Yksinkertainen vaateomistusopas ulkoilmaan

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tämä artikkeli yrittää tarjota metässäliikkujalle vaatekattauksen, jolla hän pärjää yleisimmissä sääolosuhteissa. Nämä kaikki saa Varustelekasta, tottakai, mutta saatat jo ennestään omistaa jotain täysin sopivaa tai tietää paikkoja, joista luulet saavasi parempia diilejä. Artikkelissa on paljon suoria linkkejä eri puolille nettisivujamme, niitä ei ole pakko avata kaikkia heti, mutta niistä pääsee kätevästi eri kategorioihin.

Kunnioita luontoa

Ihan ensimmäiseksi muistetaan yksi perusasia: luonto osaa kurittaa ihmistä, joka ei sitä kunnioita. Tämä on ehkä tärkein muistisääntö, sillä tästä kaikki lähtee. Nyökätkäämme siis kunnioittavasti luontoon päin.

Kaikki lähtee alusvaatteista

Merinoninja.

Pidä huoli, että omistat merinovillaiset tai edes keinokuituiset alusvaatteet: T-paita, bokserit, pitkät kalsarit ja pitkähihainen paita. Nämä pitävät olosi verrattain mukavana, vaikka kastuisit. Märkänä ei toki ole ikinä kivaa, mutta puuvillaisilla kledjuilla olisit sitten tosi kurjana. Jos olet alusvaatteisiin asti märkänä, joku on muutenkin jo mennyt pahasti pieleen.

Tähän kuuluvat myös sukat, joiden soisi olevan villaa. Meidän merinosukkia kannattaa omistaa muutama pari, ja kylkeen parit paksummat. Kokeile eri yhdistelmiä! Sukkia kannattaa myös vaihtaa, jos retki on enemmän kuin nuotiolle ja takas.

Älä pihistele kengissä

Mustat vaelluskengät luonnossa.

Kerran leiritulille tuli joukko nuoria kundeja, jotka olivat kävelleet jäätyneen mutta loskaisen järven yli. Kaikilla oli jotain tennareita, jotka olivat läpimärät ja sukat tietty ehtaa puuvillaa. Älä ole tällainen tyyppi.

Kalvolla varustetut, jonkun verran varttakin omaavat kengät ovat tosi hyvä valinta, mutta jo kalvoton nahkavarsikenkäkin hakkaa minkä tahansa markettikaupan kusiluikkarin, ja saattaa käyttäjän taidoista ja retkeilypaikoista riippuen olla jopa kalvokenkää parempikin vaihtoehto. Käytä tuplasukkia eräkenkiesi kanssa ja pidä ostotilanteessa huoli, että kenkiin myös mahtuvat tuplasukat. Katso, etteivät varpaat osu kengän kärkeen ja nauhoissa kiristysvaraa riittää kumpaankin suuntaan. Kokeile rauhassa eri sukkien / sukkaparien kanssa.

Muut vaatteet

Kun ylläolevat ovat kunnossa, katso että omistat:


Retkeilijä, jolla jalassa vihreän-ruskeat housut.

Hyvät kestävät käyttöhousut, joissa mahtuu liikkumaan. Näiden ei tartte olla vedenpitävät. Yleisvalinta leudoille ilmoille, pitkien kalsareiden kanssa toimivat kylmälläkin.


Mies karvalakissa ja vihreässä anorakissa talvisessa metsässä.

Hyvän kestävän vuorittoman käyttötakin, jonka alle saa lämmintä. Keinokuituvoittoiset hylkivät paremmin vettä, mutta sadetakki tämän ei ole tarkoitus olla. Huppu on hyvä juttu. Jos tiedät mitä olet tekemässä, pystyt myös käyttämään vedenpitävyyttä tuovaa vaatevahaa strategisiin kohtiin.


Harmaa vetoketjullinen villapaita miehen yllä.

Lämpimän välikerroksen tai pari. Perinteinen villapaita vetskarilla tai ilman on hyvä omistaa, ja kannattaa harkita jonkinlaista lämmintä välitakkia päällitakin alle, esim. fleeceä tai kevyttä tikkitakkia. Tämän voi pukea myös taukovaatteeksi. Harkitse myös korkeakauluksista pooloa tuomaan lisää vaihtoehtoja.


