mukaan. Kilpailun rasteilla suorituksen aikana mukana on ne varusteet, joita suorituksissa tarvitaan. Tähän tyypillisesti kuuluu ensimmäisen ja toisen kehän varusteet, kuten aseet, patruunat, ensiapuvälineet, partioradiot, ja tarkka-ampujien erityisvarusteet. Varustus rastisuorituksen aikana voi olla riisutumpi kuin mitä se ehkä todellisessa kovassa tilanteessa saattaisi olla. Kyseessä on kuitenkin kilpailu, ja voittamaan tullut joukkue yleisesti ottaen optimoi tekemisensä ja varusteensa parhaan kilpailullisen tuloksen saavuttaakseen, eikä niinkään larppaa jonkin kuvitelman mukaan. Vaikka varustusta olisikin virtaviivaistettu, ensimmäisen ja toisen kehän tarkka-ampujan varusteista kertyy kilpailussakin helposti 25 kiloa kannettavaa. Pelkkä kunnollinen tarkkuuskivääri varusteineen, optiikoineen ja täydellä lippaalla voi painaa jo 10 kiloa.

Savolaisia metsäkääpiöitä odotusalueella.

Riippuen kilpailusta, ruokailu ja muu huolto saattaa olla mahdollista vain rastien välisen liikkumisen ja rastien odotusalueella olemisen ajan – majoitukseen tai omalle ajoneuvolle ei välttämättä ole pääsyä ennen iltaa. Kilpailuteknisistä ja turvallisuussyistä yöt on (pääasiassa) rauhoitettu lepoa ja huoltoa varten, ja majoitusalueet ovat määrättyjä ja pysyvät pystytettyinä kilpailun ajan – aivan kaikkea materiaalia ei tarvitse kantaa rastien välillä jatkuvasti mukana. Ja jos mahdollista ja kilpailun järjestäjän taholta sallittua, esimerkiksi rastien odotusalueille voi rastisuorituksen ajaksi jättää kantamuksia kuten rinkan, jossa on päivän aikana tarvittava muona ja täydennysvesi.

Esimerkki battle belt setupista.

FinnSniper 2022 voittajien varusteet

Vuoden 2022 FinnSniperin mestaruuden vei kolmikko Kirkkonummen Seudun Reserviläisistä. Heidän partioonsa kuului tähystäjä, ampuja ja niin sanottu suojamies. Tähystäjällä ja ampujalla oli aseina pulttilukkoiset kiväärit kaliiperissa .338 Lapua Magnum, ja suojamiehellä itselataava kivääri kaliiperissa .308 Winchester.

Karkeasti kuvailtuna: tähystäjän tehtävä on johtaa partiota, mitata etäisyyttä ja tuulta, ja ballistiikkataulukkoa tulkiten antaa ampujalle oikeita koroarvoja, ja spotata ampujan laukauksia sekä antaa korjauksia ohi menneiden laukausten iskemien perusteella. Ampujan tehtävä on ampua. Joillakin rasteilla tähystäjäkin ampuu, jos on tarpeen tai sitä rastilla edellytetään. Suojamies suojaa partiota ja ampuu lähimaaleja tulivoimaisemmalla aseellaan.

Rasteilla, joilla tehdään muuta kuin ammutaan, kaikki partion jäsenet tekevät asioita oman osaamisensa mukaan. Toisinaan rastinpitäjä saattaa määrätä tehtäviä, esimerkiksi ilmoittamalla, että joku partion jäsen on haavoittunut ja toisten pitää toimia tilanteen mukaan. Tällöin on hyödyksi, että partion jäsenet osaavat ristiin toistensa hommia – monipuolisuus on aina valtti.

FinnSniper-kilpailun viimeisellä rastilla kaikki ampuja-tähystäjä-parit suorittavat tehtäviä yhtäaikaa.

Mestarikolmikolla oli rasteilla mukana taisteluvarustus naamiopuvun kera ja pienemmät reput, joissa kulki mukana muun muassa tähystäjän spotteriputki, erilaisia tukipusseja hankalilta pinnoilta ampumiseen ja tripodit aseille sekä spotteriputkelle. Varustukseen kuului ase, battle belt taskuineen ja rinnan päälle asettuva admin-tasku, niin sanottu kengurupussi. Kengurupusseissa oli mm. VHF-radiot, tähystäjällä ballistiikkataulukot ja kiikarit, ampujalla suklaapatukoita ja karkkipapereita, suojamiehellä rautalankaa, josta hänelle väännettiin asioita.

