Plate Carrier Setup - laita palapelin palaset kohdalleen

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Levynkantoliivi, eli melkeinpä suomeksikin jo vakiintunut plate carrier, on yksi monista vaihtoehdoista modulaarisen taisteluvarustuksen pohjaksi. Tässä jutussa käymme läpi tiiviisti, millä perusteilla saatat päätyä plate carrieriin, mitä taskuja siihen kannattaa valita ja mitä niiden sijoittelussa tulee huomioida, ja kerromme myöskin taskutyyppeihin liittyviä huomioita.

Plate Carrier ja radio

Miks just plate carrier?

Plate carrier on nimensä mukaisesti tarkoitettu kantamaan suojalevyjä ja siinä sivussa mahdollistamaan varusteiden kantaminen kantolaitteeseen kiinnitettävissä taskuissa. Jos sinulla ei ole tarvetta tai mahdollisuutta käyttää levyjä, niin on järkevämpää kantaa sitten varusteita siihen tarkoitukseen dedikoidussa kantolaitteessa kuten chest rigissä. Plate carrier ilman levyjä ei ole plate carrier vaan air carrier. Semmoinen sopii vain harrastuksiin, joissa on muutenkin se air-etuliite.

Plate Carrier ja M05 yleistasku

Taskujen valinta

Plate carrieriin kuten muihinkin kantolaitteisiin kiinni laitettavien taskujen laatu, määrä ja koko määräytyvät tarpeen mukaan. Eli määritä ensin mitä tarvitset kantoon, ja valitse kiinnitettävät taskut sitten sen perusteella. Älä mene klassiseen ansaan ja kiinnitä kantolaitteeseen taskuja X ja Y ihan vaan siksi koska tilaa sattuu olemaan / se näyttää coolilta / joku muu käyttää kyseistä taskua.

Ounces equal pounds, and pounds equal pain.

Pidä plate carrier setuppisi mahdollisimman kevyenä ja virtaviivaisena. Ylimääräinen / turha bulkki tuo painoa ja pullotusta eri puolille, joka hidastaa käyttäjän liikettä sekä vaikeuttaa ahtaissa tiloissa toimimista.

Yksi hyvä vaihtoehto on toki tehdä itselleen erilaisia setuppeja eri tilanteisiin. Jos tiedossa on paljon ajoneuvotoimintaa, voi olla parempi olla mahdollisimman sutjakka varustus kiinni plate carrierissa. Jos taas tykittelet avoimemmassa metsämaastossa, voi olla paikallaan kantaa enemmän kampetta rintakehän ympärillä.

KIRJOITA TÄHÄN KUVAUS KUVASTA

Järjestys alustan ja muiden varusteiden ehdoilla

Taskujen järjestys plate carrierissa on aina kompromissi. Täydellistä setuppia ei ole olemassakaan. Muutamia nyrkkisääntöjä taskujen järjestykseen ja sijoitteluun kuitenkin on:

Henkeä pelastaviin välineisiin on yllettävä molemmilla käsillä (tällaisia ovat muun muassa itseapuun tarkoitut trauma-romut kuten kiristysside, hätälippaanvaihtolippaat ja veitsi).

Älä laita isoja taskuja pistoolin vedon linjalle. Muutenkin jos kannossa on elintärkeitä välineitä, joiden esiin saamisen nopeus on tärkeää, niin mitään taskuja niiden vetolinjalle ei pitäisi laittaa.

Älä laita veistä tai muita lähikamppailuvälineitä sellaiselle paikalle kantolaitteeseen, josta se on vastapuolen helppo riistää lähikamppailutilanteessa. Toki veitsi nurinperin olkapäällä näyttää päheältä, mutta se on myös helppo vastapuolen napata itselleen ja siirtää terä viiden sentin päähän käyttäjän omalle kaulalle. Bad JuJu.

KIRJOITA TÄHÄN KUVAUS KUVASTA

Nopea saatavuus vai parempi suojaus?

Taskujen tyyli plate carrierissa on sekä makuasia että ikuinen kompromissi. Pelkät avotaskut ovat toki nopeita mutta ne eivät suojaa varusteita yhtä hyvin kuin umpitaskut. Lisäksi kamat tippuvat helpommin ja jäävät myös kiinni esteitä ylittäessä.

Kannattaa miettiä, laittaako ainoastaan “hätäkamat” kuten hätälippaanvaihtoon tarkoitetut lippaat avotaskuihin ja muut umpitaskuihin. Esimerkiksi Särmä TST Kiväärin lipastasku on erinomainen vaihtoehto lippaille koska se mahdollistaa saman taskun käyttämisen sekä avoinaisena että läpällä. Sama juttu Särmä TST Pistoolin lipastaskun kanssa.

Plate Carrier osana kokonaisuutta

Jatkuva koeajo

Kun kaikki tuntuisi olevan makuuhuoneen peilin edessä katottuna kohdillaan, ei kannata tuudittautua oman nokkeluutensa erehtymättömyyteen. Järkeviä ratkaisuja on onneksi olemassa useita, mutta mahdollisuudet tehdä pieniä virheitä ovat lukemattomat. Ainoa tapa havaita kompastuskiviä varusteissaan on käyttää niitä, mieluiten kellon käydessä ja muiden katsoessa.