Vihreät henkselihousut miehellä.

Vedenpitävät housut, joiden kannattaa olla kalvohousut. Bonusta on, jos nämä mahtuvat pitkien kalsareiden sekä käyttöhousujen päälle. Armeijaylijäämävaihtoehdot ovat halpoja ja kestäviä. Budjettitietoinen kansalainen huomaa pian, että uudet, oikeasti laadukkaat kalvovaatteet ovat kalliita.


Hymyilevä mies metsässä päällää harmaanvihreä takki.

Vedenpitävän takin, jonka kannattaa olla kalvotakki. Pidä huolta, että takki mahtuu mukavasti kaiken muun päälle. Edelleen, kannattaa ensisijaisesti katsella armeijaylijäämää, käytännössä mikä tahansa ylijäämätakki täyttää tarpeen. Sadeviitta on ihan hyvä, mutta sen kanssa on vaikea puuhata mitään.


Mies vähälumisessa metsässä vaelluskamppeissa.

Hattu, pipo, kauluri ja hanskat. Hatulla tarkoitetaan lähinnä auringolta suojaavaa kesäpäähinettä, boonie-tyylinen lierihattu on hyvä ja lippiskin kelpaa. Pipon ja kaulurin kantsii olla villaa. Hanskat voivat yksinkertaisimmillaan olla vaikka perinteiset raksahanskat, mutta osta villasormikkaat alle, niin näillä pärjää sitten talvellakin. Kintaat kannattaa myös omistaa jos talvella liikuskelee. Hanskojen on tärkeä kestää työkalujen käyttöä ja nuotiopuuhia.


Harmaa villakangas ulkoilupuku talvisessa maisemassa.

Kirjoittaja elää sen verran menneisyydessä, että tuppaa käyttämään usein villasarkaisia vaatteita. Nämä ovat hyviä eritoten talvella ja välikausina. Ne lämmittävät, hengittävät, pitävätpähän hieman vettäkin, mutta päästävät tuulta läpi. Kiva juttu liikkeessä, ei niin kiva juttu istuskellessa. Jotkut kokevat sarkavaatteet painaviksi ja pisteleviksi, mikä toki riippuu paljon vaatteesta. Niillä on kuitenkin ehdottomasti paikkansa erävaatteina, onhan ihmiskunta moisia käyttänyt antiikin ajoilta asti. Esimerkkinä modernista sarkapuvusta saavat kunnian toimia Särmä TST Woolshell takit ja housut. Armeijaylijäämäsarkavaatteiden saatavuus vaihtelee hurjasti, siksi esimerkkeinä uutta tuotantoa.

Luonto ei ole steriili ympäristö

Mies

On oikein fiksua hyväksyä, että vaatteet likaantuvat luonnossa pyöriessä, ja luonnossa pyöriminen on tosi kivaa kun ei tarvitse kantaa huolta vaatteiden likaantumisesta. Tämän takia on hyvä pyhittää tietyt vaatteet erävaatteiksi, mutta mikään ei toki estä käyttämästä niitä muuallakin. Kirjoittajan mielestä yksi tapa kunnioittaa luontoa on pukeutua maalliseen väripalettiin ja olla ottamatta osaa logojen ja neonvärien värittämään hulluuteen, jota nykyään niin paljon näkyy.

Muista myös pitää huoli kamppeistasi, jotta ne palvelisivat pitkään. Kuivaa ja puhdista vaatteesi aina reissun jälkeen ja huolla kengät. Harjalla pääsee pitkälle sekä vaatteissa että kengissä, pesu ei ole vältsiin tarpeellista joka pyrähdyksen jälkeen.

"En osaa käyttää näitä!"

Eri tyyppisen vaatteiden onnistunut sijoittaminen eri tilanteisiin on oma taiteenlajinsa. Paras opettaja on kokemus, mutta pohjaa kannatta lähteä luomaan vaikka lukemalla läpi meidän artikkelimme kerrospukeutumisesta.