Tähystäjän battle belt

Ampujan battle belt

Suojamiehen battle belt

PRO-TIP: Jos haluat virtaviivaistaa Särmä TST yleistaskujen vetoketjun availun, poista toinen narulenkki (rintakehäsi keskilinjaa lähimpänä oleva). Käytännössä siis kaksisuuntaisesta vetoketjusta tehdään yksisuuntainen. Nyt tasku avautuu, kun vedät vetoketjun edestä taakse, ja sulkeutuu toisin päin. Näin ei tarvitse enää katsoa, että missä ne narulenkit ovat – tästä on etenkin hyötyä pimeällä toimittaessa. Tämä pienentää myös mahdollisuutta, että tasku jää epähuomiossa auki.

Loppusanat

Pitää muistaa, että oikeat varusteet vain mahdollistavat partion oman potentiaalin toteuttamisen. Partion menestyminen kilpailuissa edellyttää jäseniltä rautaista henkilökohtaista osaamista ja etenkin yhdessä harjoittelemista. Joten ei muuta kuin ampumaradalle ja kursseille siitä – piiput kuumiksi ja ylimenot rapeiksi!

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä TST vedenpitävä muistilehtiö
Särmä TST vedenpitävä muistilehtiö
9.99 EUR
Mustiinpanovälineet ovat yksi käytännöllisimpiä varusteita tilanteessa kuin tilanteessa. Tässä olisi sitten tavallistakin fiksumpi muistilehtiö suunniteltu erityisesti sotilaskäyttö mielessä. Mitään ihmeellistä nanoteknologiaa tämä ei ole, vihreät kannet ja nimikentät on silkkaa silmänkarkkia, mutta varsinaista käytännön nerokkuutta löytyy pintaa syvemmältä!
Savotta Jääkäri M reppu, vihreä Savotta Jääkäri M reppu, Ruskea Savotta Jääkäri M reppu, musta Savotta Jääkäri M reppu, M05 metsäkuvio
Savotta Jääkäri M reppu
Savotta Jääkäri M reppu
199.99 - 214.99 EUR
Jääkäri M on Kevyen Rajapartion pohjalta suunniteltu moderni päiväreppu, sellainen jossa kehtaa kantaa painavampaakin lastia selän tai repun huutamatta hoosiannaa.
CAT Combat Application Tourniquet Gen 7 kiristysside
CAT Combat Application Tourniquet Gen 7 kiristysside
43.99 EUR
Kiristysside on ehdottoman oleellinen osa ensiapupakkausta, hengenpelastusväline jolla tyrehdytetään henkeä uhkaavat raajaverenvuodot tehokkaasti. CAT on kevyt, yksinkertainen ja erityispiirteenään se on suhteellisen helppo asentaa yhdellä kädellä.
Särmä TST Pistoolin lipastasku, Ranger Green Särmä TST Pistoolin lipastasku, musta Särmä TST Pistoolin lipastasku, M05 metsäkuvio Särmä TST Pistoolin lipastasku, harmaanvihreä
Särmä TST Pistoolin lipastasku
Särmä TST Pistoolin lipastasku
36.99 EUR
Tässä yksinkertaisesti helvetin hyvä lipastasku kaikille kaksirivisille 9 mm pistoolin lippaille. Voit käyttää sitä eripituisten lippaiden kanssa sekä myös pienen valaisimen tai monitoimityökalun kuljetukseen.
Särmä TST irtohihna, 110 cm, Side Release -solki, 2-Pack, Vihreä Särmä TST irtohihna, 110 cm, Ladder Lock -solki, 2-Pack, Vihreä Särmä TST irtohihna, 110 cm, G-hook, 2-Pack, Vihreä
Särmä TST irtohihna, 110 cm, 2-Pack
Särmä TST irtohihna, 110 cm, 2-Pack
15.99 EUR
Kunnon no-bullshit irtohihnoja, useammalla solkivaihtoehdolla eli vaihtoehtoja riittää jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen. Parhaimmillaan tämmöinen on rinkkaan tai reppuun kiinnitettynä erinäisten möykkyjen kantamiseen, reilun pituinen remmi riittää makuualustojen, makuupussien ja jopa telttojen ympäri. Toimii hätätapauksessa myös housuvyönä!
