Värkkää vetoketjuihin fiksut vetimet

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Vituttaako vetoketjuissa äänekkäät vetimet? Tietynlaisessa käytössä niin meitäkin. Tehtiin tämmöinen tiivis artikkeli siitä, miten niihin saa toimivat, kivat ja hiljaiset vetimet ihan omin pikku kätösin.

Monesti repuissa tulee valmiina vain metalliset vetimet tai sitten narut liitettyinä niihin metallisiin. Tämä on ihan ok, mikäli et tavoittele äänettömyyttä. Mutta jos haluat liikkua hiljaa, ne eivät oikein toimi. Kilinä ja kolina vaan käy kun yrität hiipiä kuin ninja konsanaan. Ja vaikkei kilinä sinua ärsyttäisikään, metallivedin voi mennä vanhuuttaan särki, mikä jälkeen vetskarin availu menee jännäksi. Ja huonommissa vehkeissä vedin voi katketa ihan puhdasta huonouttaankin. Ärsyttävää, mutta onneksi helposti fiksattavissa.

Tarvikkeet ja työkalut

Tämä on siitä metka paskarteluprojekti, että kovin kalliita välineitä, materiaaleja tai hullun keksijän laboratoriota et tarvitse. Riittää, että sinulla on seuraavat asiat:

  • Paracordia
  • Terävä veitsi tai sakset
  • Sivuleikkurit
  • Sytkäri päiden sulattamiseen
  • Kutistesukkaa liimalla
  • ITW:n GT Tactical Toggle tai vaikka puinen duffelinappi

Valmistus

Seuraavaksi käydään itse asiaan. Pikaratkaisu kolinan vähentämiseksi on irrottaa vetimeen paskasti kiinnitetty naru ja pujottaa se ensin kelkan läpi ja sitten vetimen kautta. Tämä vaimentaa jo kilinää, mutta vieläkin parempi ratkaisu on ottaa sivuleikkurit kauniiseen käteen ja nipsasta metallikilkuttimet kokonaan pois. Tämän jälkeen voit korvata ne paracordilla sekä esimerkiksi ITW:n GT Tactical Toggleilla.

Ruskea Särmä rynnäkköreppu jossa itse tehdyt vetimet

Yleistaskuissa tulee usein mukana pieni pätkä narua vetimenä. Siitä on vain hankala saada otetta varsinkin hanskat kädessä. Simppeli ratkaisu tähän on ITW:n GT Tactical Toggle, puinen duffelinappi tai joku muu sopiva potikka. Eli ei muuta kuin solmu auki, pujota toggle paikoilleen, solmu kiinni ja valmista tuli.

IFAK itse tehdyillä vetimillä

Kun leikkaat paracordia, narun päät alkavat purkautua. Siitä pääsee eroon sulattamalla paracordin päät umpeen sytkärillä. Pidä liekkiä narun päiden vieressä, älä tuikkaa niitä tuleen.

IFAK itse tehdyillä vetimillä

Hifistelyä

Mikäli kaipaat jotain fiinimpää, voit laittaa potikan sijaan paracordin päähän solmun, joka kulkee nimellä "diamond knot". Jos päätät käyttää kutistesukkaa saadaksesi vetimestä vieläkin ammattimaisemman, valitse sukka, jossa on liima sisäpuolella. Liima tarraa paracordiin kiinni, eikä ryttäänny käytössä. Vedä sukka paikoilleen ennen kuin teet solmun. Kuumenna sitä sen jälkeen tasaisesti sytkärillä, jolloin se kutistuu kiinni. Varo kuitenkin sulattamasta paracordia.

Särmä TST organisaattoritasku itse tehdyillä vetimillä

Jos kaipaat vielä tyylikkäämpiä vetimiä, voit tehdä rungon ensin Snake Knotilla ja siihen kruunuksi Diamond Knotin. Tästä kombosta saa hyvän otteen niin paljain tassuin kuin noukkarit kädessä talvella.

Tässä alla vielä video, joka havainnollistaa erilaisten solmujen värkkäilyä paracordista (englanniksi). Ei tarvitse olla pelkän kuvamateriaalin ja tekstin varassa. Mukavia askarteluhetkiä!

Lue myös

Loading...