Kerrospukeutuminen

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Tämä kirjoitelma käsittelee kerrospukeutumista Suomen olosuhteissa ja ylläripylläri äärikaupallisesti Varustelekan vaatetusvalikoiman näkökulmasta.

Kerrospukeutuminen ei ole mikään taikatemppu, vaan yksinkertaisesti nimitys järkevälle pukeutumistavalle. Kerrospukeutuminen tarkoittaa juuri sitä, pukeudutaan useampiin vaatekerroksiin. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä ja ne toimivat tehokkaasti yhdessä toistensa kanssa.

Ihmiskehosta tuntuu kivalta kun olosuhteet ovat mahdollisimman optimaaliset, ei ole liian kuuma eikä kylmä eikä varsinkaan märkä. Siksi kotisohvalla makoilu on aika mukavaa. Vaatetuksella näitä olosuhteita pyritään hallitsemaan myös ulkoilmassa ja huonossa säässä. Haastavissa aktiviteeteissa ja olosuhteissa on ehkä realistisempaa sanoa, että pyritään epämukavuuden minimoimiseen eikä mukavuuden maksimoimiseen. Varsinainen mukavuus voi olla näissä olosuhteissa utopiaa.

Mukavuuteen vaikuttaa käytännössä kolme asiaa:

  • sää
  • oma toiminta
  • pukeutuminen

Sää

Kuiva, ei sada Märkä, sataa
Lämmin
10-30°C
Mukava keli johon on helppo pukeutua, pahimmillaan tulee vähän kuuma. Vähän hankalampi keli, liikkuessa saatta pärjätä ilman sadevaatteita, mutta paikallaan ollessa voi tulla aika kurjat oltavat.
Kolea
0-10°C
Mukava keli liikkumiseen kun ei tule kuuma, mutta taukoillessa kannattaa jo miettiä lisävaatteita. Ehkäpä se kaikkein pahin mahdollinen, kylmyys ja märkyys ovat paha yhdistelmä erityisesti paikallaan ollessa. Tässä säässä tarvitaan sekä lämpimiä, että vedenpitäviä vaatteita.
Kylmä
< 0°C
Näillä keleillä vesi pysyy aina jäätyneessä muodossaan eikä vedenpitäviä (=hiostavia) vaatteita yleensä tarvita. Kohtuullisen helppo sää pukeutumisen kannalta kunhan vaatetta ei ole liikaa liikkuessaan, mutta taukoiluun on varattu reilusti lisälämmikettä.

Oma toiminta

Eli mitä tehdään tai ollaan tekemättä.

Liike = lämpö. Tästä voidaan vielä mennä hienouksiin kuten eri aktiviteettitasoihin, mutta koska matalakin aktiviteettitaso (esim. kävely) tuottaa niin paljon enemmän lämpöä kuin paikallaan seisoskelu ei näiden tarkempi jako ole tässä asiayhteydessä tarkoituksenmukaista.

Liikkumattomuus = kylmä. Kun liike lakkaa niin lakkaa myös kehon lämmöntuotto. Lämpimällä tämä ei ole ongelma, mutta kovassa pakkasessa tämä voi johtaa kaikenlaisiin ikävyyksiin.

Sää ja oma toiminta muodostavat jo aika mielenkiintoisen ristiävien vaikutusten taulukon. Esimerkiksi lämpimällä säällä sateessa liikkuessa ei välttämättä tarvita vedenpitäviä sadevaatteita, ne saattaisivat hiostaa liikaa ja lämpötila ja kehon tuottama lämpö pitävät huolen siitä, ettei tule kylmä ja vaatteet jopa kuivuvat päälle sateen jälkeen.

Kylmällä säällä pelkkä liikekin merkitsee paljon. Reippaassa pakkasessakin voi pärjätä hyvin kevyillä kerroksilla kunhan liikkuu, erityisesti jos kantaa vähän raskaampaa varustusta.