Särmä TST Yleistasku Zip M, M05 metsäkuvio
Särmä TST Yleistasku Zip M
Särmä TST Yleistasku Zip M
39.99 EUR
Keskikoinen, vetoketjusulkuinen ja sisältä monipuolisesti lokeroitu yleistasku. Mitoitukseltaan hyvin sopiva taisteluliiviin tai reppuun kiinnitettäväksi.
Särmä TST Yleistasku Zip XS, M05 metsäkuvio Särmä TST Yleistasku Zip XS, vihreä Särmä TST Yleistasku Zip XS, M05 lumikuvio
Särmä TST Yleistasku Zip XS
Särmä TST Yleistasku Zip XS
39.99 EUR
Pikkunen, vaakasuora yleistasku vetoketjulla, sisällä kuminauhalenkit pientavaroiden järjestelyyn. Voidaan käyttää myös "Mini IFAKina", sisälle mahtuu esim. pieni ensiside, hemostaattipaketti ja lämpöpeite.
Särmä TST Dumppitasku, M05 metsäkuvio Särmä TST Dumppitasku, vihreä
Särmä TST Dumppitasku
Särmä TST Dumppitasku
39.99 EUR
Yksinkertainen on kaunista, ja tämä tyhjien lippaiden dumppitasku on tosi yksinkertainen. Malli on ovelasti tehty yhdestä ainoasta kangaskappaleesta, simppeli ja kestävä nyssäkkä jonka luontainen terhakkuus tekee siitä helppokäyttöisen.
Särmä TST Ampujan vyö, Ranger Green Särmä TST Ampujan vyö, M05 metsäkuvio Särmä TST Ampujan vyö, Harmaanvihreä
Särmä TST Ampujan vyö
Särmä TST Ampujan vyö
154.99 EUR
Me haluttiin mahdollisimman toimiva ampujan vyö, joten suunniteltiin sellainen itse. Tämä on perkeleen jämäkkä, kestävä, mukava ja fiksusti mietitty vyö pomminkestävällä AustriAlpin Cobra-soljella ja laserleikatulla PALS-kujastolla. Lippaat ja muut palikat pysyvät just järkevästi siellä missä pitääkin.
Särmä TST 7.62 NATO kiväärin lipastasku, Ranger Green Särmä TST 7.62 NATO kiväärin lipastasku, M05 metsäkuvio Särmä TST 7.62 NATO kiväärin lipastasku, Harmaanvihreä (lapussa Ranger Green)
Särmä TST 7.62 NATO kiväärin lipastasku
Särmä TST 7.62 NATO kiväärin lipastasku
69.99 EUR
Isompi versio Särmä TST kiväärin lipastaskusta kiväärikaliiperin lippaille; 7,62x51 / .308 taistelukivääreille siis. Taskuun sujahtaa G3:n, FAL:n, M14:n ja vastaavien lippaat, ja ne myös pysyvät taskussa kovassakin menossa. Tasku toimii läpän tai kuminauhan kanssa sekä myös avoimena. Se sopii myös yleistaskuksi.
Särmä TST Organisaattoritasku, vihreä Särmä TST Organisaattoritasku, musta
Särmä TST Organisaattoritasku
Särmä TST Organisaattoritasku
39.99 EUR
Taskuorganisaattori, eli organisaattoritasku, eli eräänlainen admin-tasku mutta liivikiinnityksen sijaan suuniteltu taskussa tai repussa kannettavaksi. Lajittelee muistiinpanovälineet, valaisimet, työkalut, taittoveitset jne. selkeästi ja helposti saataville.
Särmä TST Kiristyssidetasku, vihreä
Särmä TST Kiristyssidetasku
Särmä TST Kiristyssidetasku
24.99 EUR
Särmä TST kiristyssidetasku, järkyttävän yksinkertaisesti rakennettu, mutta vallan toimiva ja pirun kestävä! Sisään sopii yleisimmät kiristyssiteet (CAT, SOF-T jne.).
Särmä TST Cobra varustevyö, Ranger Green
Särmä TST Cobra varustevyö
Särmä TST Cobra varustevyö
74.99 EUR
Tässäpä jämäkkä varustevyö pomminvarmalla Cobra-soljella. Erityisen hyvä Särmä TST Taisteluvyön tai jonkun muun vastaavan sisälle, mutta toimii myös ilman ja käy taatusti erilaiseksi arkivyöksi. Lukitus naksahtaa kiinni sen verran vakuuttavasti, että halvemmat kassakaapitkin kalpenevat.
