Testissä Salomon Toundra Forces -talvimaiharit

Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa

Me testailtiin viime talvena taktisia Salomon Toundra Forces -talvimaihareita. Näitä voi lämpimästi suositella kaikille jääkalikkavarpaista kärsiville ja pirun kylmissä oloissa operoiville, oli sitten kyseessä sotahommat, eräily tai yleiskäyttö.

Varpaat jäätyy, mikä auttaa?

Mulla on sellainen ongelma, että muuten ei tule talvella helposti kylmä, mutta varpaat on kerran paleltunu kunnolla, ja ne ottaa kylmää todella herkästi. Koska talvi on ihmisen parasta aikaa ja ulkona haluaisi olla mahdollisimman paljon, on tullut etsittyä oikeasti lämpimiä kenkiä pitkään ja hartaasti. Vuosien saatossa olen käyny läpi monenmoiset talvijalkineet huopakumisaappaista Muckbootseihin ja kaikenlaisiin kuukenkämäisiin lämpösaappaisiin. Moni lämpimiksi mainostettu ei ole riittäny koville pakkasille, ja kun vihdoin lämpöä on piisannu tarpeeksi, kengät on mursun kokoiset, ja niillä ei kävele mielellään metriäkään. Tai sitten ne ei vaan kestä kovaa käyttöä.

Lopulta tuli vastaan Salomon Toundra Pro, eli näiden maihareiden siviiliversio, joka oli todella miellyttävä yllätys ja käytössä useita vuosia kaikessa mahdollisessa talvitouhussa. Mutta kun niistä lopulta aika jätti ja tuli hyvään saumaan mahis testata saman firman sotilaskäyttöön suunnattua Toundra Forces -mallia, pitihän se käyttää.

Pari sanaa itse kengästä

Salomon Toundra Forces näyttää pikkaisen pullealta korkeavartiselta maiharilta, mutta on käteen otettaessa erittäin kevyt sellainen. Yksi kenkä painaa vain n. 640 grammaa (koko 42). Eli verrattuna esimerkiksi huopakumppareihin tai perusmaihareihin, nää on melkoiset haltiakengät.

Syy keveyteen ja lämpöön löytyy eristemateriaalista, joka on NASA:n käyttöön kehitetty AeroTherm AeroGel. Menemättä tarkemmin tämän avaruusmatskun yksityiskohtiin, kun en niistä ymmärrä hevon huttua, voidaan sanoa ytimekkäästi, että toimii. Se on vedenpitävää, kevyttä, eikä tarvitse tolkuttoman paksua kerrosta. Valmistajan mukaan sen ei pitäisi litistyä ja lätistyä kylmäksi ajan myötä. Näitä kenkiä nyt on testattu vasta yksi talvi, mutta siviiliversio oli meikäläisellä käytössä pitkään, eikä lämpö vähentynyt käytön myötä.

Salomon lupaa näille todella vakuuttavat pakkasrajat: Comfort -30 °C, Limit -40 °C ja Extreme -70 °C. Koska Lekan mainosbudjetti ei valitettavasti ole riittänyt antarktiseen retkikuntaan, mun testausskaala loppuu tolle Comfort-tasolle. Mutta niin varmaan aika monen tarvekin. Ja sillä nää toimi oikein kivasti. Tosin kyllä se kylmä silloinkin jossain vaiheessa hiipii varpaisiin, ajankohta omasta ääreisverenkierrosta riippuen. Yli 3 tuntia kuitenkin itse istuin yli -20 °C:n pakkasessa avomaastossa peurapassissa ja hyvin pärjäsi, vaikka on erittäin kylmärajoitteiset varpaat.

Salomon Toundra Forces yhdessä TSL 227 XL -lumikengän kanssa lumihangessa

Toundra Forces sopii mainiosti lumikenkien siteisiin.

Kengän takana on ura siteiden parempaa istuvuutta ajatellen, mutta kärjessä ei ole hiihtoranttia. Lumikenkien ja OAC:n liukulumikenkien siteet ainakin käy näihin todella hyvin. Muita en ole kokeillut. Salomonin Contagrip Winter -pohjan kuvio on suht karkea, ja pohja on suunniteltu pysymään joustavana myös kovilla pakkasilla. Näissä kengissä on myös Salomonin oma ClimaShield-kalvo, joten ne on täysin vedenpitävät.