Lue myös

Artikkelin tuotteita

BW parka, Flecktarn, ylijäämä
BW parka, Flecktarn, ylijäämä
24.99 EUR
Bundeswehrin Parka/Feldjacke, elikä kenttätakki. Saksan armeijan virallinen päällystakki, joka on kait vieläkin käytössä. Taatusti kestävä, järkevä ja vieläpä hyvän näköinen rotsi. Meiltä löytyy lisäksi saman sarjan maastohousuja!
BW sadeviitta, kumipäällystetty, ylijäämä
BW sadeviitta, kumipäällystetty, ylijäämä
19.99 EUR
Kunnon hyvä ja kumipäällysteinen sadeviitta. Nelikulmainen rakenne ja sivun nepparit mahdollistavat monipuolisen pukemisen, ja myös majoitteen tekemisen yhdestä tai useammasta sadeviitasta.
Itävaltalainen kenttätakki kalvolla, ECWCS-malli, ylijäämä
Itävaltalainen kenttätakki kalvolla, ECWCS-malli, ylijäämä
49.99 EUR
Käytettyjä itävaltalaisia yksivärisiä harmaanvihreitä kalvotakkeja. Goretex-kalvo tekee takista vedenpitävän antaen sen silti päästää sisältä tulevan kosteuden ulos. Nämä ovat malliltaan vähän kuin jenkkien ECWCS-kalvotakit, siksi nimi.
Brittiläinen CS95 fleecetakki, ylijäämä
Brittiläinen CS95 fleecetakki, ylijäämä
17.99 EUR
Ehkä parasta, mitä voit laittaa kylmällä kelillä päällystakin alle tai käyttää lauhalla kelillä muuten vaan. Nämä ovat brittiarmeijan fleece-vuoritakkeja, käytettyjä mutta ehjiä.
Brittiläinen MVP-sadetakki, DPM, ylijäämä
Brittiläinen MVP-sadetakki, DPM, ylijäämä
39.99 EUR
Laatusadekamaa tosi hyvällä DPM-maastokuviolla. MVP on brittiarmeijan Gore-Tex. Takki on kuten sadetakin kuuluu, yksinkertainen ja tilava, tämän voi vetää kaikkien vaatteiden päälle sateen yllättäessä.
Itävaltalainen Anzug 03 kesämallin kenttätakki, ylijäämä
Itävaltalainen Anzug 03 kesämallin kenttätakki, ylijäämä
19.99 EUR
Itävallan armeijan nykyinen kesämallin lyhythelmainen kenttätakki. Yllättävän askeettinen nykyaikaiseksi rytkyksi! Tämä ei kuitenkaan ole yhtään huono asia, sillä sotilasvarusteissa yksinkertainen on kaunista.
Tsekkiläinen neulepipo, ylijäämä
Tsekkiläinen neulepipo, ylijäämä
4.99 EUR
Tavallinen neulepipo Tsekeistä. Armeijan romppeena neutraalin väristä, kestävää ja toimivaa tavaraa.
Itävaltalaiset Anzug 03 reisitaskuhousut, kevyet, ylijäämä
Itävaltalaiset Anzug 03 reisitaskuhousut, kevyet, ylijäämä
17.99 EUR
Ei ole housutyypeistä kiinni Itävallan armeijassa - tässä kesämuotia mallia 2003. Ihan kuin tutut BDU-pöksyt, mutta vähän paremmat!
Särmä merinosukat
Särmä merinosukat
10.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Norjalaiset M77 varsikengät
Norjalaiset M77 varsikengät
139.99 EUR
Norjan armeijan ajattelutapa viehättää: hylätään kalvot, suositaan sen sijaan vuosisatojen perinteiden tapaan sitäkin laadukkaampaa nahkaa vuorittomassa muodossa. Muut ominaisuudet ovatkin nykypäivää, paitsi mitään varsinaisia iskunvaimennuksia pohjasta ei löydy. Näin jyllää edelleen eteenpäin mallin 1977 varsikenkä, joka on vieläkin jakotavaraa armeijassa. Hauskasti kengän kuorimainen rakenne antaa käyttäjälle täyden vapauden siihen mitä sisälle haluaa tunkea.
BW KS2005 / Haix DMS varsikengät, ylijäämä
BW KS2005 / Haix DMS varsikengät, ylijäämä
49.99 EUR
Saksalaisen uudemmanmalliset taistelukengät käytettynä. Valmistaja Haix, mallina DMS, eli suoraan valetulla pohjalla varustettu kalvoton, pehmustettu kokonahkakenkä, jolla on tosi mukava marssia. Saksan armeijan ylijäämää.
