Road trip Uudessa-Seelannissa

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Kesälomat peruttu! Varustelekan muuttourakka osui keskelle parhainta kesälomakautta, eikä sen aikana ollut varaa lähteä lomailemaan. Näinpä päädyimme tyttöystävän kanssa sijoittamaan lomat keskelle talvea ja toteuttaa haaveissa olleen Uuden-Seelannin reissun. Eteläisellä pallonpuoliskolla kun sattui olemaan kesä!

Uudessa-Seelannissa matkamme alkoi pohjoissaarelta Aucklandista ja päätty eteläsaaren Queenstowniin. Väliin mahtui kolme viikkoa, 4000 kilometria autoteita, lauttamatkoja, pienkonelentoja, useita päiväpatikkaretkiä sekä aivan älytön määrä huikeita maisemia.

Karangahake Gorge - villin lännen kaivoskanjonit!

Matkamme ei ollut liian tarkasti suunniteltu. Oli tiettyjä paikkoja missä halusimme käydä ja AirBnB -majoitukset oli valmiiksi buukattu. Muuten matkan varrella ja majoittumisten yhteydessä oli paljon aikaa tehdä ex tempore -retkiä. Jokaiselle päivälle löytyi helposti tekemistä ja ajomatkojen varrelle huikeita vierailukohteita. Yksi näistä oli Karangahaken rotko, joka löytyi kysymällä Googlelta, että mitä nähdä matkalla paikasta A paikkaan B — kikka, jota käytimme useamman kerran. Karangahaken rotkossa sijaitsi käytöstä poistunut kultakaivosalue, jossa olisi hyvin voinut kuvata muutamankin spagetti-western -elokuvan.

Sain mukaani testattavaksi Särmän Lyocell-kankaisen hihattoman paidan ja ihastuin tähän suuresti! Paita oli vähän liiankin hyvä ja useampi mukaan pakkaamistani paidoista jäi kokonaan käytämättä. Toisaalta pakkasin mukaan aivan liikaa tavaraa.

Kussakin Instagram-upotuksessa on useita kuvia. Klikkaa nuolta selataksesi.

Mies kyykyssä rinteeseen rakennetun asumuksen pienen pyöreän oven edessä.
Reissulla piti tietysti käydä myös Hobbitonissa!

Tongariro Alpine Crossing - Tuomiovuoren ohitus

Kulmiaan kurtistavan miehin naama, taustalla harmaa kukkula.

Pohjoissaaren hienoin kokemus oli ehdottomasti Tongariro Alpine Crossing patikkaretki. Reitti kulkee Tongariron kansallispuiston läpi ja on pituudeltaan 19,4 km ja korkeimmillaan reitti käy 1886 metrin korkeudessa. Reitille osuu mm. Taru Sormusten Herrasta elokuvissa Tuomiovuorena esiintyvä Mount Ngauruhoe. Reitin ohjekesto on 7-8 tuntia, meiltä kului matkaan 6 tuntia ja 55 minuuttia.

Tätä reissua voin ehdottomasti suositella vaikka reitillä oli hurja määrä turisteja. Matkaan kannattaa kuitenkin varautua fiksusti. Itseään kiittää viimeistään siinä vaiheessa kun voi vaihtaa kiivetessä märäksi hikoillun paidan kuivaan ja lämpöisempään versioon. Tässä muutama vinkki:

  • Kunnon kengät! Saat naureskella hölmöille, jotka lähtivät reisuun tennareilla.
  • 2 litraa vettä per nuppi
  • Reppuun vaihtovaatetta, lämpötila muuttuu merkittävästi!
  • Alussa kuuma ja hiki, sitten kylmä ja kostea ja lopuksi alamäkeä tuulessa
  • Varaudu sateeseen ja tuuleen
  • Varaudu polttavaan auringonpaisteeseen
  • Riittävästi syötävää ja helppoa energiaa kiipeämiseen
  • Varaa ajoissa bussikuljetus loppupään parkkipaikalta reitin lähtöpisteelle

Klonkku ja mies tuijottavat toisiaan,
Wellingtonissa piti tietysti käydä Weta Workshopissa. Tuijotuskilpailu Klonkun kanssa.

Tekapo järvi - kuinka sinistä vesi voi olla?

Eteläsaarelle siirtyminen tapahtui lautalla Wellingtonista Pictoniin ja samalla vaihtui myös vuokra-auto toiseen. Tässä vaiheessa alkoi jo tottua vasemmanpuoleiseen liikenteeseen hyvin. Eteläsaari tarjosi jälleen huikean määrän hienoja maisemia ja kaunista luontoa. Vuoriston turkoosinväriset järvet olivat hämmentävän sinisiä.

