Luminaamioinnin perusteet

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Pohjoisella pallonpuoliskolla elellään artikkelin kirjoitushetkellä parasta talvikautta, ja onneksi ilmastonmuutos ei ole vielä niin pitkällä, että oltaisiin ilman lunta. Tässä tiivis peruspaketti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon maastouttamisessa ja naamioinnissa, kun lumi peittää maan ja miten suomalaisesta huippudesignista, M05-maastokuvioista saa kaiken hyödyn irti.

Käsittelyssä on henkilökohtainen naamiointi, jota voi soveltaa niin sotilastoiminnassa kuin metsästyksessä ja miksei myös muuallakin. Huomioiden metsästyksen suhteen tietenkin lainsäädännön ja mahdolliset metsästysporukan säännöt huomiovärien käytöstä.

Välikelit tai alkutalvi: Puut paljaat, mutta hiukan lunta maassa

M05 pakkaskuvio vähälumisessa metsämaisemassa

Kun lumipeitettä on jonkin verran, mutta puut ja muu maasto ovat paljaana, niin hyvä yhdistelmä on M05-lumikuvioidut housut ja M05-pakkaskuvioitu tai M05-metsäkuvioitu yläosa. Tällä yhdistelmällä naamioituu varsin hyvin “horisonttiin” esimerkiksi metsässä tai aukean laidalla, kun kropan alaosa sulautuu lumiseen maahan ja yläkroppa tummaan metsätaustaan.

M05 pakkaskuvioitu yläosa yhdistettynä lumikuvioituun alaosaan sotilaita metsässä

Yhdistelmäasun kanssa oletuksena on, että metsä tai muu tausta on tummempi kuin luminen maa. Tällöin yläkropan varusteiden (liivit, PC:t, kypärä, reppu, jne.), aseen ja naaman maastouttaminen kannattaa suhteuttaa oletettuun taustaan. Vihreä tai M05-metsäkuvioitu taisteluvarustus toimii hyvänä pohjana. Tarpeen mukaan varusteita voi maastouttaa lisää vaikka kuusen oksilla. Naamavärkki kannattaa naamioida joko vihreällä tai mustalla kypärähupulla tai naamioväreillä.

M05 luminaamioitu kk-mies

Välikeleillä monen jalkaväkitaistelijan mielessä pyörii kysymys, että minkäslaista vaatetusta sitä pakkaisi matkaan? Ei ole täysin tavatonta, että kesken kaiken lumi hyökkää taivaalta, ja mukana ei ole lumipukua. Tai sitten reissuun lähdetään lumipuku päällä, ja päivän jälkeen maa vihertää. Tätä tuskaa voi helpottaa ajattelemalla lumikuviointia puhtaasti naamiokerroksena ja ottamalla mukaan esimerkiksi Särmä TST L7- luminaamiohousut ja anorakin, jotka ovat superkevyitä ja pieneen tilaan pakkautuvia. Jos olosuhteet vaativat luminaamiointia, niin kevyt naamioasu vetäistään muiden vaatteiden päälle olosuhteiden mukaan. Helppoa kuin mikä.

L7 luminaamoitu sotilas tauolla L7 luminaamoitu sotilas kuusimetsässä

Kunnon talvi: lunta on kaikkialla

Kokonaan luminaamoitu sotilas metsässä

Kun lunta on kaikkialla ja riittävästi, niin varma ja vaivaton valinta on kokonaan M05-lumikuvioitu asu.

Luminaamoitu sotilas katoaa metsään

Yleensä enemmän päänvaivaa aiheuttaa varusteiden naamiointi, koska ne ovat joko vihreitä tai M05-metsäkuvioituja. Harvalle joukolle on tarjolla lumikuvioituja varusteita, mutta ei hätää, pienellä tee-se-itse-puuhastelulla homma hoituu. Varusteita voi maastouttaa valkoisilla kangassuikaleilla, joita punoo varusteiden PALS-lenkkeihin tai muihin tarttumapintoihin. Oikein toteutettuna valkoisen naamiomateriaalin ja tumman pohjan yhdistelmä jäljittelee hyvin M05-lumikuviota ja häviää lumiseen metsään tehokkaasti. Kannattaa valita sellaista materiaalia, joka ei ime kosteutta eikä muutu täysin koppuraksi pakkasessa. Lisäksi lisänaamiointi tulee testata kunnolla, etteivät viritykset estä pääsyä taskuihin, tartu aseeseen tai aiheuta jotain muuta epäilyttävää.