Särmä putkikauluri, merinovillaa
Särmä putkikauluri, merinovillaa
19.99 EUR
Putkikauluri on semmoinen kapine, että kerran semmoisen omistettuaan ei vältsiin ymmärrä miten on tullut aikasemmin toimeen ilman. Me toteutettiin täällä suuria visioitamme, ja nyt olis tarjolla mustaa merinovillaista putkikauluria. Tämä olisi näin vaatimattomasti luonnehdittuna paras asia ikinä, tai ainakin kolmanneksi paras, mikä on silti aika hyvin!
Särmä TST saapassukat, merinovillaa
Särmä TST saapassukat, merinovillaa
14.99 EUR
Yhtään liioittelematta saapassukkien kerman aatelia. Intin paksut ja korkeavartiset saapassukat ovat hieno asia jo sellaisenaan, mutta voi jukra kun ne tehdään merinovillasta! Kuin vanha tuttu, mutta kaikin puolin parempi, sopiva paksuus ja merinovillan ihmeominaisuudet tekevät näistä yleiskäytännöllisen sukkavalinnan ympärivuotiseen käyttöön.
Särmä merinopipo, oranssi Särmä merinopipo, musta Särmä merinopipo, punainen Särmä merinopipo, oliivinvihreä Särmä merinopipo, tummanharmaa Särmä merinopipo, keltainen Särmä merinopipo, ruskea
Särmä merinopipo
Särmä merinopipo
24.99 EUR
Niin huippuunsa hiottu villapipo kuin vain voi olla - ostat kerralla tämmöisen ni et enää ikinä tartte muita, ellet hukkaa tätä. Just oikean kokoinen ja paksuinen peruspipoksi, ja tietysti tosta maailman parhaasta materiaalista eli merinovillasta.
Särmä merinovillapaita vetoketjulla, vihreä Särmä merinovillapaita vetoketjulla, musta
Särmä merinovillapaita vetoketjulla
Särmä merinovillapaita vetoketjulla
129.99 EUR
Aluskerrastoa paksumpi ja lämpimämpi merinovillapaita nokkelilla yksityiskohdilla. Toimii sekä väliasuna että takkina tai päällyspaitana. Kunnon suojaava pystykaulus ja hihansuut peukaloaukoilla, edessä täyspitkä vetoketju helpottamassa pukemista. Suurin nokkeluus on vetoketjulliset sivutaskut, erittäin kätevää, jos paitaa pitää päällimäisenä kerroksena ja muutenkin varma säilytystapa arvotavaroille!
Särmä sadeviitta, oranssi Särmä sadeviitta, vihreä Särmä sadeviitta, musta
Särmä sadeviitta
Särmä sadeviitta
19.99 EUR
Sadeviitta on yksi monikäyttöisimpiä varusteita mitä ihminen voi omistaa. Helposti mukana kulkeva kevyt malli sopii niin kaupungille kuin metsäänkin. Kattava värivalikoima palvelee monenlaista käyttäjää, sen mukaan, haluatko pistää silmään vai olla vähän kadoksissa.
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa
24.95 - 39.99 EUR 39.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunnitellut kevyet pitkät alushousut. Istuva leikkaus ja hyvin muotoiltu malli takaavat käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä Windproof reisitaskuhousut, vihreät Särmä Windproof reisitaskuhousut, mustat
Särmä Windproof reisitaskuhousut
Särmä Windproof reisitaskuhousut
49.95 EUR 59.99 EUR
Tuulenpitävät reisitaskuhousut. Kestävä, tiivis kangas, hyvät taskut ja näppärät käytännön ominaisuudet tuovat hymyn huulille vaikka pitäisi veroilmoitusta täyttää. Kun olet saanut tarpeeksesi tavallisista housuista vähänkään kylmemmässä ilmassa liikuttuasi, kokeilepa näitä Särmä Windproof reisitaskuhousuja.
Särmä Retkeilyhousut, mustat Särmä Retkeilyhousut, vihreät
