Tästä meidän boonie hattujen, eli lierihattujen valikoima. Lierihattu on tunnettu etenkin armeijoissa kenttäkäytössä ja sitä on käytetty nykyisessä muodossaan Vietnamin sodasta asti. Vänkäleuat ovat näistä myös nimeä timppahattu käyttäneet. Siksi niille ominaista onkin jonkinlainen maastokuvio, mutta löytyy niitä yksivärisenäkin. Leukanarun avulla lierihatusta voi muotoilla vähän erilaisia hattumalleja käytettäväksi. Valikoimassamme lierihattuja löytyy uutena, mutta myös ihka aitona armeijan ylijäämänä. Näytä koko ryhmäkuvaus

Tuoteryhmät

KUN LÄMPIMÄT KELIT HELLIVÄT

Tästä meidän boonie hattujen, eli lierihattujen valikoima. Lierihattu on tunnettu etenkin armeijoissa kenttäkäytössä ja sitä on käytetty nykyisessä muodossaan Vietnamin sodasta asti. Vänkäleuat ovat näistä myös nimeä timppahattu käyttäneet. Siksi niille ominaista onkin jonkinlainen maastokuvio, mutta löytyy niitä yksivärisenäkin. Leukanarun avulla lierihatusta voi muotoilla vähän erilaisia hattumalleja käytettäväksi. Valikoimassamme lierihattuja löytyy uutena, mutta myös ihka aitona armeijan ylijäämänä.

Lierihatuilla on ollut monissa sodissa iso osuus päänalueen naamioinnissa. Jos siis mietit mitä varten nuo ympärikiertävät lenkkinauhat ovat, niin naamiointia tietenkin. Lenkkeihin voidaan kiinnittää kaikenlaista röyhelöä, jolla nyt haluaakaan itsensä naamioida. Boonie hattu, jollaisena me se tänä päivänä tunnetaan, tuotiin Yhdysvaltojen armeijaan Vietnamin sotaan kun erikoisjoukot ottivat ne ensimmäisinä kenttäkäyttöön. Hattu on ollut yleensä kenttäkäytössä sellaisissa sodissa, jotka ollaan käyty lämpimissä olosuhteissa ja ehkäpä siksi se tunnetaankin nykyään myös nimellä hellehattu.

Boonie hatun nimen juuriin liittyy hauska ja ehkä hämmentäväkin tarina: Boonie on lyhenne englanninkielisestä sanasta ‘boondocks’. Sana boondocks taas on amerikkalaisten inttislangia tagalogin kielen sanasta ’bundók’, joka tarkoittaa vuorta. Tagalogin kieltä puhutaan Filippiineillä, ja se miten tagalogin kielen sana ‘vuori’ ja lierihattu yhdistyivät johtuu Filippiinien-Yhdysvaltain sodasta, jossa käytetyt hatut muistuttivat Vietnamiin tullutta ‘’boonie hattua’’. Bundók sanalla viitataan myös sisämaan vaikeakulkuiseen alueeseen, joten kenties tässäkin on ollut jotain juurta termin käyttöön. Vietnamissa kun ilmasto suosii rehevää kasvillisuutta ja sitä kautta vaikeakulkuista maastoa.

Ihan Vietnamiin asti ei lierihattua tarvitse lähteä pitämään, sillä meillä täällä Suomessakin se toimii ihan siviilissä tai vaikkapa kesämökillä aivan loistavana askarteluhattuna. Suomenkin kesä saattaa joskus ilmoittautua paikalle ja silloinkin lierihattu on oiva valinta suojaamaan myös auringolta. Esimerkiksi Särmä TST M05 lierihattu on Suomen Puolustusvoimista tuttu päänkoriste. Ainoa lisäys intin timppahatun malliin on tuo pään kiertävä naamiointilenkki. Jos et suosi maastokuviota niin linkistä löytyy samoja lierihattuja myös yksivärisinä.

Loading...