Pukeutuminen

Aluskerros, base layer, next-to-skin layer

Olosuhteista ja lämpötiloista riippumatta aluskerros kannattaa koostaa kevyistä, hengittävistä ja kosteutta siirtävistä alusvaatteista. Lämpimällä säällä lyhythihaiset paidat ja lyhytlahkeiset alushousut ovat luonnollinen valinta, kylmemmällä säällä sitten pidemmät. Materiaaleina keinokuidut, merinovilla ja näiden sekoitteet ovat loistavia.

Aluskerrosta voisi luonnehtia "mikrosfääriksi", tämä ohut kerros toimii eristeenä ihon ja ulompien vaatekerrosten välissä ja takaa kaikissa olosuhteissa vähintään jonkinlaisen mukavuuden. Kosteutta siirtävä aluskerros kerää ja haihduttaa kehon tuottaman kosteuden eteenpäin ulompiin vaatekerroksiin, näin iholla säilyy vähintään jonkinasteinen kuiva, lämmin ja mukava tunne.

Esimerkkejä aluskerroksista:

Välikerros tai kerrokset, mid-layer, insulation layer

Aluskerroksen päälle puetaan tilanteen niin vaatiessa yksi tai useampi välikerros. Välikerrosten tehtävä on eristää ja sitä kautta lämmittää. Nämä kerrokset eivät ole kosketuksissa ihoon, mutta eivät myöskään ulkoilmaan. Välikerrastoja on monenlaisia, tärkeimpänä on se, että materiaalit ovat hengittäviä ja kosteutta siirtäviä!

Välikerrokset kannattaa miettiä sään lisäksi oman aktiviteettitason mukaan. Kun liikutaan ja lämpötila on nollan paikkeilla tarvitaan enimmillään kevyttä välikerrastoa, esim. pitkiä kalsareita ja poolopaitaa. Jos taas samassa säässä oltaisiin paikallaan piktiä aikoja tarvittaisiin välikerroksiin jo jotain lämpimämpää.

Vanha nyrkkisääntö kylmälle säälle: "Pukeudu niin, että paikalla ollessa on vähän kylmä, silloin liikkuessa ei tule liian kuuma." Yksinkertaista ja totta, erityisen tärkeää tästä tekee se, että välikerrastojen lisääminen ja vähentäminen liikkuessa ja pysähtyessä on aikamoista puuhastelua, siksi kylmille keleille kannattaa varata erikseen taukovaatteet jotka puetaan nopeasti kaiken muun vaatetuksen päälle taukojen ajaksi.

Esimerkkejä välikerroksista:

Kuorikerros, shell layer, outer layer

Kuorikerros ei yksinomaan tarkoita Gore-Texiä tai vastaavaa kalvokuorivaatetusta, se on yksinkertaisesti vaatetuksesi uloin kerros, eli kuori. Useimmiten kyseessä on ns. tavalliset vaatteet, esim. ei-vettäpitävä maasto- tai retkeilypuku. Kuorikerros suojaa sen alla olevia kerroksia siltä mitä niitä ei ole tarkoitettu yksinään kestämään, tuuli, kosteus, kuluma jne. Tavanomaiset kevyet keinokuitusekoitekankaat ovat nopeasti kuivuvia ja hengittäviä, eli oivallisia kuorimateriaaleja.

Periaatteessa monikäyttöisin kuorikerros on aina kevyt ja vuoraamaton, mutta kovilla pakkasilla kuorikerros voi hyvinkin olla esim. toppapuku. Muista: mitä paremmin kuorikerros hengittää, sitä vähemmän se hiostaa ja sitä mukavampi siinä on olla ja elää.