Roys Peak - vuoren valloitus taktisissa farkuissa

Eteläsaarella otimme tukikohdaksemme Cromwell-nimisen pikkukaupungin, josta käsin pääsi helpoiten eteläsaaren mielenkiintoisimpiin kohteisiin. Roys Peak oli yksi ennakkoon katsomistamme kohteista. Lähdimme aamusta ajamaan kohti Wanakaa, jonka luota alkoi kipuaminen Roys Peakin huipulle. Suunnitelmamme oli, että aikaisin aamusta ei olisi vielä kovin kuuma, mutta helle nousi jo varhain.

Itse kapuaminen Roys Peakin huipulle oli jokseenkin tylsää puurtamista. Polku kulkee siksakkia rinnettä pitkin ja aurinko paistaa jatkuvalla armottomalla poltteella rinteeseen. Valitsin päälleni Särmä TST:n taktiset farkut, jotka gluteus maximusten välistä hikoamista lukuunottamatta suoriutuivat koitoksesta kiitettävästi. Kiipeämistä ylös tuli noin 1300 metriä ja edestakainen matka 16 kilometria. Monotonisen kiipeämisurakan palkitsee huikeat näkymät! Tähän reissuun tärkeimmät mukaanotettavat ovat: aurinkorasva, päähine, vettä (2 litraa riitti itselleni).

Rohanin paskat autotiet

AirBnB-isäntämme Cromwellissa oli oikein mukava kaveri, joka osasi neuvoa vaikka mitä vierailukohteita. Yksi näistä oli Poolburn Reservoir, jonka ympäristössä on kuvattu iso osa Taru Sormusten Herrasta -elokuvan Rohanista. Isäntämme ei kuitenkaan varoittanut meitä sinne johtavasta tiestä, joka oli lähinnä maastoautolle sopiva kivikkoinen ja kumpuileva maastotie. Onneamme uhmaten ohjasimme vuokrapirssimme reitille väistellen kuoppia ja kivikkoja.

Hooker Valley - voiko näihin näkymiin turtua?

Hooker Valley oli helppo turistikohde. Edestakainen patikointi hienoissa maisemissa katsellen Aorakin/Mount Cookin lumista huippua sujui oikein leppoisasti ja aiemmista patikoinneista poiketen tällä reitillä ei kummemmin tarvinnut kiivetä. Näitä uskomattomia maisemia jo pari viikkoa tuijotellessa tuli pohdittua, että tottuuko tai turtuuko näihin maisemiin koskaan?

Lentäen vuorten yli - turbulenssia pienkoneessa

Milford Sound oli ehdoton vierailukohde jo heti matkaa suunnitellessa. Matka autoteitse olisi vaatinut melkoisen kierroksen vuoristojen vuoksi, joten päädyimme varaamaan jo hyvissä ajoin ennakkoon edestakaisen lento-risteily-lento -visiitin Queenstownista. Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta pienkoneen kyydissä ja matka itsessään oli huikea! Matkaan lähdettiin tuulisesta säästä huolimatta ja paikoin turbulenssi aiheutti lievää jännitystä. Huom! Jos suunnittelet tätä, varaa aikataulun tyhjää. Lennot usein peruuntuvat ja siirtyvät sään vuoksi. Meille siirtyi päivällä.

Milford Sound ja tuulitakki vesiputouksessa

Milford Soundissa hyppäsimme risteilyalukseen, joka puikkelehti vuonoa pitkin kohti avomerinäkymää. Kippari ei paljoa arastellut vaan ohjasi aluksen keulan vesiputoukseen. Tätä vesipilaria Särmä TST L3 tuulitakki ei pidätellyt! Onneksi vaatteet kuivasivat nopeasti ja sitä odotellessa sai myös ihmetellä kallioilla pötkötteleviä hylkeitä.

Huikea retki, mutta kotiinkin piti palata

Kolmen viikon retkeen mahtui paljon unohtumattomia kokemuksia ja toiset kolme viikkoa olisi mennyt heittämällä. Maana Uusi-Seelanti on erittäin kaunis ja sen parhaat puolet ovat luonnossa. Kaupunkilomaa tänne ei kannata lähteä viettämään, sillä saman ja parempaa voit kokea lähempänäkin. Luonto- ja ulkoilmaihmiselle Uusi-Seelanti on todellinen paratiisi!