Varsi on maihariksi korkea, mutta syvässä lumessa ei toki pärjää huopakumppareille tai muille pitkävartisille saappaille sellaisenaan. Mutta itse käytän näiden kanssa aina lumessa säärystimiä, mikä pitää lumen pois kengistä, on sitä miten paljon hyvänsä.

Salomon Toundra Forces yhdessä Itävaltalaisten säärystimien kanssa lumihangessa

Säärystimet ja Toundra Forces on hyvä yhdistelmä syvässä hangessa.

Erot siviilimalliin

Salomon Toundra Pro ja Toundra Forces ovat päällisin puolin hyvin samanmoiset kengät. Molemmat on mustat, materiaalit aika lailla samanlaiset, muoto, korkeus ja pohjan kuvio myös. Isoin ero on nauhoituksessa. Siviilimallissa on vaelluskengistä tutut koukut kolmessa ylimmässä nauhalenkissä. Tässä taktisessa versiossa niiden tilalla on loppuun saakka pujotettavat nauhat. Tykkään itse pujotettavista enemmän. Koukut tarrailee kiinni vähän kaikkeen, enkä ole ikinä nauttinut koukullisten kenkien nauhojen sitomisesta muutenkaan. Mutta kyse on hyvin pitkälti makuasioista. Lisäksi sotatouhuihin suunnattu Forces on valmistettu heijastamattomista materiaaleista. Eräkäytössä sillä ei ole juuri merkitystä, mutta taktisissa touhuissa kyllä. Eräkäytössä ja vaelluksessa molemmat toimivat oikein hyvin. Taktisiin touhuihin nämä on paremmat.

Testiolosuhteet

Pääsin testailemaan näitä kenkiä muutaman kuukauden ajan viime talvena. Tämä oli puhdas käyttötestaus ilman mitään labratakkimittailuja. Kelit, olosuhteet ja käyttötapa vaihtelivat hyvin paljon. Aikaikkuna on vielä suht lyhyt, joten kestävyydestä on vielä paha sanoa mitään sen perusteella. Mutta mulla oli vuosia käytössä ne hyvin samanlaiset siviiliversiot, mikä antaa todennäköisesti suht hyvin osviittaa näiden tulevaisuudesta.

Käytin näitä kovilla pakkasilla ihan kaikessa mahdollisessa. Lisäksi myös pienemmillä pakkasilla ja suojakelillä varsinkin reissuilla, joissa piti yöpyä metsässä. Kovin pakkanen taisi olla jossain-30 Celsius-asteen nurkilla, joten niitä äärilukuja en ole valitettavasti päässyt testaamaan.

Eniten näillä tuli käveltyä ja seisoskeltua talven koiralenkeillä ja metsällä. Siihen päälle sit joitakin talviretkeilyreissuja ja tavallista tallailua. Pakkaskeleillä nää oli käytännössä mulla jalassa joka päivä. Metsästys oli pääasiassa peurajahtia plus sitten yksi suksilla tehty majavareissu, kun yövyin Lieksan perukoilla metsässä louteella muutaman yön. Ne aiemmat siviiliversiot oli käytössä sitten myös loppukauden hirvijmetsällä, latvalintujahdissa sekä vaelluksilla suksilla, lumikengillä ja jalan plus pilkillä.

Tulokset

Lyhyesti sanottuna olen ollut hyvin tyytyväinen näihin kenkiin. Mun tarpeisiin nämä on parhaat talvikengät, mitä olen jaloissani pitänyt. Alla vielä vähän tarkempia perusteluita.

Plussat

  • Todella lämpimät
  • Kevyet ja mukavat kävellä
  • Vedenpitävät
  • Monipuoliset

Lämpimyys ei ole näiden yhteydessä mitään markkinaväen höpötystä. Nää on estäny meikäläisen varpaita jäätymästä reippaasti pitempään kuin esimerkiksi klassiset huopakumpparit. Ainoa vielä lämpimämpi vastaan tullut on ollut Kamik Goliath, mutta kyseiset muhkeat saappaat on puhtaasti passi-/pilkkikengät, joilla kävely on aivan hanurista.

Toiseksi Toundra Forcesit on todella mukavat ja kevyet kävellä. Eli niillä tarpoo mielikseen myös pitempiä matkoja. Kävelymukavuus ei eroa juurikaan muista kevytmaihareista, mitä nyt nää on vähän pönäkämmät eristeen takia. Jotkut näitä testailleet on kokenu sen miinuksena, mutta lämpimiä talvikenkiä on mahdoton tehdä ilman että koko kasvaa koska eriste. Moneen muuhun lämpökenkään verrattuna nämä on silti hyvin maltillisen kokoiset ja kivasti pehmustetut, joten ei myöskään hierrä.