Sadevaatteet jakavat mielipiteitä, pitääkö ne pukea tavallisen vaatetuksen päälle vai sen tilalle? Paikallaan ollessa sadevaatteet voi periaatteessa poikkeuksetta pukea tavallisen vaatetuksen päälle ilman mitään haittoja. Mutta liikkuessa tämmöinen lisätty hiostava vaatekerros voi olla hyvinkin ikävä, tällöin voidaan tavallinen takki ja housut vaihtaa vedenpitäviin vastineisiin jolloin hiostavuus vähenee ja jaksaminen kasvaa.

Esimerkkejä kuorikerroksista:

Uloimmat lisäkerrokset

Nyt karataankin perinteisestä kolmiosaisesta kerrospukeutumisesta askeleen pidemmälle. Kylmällä säällä on tärkeää, että liikkeen loppuessa sitä lämmintä lisäeristettä puetaan nopeasti päälle. Mutta välikerrastojen vaihtaminen, poistaminen ja lisääminen voi olla saakelin hankalaa. Jos tauot ovat lyhyitä ei niiden ajaksi välttämättä kerkeä lisäämään lämpimiä välikerrastoja, ja jos kerkeää niin niitä ei sitten kerkeä venksalaamaan pois jos tulee kiire lähteä liikkeelle. Huoh!

Näissä olosuhteissa kannattaa harkita kaiken tavallisen vaatetuksen (ja mahd. varusteiden) päälle helposti puettavaa lisäkerrosta. Näiden vaatteiden tulee olla riittävän tilavia ja malliltaan helposti puettavia, esim. takkien tulee olla yli-isoja ja housuissa kannattaa olla lahkeet halkaisevat sivuvetoketjut. Tarpeen tullen nämä uloimmat kerrokset pitää myös pystyä riisumaan nopeasti.

Nämä ovat vain väliaikaisia. Varsinainen vaatetus (aluskerros, välikerros, kuorikerros) on se joka pysyy muuttumattomana aamusta iltaan, mutta lisäkerrokset lisätään ja riisutaan tilanteen niin vaatiessa. Kun puolet tauosta ei mene vaatteiden kanssa venkslaamiseen saadaan siitä lepoajasta paras mahdollinen hyöty irti.

Esimerkkejä lisäkerroksista:

Esimerkkitaulukko kerrospukeutumisesta

Taulukossa on esitetty sään, toiminnan ja pukeutumisen suhdetta periaatetasolla. Käytännössä kylmää sietävä henkilö tai herkästi paleleva vilukissa voivat poiketa näistä suuntaviivoista, ihmisiä kun on erilaisia.

Kuiva, ei sada Märkä, sataa vettä
Korkea aktiivisuus
Esim. tetsaamista ja sykkimistä
Matala aktiivisuus
Esim. muutaman tunnin vartiovuoro poterossa
Korkea aktiivisuus
Esim. tetsaamista ja sykkimistä
Matala aktiivisuus
Esim. muutaman tunnin vartiovuoro poterossa
Lämmin
10-30°C
(T-paita), bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku, sadevaatteet
Kolea
0-10°C
T-paita, bokserit, maastopuku T-paita, bokserit, maastopuku ja tarvittaessa pitkähihainen aluspaita, pitkät alushousut, lämpökerros T-paita, bokserit, maastopuku ja tarvittaessa sadevaatteet T-paita, bokserit, maastopuku, sadevaatteet ja tarvittaessa pitkät alushousut, lämpökerros
Kylmä
-40-0°C
Poolopaita, bokserit, maastopuku ja tarvittaessa pitkät alushousut, lämpökerros, pakkasvaatteet Poolopaita, bokserit, pitkät alushousut, maastopuku ja tarvittaessa lämpökerros, pakkasvaatteet, lämpöviitta

Yhteenveto

Kun näiden kolmen ilmiön (sää, oma toiminta, pukeutuminen) yhteispeli ymmärretään on elämä mukavampaa. Helteellä tulee aina kuuma ja kovassa pakkasessa paleltaa, mutta fiksulla, tilanteenmukaisella pukeutumisella näitä ikäviä tuntemuksia voidaan minimoida. Ja mitä kivemmalta tuntuu sen paremmin jaksaa keskittyä siihen mitä siellä ulkona ollaan tekemässä!