Aseen naamiointia lumikuvoidulla naamioteipillä

Kokonaisuus kannattaa viimeistellä naamioimalla myös naamavärkki ja ase. Helpoin tapa häivyttää pärstä on esimerkiksi valkoinen kypärähuppu. Toinen vaihtoehto on valkoinen ja musta naamioväri, joilla sitten mukailee M05-lumikuviointia naamassa. Vetäise naama valkoiseksi ja riko kasvon muotoja mustilla yksityiskohdilla, etenkin kasvojen ulkonevissa osissa. Hevijengille tuttua corpse painteista.

Suomen armeijassa naamiovärejä käytetään yleisesti talviolosuhteissa. Laadukas naamioväri ei oleellisesti lisää paleltumisriskiä normaalitalvina, kunhan varmistat, ettei maalin ja ihon väliin jää kosteutta. Mahdolliset riskit on kuitenkin tiedostettava varsinkin kovilla pakkasilla, sillä paleltumien todentaminen naamiovärit naamalla on vaikeaa. Ääritilanteissa kannattaa miettiä, kumpi riski on suurempi, se että vihollinen löytää sinut vai se, että naama paleltuu.

Naamiovärejä naamassa Naamiovärit sekä aseen naamiointi kankaalla

Kokonaan musta ase erottuu lumisesta taustasta ja luminaamioidusta taistelijasta erittäin hyvin, joten ase kannattaa myös naamioida. Helpoin ratkaisu on valkoinen tai lumikuvioitu naamiokääre tai naamioteippi. Jos haluaa pelata varman päälle, niin purkilla valkoista ja tummanharmaata spraymaalia saa aseeseen M05-lumikuviointia muistuttavan pinnan. (HUOM! Älä tee tätä PV:n aseille, sillä joudut ongelmiin ja kuokkimaan jäistä suota lopun ikääsi.) Asetta naamioitaessa on äärimmäisen tärkeää varmistaa, että ase myös toimii meikkauksen jälkeen. Mikään naamiomateriaali ei saa häiritä aseen toimintaa ja käyttöä, ja tähtäimien läpi pitää nähdä mahdolliset vihulaiset.

