Palveluksessa I/17, osa 1

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Suurimmalle osalle suomalaisista miehistä tulee eteen aika, jolloin valtio kutsuu suorittamaan velvollisuutta, ja voihan sinne naisiakin vapaaehtoisesti hakeutua: intissä on jo kauan sanottu sukupuolineutraalisti ihan vaan "taistelija", niin edistyksellinen laitos PV on. Tässä juttusarjassa seuraamme päiväkirjan kaltaisesti palvelustaan suorittavan varusveijarin elämää ja edesottamuksia. Laitettiin tietenkin mukaan pieni "peliliike-pakkaus", kuten hyväksi tavaksi on jo kauan sitten havaittu.
Mutta päästetäänpä kaveri ääneen!

Taistelu alkaa

Oli aika varustaa reppu ja mieli hyvillä asioilla. Mielessä pyöri, mitä palvelukseen oikein saa ottaa mukaan ja mitä siellä alussa tehdään. Tässä ensimmäisessä blogauksessa kerron näistä asioista. Tätä kirjoittaessani olen ollut neljä viikkoa armeijassa.

Mukaani lähti Terävä Jääkäripuukko 110, Scho-Ka-Kola energiasuklaata, Hoppe's Boresnake puhdistusnaru, Särmä TST Admin-1 yleistasku, Modestone muistilehtiö, Särmä Merinosukat, Särmä Viskoosibokserit, Särmä Merinovillakalsarit ja Särmä Merinovillapaita

Tärkeimmäksi osoittautui Jääkäripuukko jo heti ekana päivänä, koska varustesäkin kannettuani tupaan huomasin, että moni asia oli yhdistetty toisiinsa naruilla ja nippusiteillä. Tupalaisillani ei ollut työkaluja mukanaan, jolloin puukkoni pääsi heti kiertämään ja jää oli rikottu.

Omien tavaroiden tarve

Ensimmäinen jaettu varustesäkki oli suuri, eikä se jäänyt viimeiseksi. Tavaraa siis jaetaan paljon, miksi tuoda omia?

Siksi, koska paitoja, boksereita ja muita usein vaihdettavia vaatteita jaetaan 5 kpl. Ensimmäiseen kahteen viikkoon emme päässeet vaihtamaan puhtaisiin tai oikean kokoisiin. Saamani bokserit olivat kokoa Large ja ne eivät meinanneet pysyä jaloissa, joten olin onnellinen tuomistani boksereista.

Alusasua olen käyttänyt koko ajan, koska se on lämmin ja kuivunut huomattavasti nopeammin kuin intin tarjoamat. Sukat ovat olleet myös todella tärkeitä varsinkin tähän aikaan vuodesta, jolloin jalat ovat aina märkänä. Merinosukat on saanut nopeasti kuivattua ja ne ovat olleet suuri mukavuuden lisäys kengissä.

Alussa on paljon oppitunteja, jolloin muistiinpanovälineet ovat kulkeneet Admin-2-taskussa. Boresnake on yksi parhaista välineistä. Rynkyn piippu puhdistuu nopeasti ja tarkastuskelpoiseksi, mikä on ollut helpotus varsinkin metsässä ollessa. Scho-ka-kola on varusmiehen paras kaveri öisessä vartiovuorossa leireillä. Pitää hereillä ja antaa vähän makua aamuihin.

Omat välinetarpeet selviävät, kun on hetken siellä ollut, mutta nämä ovat varmoja valintoja. Mieleeni on tullut myös hyviä lisäyksiä.

Pohjalliset on todella tarpeellinen valinta, koska pv:n tarjoamat eivät jalkoja hivele. Taskulamppu/otsalamppu: vietin ensimmäisen leirini ilman, enkä halua sitä uudestaan kokea, joten seuraavalle lähti valoa mukaan. Hanskat: yleensä käytetään palvelushanskoja, jotka ovat mukavat, kunnes iskee kylmä tai ne kastuvat vähänkin. Suosittelen siis vettä ja tuulta pitäviä hanskoja mukaan, jos palvelus alkaa talvella.

Eikös tällainen ole kiellettyä?

Vastaus on kyllä ja ei. Nyrkkisääntönä jos omat tavarat eivät näy tai paljoa erotu, sanomista tuskin tulee. Riippuu kuitenkin missä palvelet. P-kaudella ollaan vähän tarkempia asian suhteen ja omista tuomistani tavaroista oli vain Boresnakella kielto P-kaudella, mutta eipä siitä vielä ole kertaakaan sanomista tullut. Mikäli olet epävarma jonkin käytöstä kannattaa muistaa, että anteeksi saa helpommin kuin luvan, älä siis kysy. Jos kysyt silloin et todennäköisesti saa. (Asia voidaan nähdä myös niin, että jos olet epävarma jostain esineestä, se ei välttämättä ole kovin tarpeellinen ja selviät hyvin ilmankin. Toim. huom.)

Ekojen viikkojen ohjelma

Kaksi ensimmäistä viikkoa meni tapojen opetteluun, kuntotesteihin, oppitunteihin ja varusteisiin tutustumiseen. Kaikki muuttuu huomattavasti hauskemmaksi marssiessa hakemaan omaa rynnäkkökivääriä ja taisteluvarustusta. P-kaudella suuressa roolissa on ampuminen ja sitä pääseekin mukavan paljon harrastamaan.

"Ampumisen yhteydessä alkaa tetsaaminen ja muuta emme olekaan hetkeen puuhastelleet."