Kerrospukeutumisvideot

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Brittiläinen MVP-sadetakki, DPM, ylijäämä
Brittiläinen MVP-sadetakki, DPM, ylijäämä
39.99 EUR
Laatusadekamaa tosi hyvällä DPM-maastokuviolla. MVP on brittiarmeijan Gore-Tex. Takki on kuten sadetakin kuuluu, yksinkertainen ja tilava, tämän voi vetää kaikkien vaatteiden päälle sateen yllättäessä.
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, musta
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
36.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen tekemiseen suunniteltu tavallista parempi T-paita, ja kunnon laadukasta tekoa! Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
Särmä TST L1 bokserit, merinovillaa
19.95 - 29.99 EUR 29.99 EUR
Puhtaasti käytännön sanelemat alushousut vaativaan aktiivikäyttöön. Pitkät, tiukat lahkeet ja tukeva vyötärö istuvat tukevasti kovassakin menossa. Merinovilla huolehtii kosteudensiirrosta ja tuntuu ihoa vasten mukavalta pitkilläkin reissuilla ja vaihtelevissa olosuhteissa.
Särmä TST L6 Hardshell-kuoritakki, M05 metsäkuvio
Särmä TST L6 Hardshell-kuoritakki
Särmä TST L6 Hardshell-kuoritakki
249.99 EUR
Moderniin tyyliin tehty sotilasmallinen kalvotakki, varteenotettava luksusvaihtoehto tavallisille kumisadetakeille! Tuuletusvetoketjut helpottavat lämpökuorman säätelyä ja fiksu taskulajitelma mahdollistaa pientavaroiden kantamisen helposti saatavilla.
Särmä TST L4 Kenttätakki, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttätakki, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttätakki
Särmä TST L4 Kenttätakki
159.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttätakki, puhtaasti käytännön sanelema maastotakki jossa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit ja yksityiskohdat tekevät L4 Kenttätakista mukavan käyttää kaikenlaisten taistelu/kantolaitevarustusten kanssa.
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa, musta
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa
Särmä TST L2 poolopaita, merinovillaa
69.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunniteltu poolopaita. Pitkä helma, raglan-hihat ja ovelasti toteutetut kaulus sekä hihansuut takaavat erinomaisen käyttömukavuuden. Merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L3 Lämpötakki, ranger green Särmä TST L3 Lämpötakki, M05 metsäkuvio
Särmä TST L3 Lämpötakki
Särmä TST L3 Lämpötakki
109.99 EUR
Erittäin kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva kevyt toppatakki Climashield-eristyksellä. Pakkautuu vaikka maastohousujen reisitaskuun! Suunniteltu eristäväksi välikerrastoksi maastopuvun alle, toimii myös päällimäisenä vaatteena esim. tauoilla tai muussa kevyessä käytössä.
Särmä TST L1 Coolmax T-paita, M05 metsäkuvio
Särmä TST L1 Coolmax T-paita, M05 metsäkuvio
32.99 EUR
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa, vihreät Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa, mustat
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa
Särmä TST L1 pitkät alushousut, merinovillaa
44.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunnitellut kevyet pitkät alushousut. Istuva leikkaus ja hyvin muotoiltu malli takaavat käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa, musta
Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa
Särmä TST L1 pitkähihainen aluspaita, merinovillaa