Leatherman Surge monitoimityökalu, musta
Leatherman Surge monitoimityökalu, musta
149.99 EUR
Leatherman Surge on isoin ja kovin monitoimityökalu, jossa on isot sakset ja jykevät pihdit. Sen erikoistemppu on teräistukka, johon sopii pistosahan terät T-kiinnityksellä. Surgen timanttiviila käyttää samaa istukkaa, jolloin sillä voi irtonaisena teroittaa työkalun omaa veistä – aah mikä omavaraisuus!
Kestrel 2500NV säämittari yönäytöllä
Kestrel 2500NV säämittari yönäytöllä
239.99 EUR
Kestrel 2500NV on säämittari, joka ei ainoastaan kerro välitöntä tilannetta – esim. kun laite on märkä, sataa vettä – mutta sillä voi myös arvioida omaa sijaintia kohti tulevan sään laatua.
Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla, PALS, vaakasuora Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla, PALS, pystysuora Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla, Hanger
Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla
Särmä TST Rip-Off IFAK ensiaputasku telakalla
69.98 - 74.98 EUR
Helposti irrotettava IFAK-ensiaputaskumalli. Mukana valitsemasi telakkavaihtoehto tarpeen mukaan.
Safariland 6354DO pistoolikotelo, MultiCam, Glock 17/22
Safariland 6354DO pistoolikotelo, MultiCam, Glock 17/22
219.99 EUR
Hyvä pistoolikotelo on yksi taisteluvarustuksen kivijaloista, ja tässä olisi semmoinen Safarilandilta. Sopii Glock 17/22 -pistooleille optiikalla ja asevalolla. Safariland 6354DO pitää mutkan paikoillaan kovemmassakin vauhdissa, mutta irrottaa sen liukkaasti silloin, kun sitä tarvitset. Kotelo on suunniteltu rankkaan käyttöön, joten se on varma valinta niin toiminnallista ammuntaa harrastavalle kuin viranomaisellekin.
Victorinox SwissTool Military FIN
Victorinox SwissTool Military FIN
229.99 EUR
Victorinoxin kovan luokan työkalu, jota käyttää esimerkiksi Suomen Puolustusvoimat. Eka ihmeteltiin että mitä hittoa, Suomen armeijalla on oikeasti jakotavarana yleistyökalu. Sitten hämmennystä herätti se, että kyseessä on oikeasti ihan tosi tymäkkä kapine. Osta kerralla hyvä, joka kestää väärinkäyttöäkin.
Dark Energy, Poseidon Pro, camo Dark Energy, Poseidon Pro, musta
Dark Energy, Poseidon Pro varavirtalähde
Dark Energy, Poseidon Pro varavirtalähde
129.99 EUR
Vedenpitävä ja perkeleen vankkarakenteinen 10,200 mAh varavirtalähde vaativaan ulkoiluun ja sotilaskäyttöön. Suunniteltu olosuhteisiin, jotka vihaavat sinua. Saatavana mustana ja maastokuvioituna. Mukana tulee USB-C-piuha, monitoimikarbiinihaka ja remmi, jonka avulla piuha pysyy nätisti nipussa ja mukana.
Kestrel 5700 Elite w. Applied Ballistics säämittari ballistiikkalaskurilla
Kestrel 5700 Elite w. Applied Ballistics säämittari ballistiikkalaskurilla
859.99 EUR
Kestrel 5700 Elite on kattava säämittari ballistiikkalaskurilla. Applied Ballistics -versiossa tulee mukana kattava kirjasto eri luotien ballistisia hyötysuhteita ja lentoratamallinnuksia. Väri: Flat Dark Earth.
Tarkka-ammunta harrasteena
Tarkka-ammunta harrasteena
33.99 EUR
Tiesitkö, että tarkka-ammunta on virallinen Reserviläisurheiluliiton alainen urheilulaji, jossa järjestetään vuosittain suomenmestaruuskilpailut? Lue tämä kirja, ja tiedät enemmän!
Loading...