Nää on myös vedenpitävät. Kovilla pakkasillahan sillä ei ole merkitystä, mutta jos on verenkierto-ongelmia, niin tämmöiset on omiaan myös suojakelin pidemmillä reissuilla, eikä sukat kastu sohjossa tai kevään pilkkireissuilla, kun jäällä on vettä.

Olen kävelly näillä loskassa ja keväisellä järven jäällä, ja hyvin on pysyny vesi ulkona. Mutta ei ne silti pitkävartisia kumisaappaita korvaa, joten jos vettä on reippaasti, kantsii yhä turvautua kumppareihin, ettei hörpi yläosasta.

Mies kävelee lumihangessa jalassaan Särmä Woolshell -housut, Gore-Tex-säärystimet ja Salomon Toundra Forces -kengät

Syvässä hangessakin pärjää maihareilla, kun jalassa on säärystimet

Ominaisuuksiensa ansiosta nämä kengät ovat hyvin monikäyttöiset. Toimii niin pitkillä vaelluksilla ja marsseilla kuin vartiossa tai passissa jököttäessä ja sopivien siteiden kanssa myös lumikenkäilyssä ja hiihdossa. Säärystimen kanssa voi käyttää myös hyvin paksussa lumessa ja vedenpitävyyden ansiosta myös vesikeleillä.

Miinukset

  • Saumat päkiän kohdalla
  • Pohjan urat aika kapeat

Henkilökohtaisesti en pidä siitä, että kengän päällisessä on ompeleet päkiän seutuvilla. Se on kohta, josta pohja kävellessä taittuu, ja siitä ompeleet tulevat antamaan periksi, kun tarpeeksi kävelee. Niin kävi lopulta niille mun siviiliversioille. Mutta niiden puolustukseksi on sanottava, että ne oli rankassa käytössä mulla useamman vuoden ajan. Ja taitaa olla ohi ne ajat, jolloin vaellus- ja marssikengät kesti jopa kymmenen vuotta.

Salomon antaa kengilleen kahden vuoden takuun, ja ompeleiden pettäminen sinä aikana kuuluu takuun piiriin. Joten jos sinä aikana ratkeilee, niin kengät menee takuuseen. Mulla Toundra Pro:n saumat kesti kyllä reilusti pitempään.

Kuten mainittua, pohjien urakuvio on suht karkea, mutta kuvioiden välit on melko kapeat, joten niihin pakkautuu melko helposti lunta, mikä tekee näistä sit tietyllä kelillä hiukkasen liukkaat. Mulle sillä ei ole tolkutonta merkitystä, kun pääasiallisin käyttö on umpihangessa Ja jos kävelen liukkaalla pinnalla, mulla on jääpiikit. Eikä mulle kyllä ole tullu vastaan vielä yhtään piikitöntä talvikenkää, joka ei olis tietyillä keleillä liukas.

Loppumietteitä

Nämä on just sellaiset talvikengät joita niin monta vuotta etsin. Lämpöä piisaa riittävästi jopa mun verenkiertohäiriöisille varpaille, mutta kävelymukavuus ei kärsi toisin kuin monissa muissa talvisaappaissa. Nauhalenkittömyyden takia pidän näistä jopa enempi kuin niistä siviiliversioista, mutta tämä on puhtaasti makuasia.

Täydelliset näistä tekisi se ompeleiden paikan vaihtaminen, koska se pidentäisi käyttöikää entisestään. Mutta jos varpaiden kylmyys vaivaa ja liikkua kuitenkin pitäisi pitempiä matkoja, tämä on todennäköisesti se paras tämänhetkinen vaihtoehto.

Aion käyttää näitä jatkossakin kylmän kelin ykköskenkinä oli liikkumismuotona jalat, sukset tai lumikengät. Huopakumpparit on jalassa sit loppukauden melontareissuilla ja muulloin, kun vettä on reilusti.

Mies latvalinnustamassa kivääri selässä jalassaan Salomon Toundra Forces -kengät

Kirjoittaja Kai Tikkunen on Varustelekan copywriter, joka harrastaa vapaa-ajallaan metsästystä ja keräilyä, erämelontaa, vaellusta ja historiallisia eräjuttuja

Loading...