Yksinkertainen vaateomistusopas ulkoilmaan
Jaa FacebookissaTämä artikkeli yrittää tarjota metässäliikkujalle vaatekattauksen, jolla hän pärjää yleisimmissä sääolosuhteissa. Nämä kaikki saa Varustelekasta, tottakai, mutta saatat jo ennestään omistaa jotain täysin sopivaa tai tietää paikkoja, joista luulet saavasi parempia diilejä. Artikkelissa on paljon suoria linkkejä eri puolille nettisivujamme, niitä ei ole pakko avata kaikkia heti, mutta niistä pääsee kätevästi eri kategorioihin.
Kunnioita luontoa
Ihan ensimmäiseksi muistetaan yksi perusasia: luonto osaa kurittaa ihmistä, joka ei sitä kunnioita. Tämä on ehkä tärkein muistisääntö, sillä tästä kaikki lähtee. Nyökätkäämme siis kunnioittavasti luontoon päin.
Kaikki lähtee alusvaatteista
Pidä huoli, että omistat merinovillaiset tai edes keinokuituiset alusvaatteet: T-paita, bokserit, pitkät kalsarit ja pitkähihainen paita. Nämä pitävät olosi verrattain mukavana, vaikka kastuisit. Märkänä ei toki ole ikinä kivaa, mutta puuvillaisilla kledjuilla olisit sitten tosi kurjana. Jos olet alusvaatteisiin asti märkänä, joku on muutenkin jo mennyt pahasti pieleen.
Tähän kuuluvat myös sukat, joiden soisi olevan villaa. Meidän merinosukkia kannattaa omistaa muutama pari, ja kylkeen parit paksummat. Kokeile eri yhdistelmiä! Sukkia kannattaa myös vaihtaa, jos retki on enemmän kuin nuotiolle ja takas.
Älä pihistele kengissä
Kerran leiritulille tuli joukko nuoria kundeja, jotka olivat kävelleet jäätyneen mutta loskaisen järven yli. Kaikilla oli jotain tennareita, jotka olivat läpimärät ja sukat tietty ehtaa puuvillaa. Älä ole tällainen tyyppi.
Kalvolla varustetut, jonkun verran varttakin omaavat kengät ovat tosi hyvä valinta, mutta jo kalvoton nahkavarsikenkäkin hakkaa minkä tahansa markettikaupan kusiluikkarin, ja saattaa käyttäjän taidoista ja retkeilypaikoista riippuen olla jopa kalvokenkää parempikin vaihtoehto. Käytä tuplasukkia eräkenkiesi kanssa ja pidä ostotilanteessa huoli, että kenkiin myös mahtuvat tuplasukat. Katso, etteivät varpaat osu kengän kärkeen ja nauhoissa kiristysvaraa riittää kumpaankin suuntaan. Kokeile rauhassa eri sukkien / sukkaparien kanssa.
Muut vaatteet
Kun ylläolevat ovat kunnossa, katso että omistat:
Hyvät kestävät käyttöhousut, joissa mahtuu liikkumaan. Näiden ei tartte olla vedenpitävät. Yleisvalinta leudoille ilmoille, pitkien kalsareiden kanssa toimivat kylmälläkin.
Hyvän kestävän vuorittoman käyttötakin, jonka alle saa lämmintä. Keinokuituvoittoiset hylkivät paremmin vettä, mutta sadetakki tämän ei ole tarkoitus olla. Huppu on hyvä juttu. Jos tiedät mitä olet tekemässä, pystyt myös käyttämään vedenpitävyyttä tuovaa vaatevahaa strategisiin kohtiin.
Lämpimän välikerroksen tai pari. Perinteinen villapaita vetskarilla tai ilman on hyvä omistaa, ja kannattaa harkita jonkinlaista lämmintä välitakkia päällitakin alle, esim. fleeceä tai kevyttä tikkitakkia. Tämän voi pukea myös taukovaatteeksi. Harkitse myös korkeakauluksista pooloa tuomaan lisää vaihtoehtoja.
Vedenpitävät housut, joiden kannattaa olla kalvohousut. Bonusta on, jos nämä mahtuvat pitkien kalsareiden sekä käyttöhousujen päälle. Armeijaylijäämävaihtoehdot ovat halpoja ja kestäviä. Budjettitietoinen kansalainen huomaa pian, että uudet, oikeasti laadukkaat kalvovaatteet ovat kalliita.
Vedenpitävän takin, jonka kannattaa olla kalvotakki. Pidä huolta, että takki mahtuu mukavasti kaiken muun päälle. Edelleen, kannattaa ensisijaisesti katsella armeijaylijäämää, käytännössä mikä tahansa ylijäämätakki täyttää tarpeen. Sadeviitta on ihan hyvä, mutta sen kanssa on vaikea puuhata mitään.
Hattu, pipo, kauluri ja hanskat. Hatulla tarkoitetaan lähinnä auringolta suojaavaa kesäpäähinettä, boonie-tyylinen lierihattu on hyvä ja lippiskin kelpaa. Pipon ja kaulurin kantsii olla villaa. Hanskat voivat yksinkertaisimmillaan olla vaikka perinteiset raksahanskat, mutta osta villasormikkaat alle, niin näillä pärjää sitten talvellakin. Kintaat kannattaa myös omistaa jos talvella liikuskelee. Hanskojen on tärkeä kestää työkalujen käyttöä ja nuotiopuuhia.
Kirjoittaja elää sen verran menneisyydessä, että tuppaa käyttämään usein villasarkaisia vaatteita. Nämä ovat hyviä eritoten talvella ja välikausina. Ne lämmittävät, hengittävät, pitävätpähän hieman vettäkin, mutta päästävät tuulta läpi. Kiva juttu liikkeessä, ei niin kiva juttu istuskellessa. Jotkut kokevat sarkavaatteet painaviksi ja pisteleviksi, mikä toki riippuu paljon vaatteesta. Niillä on kuitenkin ehdottomasti paikkansa erävaatteina, onhan ihmiskunta moisia käyttänyt antiikin ajoilta asti. Esimerkkinä modernista sarkapuvusta saavat kunnian toimia Särmä TST Woolshell takit ja housut. Armeijaylijäämäsarkavaatteiden saatavuus vaihtelee hurjasti, siksi esimerkkeinä uutta tuotantoa.
Luonto ei ole steriili ympäristö
On oikein fiksua hyväksyä, että vaatteet likaantuvat luonnossa pyöriessä, ja luonnossa pyöriminen on tosi kivaa kun ei tarvitse kantaa huolta vaatteiden likaantumisesta. Tämän takia on hyvä pyhittää tietyt vaatteet erävaatteiksi, mutta mikään ei toki estä käyttämästä niitä muuallakin. Kirjoittajan mielestä yksi tapa kunnioittaa luontoa on pukeutua maalliseen väripalettiin ja olla ottamatta osaa logojen ja neonvärien värittämään hulluuteen, jota nykyään niin paljon näkyy.
Muista myös pitää huoli kamppeistasi, jotta ne palvelisivat pitkään. Kuivaa ja puhdista vaatteesi aina reissun jälkeen ja huolla kengät. Harjalla pääsee pitkälle sekä vaatteissa että kengissä, pesu ei ole vältsiin tarpeellista joka pyrähdyksen jälkeen.
"En osaa käyttää näitä!"
Eri tyyppisen vaatteiden onnistunut sijoittaminen eri tilanteisiin on oma taiteenlajinsa. Paras opettaja on kokemus, mutta pohjaa kannatta lähteä luomaan vaikka lukemalla läpi meidän artikkelimme kerrospukeutumisesta.