44.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen käyttöön suunniteltu kevyt pitkähihainen aluspaita. Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä TST L3 Tuulitakki, ranger green Särmä TST L3 Tuulitakki, vihreä
Särmä TST L3 Tuulitakki
Särmä TST L3 Tuulitakki
67.95 - 99.99 EUR 99.99 EUR
Erittäin kevyt, tuulenpitävä, hengittävä ja nopeasti kuivuva takki joka mahtuu vaikka taskuun. Välikerrastona käytettynä tuulikerros vähentää kylmän ulkoilman viilentävää vaikutusta ja pitää kehon tuottaman lämmön tallessa, toimii myös yksinään päällimäisenä takkina kevyessä käytössä.
Särmä TST L4 Kenttähousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L4 Kenttähousut, M04 aavikkokuvio
Särmä TST L4 Kenttähousut
Särmä TST L4 Kenttähousut
149.99 EUR
Harmittavatko PV:n maastopuku-paraatikompromissit? Niin meitäkin, siksi tehtiin Särmä TST L4 Kenttähousut, puhtaasti käytännön sanelemat maastohousut joissa majuriturvallisuutta ei olla mietitty pätkääkään. Fiksut materiaalit, hyvä istuvuus ja funktionaaliset yksityiskohdat tekevät L4 Kenttähousuista sen mitä maastohousujen pitäisi olla, mukavat ja toimivat.
Brittiläinen Undergarment, Body Armour, ruskea, ylijäämä
Brittiläinen Undergarment, Body Armour, ylijäämä
Brittiläinen Undergarment, Body Armour, ylijäämä
7.99 EUR
Tosi hyvä tekninen T-paita. Imee hien pois iholta ja kuivuu hetkessä. Tän kanssa on aina kuiva ja kiva olla. Leikkaus on paitsi mukava, myös tehty niin, ettei rinkan olkaimet tai tetsari paina.
Särmä TST L3 Lämpöhousut, M05 metsäkuvio Särmä TST L3 Lämpöhousut, Ranger Green
Särmä TST L3 Lämpöhousut
Särmä TST L3 Lämpöhousut
109.99 EUR
Erittäin kevyet, hengittävät ja nopeasti kuivuvat kevyet toppahousut huippuluokan Climashield-lämpöeristeellä. Ei paljoa paina ja pakkautuu vaikka maastohousujen reisitaskuun! Toimii eristävänä välikerrastona maastopuvun alla ja päällimmäisenä vaatteena esim. tauoilla tai muussa kevyessä käytössä.
Särmä TST Lämpöviitta, eristeetön, M05 metsäkuvio Särmä TST Lämpöviitta, 67 g Climashield, M05 metsäkuvio Särmä TST Lämpöviitta, 67 g Climashield, M05 pakkaskuvio Särmä TST Lämpöviitta, 100 g Climashield, M05 pakkaskuvio
Särmä TST Lämpöviitta
Särmä TST Lämpöviitta
199.99 - 299.99 EUR
Monikäyttöinen Särmä TST Lämpöviitta toimii taukovaatteena, makuupussina/kuoripussina ja jopa laavukankaana. Suhteellisen yksinkertainen ja ällistyttävän monikäyttöinen varuste, joka palvelee vaativaa käyttäjää luotettavasti monissa tilanteissa ja olosuhteissa.
Särmä TST L5 Pakkastakki, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkastakki
Särmä TST L5 Pakkastakki
209.99 EUR
Suoraviivaisesti käytännöllisyys edellä suunniteltu pakkastakki, erityisesti Puolustusvoimain M05 pakkastakkiin verrattuna kevyempi, mukavampi ja yksityiskohdiltaan kenttäkäyttöön toimivampi. Taskuja löytyy juuri sieltä ja sellaisina kuin niistä taisteluvarusteiden kanssa on iloa, tuuletusvetoketjut helpottavat oloa sykkeen noustessa.
Särmä TST L5 Pakkashousut, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkashousut
Särmä TST L5 Pakkashousut
169.99 EUR
Nopeasti muun vaatetuksen päälle kerrostettavaksi suunnitellut pakkashousut, voidaan pukea tavallisen kenttävaatetuksen päälle helposti kenkiä tai muita vaatteita/varusteita riisumatta. Kevyt ja pakkautuva rakenne ja vahvikkeet siellä missä niitä eniten kaivataan.
Loading...