Ota siis taisteluvarusteesi ja kokeile niitä käytännön toimissa esimerkiksi SRA-kisoissa tai Finnish Brutalityssä. Tai jos olet oikein ovela, voit käydä radalla muutamia kertoja ennen kisojakin – salaa tietysti.

KIRJOITA TÄHÄN KUVAUS KUVASTA

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Särmä TST Hanger-yleistasku, M05 metsäkuvio Särmä TST Hanger-yleistasku, vihreä Särmä TST Hanger-yleistasku, M05 lumikuvio
Särmä TST Hanger-yleistasku
Särmä TST Hanger-yleistasku
54.99 EUR
Plate carriereiden ja muiden liivien alareunan tarranauharakenteisiin kiinnitettävä keskikokoinen yleistasku. Sisällä muutama pienempi taskulokero pikkutavaralle ja tarraseinä erilaisten inserttien ja lisätarvikkeiden kiinnitystä varten. Ulkopuolella kehoa vasten kuminauhalenkkejä valotikuille, edessä iso tarramerkkipaikka.
Särmä TST PC18 olkapehmusteet, M05 metsäkuvio Särmä TST PC18 olkapehmusteet, vihreä Särmä TST PC18 olkapehmusteet, M05 lumikuvio
Särmä TST PC18 olkapehmusteet
Särmä TST PC18 olkapehmusteet
34.99 - 39.99 EUR
Käytännössä mihin vain liiviin tai reppuun sopivat olkapehmusteet. Pehmusteet tuovat mukavuutta, PALS-kujanauhat kiinnityspintaa taskuille ja Velcro One-Wrap lenkit auttavat piuhojen ja letkujen särmäämisessä.
Särmä TST Yleistasku Zip M, M05 metsäkuvio
Särmä TST Yleistasku Zip M
Särmä TST Yleistasku Zip M
39.99 EUR
Keskikoinen, vetoketjusulkuinen ja sisältä monipuolisesti lokeroitu yleistasku. Mitoitukseltaan hyvin sopiva taisteluliiviin tai reppuun kiinnitettäväksi.
Särmä TST Kiristyssidetasku, vihreä Särmä TST Kiristyssidetasku, musta
Särmä TST Kiristyssidetasku
Särmä TST Kiristyssidetasku
24.99 EUR
Särmä TST kiristyssidetasku, järkyttävän yksinkertaisesti rakennettu, mutta vallan toimiva ja pirun kestävä! Sisään sopii yleisimmät kiristyssiteet (CAT, SOF-T jne.).
Särmä TST PC18 3xRK etupaneeli, M05 metsäkuvio Särmä TST PC18 3xRK etupaneeli, vihreä Särmä TST PC18 3xRK etupaneeli, M05 lumikuvio
Särmä TST PC18 3xRK etupaneeli
Särmä TST PC18 3xRK etupaneeli
74.99 EUR
Placard-tyyppinen vaihdettava etupaneeli kolmella RK/AK-lipastaskulla ja PALS-nauhakujastolla lisätaskujen kiinnitystä varten. Erillisten olkainten avulla tästä voi rakentaa myös erittäin kevyen Chest Rigin!
Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, L/XL Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, Vihreä, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, Vihreä, L/XL Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 lumikuvio, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla, M05 lumikuvio, L/XL
Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla
Särmä TST PC18 Plate Carrier PALS-cummerbundilla
244.98 EUR
PC18 on suomalaiselle käyttäjälle suunniteltu, erittäin "PV-yhteensopiva" plate carrier -suojaliivi. Monipuolisesti muokattavissa loppukäyttäjän henkilökohtaisten tarpeiden mukaan ja yhteensopiva markkinoilta valmiiksi löytyvien lisätarvikkeiden kanssa.
Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, Vihreä, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, Vihreä, L/XL Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, S/M Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla, M05 metsäkuvio, L/XL
Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla
Särmä TST PC18 Plate Carrier elastisella lipastasku-cummerbundilla
249.98 EUR
PC18 on suomalaiselle käyttäjälle suunniteltu, erittäin "PV-yhteensopiva" plate carrier -suojaliivi. Monipuolisesti muokattavissa loppukäyttäjän henkilökohtaisten tarpeiden mukaan ja yhteensopiva markkinoilta valmiiksi löytyvien lisätarvikkeiden kanssa.
Särmä TST LV141 taskuadapteri
Särmä TST LV141 taskuadapteri
12.99 EUR
Yksinkertainen ja edullinen tapa muokata miltei mistä tahansa kahden AK/RK lippaan taskusta toimiva radiotasku Puolustusvoimain käyttämälle LV141:lle, ja vastaavankokoisille laitteille. Suunniteltu eriryisesti PV:n M05 lipastaskulle ja Särmä TST RK lipas/monitoimitaskulle.
Särmä TST RK lipas/monitoimitasku, M05 metsäkuvio Särmä TST RK lipas/monitoimitasku, vihreä Särmä TST RK lipas/monitoimitasku, M05 lumikuvio
Särmä TST RK lipas/monitoimitasku
Särmä TST RK lipas/monitoimitasku
39.99 EUR
Kahdelle RK/AK lippaalle, ensiapu- ja radiotaskuksi suunniteltu monikäyttöinen taskumalli. Perusajatuksena tässä taskussa on yksinkertainen modulaarisuus, kun sinulla on useampi näitä taskuja liivissä pystyt helposti mukauttamaan varustuksesi tilanteen mukaan.
Loading...