Särmä Retkeilyhousut
Särmä Retkeilyhousut
59.99 EUR
Särmä retkeilyhousut on nimensä mukaisesti tehty retkeilyyn ja ulkoiluun, eli mielikuva on aika rento. Näillä pärjää mainiosti vähemmän kesäisessäkin kelissä ja korkeuseroja saa olla. Ulkonäkönsä puolesta nämä ovat yhteensopivat myös kaupunkiympäristön kanssa. Rouhea kangas kestää käyttöä ja erottaa nämä keveistä kesähousuista, mutta liikkuvuus on silti erinomainen.
Särmä merinobokserit
Särmä merinobokserit
29.99 EUR
Meidän suosituimmat alushousut on Särmä viskoosibokserit. Tässä olis niiden isoveljet; melkein samat mutta merinovillasta. Lisättynä ominaisuutena sepalus!
Särmä villafleecetakki
Särmä villafleecetakki
69.95 EUR 79.99 EUR
Fleece on aika uskomatonta materiaalia, mutta me päätimme kehittää sitä luonnonkuituja hyödyntämällä. Särmä villafleecetakissa on vähennetty muovin määrää kahden tavoitteen perässä: vähentääksemme muovisaastetta ja lisätäksemme materiaalin turvallisuutta nuotion äärellä. Melko win-win! Huppu myydään erikseen sellaista himoitseville.
Särmä T-paita, merinovillaa, petrooli Särmä T-paita, merinovillaa, musta Särmä T-paita, merinovillaa, harmaa Särmä T-paita, merinovillaa, oxblood Särmä T-paita, merinovillaa, luonnonvalkoinen
Särmä T-paita, merinovillaa
Särmä T-paita, merinovillaa
26.95 - 32.99 EUR 32.99 EUR
Päällepäin kuin mikä tahansa T-paita, mutta salaa paljon parempi! Malli on se tuttu ja turvallinen, mutta materiaali loistavan mukavaa ja toimivaa merinovillasekoitetta.
Hollantilainen tekninen T-paita, ylijäämä
Hollantilainen tekninen T-paita, ylijäämä
9.99 EUR
Vähän kuin brittiarmeijan hyväksihavaittu tekninen paita, paitsi pitemmällä helmalla ja harmaalla värillä. Jätämme potentiaalisen ostajan harteille päätöksen siitä onko tämä hyvä juttu vaiko ei, mutta meihin ainakin kolahti. Tosikäyttöön tehtyä teknistä, kosteutta siirtävää alusvaatetta halvalla!
Mil-Tec Boonie-lierihattu, Flecktarn Mil-Tec Boonie-lierihattu, musta
Mil-Tec Boonie-lierihattu
Mil-Tec Boonie-lierihattu
9.99 EUR
Hellehattu parhaasta päästä. Jenkkiarmeijan mallin mukainen viidakkohattu polyesterin ja puuvillan sekoituksesta. Suojaa päätä kaikelta mahdolliselta, hengittää hyvin ja vielä naamioikin tavanomaisia päähineitä paremmin.
Brittiläinen villapaita, siniharmaa, ylijäämä Brittiläinen villapaita, vihreä, ylijäämä
Brittiläinen villapaita, ylijäämä
Brittiläinen villapaita, ylijäämä
19.99 - 22.99 EUR
Hyväkuntoisia, käytettyjä pyörökauluksisia brittiläisiä armeijavillapaitoja. Sama tyylikäs malli kuin Suomen armeijallakin. Tiukasti istuva malli.
Hollantilaiset pitkät alushousut, ylijäämä
Hollantilaiset pitkät alushousut, ylijäämä
9.99 EUR
Tekniset pitkät kalsarit halvalla! Alankomaidenkin asevoimat ovat jo hyljänneet puuvilla-alkkarit aktiivikäytössä ja siirtyneet vähän tosi paljon parempiin.
Hollantilainen sadeviitta, DPM, ylijäämä
Hollantilainen sadeviitta, DPM, ylijäämä
24.99 EUR
Simppeli hollantilainen jenkkimallin sadeviitta DPM-maastokuviolla. Käytä lepattavana haamukaapuna tai sido vyötärölle ja napita hihanaukot. Toimii myös telttakankaana ja kiinni saa erillisen vuoren pahempiin myräköihin. Mukana sadeviittaan integroitu kuljetuspussi.
Loading...