Uuden-Seelannnin kartta, jossa näkyy punaisella ajattu reitti lähes koko maan läpi.
4 000 kilometria Uuden-Seelannin autoteillä


Hobitin talo.
Hobbiton Movie Set

Sumuinen kivikkomaisema, jossa mies istuu suurella kivellä.
Tongariro Alpine Crossing

Mies istuu kukkulan päällä, taustalla vuoria ja turkoosin värisiä vuoristojärviä.
Emerald Lakes, Tongariro Alpine Crossing

Mies seisoo kukkulan laella taustalla jylhiä vuoria ja sinistaä vettä sekä taivasta.
Roys Peak, Lake Wanaka

Mies kävelee kamerasta pois päin leveää kivistä polkua poitkin. Taustalla näkyy osittain lumen peittämiä jylhiä vuoria ja heinikkoista maastoa.
Aorakin/Mount Cook, Hooker Valley

Artikkelin tuotteita

Särmä viskoosibokserit
Särmä viskoosibokserit
14.99 EUR
Hyvät bokserit kohtuuhintaan! Kehitimme viskoosibokserit eräänlaiseksi köyhän miehen vaihtoehdoksi merinovillaisille kalsareille. Nämä maksavat reippaasti vähemmän, mutta toimivat aika paljon samalla tavalla, ollen siis heittämällä paremmat kuin puuvillaiset. Meidän testaajamme ovat tämmöisiä jo salaa käyttäneet pitkään ja todettiin ne hyviksi.
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, vihreä Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, musta
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa
39.99 EUR
Vaativaan toiminnalliseen tekemiseen suunniteltu tavallista parempi T-paita, ja kunnon laadukasta tekoa! Istuva leikkaus, pitkä helma ja raglan-hihat takaavat erinomaisen käyttömukavuuden kaikenlaisessa toiminnassa. Ja mikä parasta - merinovillasta tehtynä, parasta mitä voit ihoa vasten pukea.
Särmä taktiset farkut, Tummansininen Särmä taktiset farkut, Musta
Särmä taktiset farkut
Särmä taktiset farkut
99.99 EUR
Taktiset farkut - kun tekemisesi edellyttää toiminnallisia housuja, mutta reisitaskuhousut ja maastokuviot pistävät liikaa silmään. Tässä olis tavallisiksi farkuiksi naamioidut käyttöhousut jotka joustavuuden puolesta kelpaisivat Chuck Norrisillekin (ellei hänellä jo olisi karate-farkkujaan)!
Särmä varrettomat merinovillasukat
Särmä varrettomat merinovillasukat
7.95 - 9.99 EUR 9.99 EUR
Kevyt ja lyhyt sukka on täydellinen kesäkäytössä! Aina siitä lähtien kun ruvettiin myymään meidän omaa merinosukkaa on meiltä myös kyselty kevyempää nilkkasukkaa. Nää on just sellaiset!
Särmä viskoosibokserit, 4-Pack
Särmä viskoosibokserit, 4-Pack
53.99 EUR 59.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan, eikä tartte koko ajan olla pesemässä tai kääntämässä niitä alushousuja.
Särmä vaarinpaita, merinovillaa, tummanharmaa Särmä vaarinpaita, merinovillaa, tummanvihreä Särmä vaarinpaita, merinovillaa, laivastonsininen
Särmä vaarinpaita, merinovillaa
Särmä vaarinpaita, merinovillaa
89.99 EUR
Klassinen vanhanajan paita sellaisena kuin niitä joskus tehtiin, paitsi nämä ovat merinovillaa - ihan kuin kevyt villapaita, menee tosin kylmillä keleillä aluspaidastakin. Moderneissa paperinohuissa malleissa on usein jotain pelkästään ulkonäöllisiä höpsötyksiä, vaan tässäpä on kaikella funktionsa ja istuvuuskin on kunnollinen; tämä ei ole mikään makkarankuori eikä toisaalta telttakaan. Sopii arkeen ja mettään ihan yhtä hyvin!
Savotta Jääkäri S reppu, vihreä Savotta Jääkäri S reppu, M05 metsäkuvio Savotta Jääkäri S reppu, musta Savotta Jääkäri S reppu, Ruskea
Savotta Jääkäri S reppu
Savotta Jääkäri S reppu
129.99 - 139.99 EUR
Tässä olis kovakouraisille tampioille hauska leikki: etsi Savotta Jääkäri S -repusta heikko kohta. Vaikeustason pitäisi olla ns. riittävä! Entiseltä nimeltään tämä reppu oli "Minijääkäri".
Särmä TST L3 Tuulitakki, ranger green
Särmä TST L3 Tuulitakki
Särmä TST L3 Tuulitakki
109.99 EUR
Erittäin kevyt, tuulenpitävä, hengittävä ja nopeasti kuivuva takki, joka mahtuu vaikka taskuun. Välikerrastona käytettynä tuulikerros vähentää kylmän ulkoilman viilentävää vaikutusta ja pitää kehon tuottaman lämmön tallessa. Toimii myös yksinään päällimmäisenä takkina kevyessä käytössä.
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, 3-Pack
Särmä TST L1 T-paita, merinovillaa, 3-Pack
107.99 EUR 119.97 EUR
Nyt olis astetta edullisempaan hintaan tarjolla 3-Pack merinovillaista T-paitaa. Merinovilla on suht huoltovapaa materiaali – kolmella paidalla pärjännee jo pitkään ilman sen suurempaa pyykkäilyä!
Loading...