Täysin lumikuviotu sotilas hiihtämässä

Artikkelin tuotteita

Mil-Tec naamioväripuikko, musta/vihreä
Mil-Tec naamioväripuikko, musta/vihreä
4.99 EUR
Naamioväripuikko, jossa musta ja vihreä väri samassa pötkössä. Helposti kuljetettava ja helposti levitettävä naamioväri.
Brittiläinen naamioväripuikko, vihreä/musta
Brittiläinen naamioväripuikko, vihreä/musta
12.99 EUR
Jos tykkäät naamioväripuikoista, ja haluat kerralla hyvää, osta aito brittiläinen. Tuhdissa puikossa mustaa ja vihreää.
Kemex M/97-naamioväri, musta Kemex M/97-naamioväri, ruskea Kemex M/97-naamioväri, vihreä
Kemex M/97-naamioväri
Kemex M/97-naamioväri
4.99 EUR
Iholle levitettävä naamioväri tuubissa. Helposti levitettävä ja hyvin peittävä.
McNett Camo Form naamiokääre, Snow McNett Camo Form naamiokääre, Standard Desert McNett Camo Form naamiokääre, Digital Woodland McNett Camo Form naamiokääre, Kryptek Highlander McNett Camo Form naamiokääre, Multicam
McNett Camo Form naamiokääre
McNett Camo Form naamiokääre
21.99 EUR
Naamioteippi, camoteippi, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä on aitoa alkuperäistä Camoform-naamiokäärettä - elastinen kangaskääre, jolla muunnat minkä tahansa aseen tai muun varusteen maastokuvioiduksi, nopeaa ja helppoa käyttää. Kääre poistaa paljastavan kiilteen ja vaimentaa myös esim. kantohihnan ja muiden varusteiden kilinää. Sotilaskäyttöön tehtyä laatutavaraa, eli luonnollisesti NIR-yhteensopivaa, ei paljastu valonvahvistimissakaan.
Särmä TST M05 RES maastotakki
Särmä TST M05 RES maastotakki
99.99 EUR
Särmä TST M05 RES maastopuku on muuten sama kuin armeijan virallinen malli mutta pienillä, ovelilla muutoksilla joilla ollaan pyritty saamaan Puolustusvoimain sanelemasta mallista vähän enemmän iloa irti. M05 RES hyväksytty!
Foxa Viking maastokangas, M05 pakkaskuvio, metritavara
Foxa Viking maastokangas, M05 pakkaskuvio, metritavara
13.99 EUR
Sitä tavallista M05 pakkaspuvun kangasta M05 pakkasmaastokuviolla. Täysin PV:n speksien mukaista, täyttää kaikki NIR yms. vaatimukset. Aitoa PV:n sopimusvalmistajan Foxan/Carringtonin Viking-kangasta.
Foxa Viking maastokangas, M05 lumikuvio, metritavara
Foxa Viking maastokangas, M05 lumikuvio, metritavara
13.99 EUR
Sitä tavallista M05 lumipuvun kangasta M05 lumimaastokuviolla. Täysin PV:n speksien mukaista, täyttää kaikki NIR yms. vaatimukset. Aitoa PV:n sopimusvalmistajan Foxan/Carringtonin Viking-kangasta.
Särmä TST kintaat liipaisinsormella, M05 lumikuvio Särmä TST kintaat liipaisinsormella, M05 pakkaskuvio
Särmä TST kintaat liipaisinsormella
Särmä TST kintaat liipaisinsormella
59.99 EUR
Nyt hanskat ei enää ole tekosyy, nämä eivät ole mitkään "no-can-do:t" vaan kunnolliset liipaisinsormella varustetut kuorikintaat. Kämmen, ranteen sisäpuoli ja sormet ovat kulutusta kestävää nahkaa, kämmenselkä ja varsi kevyttä ja hengittävää M05-maastokangasta. Vihdoin näin armon vuonna 2017 suomalainen sotilas pystyy käsittelemaan asetta riisumatta kintaitaan, kuka olisi uskonut että tämä päivä vielä nähdään!
Särmä TST Repun naamiosuoja, M05 lumikuvio, 20L Särmä TST Repun naamiosuoja, M05 lumikuvio, 70L Särmä TST Repun naamiosuoja, M05 lumikuvio, 120L Särmä TST Repun naamiosuoja, M05 metsäkuvio, 25L Särmä TST Repun naamiosuoja, M05 metsäkuvio, 70L Särmä TST Repun naamiosuoja, M05 metsäkuvio, 110L
Särmä TST Repun naamiosuoja
Särmä TST Repun naamiosuoja
19.99 - 59.99 EUR
M05 maastokuvioitu naamiosuoja repuille ja rinkoille, saatavilla kolmea eri kokoa: pieni taistelurepuille, keskikokoinen tavallisille repuille tai pienille rinkoille ja iso ylipakatuille sotarinkoille. Saatavilla kahta eri mallia: vedenpitävä M05 metsämaastokuvioitu variantti sekä vettäpitämätön M05 lumikuvioitu versio. Suojaa paljaan silmän lisäksi myös valonvahvistimen tähystykseltä.
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa, Khaki Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, musta Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, luonnonvalkoinen Särmä TST L1 kypärähuppu, merinovillaa, oranssi