Tämän yhteydessä alkaa tetsaaminen ja muuta emme olekaan hetkeen puuhastelleet. Metsässä siis rymytään paljon harjoitellen ryhmässä kulkemista, suojautumista, lataamista ja muita taistelussa tarvittavia taitoja. Kessin eli kertasingon harjoittelua tulee paljon ja sen yhteydessä käsikranaatin heittoa ja telamiinan kaivamista.

Leirejä on ollut kaksi. Ensimmäinen ‘’majohajo’’ leiri oli yhden yön leiri, jossa tuli pystytettyä ja naamioitua puolijoukkueteltta niin moneen kertaan, että se onnistuu nyt silmät kiinnikin. Yöllä pääsimme ensimmäiseen vartiovuoroomme, jossa opeteltiin mitä tehdä kun alueelle tulee joku. Yön jälkeen koitti seuraavana päivänä 10 km marssi taisteluvarustuksessa ja reppu selässä. Matka ei ollut pitkä, mutta oman haasteensa siihen toi peilijäiset tiet ja kumisaappaat.

"Valokuvaamiseen on linja ollut hyvin tiukka ainakin aluksi."

Toinen leiri kesti 3 päivää. Tämän leirin pääpaino oli taisteluammuntoihin harjoittelu, eli tetsasimme ja kaivoimme omat poterot, missä oli mukavasti haastetta älyttömän paksun routakerroksen takia. Vartiovuorot olivat kolmen tunnin pituisia, joista vietimme kaksi poteroissa ja yhden lähivartiossa.

Leirit olivat todella kivoja ja opettavaisia. Toisena aamuna herätessäni teltassa, jonka kamina oli sammunut, oli pientä hajotusta havaittavissa vetäessäni märkiä vaatteita päälle ja ryömiessäni sissiteltasta ulos.

Leirille kannattaa varata omaa muonaa mukaan, koska koko ajan on nälkä ja ruokaa ei saa kovin paljoa.

Tähän saattaa tulla linkki kakkososaan.

Lue myös

Artikkelin tuotteita

Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Original (tumma) Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Maitosuklaa (täysmaito)
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa
2.99 EUR
Tämä on nyt sitä etsimääsi saksalaista energiasuklaata! Scho-Ka-Kola piti jo toisessa maailmansodassa natsit hereillä, rasiakin on muuten samanlainen paitsi että näihin ei nykyään enää maalata pahojen puolulaisten merkkejä. Vaikuttava ainesosa on sentään vain kofeiini, eikä huhupuheista huolimatta reseptiin muuta koskaan kuulunut.
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Original (tumma), 10-Pack Scho-ka-Kola, 100 g peltirasiassa, Maitosuklaa (täysmaito), 10-Pack
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, 10-Pack
Scho-Ka-Kola, 100 g peltirasiassa, 10-Pack
24.90 EUR 29.90 EUR
Tässä olisi sankarillinen annos sitä etsimääsi saksalaista energiasuklaata! Scho-Ka-Kola piti jo toisessa maailmansodassa natsit hereillä, rasiakin on muuten samanlainen paitsi että näihin ei nykyään enää maalata pahojen puolulaisten merkkejä. Vaikuttava ainesosa on sentään vain kofeiini, eikä huhupuheista huolimatta reseptiin muuta koskaan kuulunut.
Särmä viskoosibokserit
Särmä viskoosibokserit
14.99 EUR
Hyvät bokserit kohtuuhintaan! Kehitimme viskoosibokserit eräänlaiseksi köyhän miehen vaihtoehdoksi merinovillaisille kalsareille. Nämä maksavat reippaasti vähemmän, mutta toimivat aika paljon samalla tavalla, ollen siis heittämällä paremmat kuin puuvillaiset. Meidän testaajamme ovat tämmöisiä jo salaa käyttäneet pitkään ja todettiin ne hyviksi.
Särmä merinovillasukat
Särmä merinovillasukat
9.95 EUR 12.99 EUR
Tarina kertoo, että pääosin merinovillaiset sukat olis maailman parhaat. Nämä ovat paksuudeltaan tennissukkaa vastaavat, eli eivät mitkään mummonvillasukat! Toisin sanoen toimivat ympäri vuoden, vähän kylmemmällä kelillä vaikka kaksin kappalein tai paksumpien sukkien alla.
Särmä viskoosibokserit, 4-Pack
Särmä viskoosibokserit, 4-Pack
53.99 EUR 59.96 EUR
Kylhän sie tarttet enemmän kuin yhet kalsarit! Ota tästä neljän pakkaus alennettuun hintaan, eikä tartte koko ajan olla pesemässä tai kääntämässä niitä alushousuja.
Särmä merinovillakalsarit, pitkät
Särmä merinovillakalsarit, pitkät
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
Särmä merinovillapaita, pitkähihainen
44.99 EUR
Kun keli käy ikäväksi, samoin käy puuvillaisille alusvaatteille. Siksi kantsiikin siirtyä merinovillaisiin, jotka tuntuvat mukavilta ihoa vasten ihan missä vaan tilanteessa, märkinä tai kuivina. Teetettiin tuolla etelänmailla (Liettuassa) ihan omia villakuteita! Seksikäs, ihoa myötäilevä malli, kuten kuuluukin.
Hoppes Boresnake
Hoppe's Boresnake
15.95 - 19.99 EUR 17.99 - 19.99 EUR
Oikein näppärä kapistus, joka hoitaa piipun puhdistuksen nopeasti. Aika helvetin kätevä metsällä tai radalla ja erityisen suositeltava varusmiehille. Kyseessä on kärmes, jonka päässä on messinkipunnus, jota seuraa naru ja lopuksi pronssiharjalla varustettu puhdistusosa.
Loading...