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa
Särmä TST L1 Kypärähuppu, merinovillaa
19.99 EUR
Törkeän monikäyttöinen kevyt kypärähuppu, tilanteesta ja tarpeesta riippuen tämä taittuu joko koko kasvojen suojaksi, pipo-kauluri-yhdistelmäksi, pipoksi tai putkikauluriksi. Vähän kuin PV:n jakama "ville-viis-vee", mutta huomattavasti fiksumpi kaikilla osa-alueillaan. Materiaalina kevyt, ihoa vasten mukava ja tehokkaasti kosteutta siirtävä merinovillaseos.
Särmä TST L7 Naamioviitta, M05 metsäkuvio (verkkokangas) Särmä TST L7 Naamioviitta, M05 lumikuvio (verkkokangas)
Särmä TST L7 Naamioviitta
Särmä TST L7 Naamioviitta
79.99 EUR
Yksinkertainen ja monikäyttöinen henkilökohtainen naamioverkko. Suunniteltu puettavaksi naamioivaksi kerrokseksi vaatteiden ja varusteiden päälle tai käytettäväksi asemien ja varusteiden kiinteään naamiointiin.
Särmä Sissipipo, merinovillaa, lumimaastokuvio Särmä Sissipipo, merinovillaa, metsämaastokuvio
Särmä Sissipipo, merinovillaa, maastokuvioitu
Särmä Sissipipo, merinovillaa, maastokuvioitu
19.99 EUR
Tehtiin armeijamallisesta sissiposta vielä tämmöinen kiva maastokuvioitu versio, istuu suomalaiseen metsään kuin nyrkki silmään. Erinomainen asuste sota- ja vonkahommiin!
Särmä TST L7 Naamioanorakki, M05 lumikuvio
Särmä TST L7 Naamioanorakki
Särmä TST L7 Naamioanorakki
149.99 EUR
Moderni Naamioanorakki tarjoaa lisättyä suojaa niin maastolta ja säältä kuin tähystykseltäkin. Malli on suunniteltu kevyeksi, nopeasti muiden vaatteiden/varusteiden päälle puettavaksi tilaispäisnaamioinniksi.
Särmä TST L7 Naamiohousut, M05 lumikuvio
Särmä TST L7 Naamiohousut
Särmä TST L7 Naamiohousut
99.99 EUR
Modernit Naamiohousut tarjoavat lisättyä suojaa niin maastolta ja säältä kuin tähystykseltäkin. Malli on suunniteltu kevyeksi, nopeasti muiden vaatteiden/varusteiden päälle puettavaksi tilaispäisnaamioinniksi.
Särmä TST L5 Pakkastakki, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkastakki
Särmä TST L5 Pakkastakki
169.99 EUR
Suoraviivaisesti käytännöllisyys edellä suunniteltu pakkastakki, erityisesti Puolustusvoimain M05 pakkastakkiin verrattuna kevyempi, mukavampi ja yksityiskohdiltaan kenttäkäyttöön toimivampi. Taskuja löytyy juuri sieltä ja sellaisina kuin niistä taisteluvarusteiden kanssa on iloa, tuuletusvetoketjut helpottavat oloa sykkeen noustessa.
Särmä TST L5 Pakkashousut, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkashousut
Särmä TST L5 Pakkashousut
159.99 EUR
Nopeasti muun vaatetuksen päälle kerrostettavaksi suunnitellut pakkashousut, voidaan pukea tavallisen kenttävaatetuksen päälle helposti kenkiä tai muita vaatteita/varusteita riisumatta. Kevyt ja pakkautuva rakenne ja vahvikkeet siellä missä niitä eniten kaivataan.
Mil-Tec Naamiokääre, Woodland Mil-Tec Naamiokääre, Snow Camo Mil-Tec Naamiokääre, AT Digital Mil-Tec Naamiokääre, oliivinvihreä Mil-Tec Naamiokääre, kojootinruskea Mil-Tec Naamiokääre, musta
Mil-Tec Naamiokääre
Mil-Tec Naamiokääre
6.99 EUR
Elastinen kangaskääre, jolla muunnat minkä tahansa aseen tai muun varusteen maastokuvioiduksi. Tarttuu pelkästään itseensä, ei jätä liimajälkiä ja käytettävissä uudelleen. Ja hei, ei muuten edes loista pimeännäkölaitteissa!
Särmä TST L5 Pakkasanorakki, M05 lumikuvio Särmä TST L5 Pakkasanorakki, M05 pakkaskuvio
Särmä TST L5 Pakkasanorakki
Särmä TST L5 Pakkasanorakki
199.99 EUR
Pakkasella taukovaatteiden pukemisen ja riisumisen tulee olla helppoa ja nopeaa, muuten ne jäävät herkästi käyttämättä ja sitten palellaan. L5 Pakkasanorakki on suunniteltu nopeasti puettavaksi kaiken muun vaatetuksen ja varustuksen päälle, ml. kypärät ja varusteliivit.
BCB naamioväripuikko, Musta/Vihreä BCB naamioväripuikko, Hiekka/Ruskea BCB naamioväripuikko, Musta/Valkoinen
BCB naamioväripuikko
BCB naamioväripuikko
12.99 EUR
Jos tykkäät naamioväripuikoista, ja haluat kerralla hyvää, osta aito brittiläinen. Tarjolla on useampaa värivaihtoehtoa erilaisiin olosuhteisiin. Yhdessä puikossa on kaksi sävyä, mikä helpottaa sotamaalauksen sutimista.
Loading...